Äidit töihin?

Kasvukäyrillä

Hyvää huomenta!

Tämän aamuinen uutispläjäys, oli näin kotiäidin näkökulmasta mielenkiintoinen. Hallituksen suunnitteleman uudistuspaketin myötä kun äitien töihin paluu vanhempainvapailta aikaistuisi huomattavasti. Perusteena vanha tuttu työurien pidentäminen ja vähän tuoreempi "iskällekin mahdollisuus olla kotona". Kolmen vuoden kotona oloaikaa, ei siis suinkaan lyhennettä, vaan se jaetaan. Ja jos toista halukasta kotiin jääjäksi ei löydy? Noh, sitten ei löydy, lapsi menee hoitoon. Väistämättä herää kysymys, entäs yksinhuoltajat? Tai ne, joilla tuloerot puolisoiden kesken ovat niin suuret, että järjestely ei haluamisesta huolimatta ole taloudellisesti mahdollista? 

Syötin Helsingin Sanomien sivuilta löytyvään laskuriin neidin menneen lasketun ajan. Sen mukaan minun olisi uudella systeemillä palattava töihin vuoden päästä.

Kuva: Hs.fi

Okei, palaan jo ennen sitä, ihan vapaaehtoisesti ja taloudellisesta pakosta. Ja toisaalta meidän perheessä on jopa harkittu ihan muuten vain isän jäämistä kotiin, jos ja kun, äidillä alkaa töihin paluu kiinnostamaan, mutta se, että tähän järjestelyyn pakotettaisiin tuntuu kovin vastenmieliseltä.

Look at the bright side: toki jokainen saa jäädä kotiin niin pitkääksi aikaa, kuin itse haluaa, siitä ei vaan enää makseta mitään, kun hoitovapaata on kulunut noin kolmetoista kuukautta. Noh, kyllä se viitisen sataa euroa, joka Espoossa maksetaan kotona lapsen hoitamisesta (rikastumista ei voi estää?) on ihan tarpeellinen raha. Joillekin varmasti vielä tarpeellisempi. Ja toisaalta, ei sitten ollenkaan, summaa kun ei ole kovin vaikea kuitenkaan korvata esimerkiksi osa-aika työllä, jolloin lapsen hoidon järjestäminen kotona on myös mahdollista. Sopivia osa-aikaisia tehtäviä ei kuitenkaan aina ole tarjolla; ei ainakaan ollut minulle, kun niitä selailin... *paljon hämmentyneitä ja ristiriitaisia ajatuksia*

Viesti kuitenkin on selvä: äidit töihin mars, mars! 

Okei, ennen äidiksi tuloa olisin sanonut, että hyvä juttu! Olin itsekin asennoitunut palaamaan töihin hetimiten kunhan äitiys- ja vanhempainvapaa on pidetty. Sitten minusta tuli äiti enkä haluaisi menettää sekuntiakaan neidin ensivuosista, niin ainutkertaiset ne ovat. Ja tässä ei ole kysymys työnteon välttelemisestä tai laiskuudesta, vaan siitä, että haluan vaalia tätä ainutkertaista ja ihmeellistä vaihetta elämässämme

*lisää hämmentyneitä ja ristiriitaisa ajatuksia*

Jään mielenkiinnolla seuraamaan, millaisia keskuluita tästä tiedostusvälineisiin poikiikaan ja mikä on lopputulema, toteutuuko muutos sellaisenaan.

Millaisia ajatuksia kaavailtu muutos sinussa herättää? Uskotko muutoksen toteutuvan?

 

 

Kommentit

Lilleri78
Tuttitango

No kyllähän se väistämättä taitaa olla niin, että monessa perheessä äidin aikaisempi töihinmeno on sama kuin lasten aikaisempi hoitoonmeno. Sekä taloudelliset resurssit, työnkuva että joidenkin isien motivaationpuute saattavat tehdä kolmevuotisen kotihoidon mahdottomaksi tällä uudella mallilla. 

Mahtaakohan hallitus suunnitella myös päiväkotipaikkojen lisäämistä alle 3-vuotiaille? Vai jääkö se täysin kuntien vastuulle, tähän mennessäkin taitavat hoitopaikat olla jo tupaten täynnä ja paljon puutteita henkilökuntaresursseissa. Alle 3-vuotiaathan juuri tarvitsevat kaikkein eniten apua, huomiota ja pieniä ryhmäkokoja.

Entä mitä jos äiti on raskaana oman kotihoidontukijakson päätteeksi ja työssäolojakso jäisi vain muutaman kuukauden mittaiseksi tai äiti ei ole ollenkaan työkuntoinen? Mikä on toimeentulomuoto silloin? Moni kuitenkin saa lapsia parin-kolmen vuoden ikäerolla, jossa tämä hankala väli jää helposti ratkaistavaksi.

Mulla itselläni ei ole olemassa työpaikkaa, johon palata. Meidän kohdalla äidin lyhyempi kotihoidontukiosuus tarkoittanee aikanaan sitä, että joudun ilmoittautumaan työttömäksi. Osa-aikatöitä kyllä teen jo nyt, mutta ainoa tapa taata tuloja esim. kesäksi ja joulukuuksi lienee työttömyys. Pääsen siis koristamaan työttömyyslukuja. Hyvä puoli asiassa on se, että työttömyystuki on rahallisesti huomattavasti parempi kuin korvaus omien lasten hoitamisesta kotona. (mikäköhän logiikka siinäkin on - kannustetaan hankkimaan lapsia tähän yhteiskuntaan vai..?)

MinEna
Kasvukäyrillä

Tätä ,äkin aloin miettimään, että niissä (useissa) tapauksissa, joissa äiti joka tapauksessa jää kotiin, niin silloinhan ne kulut siirtyvät vain työttyspäivärahojen alle? Ei kuulosta järkevältä.

Niin paljon poikkeuksia ja poikkeuksen poikkeuksia, kun kyse on perheiden arjesta ja talouden pyörittämisestä, että tuntuu mahdottomalta, että sitä voitaisiin noin radikaalisti yleistää..

No siitähän ei sitten saa työttömyyskorvausta, jos jää hoitamaan lastaan kotiin hoitovapaan jälkeen. Siitä ei sitten saa mitään korvausta, eli voi jäädä jos perheellä on varaa.

SS (Ei varmistettu) http://hyvavoittaa.blogspot.fi/

Kuntien maksettavaksihan kaikki kulut menee tällä suunnitelmalla. Yhä useampi äiti, jolla ei ole työpaikkaa mihin palata joutuu toimeentulotuen tai työttömyysrahan piiriin. Kuntien paine nostaa veroprosenttia kasvaa, samoin paine kuntaliitoksiin, joka lopulta tarkoittaa sitä, että palvelut ovat vain harvojen saatavilla. :/ kinkkiseksi tämän mallin tekeekin sen pakollisuus, sillä ajatuksen tasollahan tämä on vanhempia tasa-arvoistava, mutta pitäisi olla myös muita vaihtoehtoja, sillä perheitä on niin monenlaisia.

KaHeVi
Life Time Story

Tämähän on todella outoa myös siksi että kotihoidontukeahan on mahdollista saada SILLOIN kun lapsi ei käytä kunnallista päivähoitoa. Eli esimerkiksi siten että isovanhempi hoitaa lasta, vanhemmat käy töissä ja silti he saavat tuon tuen. Joten jääkö se uudessa mallissa pois? Vai onko isovanhemmilla mahdollisuus hoitaa lasta mutta ÄIDILLÄ ei? *Erittäin paljon hämmentyneitä ja ristiriitaisia ajatuksia myös täällä*
Minä en ymmärrä kuka näitä keksii. Itse vielä tuossa vaiheessa 'tarvitsisin' tuota tukea koska olen aloittamassa osa-aikatyöt ilman päivähoitoa mutta tarvitsen todellakin siihen lisäksi tuon tuen, joka täällä meidän alueella on ruhtinaalliset 300 euroa..
Ja ihan samat on itselläkin syyt miksi en lasta hoitoon halua. Haluan että se on perheenjäsen joka todistaa ensiaskeleista ensisanaan olevat vauvan tähtihetket, haluan myös että se on tuttu syli joka hakee heräävän unisen lapsen päiväunilta haliinsa. 
Luulen että useallakaan äidillä se töihinpaluu ei todellakaan johdu laiskuudesta koska usein varmasti töissä pääsisi helpommalla, eikö? =D

