Vintage-sisustajan vinkit: viherkasvit 50-luvulta, joita saa kaupasta vielä tänäänkin

Viherkasviharrastelijana (lue: viherkasviaddiktina) ihastuin vuosi sitten kirpparilla tähän pieneen, mutta hyvin tietoraskaaseen, kasvioppaaseen 1950- luvulta. Kirja on nimeltään 100- huonekasvia, ja sen on kirjoittanut Jaakko Jalas vuonna 1958. Nimensä mukaisesti se esittelee lukijalle 100 erilaista huonekasvia, kertoen niiden alkuperästä ja oikeaoppisesta hoidosta. Kaikista ihanimpia on jokaisesta kasvista käsinpiirretyt kuvat.

Arvostan kirjaa siitä kuinka hyvää tietoa se edelleen tarjoaa, sillä harvemmin kasvilajit vaihtavat menestymisvaatimuksiaan edes näin 70 vuoden aikana.  Tosin yksi vanhentunut seikka ilmenee heti kirjan alussa, sillä vaikka osa kasveista onkin tuttuja, niin nimet ovat saattaneet muuttua näiden vuosien aikana. Esimerkiksi nykyinen isoanopinkieli oli ennen Pistinruoho. Sekaannuksilta kuitenkin välttyy  koska suomalaisten nimien alle on aina annetun lajin tieteellinen nimi.

Myöhemmin mieltyessäni entistä retrompaan sisustustyyliin, ja muutettuani 1951-vuonna rakennettuun asuntoon, tuli tästä kirjasta minulle vieläkin mielenkiintoisempi, sillä sehän tarjosi oivaa tietoa sen ajan viherkasvitrendeistä. Itseltä löytyykin nyt usea kirjassa mainittu kasvi. Kirjoitan tästä tänne blogiin siis siksi, kuten otsikosta ehkä jo päättelitte, koska ajattelin että tästä saisi hyödyllisen jutun teille muillekin vintage-/retrosisustajille, jotka mietitte tyyliin sopivien viherkasvien hankintaa.

Tästä 100 kasvin listalta löytyy nimittäin ainakin vähän päälle 30 huonekasvia (viherkasvia ja kukkivaa), jotka ovat superyleisiä vielä tänäkin päivänä. Ja yleinen tarkoittaa tottakai myös sitä, että niitä saa hankittuakin helposti. Kirjassa olisi ehkä ollut enemmänkin tällaisia kasveja, mutta koska en tunne kaikkien kukkakauppojen valikoimaa yhtä hyvin kuin plantagenin, niin on vaikea sanoa kuinka paljon todellinen luku oikeasti tuosta sadasta olisi. Silti, yli 30kpl on mielestäni hyvä määrä sillä niistä kyllä valinnanvaraa riittää!

Ensin haluan kuitenkin jakaa tämän Kallaksen ”lukijalle” kirjoitetun tekstin, sillä se iski ainakin minuun.

Mutta nyt itse asiaan, eli tässä kuvina nuo aiemmin mainitsemani kasvit!

Tämän kaktuksen näin aivan hetki sitten Stockkan viherkasviosastolla

Jos kiinnostuitte kirjasta niin suosittelen ehdottomasti sen ostamista antikvariaatista, sillä hinnat näyttävät ainakin täällä pyörivän vain noin viiden euron paikkeilla.

Kommentit (2)
  1. Hei! Ei liity nyt tähän postaukseen, mutta mistä mahtaa olla peräisin kaunis olohuoneen kattovalaisimesi?
    Kiitos myös mielenkiintoisesta blogista!

    1. Moi ja kiitos! Se on seitsemän vuotta sitten ostettu kodin ykkösestä. Joskus näkee nettikirppiksillä vielä myynnissä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *