Ladataan...
Kasvihormoni

Keväällä ennen oikeankasvukauden alkua on hyvä turvautua raaka-aineisiin, jotka eivät ole vielä nahistuneita. Säilykepurkeista löytyy herkullisia papuja ja tomaattia, mitkä antavat rikkaan makupohjan keväiselle keitolle. Lisäaromeja saa tuoreista yrteistä, jotka kasvavat jo ikkunalla tai joita voi napata matkaansa kaupasta. Näistä täyteläisistä mauista syntyy pekonin, kaalin, sellerin, herneiden ja pastan kanssa minestronen kaltainen herkullinen viimeisen säilön keitto. Se on mielestäni parasta hieman rapeana, suoraan kattilasta syötynä. Seisoessaan keiton neste imeytyy pastaan ja keitto muuttuu padaksi, tosin sitäkin on kiva kauhoa seuraavana päivänä lautaselleen.

Minestrone (n. 3 litraa)

 • 1 rkl oliiviöljyä
 • n. 150 g pekonia
 • 1 iso sipuli
 • 2-3 valkosipulin kynttä
 • 3 sellerin vartta
 • 1 iso suippopaprika tai porkkana
 • 1/2 pienestä valkokaalista
 • 2 tlk tomaattimurskaa
 • 170/ 285 g tölkki säilykevalkopapuja
 • 2 dl pientä simpukkapastaa tai pieniä makaroneja
 • 2 dl pakasteherneitä
 • 2 kasvisliemikuutiota
 • 1 1/2 l vettä
 • mustapippuria myllystä
 • paprikarouhetta
 • muutama oksa tuoretta timjamia tai persiljaa
 • 1 ruukku basilikaa

tarjoiluun 

 • parmesanijuustoa raasteena

Valmistus

 1. Valmistele kasvikset: suikaloi sipuli, paprika tai porkkana ja valkokaali tikkumaisiksi suikaleiksi ja siivuta selleri ohueksi. Murskaa valkosipuli veitsen terällä ja hienonna se.
 2. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Lisää siihen kuutioitu pekoni ja anna kypsyä minuutin verran.
 3. Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia.
 4. Lisää loput pienityt kasvikset sekä tomaattimurska. Kypsennä viitisen minuuttia.
 5. Lisää liemikuutiot sekä vettä. Kaada joukkoon myös pavut nesteineen. Mausta pippurilla ja paprikarouheella sekä timjamin tai persiljan oksilla.
 6. Mittaa kiehuvan keiton sekaan pasta ja anna kypsyä minuutin vähemmän kuin pastan keittoaika on.
 7. Silppua basilika ja lisää aivan lopuksi keiton sekaan.
 8. Tarjoile keitto vastaraastetun parmesanin ja tuoreen leivän kanssa.

Ladataan...

Ladataan...
Kasvihormoni

Tyhjentelin jääkaappia kevättä varten. Kaali oli kasvattanut itselleen pimeässä varren. Puoli päivää ikkunan edessä muutti sen heleän vihreäksi.

Kyllä luonto tietää, milloin kevät on käsillä!

P.S. Toinen puoli kaalista ei ollut havainnut vielä vuodenaikaa. Se päätyi keiton raaka-aineeksi, huomenna on tiedossa ohje.

Ladataan...
Kasvihormoni

Anilliininpunainen persikantuoksuinen asetelma, huumaava heinäkuun lopun helle. Kukilla yhtä rento meininki kuin niiden kerääjälläkin: tärkeintä on viilentävä juoma, joka ei lopu.

Vaarallisena tulokaskasvina pidetty jättipalsami sai kasveja kuristavan isokierron pitkät lonkerot kaverikseen, tuomaan herkkyyttä pyöreän maljan ympärille. Molemmat ovat kasveja, joita jokainen hortonimi säikähtää mutta joiden kukinta on kaunis. Eihän niitä muutoin tänne olisikaan tuotu samaisen hortonomiharrastajajoukon toimesta silloin joskus aiemmin.

Pistä jättipalsami mieleesi, mikäli et ole tutustunut kasviin aiemmin. Kun näet sen kukkivan, kerää kaikki varret mahdollisuuksien mukaan kimppuusi, niin aggressiivinen leviäjä ei pääse valtaamaan tienposkiamme ja vesistöjen reunoja yhdessä horsmien ja lupiinien kanssa. Et saa pitkäikäistä kimppua, mutta loistoa ja makeaa tuoksua muutamaksi päiväksi.

Maljassa näitä on turvallista ihailla, varsinkin, kun hävittää kerätyt varret kuumakompostoiden.

KUVASIN VIIME KESÄNÄ TIENPOSKESTA POIMITUISTA KASVEISTA TEKEMIÄNI ASETELMIA. NE OVAT YKSINKERTAISIA KIMPPUJA YKSINKERTAISISSA ASTIOISSA JA NIIDEN ON TARKOITUS TUODA ILOA KATSOJALLEEN JA TOIVOA KESÄN ODOTTAJALLE. POSTAAN KIMPUN VIIKOSSA KUNNES MUISTONI ON JAETTU, SILLOIN OLLAAN TOIVOTTAVASTI JO KASVUKAUDEN KYNNYKSELLÄ. AIEMMAT KIMPUT LÖYTYVÄT HAKUSANALLA RIKASTA RAKKAUDEKSI.
TEEN ASETELMAT TÄYSIN AMATÖÖRINÄ JOTEN JOS MINÄ ONNISTUN, KENEN TAHANSA ON HELPPO TOTEUTTAA VASTAAVAT KIMPUT ITSE JA NAPSIA IDEOITA VAIKKAPA ENSI KESÄN JUHLAHUONEEN KORISTELUA VARTEN. KUKKIEN OIKEAOPPINEN KÄSITTELY PARANTAA KIMPPUJEN KESTÄVYYTTÄ: POIMI KUKAT AAMULLA, KÄYTÄ TERÄVÄÄ VEISTÄ, POISTA ALIMMAT LEHDET, KYLMÄKÄSITTELE NE MAHDOLLISUUKSIEN MUKAAN JA SÄILYTÄ RAIKKAASSA VEDESSÄ. KUKINTA-AJANKOHTIA POHTIESSA ON HYVÄ MUISTAA, ETTÄ KESÄ 2013 OLI HELTEINEN ALUSSA, JOLLOIN MONEN KASVIN KUKINTA AIKAISTUI 1-3 VIIKKOA VIILEÄMMÄSTÄ VUODESTA.

Ennen tätä olen kuvannut muitakin kimppuja

 

Juhannuksen tähkäpää
Kimppu partasudeista
Mettä ja marenkiunelmia
Koko tienpiennar kimpussa
Jo Irwin sen tiesi: kaunis kuin ruusu
Heinien keskellä loistaa päivänkakkara
Horsmakausi on pitkä ja värikäs
Auringonlaskun aikaan elokuun kuumuudessa

Pages