Ja tuo on todella iso asia monessa perheessä, me mukaanlukien, että jos isä jäisi kyseiselle rahalle niin eläisimme köyhyysrajoilla, koska niin se vaan on että pääraha tulee sinne isin pussiin kuitenkin..

Ruotsissahan maksetaan bonuksia sitä enemmän, mitä enemmän isä ja äiti ovat tasaverran kotona hoitamassa. Eli jos äiti TAI isä on selkeästi enemmän tai kokonaan, bonusta ei makseta, mutta jos taasen ovat tasan saman verran, saavat bonusta. Ja se on siis ihana rahana. Sitä saa sitten nostaa tarvittaessa tms. 

Ja viimeiseen kysymykseesi vastaus, en usko että toteutuu, toivottavasti löytyy fiksujakin päättäjien seasta!

MinEna
Kasvukäyrillä

Tota Isovanhempi -juttua mä en edes hämmennyksiltäni osannut ajatella! 

Motivointi, kuten näköjään Ruotsissa, tuntuisi paljon paremmalta vaihtoehdolta, kuin pakottaminen.

En usko että ainakaan tuollaisenaan menee läpi, ja toisekseen, tuskin tulee voimaan ihan heti ensi vuonna. Itse olen hakenut kotihoidontuen kesäkuulle 2015 asti ja se mulle on myönnetty, joten haluaisin ajatella, että tuli mitä tuli, sitä ei multa pois oteta. Meillä kun on niin, että esikoista isi hoiti kaksi vuotta kotona ja minä lähdin töihin 1v synttäreiden jälkeen, joten epäreilulta tuntuu, etten nyt saisikaan olla kotona, niinkuin oltiin suunniteltu. Ja miehen työtilanne on tällä hetkellä todella epävakaa, joten en usko että työt jatkuisi, jos kotiin jäisi :/ 

MinEna
Kasvukäyrillä

Luulisin, että menee läpi millaisena tahansa, se EI VOI koskea jo myönnettyjä kotihoidontukia. EIHÄN?

Monta perhettä joutuisi epämukavaan tilanteeseen :(

MinEna
Kasvukäyrillä

Näin just! En minäkään haluaisi vain kuulla kuinka pienen pieni lapseni on oppinut uusia asioita.

Silkkitassu

Hienoa sinänsä, että isiä kannustetaan jäämään kotiin, mutta tosiaan mitäs yksinhuoltajat tai juurikin ne isät joita ei voisi vähempää kiinnostaa tai joiden ei taloudellisen puolen takia ole mahdollisuutta jäädä. 
Tai entäs ne äidit jotka ovat työttöminä eivätkä löydä yksinkertaisesti mitään työtä kun hoitovapaa äidin osalta loppuu, mutta isän on sitten jäätävä kotiin lapsen kanssa (ellei lasta laiteta päivähoitoon), koska äiti on nyt työttömänä? Eihän se voi niinkään mennä!
Meidän perheessä minä palaan töihin tammikuussa kun äitiysloma loppuu ja isä jää pitämään koko vanhempainvapaan. Juurikin tämä työttömyyspuoli on tässä se kannustin. Pankkitili ei anna periksi olla kotona ellei toinen löydä töitä. 

MinEna
Kasvukäyrillä

Kuten jo edellä pohdinkin, niin noita poikkeuksien poikkeuksia on niiin paljon, että vaikea kuvitella, että tällainen yleistys voisi toimia edes suurimmassa osassa perheitä. Kannustus hienoa, mutta hankaloittaminen on toinen juttu. Kaipa ne äidit sitten jatkaisi kotona oloa työttymyyspäivärahalla, mutta kuluhan sekin valtiolle on..

