Ladataan...
Kaunis utopia?

 

Kun puhutaan kissalähtöisestä sisustamisesta, tulee monelle mieleen ensimmäisenä teddy-karvalla ja sisal-köydellä verhoillut raapimapuut, jotka eivät aina sovi yhteen sen käsityksen kanssa, mikä ihmisellä on esteettisyydestä. Muutettuamme pieneen 44 m² rivitalokaksioon ensin kahden, sittemmin kolmen kissan kanssa, olen kuitenkin huomannut että kissoille voi sisustaa sen lajityypillisen toiminnan mahdollistavat puitteet myös oman esteettisen silmänsä ja sisustusmakunsa ehdoilla. 

Lähtökohtana ja punaisena lankana meidän kissamaisessa sisustuksessamme on otettu huomioon koko tilan maksimointi myös korkeussuunnassa. Kissa kun on hyppivä, kiipeilevä ja tilan kolmiulotteisesti hahmottava eläin. Niinpä isoa lattiapinta-alaa tärkeämpää onkin mahdollisuus kiipeilyyn ja hyppimiseen. Kissan näkökulmasta katsottuna tilan maksimointi korkeussuunnassa tuo pieneenkin kämppään huomattavasti lisätilaa. Samaa pienen tilan vertikaalisen maksimoinnin periaatetta olemme käyttäneet myös kissojen ulkotarhan sisustusta miettiessämme.

Meiltäkin kyllä löytyy yksi kappale niitä korkeita teddy-karvaisia ja sisalköysisiä kiipeilypuita. Tai oikeastaan kiipeilypuu on kasattu kahden erillisen kiipeilypuun osista, meidän (ja kissojemme) tarpeita vastaavaksi. Yksi kiipeilypuu on kuitenkin meidän kämpässämme ehdoton maksimi (niin tilankäytön kuin meidän ihmisten sisustusmaunkin johdosta), joten asunnon kissalähtöinen sisusteeraaminen oli muilta osin hoidettava toisenlaisin ratkaisuin.

En tiedä onko meillä edes tietoisesti alunperin valittu kalusteita kissoja silmälläpitäen. Muuttaessamme ja sisustuksen peruspalikoita miettiessämme meillä kun oli kaksi iäkästä kissaa, jotka eivät vanhoilla päivillään hypelleet juurikaan sohvaa korkeammalle. Kun meille sitten vanhusten poismentyä muutti nuorempia kissoja, huomasimme että olimme vahingossa sisustaneet asuntomme tavalla joka on myös kissojen mieleen. Näistä peruspalikoista olikin helppo sitten pienillä yksityiskohdilla luoda sisustukseen lisää kissamaisia elementtejä.

Kissamaisen sisustuksemme peruspilarit

Kirjahylly


Olohuoneemme kahdella seinällä on korkeat kirjahyllyt, joiden päälle kissoilla on vapaa pääsy korkeasta kiipeilypuustaan. Tämä onkin yksi merkittävimmistä yksittäisistä kalusteista, jonka avulla meidän huushollissa on kissojen kiipeilyn ja hyppimisen tarve pystytty ottamaan huomioon, asunnon ihmisasukkaiden sisustusmausta tinkimättä.

Keittiön pöytä ikkunan äärellä

 

Meillä kissat saavat hyppiä pöydällä, kirjaimellisesti. Pöydän ääreltä avautuukin mielenkiintoinen näkymä lintujen elämään ja luonnon omaan laajakuvalähetykseen. Avaankin yleensä aamulla töihin lähtiessäni ikkunoiden sälekaihtimet ja usein ikkunaan ilmestyykin ainakin yksi kissa maailman menoa ihmettelemään. Myös jo talon rakennusvaiheessa ritilöidyt räppänät helpottavat kissaturvallista tuulettamista. Kun ikkunoita voi säiden salliessa pitää vapaasti auki, tarjoaa sieltä kantautuva haju- ja äänimaailma lisävirikkeitä kissan päivään.

Sisustuksemme kissamaiset höysteet

Tyynyt ja nukkumapesät kirjahyllyssä

Sen lisäksi että hyllyjen päälle pompitaan, niiden päällä myös viihdytään ja nukutaan. Tähän tarkoitukseen olemme ripotelleet hyllyn päälle pehmoisia tyynyjä ja nukkumapesän.

Kirjahyllyjen välinen kulkulankku

Tämä hyllyn sävyihin sopivaksi maalattu lankku yhdistää kaksi kirjahyllyä, jolloin kissat pääsevät turvallisesti hyllyn päältä toiselle. Lankku on vaihtelevassa käytössä, välillä sitä pitkin kävellään siivosti sipsuttaen ja välillä taas loikitaan muina miehinä hyllyltä toiselle.

Ikkunalaudat

Meillä on ikkunalaudat sekä olo- että makuuhuoneessa. Olohuoneen ikkunalaudalla on viherkasveja. Makuuhuoneen ikkunalauta taas on tyhjä ja hankittu vartavasten kissoja silmälläpitäen. Ikkunalaudalta kissoilla kun on hyvät näkymät ulos ikkunasta, sekä tarvittaessa myös kätevä pääsy avonaiselle tuuletusikkunalle. Tavallisuudesta poiketen ikkunalauta kinnikkeineen on aktiivisessa kissakäytössä sen verran kovalla rasituksella, että lisäsimme jälkikäteen ikkunalaudan keskelle yhden ylimääräisen kulmaraudan. Keskelle lisätyn kulmaraudan antaman lisätuen johdosta ikkunalauta ei siis rasitu ja notkahtele liikaa hyppivien kissojen painosta.

Kissat pääsevät halutessaan korkealle myös makuuhuoneessa. Kaapin päälle onkin silloin tällöin mukava hypähtää tarkkailemaan ylhäältä "valtakuntaa ja alamaisia".

Pyykkikori

Meillä on kylpyhuoneessa erillinen kori, johon otamme puhtaat pyykit koneesta ripustaessamme niitä narulle tai siirtäessämme niitä narulta kaappiin. Tämä kori on myös kissojen osalta kovassa käytössä.

"Diskopallo"

Ostimme taannoin olohuoneeseemme uuden kattolampun. Päädyimme metalliseen varjostimeen, jossa on hauskoja monikulmaisia aukkoja, josta valo siivilöityy kauniisti. Kun olimme asentaneet lampun paikoilleen, huomasimme sen olevan myös kissojen mieleen. Etenkin Elmo-kissamme hullaantui pyörivästä lampunvarjostimesta lankeaviin ja vinhasti seinillä liikkuviin valoheijastumiin ja niitä se jaksaisi jahdata vaikka kuinka pitkään.

Särkyville arvotavaroille omat paikkansa

Vaikka kissoilla onkin meidän talossa melko vapaa kulku kodin joka kolkkaan, on meillä myös paikkoja jotka ovat kissoilta kiellettyjä. Tällaisia ovat muunmuassa keittiön tasot ja makuuhuoneessa sängyn yllä oleva hylly (turvallisuussyistä) sekä televisiotasomme yllä olevat lasihyllyt. Lasihyllyille pääsy onkin television asettelulla kissoilta estetty niin, etteivät ne sinne oikeastaan edes yritä pyrkiä. Olemmekin keskittäneet näille kahdelle päällekkäisille hyllyille valtaosan särkyvistä koriste-esineistämme.

Meillä on asunnossamme myös pari sellaista paikkaa, joita meidän kissamme eivät juurikaan noteeraa. Cd-torin päälle ne periaatteessa pääsisivät, mutta eivät ole osoittaneet sinne menoon mitään kiinnostusta. Kun meillä taas oli vanhempieni kolme kissaa hoidossa, alkoi yksi niistä tähyillä samantien tornien päälle. On siis aivan täysin yksilöllistä, millaisista paikoista kissa kiinnostuu.

Meidän taloudessamme hylätyt ideat

Meillä oli nyt jo edesmenneiden kissojemme aikana muistaakseni Sotkasta hankittuja, Ikean Lack-hyllyn tyylisiä seinään kiinnitettäviä hyllyjä, joille myös kissat saivat hyppiä. Totesimme kuitenkin nopeasti että tällaiset hyllyt eivät ole suunniteltuja ottamaan vastaan monen kilon päälleen yht'äkkiä pomppaavaa painoa, eli kissaa. Kiinnikkeet alkoivat siis nopeasti löystyä ja totesimme että ne ovat liian kovalla rasituksella kissakäytössä. Ruuvasimme siis hyllyn irti seinästä suosiolla, ennenkuin se olisi romahtanut sieltä vaarallisesti omia aikojaan.

Mikäli siis hankitte tällaisia hyllyjä kissakäyttöön, olettehan varovaisia!

Miten te muut kissalliset olette sisustaneet asuntonne? Onko paljon kiipeily- ja raapimapuita? Oletteko tehneet kissamaiseen sisustukseen elementtejä itse vai ostatteko kaupasta?

Kuvat: Ari K.

Ladataan...
Kaunis utopia?

Minulla on ollut tässä kuukauden verran työn alla uusi blogipostaus ja pakko myöntää, että kesken se on edelleen. Tähän on syynä kuukausi sitten aloittamani uudet työt uudessa paikassa. Ne ovatkin vieneet valtaosan ajastani, enkä ole oikeastaan ehtinyt ajatella mitään muuta. Nyt kun olen oppinut talon tavoille täällä töissä, on minulla taas enemmän aikaa (ja jaksamista!) myös harrastustoiminnalle. :)

Toivottavasti jaksatte seurata blogiani jatkossakin, tästä hävettävän pitkäksi venyneestä radiohiljaisuudesta huolimatta. Lupaan pyhästi saada viikonlopun aikana ilmoille uuden, kissalähtöistä sisustamista koskevan blogikirjoituksen! 

Hyvää alkanutta (ja nopeasti se alkoikin, pitkän kesän jälkeen) syksyä! Mitä sinun syksyysi kuuluu? Samaa vanhaa vai jotain aivan muuta? Odotatko jo talvea, vai kaipaatko ikuista kesää? Mikä on lempivuodenaikasi? Miksi? Omani on talvi: raikasta, kirpeää, ihanaa! Nautin ulkoilustakin enemmän talvella ja nyt kun olisi tuossa tuo koirakin lenkkikaverina, odotan talvea entistäkin suuremmalla innolla. Mielestäni Suomen neljä vuodenaikaa on rikkaus, enkä vaihtaisi yhtäkään niistä pois! :)

Kuva: Ari K.