Pelasta näsiä ja samalla maailma?

Kasvihormoni

Pihassamme kasvaa näsiää. Kävin istuttamassa niitä sinne omin pikku kätösin viime syksynä. Tosin kasvin tunnistin vasta tänä keväänä, kun siihen ilmestyi kukkia; tähän asti luulin hamstranneeni itselleni atsaleaa mitä mainioimmalla ryöstöretkelläni.

Näsiän marjat ovat erittäin myrkyllisiä ja Wikipedia kertoo, että niistä saatua myrkkyä on käytetty muun muassa ketunmyrkyn valmistukseen. Myrkyllisyyskortin vastapuolena mainittakoon, että näsiä ei maistu juurikaan eläimille. Pistin tämän seikan hyvin positiivisena asiana mieleeni, sillä talven jäljiltä tuntuu, että kaikki muu tällä tontilla onkin niille kelvannut. Lasketaankohan tässä vaiheessa ihmiset kuulumaan eläinkuntaan?

Niin kauniilta kuin näsiä näyttääkin näissä kuvissa, se on kukinnaltaan varsin vaatimaton. Kukat ovat kooltaan jotakuinkin pikkurillin kynnen kokoisia - olettaen, että katselijalla on puutarhahulluuden lyhentämät kynnet. Ovathan ne toki kauniita näin keväällä, kun muualla on pääosin vielä ankean ruskeaa. Mutta onko myrkyllinen ja syksyllä marjova näsiä kuitenkaan lapsiperheen pihakasvi?

Meillä lapset ovat osanneet vallan kiltisti jättää kaikki myrkkykasvit (joita meillä on ollut useita) omaan rauhaansa. Mutta mitäs sitten, kun pikkuiset kummityttömme tulevat vierailulle pihallemme? Tepastelevatko he hoipertelevin askelin pensasrivistömme läpi napsimaan näsiän marjoja, vaikka lähempänä on tarjolla kuutta sorttia muita pensaissa kasvavia marjoja? Kiperä pulma konsanaan!

Pitäisiköhän tämä kasvi kaivaa kuitenkin ylös ja korvata vaikkapa sillä atsalealla, jota kuvittelin istuttavani meidän pihaan? Vai pitääkö nyt kuitenkin puhua kaikkien ahvenanmaalaisten puolesta, joiden alueella näsiä on rauhoitettu, ja jättää kasvi sijoilleen...?

Että tiedoksi vaan sinne veljenvaimokkeellekin, pistähän mietintään, kiskotko hyvänä vanhempana omat näsiäsi ylös vai ekoihmisenä pelastat luonnon jättämällä ne sijoilleen!

Kommentit

Piivi Vierailija (Ei varmistettu)

Oi joi, minun pihassa olisi niin monta näsiänmentävää kolosta, että ei ole tosikaan! :)
Lapsenlapset tosin pitäisi ohjeistaa? Tai voisi verkottaa näsiät, tai lapsenlapset... ;)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Suosittelen Piivi niiden lapsenlasten verkottamista :) Oikeasti niiden lasten ohjeistaminen on helppoa, paitsi jos sattuvat olemaan luonteeltaan (tai kasvatukseltaan) sellaisia, että kaikki säännöt pitää testata. Silloin en suosittele ottamaan myrkkymarjoja omaan pihaan.

Toistaiseksi olen ainakin pitämässä nuo näsiät eikä veljenvaimokekaan tuntunut olevan myrkkymarjoista minällään. Katsotaan sitten, mikäli mieli muuttuu - tiedänpähän ainakin, kenelle tarjota!

Vierailija (Ei varmistettu)

Näsiät pysyvät meidänkin tontilla, ainakin siihen saakka kun meidän pikku pallerot antavat niiden myrkkymarjojen olla rauhassa. Tepastelevaa kummityttöä jaksamme pitää silmällä ja poissa marjojen kimpusta silloin kun sattuu meidän pihassa tepastelemaan.

Veljenvaimoke (Ei varmistettu)

Veljenvaimoke tuossa yllä siis kommentoi.

mirjam (Ei varmistettu)

Meillä on myös näsiää. juuri poimin tämän kesän sadon roskikseen. Biologi-ystäväni sanoi aikoinaan, että kaksi marjaa riittä pysäyttämään lapsen sydämen. Siksi poimin marjat heti, ettei kukaan sattuisi niitä poimimaan ja maistelemaan, kun ne ovat niin herkullisen punaisiakin.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Mietin itsekin, pitäisikö marjat käydä nyppimässä pois. Tiedän, että meidän lapset eivät niitä kerää, mutta vähän kauhistuttaa, josko he eivät osaa estää jotain vieraana olevaa lasta syömästä niitä. Vaikka näsiät kasvavat hankalasti saavutettavissa paikassa, ne ovat niin kirkkaat, että joku saattaa intoutua keräämään niitä... Katsotaan, millainen milen rauha tai rauhattomuus tästä jää!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Eipä tarvinnut käydä nyppimässä punaisia marjoja itse pois: pikkulinnut veivät päivää ennen, kuin itse ajattelin käydä keräämässä sadon kompostiin. Taas siis säästin vaivan tärkeämpään!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.