Tamsin

Mua suoraan sanottuna itketti kun laskurilla laskin tuon että milloin meillä pitäisi miehen jäädä kotiin. Mies on todennäköisesti takaisin armeijanleivissä silloin - ei se sieltä pääse kotiin lasta hoitamaan että minä menen takaisin koulunpenkille. Eli olen yksinhuoltajana meidän lapselle ja joudun viemään pojan suunniteltua aikaisemmin hoitoon koska isällä ei ole mahdollisuutta olla kotona pojan kanssa. Voi kuinka mukavaa.

MinEna
Kasvukäyrillä

:( No nää on just niitä ääripään esimerkkejä, joissa tuollainen systeemi ei kertakaikkiaan vaan toimi.

Hopehat (Ei varmistettu)

Meidän perheessä tuo miehen kotiin jääminen olisi täysi mahdottomuus rahallisesti. Työt joihin minulla olisi mahdollista päästä (jos sellaisia löytyisi) ovat noin 3000e/kk huonommin palkattuja kuin miehen työ. Eli meillä todellakin äiti hoitaa lapsia kotona, mies käy töissä. Ajatuksena kiva, että molemmat saavat mahdollisuuden, mutta kun se on tehty pakolliseksi vaihtoehdoksi, en innostu!

MinEna
Kasvukäyrillä

Se taitaa olla minullakin se selkein ajatus asiasta: ajatuksena kiva, siis se mahdollisuus, mutta pakottaminen ei tunnu kivalta.

Eerika
Bättre liv

Siis tälläkin hetkellä kumpi tahansa vanhemmista voi pitää vanhempainvapaan ja hoitovapaan, tai ne voi myös jakaa monella eri tavalla. Eli tällä hetkellähän valinnan mahdollisuus on jokaisella perheellä, päätökset tehdään perheen tilanteen mukaan, mitä olen pitänyt hyvänä. Mitenköhän vapaiden jakaminen erikseen äideille ja isille on toiminut Ruotsissa?

MinEna
Kasvukäyrillä

Mäkin ajattelen, että se miten nyt on tilanne, eli molemmilla on mahdollisuus halutessaan ja voidessaan jäädä kotiin, on hyvä. JOkainen ratkaisee asian omalle perheelle sopivalla tavalla. Se, että jakamiseen kannustettaisiin bonuksilla, kuten Ruotsissa olisi jopa suotavaa, mutta näin se tuntuu lähinnä siltä, etttä lasten kotihoidon aikaa pyritään lyhentämään tuohonnoin kahteen ikävuoteen (joka muuten olikin jossain vaiheessa esille suunnitelmana).

Sitä en osaa sanoa, kuinka tuo on Ruotsissa toiminut, jos joku tietää, niin hihkaiskaa!

KaHeVi
Life Time Story

Käsittääkseni hyvin, voin vielä kaverilta pyytää tarkempaakin kokemusta asiasta. Hän on tällä hetkelläkin kyseisellä tyylillä elämässä siellä.   Ja muistaakseni siellä se ikäraja muuten oli korkeampi kuin 3 vuotta.

Dreams

Tää puheenaihe kyllä vähän meinaa pistää vihaksi. Kun on niin epäreilu koko juttu! Eikö olis muka ollu mitään muuta kohtaa mistä säästää.. Minulla ei ole lapsia, mutta onkohan tulevaisuudessa enää varaa hankkiakkaan. Vakituiset työt ovat kiven takana, joten luultavasti se olisi työttömänä olemista tai pätkätöitä äitiyisloman jälkeen sitten.. Naisten on vaikea saada vakituista työtä ennen kuin lapset on tehty. Se on tosiasia ainakin pienemmillä paikkakunnilla, kun kaikki tietävät toistensa perheen koon. Paljon varmemmin vakituisen työn saa hieman vanhempi nainen, jolla on jo lapset hankittu kuin nuori nainen, jolla ei ole vielä lapsia, mutta elää parisuhteessa. Vaikka noita ei saakkaan kysyä niin kyllä ne tämmösillä paikkakunnilla ne asiat vaan tietää. Olen itse kokenut sen ja monet ystävistänikin. Mistähän pätkätöiden ajaksi saa edes päivähoitoa, kun kaikki päiväkodit on jo nyt täynnä, saati sit jos äidit pistetään töihin ja jos isät/isovanhemmat ei voi lasta hoitaa. Ja työttömyyskorvauksen menettää jos ei ota vastaan työtä, joka työnhakijalle sopii.

