Tasa-arvoisen avioliittolain kieltäminen on ihmisoikeusrikkomus

Kaunis utopia?

Olen tähän asti ollut Päivi Räsäsen puheiden suhteen vähän hohhoijaa-linjalla, mutta nyt kyllä alkoi sapettaa senkin edestä. Iltalehti nimittäin tiesi kertoa, että Räsänen vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia vedoten YK:n ihmisoikeuksien julistukseen. Räsäsen mukaan "universaalin tulkinnan kannalta merkityksellisessä" julistuksessa avioliitto määritellään miehen ja naisen väliseksi. Räsäsen tulkinnan mukaan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksyminen olisi siis ilmeisesti ihmisoikeusrikkomus, mutta tarkastellaanpas asiaa hieman syvemmin.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksessa nimittäin sanotaan näin:
 

"16. artikla. 1. Täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Heillä on yhtäläiset oikeudet avioliittoon, avioliiton aikana ja sen purkamisen jälkeen.

2. Avioliiton solmiminen tapahtukoon vain tulevien aviopuolisoiden vapaasta ja täydestä suostumuksesta.

3. Perhe on yhteiskunnan luonnollinen ja perustava ydinosa ja sillä on oikeus yhteiskunnan ja valtion suojaan."Aluksikin, siinä sanotaan, että täysi-ikäisillä miehillä ja naisilla on oikeus solmia avioliitto, muttei eritellä kenen kanssa. Julistuksessa todetaan ainoastaan sekä miehillä että naisilla olevan oikeus avioliittoon, mutta siinä ei sanota halaistua sanaa siitä, että miehen ja naisen tulisi solmia avioliitto keskenään. Julistus ei siis tuollaisenaan todellakaan sulje pois samaa sukupuolta olevien ihmisten solmimaa avioliittoa, päinvastoin.

Lisäksi julistuksessa painotetaan, että oikeus avioliittoon on kaikilla, ilman minkäänlaisia rodusta, kansalaisuudesta tai uskonnosta johtuvia rajoituksia. Jo tämä itsessään kumoaa Räsäsen argumentin, sillä hänen ajamansa tasa-arvoisen avioliittolain vastainen agendansahan on juurikin avioliitto-oikeuden rajoittamista uskonnollisista syistä. Täten tasa-arvoisen avioliittolain kieltäminen on ihmisoikeusrikkomus, ei sen salliminen.

(Suoran lainauksen lähde: ohchr.org)

Kommentit

Iksu
Tassuja ja töppösiä

Minäkään en voi käsittää, miten joku voi tulkita ihmisoikeuksien julistusta niin räikeästi omien vakaumuksiensa kautta. Tuossa ei todellakaan mainita edes puolikkaalla sanalla että miehen ja naisen tulisi solmia liitto KESKENÄÄN. Ainoastaan että heillä tulisi olla oikeus solmia avioliitto ja perustaa perhe.

Muutenkaan en käsitä, että mitä se on joltain pois, jos jotkut itselle täysin tuntemattomat, rakastuneet ihmiset menevät naimisiin. Ei homojen liitto vähennä minun liittoni arvoa mitenkään.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

Aivan! Tuossa julistuksessa ei määritellä mitenkään sitä, keiden välillä avioliitto tulisi solmia, kuten ei myöskään sitä, millaisista henkilöistä perhe koostuu. Perhekin voi siis julistuksen puitteissa olla perinteinen ydinperhe, yh-perhe, lapseton perhe, sateenkaariperhe... you name it!

En tajua miten tuo on voitu käsittää niin, että julistuksen mukaan avioliitto olisi vain miehen ja naisen välinen liitto? Siinä on mainittu mies ja nainen kyllä, koska jos siinä olisi julistettu että vain miehillä tai vain naisilla olisi oikeus avioliittoon, se olisi ollut epätasa-arvoinen ja rikkonut ihmisoikeuksia. Muuten minä en sitten näekään tässä minkäänlaista kannanottoa siihen, keiden välillä avioliiton saisi solmia. Mies saa solmia avioliiton, nainen saa solmia avioliiton, mutta ei missään tosiaankaan sanota, että heidän tulisi tehdä se ennenkaikkea keskenään.

Räsäsen viimeisin ja tähän YK:n ihmisoikeuksien julistamiseen vetoava lausunto vaikuttaa kyllä hieman kaukaahaetulta ja jopa epätoivoiselta. Kun pelkkä raamattuun vetoaminen ei enää riitä, niin otetaan oman agendan aseiksi maallisemmat julistukset ja käännetään niiden viesti aivan päälaelleen, vastaamaan omaa käsitystä. Sitäpaitsi jo kristinuskon sisältä itsessäänkin löytyy paljon argumentteja tasa-arvoisen avioliittolain puolesta, mutta se onkin sitten jo aivan oma tarinansa, jota olen täällä blogissakin aikaisemmin käsitellyt.

En tiedä kuinka tarkkaan Räsänen on tätä viimeisintään harkinnut ja suunnitellut, sillä hänen argumenttinsa olivat todella heppoisia sekä helposti ja nopeasti kumottavissa. Mielestäni on törkeää ja suoranainen tasa-arvon ja ihmisoikeuksien julistuksen pyhäinhäväistys (huomaa tarkoituksellinen uskonnollinen termi ;) ) tunkea rivien väliin sellaista, jota siellä ei todellakaan ole! Siksi koinkin tarpeelliseksi kommentoida tätä asiaa ihan tuoreeltaan, sillä vaikka minun blogilla nyt ei ihan kasapäin lukijoita olekaan, niin koin että tapahtunut vääryys on korjattava ja ihmisoikeusjulistuksen suoranainen raiskaaminen (anteeksi karkea kielenkäyttö) lopetettava heti alkuunsa.

Kuten jo kertaalleen sanottu, niin tasa-arvoinen avioliittolaki ei riko ihmisoikeuksia, mutta tasa-arvoisen avioliitto-oikeuden evääminen esimerkiksi samaa sukupuolta olevilta pareilta rikkoo, myös YK:n ihmisoikeuksien julistuksen mukaan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Homous johtuu demoneista.

kaunisutopia
Kaunis utopia?

...

O_O

...

:D

...

O_o

...

xD

Kommentoi