Ladataan...
Kasvihormoni

Lupiineja, paljon. Pitkät varret, monenkirjavat kukinnot ja reilunkokoinen astia. Sekaan muutama koiranputken varsi tuomaan sarjakukkaisen keveyttä, pientä pitsiharsoa. Näitä pikkujättiläisiä ei sidota, pistellään vain toistensa lomaan reilusuiseen ämpäriin, kesäpäivän rentoudella ja lempeydellä.

Kukkien kärjet kääntyvät suoraan ylöspäin, ne muodostavat varsiin vänkyröitä kiemuroita ja sisäänkäynnin nurkassa nököttävä asetelma saa lisää mielenkiintoa. Tuoksu, oih, se leijailee tyynessä ja kuumassa illassa ja jonka voi palauttaa mieleen vain kuvaa katsomalla. 

Ainahan se on mielessä, alkukesä, reilun neljän kuukauden päässä meistä. Siis jo lähes täällä.

Kuvasin viime kesänä tienposkesta poimituista kasveista tekemiäni asetelmia. Ne ovat yksinkertaisia kimppuja yksinkertaisissa astioissa ja niiden on tarkoitus tuoda iloa katsojalleen ja toivoa kesän odottajalle. Postaan kimpun viikossa kunnes muistoni on jaettu, silloin ollaan toivottavasti jo kasvukauden kynnyksellä. Aiemmat kimput löytyvät hakusanalla rikasta rakkaudeksi.

Ladataan...
Kasvihormoni

Viikonloppuna ollut lauhempi talvisää suosi naapurin koiran ulkoiluttajaa. Metsässä hölkötellessä tein erinäisiä visuaalisia havaintoja ympäristöstä - ja siellä liikkujasta. Tässä kuuden kärki havainnoistani, lopussa kotona syntynyt ekstrahavainto.

1. Lunta on vähän. Tosi vähän. Tiheässä kuusimetsässä lunta on hädin tuskin maan peitteenä, muuallakin varvikko törröttää selkeästi esillä. Ensi kesänä näkee, miten puolen metrin lumivaippaan tottunut aluskasvillisuus selviää tästä.

2. Luonto on erittäin kaunis kevyen lumihupun alla.

3. Erityisesti metsässä tuo lumihuppu ei ole karissut puiden oksilta mihinkään, tuulisilla paikoilla lumi on leijunut armotta alas.

4. Vaikka pakkasta on ollut kuinka ja routa painunut syvälle, maanalaiset vesivirrat eivät ole jäätyneet.

5. Kosteapohjaisesta kuusimetsästä pulppuava vesi on hyvin humuispitoista ja ruskeaa. Ei ihme, että Suomen sisävedet ovat kaikkea muuta kuin kirkasvetisiä.

6. Metsästyskoira + jään peittämä polku = huono yhdistelmä ilman nastalenkkareita tai suunnistuskenkiä. Ensi kerralla muistan paremmin.

+ 1: Kännykkäni kamera on surkea. Miten ihmeessä toiset saavat samalla välineellä hyviä kuvia?

Ladataan...
Kasvihormoni

Rapea blini, smetanakuorrutus, punasipulin kirpeys ja mädin pehmeä ja pyöreä lempeys. Päälle muutama kierros pippurimyllystä ja talven herkutteluhetki on valmis.

Minun makuhermojani miellyttävät eniten pienirakeiset muikun- ja siianmädit, joiden kutukaudet ovat loka-marraskuussa, joten niitä on paras katsella näin talviaikaan pakastealtaasta. Miltei vastaava herkku on made, jonka kutuaika on helmikuun tietämillä. Mikäli verkot on laitettu veteen ja niitä uitetaan syvässä, saattaa pakkaspäivän kalansaalis sisältää ainekset näihin herkkuihin. Kutsuja saa laittaa tulemaan, minut saa näillä luksuksilla (kilometrit huomioiden) taatusti paikalle!

 

Blinit ja mätiä

Blineihin

 • 3 dl maustamatonta jogurttia
 • 15 g hiivaa
 • 2 dl tattarijauhoja
 • 1tl sokeria
 • 1 dl kuumaa maitoa
 • 1 tl suolaa
 • 1 keltuainen
 • 1 valkuainen
 • n. 100 g voita paistamiseen

Tarjoiluun

 • n. 1 dl pienirakeista mätiä
 • 1/2 punasipuli
 • 1 1/2 dl smetanaa tai smetanan ja kermaviilin sekoitusta

Valmistus

 1. Lämmitä jogurtti käden lämpöiseksi ja lietä hiiva siihen.
 2. Lisää tattarijauhot sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä pari tuntia tai jääkaapissa usean tunnin ajan.
 3. Valmistele lisukkeet taikinan käydessä ja hapatessa: Hienonna punasipuli hyvin hienoksi silpuksi, huuhtele se maun miedontamiseksi halutessasi kiehuvan kuumalla vedellä. Jäähdytä ja laita odottamaan tarjoilua. Mikäli olet ottanut mädin talteen itse, vatkaa se vispilällä kylmässä vedessä puhtaaksi. Valuta kuivaksi ja suolaa kevyesti. Anna vaihtoehtoisesti pakastetun mädin sulaa.
 4. Jatka blinitaikinan tekoa: Kuumenna maito ja lisää se taikinaan ennen paistamista. Lisää myös suola ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
 5. Vatkaa valkuainen pysyväksi vaahdoksi ja sekoita se viimeisenä taikinan sekaan.
 6. Paista blinit runsaassa voissa rapeakuorisiksi.
 7. Tarjoile kuumat ja rapeat blinit mädin, smetanan, punasipulin ja mustapippurin kanssa.

Ladataan...

Pages