Mulla oli maailman paras lapsuus, kun sain olla eskariin asti kotona äitin ja sisarusteni kanssa. Haluaisin antaa saman omille lapsilleni, mut ei taida olla varaa. Lisäksi mieheni on aina ollut sitä mieltä ettei hänestä olisi koti-isäksi. Kun ei kaikista miehistä vaan ole siihen! Sekin on otettava huomioon. Lisäksi meillä ainakin mies saa parempaa palkkaa kuin minä.

Toivottavasti tämä ei toteudu. Vaikka kuinkahan siihen muka tavallinen ihminen vois mitenkään vaikuttaa. Herrojen kukkaroista vois siivut pois ottaa, ei niiltä, jotka ovat jo valmiiksi pienituloisia.

MinEna
Kasvukäyrillä

Olet niin oikeassa, tuossa vaikuisen työn saamisessa ennen lapsia. Itsekin koin sen, ennen äitiyttäni, että olisi ollut helpompaa saada vakituinen työ, jos olisi ollut ne lapset jo tehtynä 25 ikään mennessä. (Olisihan ne ollutkin, mutta kaikille ne ei vain tule pyynnöstä)

Meitä on moneen lähtöön, niin äitejä kuin isiä. Kaikista ei kerta kaikkiaan ole olemaan kotona. Ja se vain on niin.

Ihana "maailman paras lapsuus" -muisto sinulla! :)

kz (Ei varmistettu)

Mä olen vastustanut aina, jo ennen äidiksi tulemista, sitä että alle 3vee lapset joutuvat päiväkotiin ja vain ja ainoastaan lapsen hyvää ajatellen. Toki vanhemmista voi olla kivaa nähdä lapsensa kasvavan, mutta oikeasti paras ja tärkein kasvuympäristö pienille lapsille on oma koti, tuttujen ja turvallisten vanhempien kanssa. Moni äitihän joutuu talouden pelastaakseen palaamaan töihin aikaisemmin kuin lapsen kehitykselle olisi parasta. Onneksi on myös vaihtoehtoja, esim perhepäivähoito jossa lapsia ei ole niin paljon, mutta ne taitavat olla vielä harvinaisempia kuin vielä 5 vuotta sitten. Jotta lapsemme ei kokisi jäävänsä yksin ja oman onnensa nojaan ja vailla sitä aitoa vanhemman välittämistä, tulisi ennemmin tukea vanhempien jäämistä kotiin alle 3vee lasten kanssa. Mulle on aivan sama kumpi siellä on, se tulisi olla perheen oma päätös!

Mimosa

Piti itekki kirjottaa aiheesta, mutta eipä enää tarvitse.

Kauhistellen luin noita uutisia. Meilläkin on tilanne, että meikällä ei ole duunia mihin palata. Että pitäskö meikän nyt sitten olla työttömänä se muutama kuukausi, jonka isän olis pakko olla kotona vauvan kanssa.

(Just tässä muutenkin ihmetellen luin noita Kelan päätöksiä, kun hoitolisä on pienempi kuin kuntalisä. Että hurraa!)

