Balkanin roadtrip: 3 x ruokakohde Albaniassa

Photo 11.7.2017 19.58.51.jpg

 

Vaikka valtaosa kesän road tripistä kului Montenegroa tutkiessa, teimme parin päivän kierroksen myös Albanian puolella. Pidempäänkin olisi ollut kiva viipyä, mutta aika ei tällä kertaa riittänyt siihen. Onneksi ihan rajan läheltä Lezhen alueelta löytyy useampi käymisen arvoinen paikka ruoasta kiinnostuneelle matkailijalle.

Photo 10.7.2017 21.07.56.jpg

Photo 10.7.2017 21.27.16.jpg

Photo 10.7.2017 21.44.46.jpg

 

LOPUTONTA HERKUTTELUA RAPSODIASSA

Ensimmäisenä iltana suuntasimme matkan ainoaan fine dining -paikkaan, hotelli Rapsodian samannimiseen ravintolaan. Emme tienneet yhtään mitään odottaa, varsinkaan paikan ulkonäön perusteella. Sisällä oli hyvin perinteinen, tavernamainen ravintolasali ja ulkona terassia ympäröivää lautaseinää koristivat kukkaruukkuina toimivat maalatut autonrenkaat. Etukäteen lukemamme hehkutuksen perusteella tilasimme kuitenkin ravintolan erikoisuuden, noin 20 euron hintaisen zero kilometer -menun. Oletin nimen tulevan ravintolan lähiruokapainotuksesta, mutta tilatessa selvisi että kyseessä olikin never ending -menu eli ruokia tuotaisiin pöytään niin kauan, kunnes haluamme lopettaa.

Heti ensimmäisen ruokalajin perusteella oli selvää, että ruoan taso on Rapsodiassa huippuluokkaa. Söimme lopulta yli 10 toinen toistaa herkullisimpia annoksia. Etenkin kalat ja merenelävät olivat loistavia – en ole syönyt missään yhtä hyviä sinisimpukoita. Kaiken lisäksi palvelu oli huippuystävällistä, mutta ei yhtään hienostelevaa. Rennosta tunnelmasta kertoo sekin, että illan päätteeksi hotellin työntekijät kokoontuivat viereiseen pöytään syömään. Entä loppulasku? 55 euroa menut ja kaksi viinipulloa mukaan lukien. Keittiö yhdistää italialaista ja albanialaista ruokaperinnettä ja suosii paikallisia raaka-aineita. Lisää Rapsodian keittiöfilosofiasta voi lukea ravintolan sivuilta.

Photo 11.7.2017 14.21.04.jpg

Photo 11.7.2017 14.42.38.jpg

 

KALARUOKAA JA KAUNIITA MAISEMIA PATOK-LAGUUNILLA

Albanian visiitin toisena päivänä kävimme lounaalla Patok-laguunilla, joka on tunnettu kalaravintoloistaan. Lukemamme mukaan taso ei suuresti vaihtele eri paikkojen välillä, joten valitsimme yksinkertaisesti mukavimman näköisen paikan. Pöytään kannettiin  simppeliä, mutta hyvää ruokaa: salaattia, ranskalaisia ja grillattua kalaa. Parasta Patokin lounaassa olivat kuitenkin ihanat maisemat ja ainutlaatuinen miljöö. Ja tietenkin taustamusiikkina soinut EDM-versio X-Filesin tunnarista, haha.

Photo 11.7.2017 19.10.24.jpg

Photo 11.7.2017 19.35.18.jpg

Photo 11.7.2017 19.58.04.jpg

Photo 11.7.2017 20.45.51.jpg

 

UNOHTUMATON AGRITURISMO MRIZI I ZANAVE

Vaikka vietimme Albaniassa vain kaksi päivää, niihin mahtui kolmaskin upea ruokakokemus. Olimme visiitin toisen yön Mrizi i zanave -agriturismolla, jolla oli myös oma korkeatasoinen ravintola. Päivän menu maksoi 20 euroa viineineen ja siihen kuului mittava määrä alkuruokia (superhyviä ja monipuolisia), pääruoka (grillattua lihaa – vähän tylsää) ja jälkiruokalajitelma (jonka yksi osa oli suoraan hedelmästä tarjoiltu granaattiomenan mehu, nam!). Palvelu ravintolassa ei ollut ihan paikan hengen tasolla, mutta kokonaisuudessaan yöpyminen oli yksi matkan parhaista kokemuksista.

En ollut etukäteen ajatellut päätyväni syömään reissun hulppeimpia aterioita juuri Albaniassa, mutta maa onnistui yllättämään ja ylittämään odotukset useamman kerran. Ruokafiilistelijälle luoteis-Albania on siis ehdottomasti käymisen arvoinen kohde Balkanilla!

Kommentit (2)
  1. Täysin puolueellisesti on sanottava että albanialainen ruoka on kyllä tosi hyvää! <3 ps. NÄÄ KUVAT! Tosi, tosi upeita!

    1. Voi kiitos Saranda! <3 Tuolla oli helppo ottaa kauniita kuvia, valo oli niin mieletön! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *