Talvinen eläinten ruokinta on niin väärin

Kasvihormoni

...Ainakin meidän pihalla. En nimittäin ole hankkinut pupuja varten varsinaista talviruokaa, pikemminkin päin vastoin. Suunnittelen kovasti pupupaistin tekemistä, kunhan vaan naapurin metsästyskoira taas poikkeaa sopivaan aikaan pihallemme. Tervetuloa ihan milloin vaan, ja jalkaakin saa nostaa portin pieleen ihan vapaasti!

Tästä se meni, viittelöitiin aikoinaan kummelissa. Minulla on vaan pupusta vähän enemmän todisteita kuin heillä erikoisraportin hirvestä.

Syksyllä kehotin laittamaan rusakoita varten verkon, todistusaineistoa löytyy täältä. Tein vielä opettajamaisen neuvovat ohjeetkin siitä, kuinka pitää olla varustautunut hyvin, sillä: "ovelat rusakot osaavat nimittäin nousta hangen päällä takakoivilleen, nojata etukäpälillään verkkoon ja rusauttaa lihavalla varrellaan tuettoman verkon notkolleen. Eipä ole paljon hyötyä hienosta verkosta, jos pupu on sen sisäpuolella ateriallaan." Nyt tähän demonstraatiokuva, olkaapa hyvä!

Seuraavaksi lisään omat muistiinpanorivit ensi talvea varten:

Jos asut meidän kaupunginosassa, lunta on helmikuun alkuun mennessä seitsemänkymmentä senttiä ja lisää on tulossa - usein. Puolitoista metriä korkea verkko on minimi suojaamista varten, mieluiten korkeutta saisi olla kaksi ja puoli metriä. Vie siis laittamasi verkon jatkoksi toinen verkko. Sido se hyvin tukikeppeihin, joita voi myös iskeä hankeen lisää, ihan noin vaan varmuuden vuoksi.

Käy myös polkemassa lumi verkkojen ympäriltä niin, että pupup*rle ei yllä niin helposti rusauttamaan verkkoa alas. Toista tamppaus jokaisen lumisateen jälkeen, siis vähintään joka toinen päivä, sillä sopivalla tuulella ja lumisateella lunta voi kertyä verkkoa vasten palttiarallaa neljäkymmentä senttiä.

Onneksi talttahampaat sentään typistävät siististi sen, mihin ylttävät. Näistä naksautuksista ei ehkä mene sienitaudit puuhun.

Jospa sitä Kerttusen emäntä osaisi näillä muistiinpanoilla ensi talvena pitää puunsa yli 70-senttisinä.

Kommentit

Idieh (Ei varmistettu)

Ensi kerralla kun pistäydyt kampaajalla, pyydä mukaasi leikattuja hiuksia!
Hiusten tulisi olla ei-juuri-värjätyt, jänöjussit kuulemma kavahtavat hiuksista leijailevaa tuoksua :)

Idieh (Ei varmistettu)

Unohtui mainita, eli hiukset siis sukkahousut lahkeeseen (mihin muuallekaan?) ja pallo roikkumaan pupun reitille!

tiia_

Ah, rusakot ja muut pirulaiset. Näen välillä rusakon tai jäniksen jälkiä pihalla, mutta omenapuut (suojaamattomat vanhat ruppanat) ovat saaneet jäädä rauhaan, ainakin toistaiseksi. Eipä ole pupujusseista kukaan muukaan seudulla valittanut, ties mistä saavat tänä talvena sapuskansa. :) Fasaaneista sen sijaan valitetaan, ihan paikallislehtien mielipidepalstoja myöden. Fasaaneja ilmeisesti ruokitaan paljon, ja sitten on tulppaanit ja perunat kaivettu maasta ensi kesänä. :(

Voi ei :( Toivottavasti tuhot jää tuohon, eikä keväämmällä käy niinkuin minulle, kun maasta nousevia sipulikukkia on syöty ja varastettu kahtena viime keväänä...

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Idieh, tehoavatko hiukset myös rusakoihin? Olen kuullut (ja käyttänyt) niiden tehoavan  vain myyriin. Pitääpä parturoida pojat ja tehdä testikarkoite!

Tiia, noi vanhat puut eivät kaipaakaan suojausta. Niiden kuori on rusakoille liian puisevaa. Tosin edellisessä kodissamme puput kävivät nakertamassa näistäkin puista oksien kärjet, siis sen uuden kasvun. se ei onneksi ole vaarallista, sillä omenen kukat tulee siihen vanhan kasvun puolelle, joka ainakin meillä jäi rauhaan. Toivottavasti nuo muut tuholaiset eivät vie teiltä kaikkea iloa pihasta! Meillä ei onneksi ole fasaaneita, eikä peuroja, ainoastaan näitä rusakoita ja ilmeisesti peltomyyriä.

Niini, mä istutin melkein kaikki sipulit suojaverkkoon. Näin ihan sen vuoksi, että en tiedä myyrien määrää. Naapurit sanoivat, että sipulit ovat saaneet kasvaa rauhassa, mutta koska kesällä näin meidän vajan alla yhden myyräpesueen, en uskalla luottaa naapureiden kokemukseen. Muutaman kuukauden päästähän se nähdään!

 

Kommentoi