Ja se mikä meikää eniten tässä koko asiassa kyrsii on päivähoidon huonous. Päiväkodin resursseista kiristetään koko ajan. Jotta joku haluaisi laittaa lapsensa aikaisemmin hoitoon, pitäisi hoidon olla tällöin laadukasta. Päiväkodithan on lasten säilöntäpaikkoja. Toki poikkeuksia on ja ihmiset yrittävät parhaansa, mutta tuskin kenenkään mielestä päiväkoti on oikea paikka pienelle lapselle.

En usko, että kovin moni aikuinen kestäisi viettää päivänsä samanlaisissa oloissa, kuin lapset päiväkodissa. Ja nyt päättäjät haluisivat vielä enemmän lapsia sinne ylibuukattuihin päiväkoteihin minimihenkilökunnalla. Jee! *tähän voit lisätä haluamasi kirosanat ja sadattelut*

ARG!

MinEna
Kasvukäyrillä

Kiitos kaikille mahtavista kommenteista!

Jokainen osoittaa omalla tavallaan, kuinka elämäntilanteita on yhtä monta kuin on perhettäkin, ja myös sen kuinka oma pohdintani asiasta oli vain jyvä riisipellossa, muutos koskettaisi niin, montaa niin monella eri tavalla.

Toiset tahtovat nopeasti töihin, toiset ei. Ja kuten moni teistäkin sanoi, sen pitäisi kuitenkin olla perheen valinta kuka siellä kotona vai onko kukaan. Ja hei, kuinka hieno tuollaine Ruotsin kaltainen kannustusjärjestelmä olisikaan, jos sitä tasa-arvoa halutaan korostaa!

Ja ne päiväkodit, joku minua enemmän niistä tietävä voisi kirjoittaa aiheesta ihan oman postauksensa, lukisin sen itsekin mielelläni! (vink vink)

 

 

 

Ella F.
Siperian Ella

Hei!

Ottamatta sen enempää asiaan kantaa, koska toivottavasti jokainen tekee niinkuin itselleen parhaimmaksi katsoo, vähän enemmän ehkä päiväkotien puolesta toivoa valan itse käyttäjänä että hunajaluu ammattilaisena!

MinEna
Kasvukäyrillä

Kiitos! Eiköhän se ole just niin, että tässäKIN asiassa löytyy n eääripäät. Tunnen itse myös monia, jotka ovat olleet todella tyytyväisiä ja sitten on aina niitä kauhutarinoita.

MinEna
Kasvukäyrillä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mielipiteen kaavailtuun uudistukseen voit lukea täältä: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/61932-jari-sinkkosen-terveiset-hallitukselle-blaa-blaa-blaa#.UiDx3eIrSxs.facebook

Arhippa (Ei varmistettu)

Aivan tolkuttoman typerä suunnitelma ja perusteet joita sen tueksi on annettu ovat ihan tuulesta temmattuja. Täällä on jo aika tyhjentävästi pohdittu sen ongelmia mm. erilaisissa perhetilanteissa, yksinhuoltajilla ja vaikkapa yrittäjäperheissä. Mua kismittää se, että meillä ihan tutkijatasolla ihmiset kehtaavat selittää, kuinka kuitenkin pitkällä aikavälillä tällainen ratkaisu varmaankin lisäisi verotuloja, antaisin työkokemusta ja parantaisi naisten eläkertymää. Ai millä laskuopilla? Voisiko joku matemaatikko selittää mulle tämän laskukaavan kun ei mene ihan minulle jakeluun. Meillä kun on kuitenkin aikalailla vakiomäärä noita työpaikkoja ja työttömiä yllin kyllin jo muutenkin. Niin kuinka se, että äidit käytännössä tällä mallilla pakotetaa töihin jo aikaisemmin, lisää mitään verotuloja, koska jokainen työpaikka on sitten joltakulta muulta pois. Kyllä niitä työpaikkoja ja töiden tekijöitä on aikalailla vakiomäärä ja niistä maksettava palkka samoin. Eli verokertymä on valtiolle ja kunnalle ihan sama, oli siellä työpaikassa sitten meikäläinen tai joku muu minua tuuraamassa. Ja kun minä menen takaisin työhöni, se joku muu lentää pihalle, työttömäksi. Ilman sitä työkokemusta ja eläkekertymää. Veroeurot sen sijaan pysyy ihan samana. Eli niin kauan aikaa kun tässä maassa ei ole täystyöllisyys ja töille ei löydy tekijäitä niin tämä selitys verokertymästä on ihan tuulesta temmattu.

