Ladataan...
Kasvihormoni

Huomenna on kesäkuu ja armas aika. Tuhannet koululaiset ovat hymy korvissa: kesäloma alkaa!

Lumipalloheiden virheitä kukintopalloja valmistautumassa juhla-aikaansa.

Minä hymyilin tänään leveästi huomatessani, että pihasta voi ottaa yleiskuvia. Ei, meillä ei ole vielä valmista, nurmea ei pysty leikkaamaan (jos se edes kasvaakaan) ja multakasoja on siellä täällä, mutta kun asettuu oikein, kuvan saa rajattua niin, että kuvaviesti näyttää vain osan totuudesta.

Kikka on siinä, että oman pihan nurmea ei kuvata. E-ei. Rajaus tehdään juuri sen taakse. Myöskin rytökasat, lasten lelut ja trampoliini pidetään kuvan ulkopuolella. Voikukat saavat tulla mukaan, mikäli ovat lähes huomaamattomia luonnostaan tai sattuvat olemaan itse kuvauskohde.

Väliin laitetaan ihania yksityiskohtia kasveista. Tässä avautuvaa rönsytiarellaa parin päivän takaa, nyt ne ovat jo aivan auki.

Onneksi naapurien nurmi on trimmattu kuntoon ja heillä on kanttaukset kunnossa. Pihaihailussa lainaaminen on sallittua!

P.S. Alimmainen kuva on viikon takaa viimeinen kymmenen kuvaa kesään -sarjaani, toukokuun kuva. Se jäi helteen ja kiireen keskellä julkaisematta.

//edit: Muutettu heisi-sanan taivutus.

Ladataan...
Kasvihormoni

Puutarhuri on jäässä, tai olisi, jollei olisi pukenut päälleen nyt kolmena päivänä pitkää untuvatakkia. Enpä olisi uskonut sunnuntaina bikineissä hipsiessäni, että seuraavana aamuna kaivan talvivaatteet esiin.

Pihan kasvit hyytyivät yhtä nopeasti kuin minäkin. Siinä, missä viime viikolla kaikki kasvoi kohisten, on kaikki seisahtunut. 

"Stop! Nyt menee liian lujaa!" huusi koillistuuli ja puhalsi pelin seis. Ja sen se teki kauneimpaan mahdolliseen aikaan: meillä sipulikukat loistavat, kaikki kukkapuut koreilevat pitsihupuillaan ja alkukesän perennat raottavat houkuttelevasti nuppujaan.

Näissä yllä olevissa kuvissa keikistelee kirsikkapuumme, joka on karistanut vasta muutaman terälehden. Oikeassa laidassa on limenvihreitä kukkapallojaan kehittävä lumipalloheisi, joka ehti saada jo paahteessa kirva-armeijan kimppuunsa. Kuvan takana loistaa naapuritaloyhtiön norjanangervopensasaita, joka ei sekään ole ehtinyt riisua kukkamekkoa yltään.

Purppuraomenapuu 'Royalty' ei ole ehtinyt vielä avaamaan kaikkia nuppujaan. Itse asiassa meillä on näitä viime vuonna istutettuja kuninkaallisia puita kaksi ja vasta tässä kuvassa olevassa puussa on kukat auki. Toisen puun juuristo on tuija-aidan varjossa ja maa oli roudassa pitkään, joten se vasta raottelee hänen korkeutensa nuppuja. Palvelushenkilökuntana toimiva alppikärhö on sekin vasta heräämässä kesän tuomaan aamuun, kas tässä:

Vaikka kuinka hytisen ja kärvistelen viimassa, olen samalla salaa tyytyväinen. Juuri nyt on ollut paras aika pistää kasvu paussille, jos sellainen on kerran luonnonvoimien mielestä tarpeellista.

Sitä paitsi, tärkeimmät kasvajat voi aina lämmittää kasvihuoneessa sähköpatterin turvin. Nämä pohjoisemman oloihin tottuneet selviävät ilmankin.

Ladataan...
Kasvihormoni

Helteellä on pakko lipittää reilusti juotavaa, varsinkin, kun samalla puuhailee (huhkii) puutarhassa. Kesältä maistuva vesi on aivan loistava keksintö ja oman kesämakunsa voi kehtittää ihan omien mieltymystensä mukaan. Itse join eilen kahta makuhermoja kutkuttavaa yhdistelmää, jotka syntyivät niistä tarpeista, joita oli käsillä: basilikan latvontalehdistä ja raparperistä, joka puskee vartta aivan hurjaa vauhtia. Veden voi makeuttaa, jos siltä tuntuu, mutt se ei ole mitenkään pakollista. Nappaa makuvesiajatus talteen ja jaa kommentteihin omia makuvesisuosikkejasi!

Lime-basilikavesi

 • n. 3 dl soodavettä (itse hapotettua)
 • 1 tl vaaleaa siirappia
 • n. 3 pientä silputtua (kaneli)basilikan lehteä
 • mehu noin neljäsosasta limettiä
 • jäitä, jos haluaa

Valmista sekoittamalla kaikki aineet keskenään.

 

Raparperivesi

 • 2 isoa raparperin vartta
 • 2 l kylmää vettä tai soodavettä
 • 2 rkl tomusokeria
 • tarjoiluun pieniä raparperinvarsia ja jäitä

Valmistus

 1. Huuhdo raparperinvarret. Lohko ne joko repimällä tai veitsellä leikaten pituussuunnassa 2-4 osaan.
 2. Kaada vesi mieluiten läpinäkyvään kannuun ja mittaa sekaan tomusokeri, sekoita kunnes sokeri liukenee veteen. Lisää raparperinvarsisuikaleet kannuun kiertämällä ne hauskoiksi kiehkuroiksi reunoille. Nosta kannu maustumaan jääkaappiin vähintään vartiksi.
 3. Tarjoile jäillä täytetystä lasista, johon lisäät sekoitusvälineeksi nuoren ja murean raparperinvarren. Se on herkullista naposteltavaa kylmennyttyään jäiden seassa.

Jaa oma makuvesisuosikkisi tuohon kommenttiboksiin tuomaan vaihtelua juomalasin sisältöön!

Ladataan...

Pages