5 x matkavinkki Marrakechiin

mar5.jpg

Vaikea kuvitella, että vielä pari viikkoa sitten nautiskelin Agadirin auringosta uima-altaalla. Pääsin pitkästä aikaa (itse asiassa ensimmäistä kertaa sitten ala-asteaikojen) pakenemaan Suomen pitkää talvea etelän lämpöön. Matkatkin ostettiin Aurinkomatkoilta, ihan niin kuin silloin 90-luvulla perheen kanssa. Toiveissa oli sekä kaupunki- että rantalomaa, mihin tarkoitukseen Marrakechin ja Agadirin yhdistelmämatka sopi mainiosti. Koska Agadirissa pääasialllinen aktiviteetti oli hotellin uima-altaalla loikoilu, keskityn matkavinkeissä kultturellimpaan Marrakechiin.

mar6.jpg

Makeaa, makeaa ja vähän suolaista: Marokkolainen ruoka

Auringon ja lämmön lisäksi tärkein syy Marokon valikoitumiselle matkakohteeksi oli ruoka. Sään suhteen odotukset ja todellisuus eivät ihan kohdanneet, sillä Marrakechissa oli enimmäkseen kylmää ja sateista. Ruokaan emme kuitenkaan onneksi joutuneet pettymään.

Matkan paras annos oli essaouiralainen kanatagine, jossa kana oli kypsennetty mantelitahnan ja makean tomaattihillon kanssa – aivan taivaallista. Makujen parhaimmistoon kuuluivat myös marokkolaisessa kulttuurissa kahvin virkaa toimittava makea minttutee, melkein yhtä yleinen tuorepuristettu appelsiinimehu, aamupalalla tarjoiltu argan-öljystä, pähkinöistä ja hunajasta sekoitettu amlou-tahna ja lähes joka kahvilan juomalistalta löytynyt avokadosmoothie, jossa oli avokadon lisäksi maitoa, manteleita ja kuivahedelmiä.

Hämmentävin vastaantullut ruoka oli puolestaan marokkolainen lihapiirakka, bastilla: paistettua kanaa ja makeaa mantelitahnaa rapeaan lehtitaikinakuoreen käärittynä. Pinnalle oli ripoteltu vielä reilusti tomusokeria ja kanelia. Kuulostaa vähän kamalalta yhdistelmältä, mutta oli oikeastaan tosi hyvää.

Hinnat ovat fiineimmissäkin ravintoloissa suhteellisen edulliset ja kävimmekin kahdesti ylellisellä illallisella hienojen hotellien ravintoloissa. Ihastuimme etenkin Medinan eli vanhankaupungin perinteikkääseen Maison Arabeen, jossa illallista säesti rauhallinen kitaramusiikki ja pehmeä puheensorina. Hienostohotellialueella sijaitsevassa Le Comptoir Darnassa oli haettu enemmän nuorekkaan trendiravintolan tunnelmaa.

Maison Arabe, Derb Assehbi

Le Comptoir Darna, Avenue Echouhada

mar11.jpg

ylellistä hemmottelua Hammamissa

Vaikka hammamiin oli erityisen ihanaa paeta kylmää ja sateista säätä, merkkaisin tämän hemmottelun lomakalenteriin myös hyvällä säällä. Vajaalla 25:llä eurolla sai puolen tunnin kylpyhetken, johon sisältyi perinteinen hammam-kuorinta ja pesu. Kävimme ylellisessä Hamma de la Rosessa, jota voin suositella lämpimästi. Aika kannattaa varata etukäteen.

Hammam de la Rose, Route Sidi Abdelaziz

mar7.jpg

mar8.jpg

Kulttuuria & kaunista katseltavaa:  Jardin Majorelle ja Maison de la photographie

Jardin Majorelle on ihana, vehreä keidas keskellä kaoottista kaupunkia. Se sai alkunsa, kun ranskalainen taiteilija Jacques Majorelle muutti Marrakechiin toipumaan sydänongelmistaan. Vuosien aikana hän keräsi puutarhaan kasveja ympäri maailmaa: palmuja, kaktuksia, bambua… 1980-luvulla puutarhaan taloineen osti Yves Saint Lauren yhdessä Pierre Bergén kanssa.

Paikassa on myös kahvila, jolla on ihana sisäpiha. Kahvit voi nauttia vaikka appelsiinipuun alla.

Jardin Majorelle, Rue Yves Saint Laurent

Vuonna 2009 avatun Maison de la photographien näyttelyt keskittyvät Marokosta vuosien 1870 ja 1950 välillä otettuihin kuviin. Käynnissä olevan näyttelyn kuvat näyttävät, miten ensimmäiset Marokkoon tulleet eurooppalaiset (etupäässä ranskalaiset) kuvaajat ikuistivat maata. Kannattaa kiivetä aivan ylimmäiseen kerrokseen asti: kattoterassikahvilan pöydistä näkyy koko kaupungin yli, aina vuorille asti.