Ja tämän lisäksi päivähoidon kulut räjähtävät rajusti ja kyse on paaaaljon isommasta menoerästä kuin kotihoidontuki. Tätä halvempaa malliahan ei lapsenhoidolle ole, kannattaisi pikemminkin tukea sitä, etä lapsia hoidetaan kotona. Tarhapaikkojen hinnastahan on tehty laskelmia moneen kertaan ja se ei ole mitään halpaa hupia.

Kyllä niitä säästökohteita löytyisi, aloitetaan vaikka kansanedustajien avustajista. Onhan tuota ennenkin pärjätty ilman. Mieleen tulee myös rikkaiden lisäeläkkeet, joiden maksuun ei riitä eläkkeisiin aikanaan kerätyt pienet summat vaan joka vuosi käydään muiden kukkarolla. Nuo lisäeläkkeet maksavat vuodessa noin 100 miljoonaa, siinäpä oiva säästökohde. Ja selvennykseksi vielä, noita lisäeläkkeitä ei ole kukaan ns. omasta pussistaan aikanaan maksanut vaan rahastoihin on kerätty silloin aivan liian vähän rahaa kattamaan kulut. Myös ylisuuret leskeneläkkeet joutaisivat pois. Tai voisikos hallitus leikata niistä erilaisiin konsulttipalveluihin käytetyistä kuluista jotka ovat kasvaneet viimevuosina räjähdysmäisesti kun kavereiden firmoilta ostetaan kalliita asiantuntijapalveluita ja monenlaisia lausuntoja kun päättäjillä ei itsellä osaaminen riitä. Mistä niille oikein maksetaan kun joka asiaan pitää hankkia kallis konsultti kertomaan mitä tehdä? Ja senhän tietää kenen asiaa ne konsulttifirmat ajaa, ei ainakaan lapsiperheen.

Jos tämä maa halutaan saada nousuun on aivan idioottimaista leikata pienituloisilta, se on kaikki suoraan pois kulutuksesta. Nyt pitäisi luoda työpaikkoja oikeilla teoilla, ei millään näennäisillä vippaskonsteilla ja leikkaamalla kuntien ja valtion työntekijöitä entisestään kortistoon. Kukas niitä lapsia siellä päiväkodissakaan hoitaa kun kunnat joutuvat myös säästökuurille? Ja jos halutaan niitä veronmaksajia kustantamaan tulevaisuuden eläkkeet, niin olisikohan aika alkaa tukeakin sitä lapsiperhearkea. Ei ihme että lapsimäärät sen kuin pienenevät.

Dreams

^ Täyttä asiaa!!!

Kummastellen (Ei varmistettu)

Entäpä perheet, joissa onkin kaksi äitiä tai isää?

Dreams

Käykää allekirjoittamassa, jos tämä asia tuntuu tärkeältä! http://www.adressit.com/kodinhoidontuen_jakaminen_perheiden_paatettavaksi

Vierailija (Ei varmistettu)

Arvoisat naiset, en ymmärrä miksi haluatte pissiä omiin muroihinne. Kotiin jääminen vuosikausiksi heikentää asemaanne työelämässä ja vähentää eläkekertymäänne. Moni teistä sanoo, ettei teillä ole työtä, mihin palata ja joutuisitte työttömäksi, mutta siinä tapauksessa pidempi poissaolo työelämästä ei luulisi ainakaan parantavan asemaanne. Lapsen hoitaminen on yhtä lailla miehen oikeus ja velvollisuus, luulisi myös miehelle olevan tärkeää seurata lapsen kehittymistä. Miesten ja naisten välinen tasa-arvo ei tule koskaan toteutumaan elleivät naiset itse siihen pyri.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.