Mitä touhuta leikki-ikäisen kanssa?

Kaunis arki

Esikoisemme taaperovaihe alkaa olla takana, ja nyt on vuorossa ihana, intoa pursuava leikki-ikä. Mielikuvitus laukkaa ja leikkimateriaaleiksi päätyvät milloin äidin korut, huulipuna ja korkokengät, milloin keittiöstä löytyvät kattilat, spaghetit tai n o m p a r e l l i t (!). Sanotaan, että äitinä voit hyväksyä joko sotkuisen kodin tai menettää mielenterveytesi. Järjestelmällisenä ihmisenä tekee ajoittain tiukkaa sietää kodin joka nurkkaan ulottuvaa leikkitannerta, mutta kaikkeen tottuu ja loppujen lopuksi kaaoksen sietäminen on välillä ihan hyväksi itse kullekin. 

Leikki-ikäisen omia, luovia leikkejä on mahtava seurata sivusta. Ihanaa on myös kaikenlainen yhdessä tekeminen. Lapsesta kumpuava ilo ja onni, kun hän saa itse tehdä ja osallistua, on vertaansa vailla. Lapsen ikätasoon suhteutetut pienet vastuulliset tehtävät tukevat lapsen myönteistä kehitystä ja onnistumisista seuraava hyvä olo kantaa arjessa pitkälle. Yhdessä tekemisen lähtökohdasta kokosin tähän muutaman hyväksi todetun leikki-ikäisen kanssa jaettavan aktiviteetin. Iloisia hetkiä sinne teille<3 

Kukkien istuttaminen ja kastelu

Kukkien, viherkasvien tai esimerkiksi yrttien istuttaminen ja kastelu luontuu leikki-ikäiseltä hienosti ja kasvamisen ihmettä voidaan seurata yhdessä viikottain. Kasveja hoitaessaan lapsi saa myös käsityksen elämän kiertokulusta. Me kaikki tarvitsemme rakkautta ja huolenpitoa, jotta kasvamme vahvoiksi ja viisaiksi. Joskus aika jättää ja on aika istuttaa uusi siemen multaan. 

Leipominen

Lapset rakastavat leipomista, oli sitten kyseessä pullataikinan sekoittaminen, kananmunien rikkominen tai kakun koristelu. Ainesosia on hauska mitata yhdessä, ja munakellon pirinästä tietää, että nyt on kakku valmis nautittavaksi. Yhdessä leipoessa edetään rauhassa, lapsen tahtiin eikä viitsitä huolestua lattialle lentävistä jauhoista tai kananmunan kuorista. Kun lapsi oppii näkemään, miten leipä tai synttärikakku valmistuu, syttyy hänellä kiinnostus muutakin ruoanlaittoa kohtaan. Ei mene kauan, kun teini kokkaakin jo koko perheelle ;)

Kotiaskareet

Perjantaisiivous on lapsestakin ihan hauska ajatus, kun hän saa imuroida, pyyhkiä pölyjä tai vaihtaa petivaatteiksi puhtaat prinsessalakanat. Yhdessä siivoamisen mielekkyyttä voi nostaa vielä himpun verran lapsen valitsemalla taustamusiikilla. Työn lopuksi nautitaan tietysti jätskit parvekkeella! 

Bongasitko tuttuja aktiviteetteja?

T: Anna

Kommentoi