Maison de la photographie, Rue Ahl Fes, Medina, Marrakech, 46 Rue Bin Lafnadek

mar9.jpg

ostokset oikeista paikoista

Jos et tykkää tinkimisestä, kannattaa suunnata ostoksille vähän sieluttomiin, mutta huomattavasti soukkeja eli vanhankaupungin kojukujia vähemmän hermostuttaviin kiinteiden hintojen ostoskekuksiin, joita on Marrakechissa useampia. Korkealaatuisia käsitöitä löytyy puolestaan ravintola Terasse des Epices -ravintolan yhteydessä olevan sisäpihan pikkuputiikeista. Täällä saimme kuulla, että suurin osa soukeissa myytävistä tuotteista on itse asiassa tehty kehnoista materiaaleista Kiinassa, vaikka myyjät muuta väittäisivätkin.

Terasse des Epices, 15, souk Cherifia. Sidi Abdelaziz

mar10.jpg

majoitu marokkolaisessa riadissa

Riadit edustavat perinteistä marokkolaista arkkitehtuuria. Tyypillistä niille on, että talon keskellä on pieni puutarha tai aukio, usein myös vesiallas. Huoneet reunustavat keskusaukiota useammassa kerroksessa. Aukion kohdalla ei ole välttämättä kattoa ollenkaan, tai sitten kattoaukko on peitetty läpinäkyvyllä pressuikkunalla, kuten meidän riadissamme.

Avoimen keskiosan ja altaan ideana on tuoda taloon viileyttä kesähelteillä, ja viilennystä voi hakea myös riadeista usein löytyviltä kattoterrasseilta. Kylmän sään takia emme tosin päässeet nauttimaan näistä ominaisuuksista, mutta kaunis sisustus, pieni huonemäärä ja vieraista hyvin huolehtiva henkilökunta (sekä hyvin toimiva lämmitys huoneissa) olivat aivan yhtä ihania ilman aurinkoakin. Oma riadimme oli nimeltään Riad De La Croix Berbere.

Riad De La Croix Berbere, 8 Derb Fhal Zefriti Laksour

Onko joku muukin käynyt Marrakechissa tai Marokossa muuten? Mitä piditte?

kulttuuri suosittelen ajattelin-tanaan matkat
Kommentit (7)
  1. En oo, mutta kiinnostaa! Ehkä joskus 🙂

    1. Jos suunnittelet omatoimimatkaa, niin kannattaa lukea toi Aidan/Räyhälän postaus! Me oltiin tosiaan vähän laiskoja matkajärjestelyn suhteen, kun valmismatkakin valittiin, mutta eri paikoissa kiertämällä saisi vielä monipuolisemman ja paremman kuvan maasta 🙂

  2. Jee, mullakin on ollut työn alla matkapostaus Marokosta, meillä reitti kulki Marrakechista Essaouiraan, Agadiriin ja pieneen kylään nimeltä Mirleft. Ja pastilla on kyllä ihan sairaan hyvää (en siis tiedä onko se bastilla vai pastilla, itse olen kuullut tuota p-versiota), etenkin katkaraputäytteinen oli mun makuun! Pitäis kokeilla joskus tehdä niitä myös itse 🙂

    1. Oi, kuulostaapa kivalta! Mekin harkittiin Essaouiraan lähtemistä, mutta ei jaksettu istua enää autossa, kun oltiin jo menty edestakaisin Agadirista Marrakechiin ja takaisin. Kiva päästä lukemaan sulta, mitä kaikkea sieltä ja Mirleftistä löytyi 🙂

      Oliko siinä katkaraputäytteisessäkin mantelitahnaa ja tomusokeria? 😀 Kuulostaa jotenkin vielä hämmentävämmältä yhdistelmältä kuin noi ja kana.

      1. Siinä katkarapupastillassa ei tainnut olla sokeria, mutta sen sijaan syötiin Marrakechissa siellä torilla jollakin linnulla täytettyä pastillaa, jossa oli tomusokeria päällä. Se oli outo ajatus, mutta toimi! Lintutäyte jäi vähän mysteeriksi – jostain luettiin, että siellä syötäisiin pulun lihaakin. Eli ehkä se oli pulupastilla 😀

        1. Mäkin luin tosta pulujen käyttämisestä täytteenä! Sekin tuntuu aika vieraalta ajatukselta, mutta ilmeisesti toimii kuitenkin 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *