Läski = ruma?

Kaunis utopia?

Allekirjoittanut (kuvassa) on mielummin läski, kuin "iso tyttö".

Toimittaja Marko Ahonen kirjoitti Keskisuomalaiseen mielenkiintoisen jutun koskien rumuutta, rumuuden subjektiivista kokemista sekä ylipainon suhdetta rumuuteen. Syy, miksi itse haluan tätä kirjoitusta kommentoida on se, että olen itse läski, jolla on asiaan liittyvää omakohtaista kokemusta ja tuorein niistä parin päivän takaa. 

Saimme nimittäin parin muun kanssaläskin kanssa somessa kauhistelua osaksemme, kun puhuimme itsestämme reteästi läskeinä

"Miten voit puhua itsestäsi tuolla tavalla!?" 

Eli toisin sanoen ihminen ei saisi itse todeta sitä, minkä kaikki sanomattakin näkevät, vaan ruumiinrakennettaan tulisi sen sijaan kuvailla alentavilla termeillä, kuten "iso tyttö". Itse satun olemaan todella lyhyt, enkä koe täyttäväni "ison tytön" määritelmää. Siksi olenkin mielummin ihan vaan läski, jos minua ulkonäköni perusteella kokee tarpeelliseksi luokitella.

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun ns. normaalipainoisten suut loksahtavat auki, heidän kuullessaan sanan "läski" läskin itsensä suusta. Omalla kohdallani sanan käyttöön liittyy myös huumoriaspekti, joka näyttää saavan ihmiset hämmentymään entisestään. 

"Eihän omaan ylipainoonsa saisi suhtautua huumorilla tai mitenkään positiivisesti!! Sitähän pitäisi hävetä ja sen tulisi olla syy itsetunto-ongelmiin, eikä vitsailuun !!", heidän ilmeensä huutavat. Tai jos eivät huudakaan, niin silmistä ainakin paistaa syvä hämmennys. 

Minun mielestäni läski kuitenkin on kauniimpi sana kuin "ison tytön" kaltaiset kiertoilmaisut, joiden käyttö viestittää ylipainon olevan asia, jota tulisi hävetä ja piilotella. Kukaan älköön siis pahoittako mieltään minun puolestani siitä, että kutsun itseäni läskiksi. Se on tietoinen valinta. 

Sitäpaitsi, lihavuus ei ole synonyymi rumuudelle! Se on median ja Photoshopilla vääristettyjen kauneuskäsitteiden luoma ja ylläpitämä harha. Ahonen itse on kuvan perusteella täysin mukiinmenevä herra, mutta tiedän ettei sillä ole merkitystä mitä muut sanovat, jos ihminen on itse päättänyt olevansa ruma.

kuva: Ari K.

Kommentit

Miiza

Hei tuo oli aivan huippu kirjoitus Marko Ahoselta ja samoin tämä sinun postauksesi!  Jotenkin tänään kolahti tämä aihe hyvin, kun juuri itsekin omasta lihavuudestani paahdoin postauksen. 

Itse olen mieluiten lihava tai ylipainoinen, läskiä en käytä sanana siksi, että sillä sanalla minä ja moni muu on ulkomuotoani haukkunut.

Mutta siis vastauksena otsikkoosi, niin minäkään en ole sitä mieltä, että lihavuus ja rumuus kulkisivat käsikädessä. Tiedän niiiiin monia todella kauniita ylipainoisia naisia! Itseasiassa en edes tiedä, minkälaista ihmistä voisin rumaksi nimittää..

kaunisutopia
Kaunis utopia?

 

Kiitos kommentistasi. Hienoa että niin Ahosen kuin minunkin kirjoitukset herättivät ajatuksia. :) 

Minulla on "läski" -sanan käytössä myös sellainen statement, että käyttämällä itse kyseistä sanaa itsestä puhuessani, riisun samalla nämä sitä haukkumasanana käyttävät totaalisesti aseista. Kun puhun itse itsestäni läskinä rinta rottingilla, se menettää samalla tehokkuutensa solvaamisen välineenä. Ymmärrän kyllä, jos sinä et halua ko. sanaa käyttää, onhan se melko leimaava tietenkin. Halusin vaan vielä hieman selventää, miksi minä viljelen läski-sanaa niin hartaasti. :D

Muita ihmisiä en tietenkään mene läskittelemään, ellei ihminen ole minulle todella tuttu ja tiedän, että hänellä on samanlainen huumorintaju kuin minulla.

Ollaan kaikki sellaisia kuin ollaan, vatsamakkaroilla tai ilman! :) 

Oikein ihanaa loppukesää!

- Utopisti

Kommentoi