Balkanin roadtrip: Skadar-järven luonnonpuisto ja viinitilavierailu

vsco-photo-2 (26).jpg

Kesälomalla tein ihan uudenlaisen reissun: vuokrasimme kaverin kanssa auton ja lähdimme kiertämään Balkania kahdeksi viikoksi. Vaikka autolla ajaminen vähän jännitti etukäteen, oli reissu yksi parhaista ikinä. Koska meillä oli niin mahtavaa ja koska Montenegrossa ja Albaniassa autoilu oli yllättävän eistressaavaa, halusin jakaa vinkit teillekin. Tästä aiheesta on siis luvassa useampi juttu pitkin syksyä ja talvea. 

Aloitimme matkan Dubrovnikista, koska sinne sai 1) suorat 2) edulliset lennot. Haastavin vaihe koko matkan suunnittelussa oli löytää autovuokraamo, joka sallisi rajanylityksen paitsi Montenegroon, myös Albaniaan, Makedoniaan ja Kosovoon. Jep, alun perin ajattelimme ehtiä kaikkiin neljään maahan, mutta lopulta kahdessakin riitti ihan tarpeeksi nähtävää. Selvitystyö ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä useimmat firmat sallivat matkat ainoastaan Montenegroon. Vain Oryxilla sama vakuutus kattoi kaikki ylitykset. 

Kun auto oli saatu alle, suuntasimme kohti Montenegron ja Albanian rajalla sijaitsevaa Skadar-järveä. Matkaan meni lopulta melkein koko päivä, kun pysähdyimme pitkällä lounaalla kauniissa Perastin kaupungissa lounaalla. 

vsco-photo-3 (24).jpg

vsco-photo-2 (25).jpg

Perillä majapaikassamme saimme heti kokea montenegrolaista vieraanvaraisuutta, kun majataloa pyörittävän perheen isoäiti istutti meidät pöytään, tarjosi rakia ja keksi lauluja nimistämme. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta naurua riitti koko illaksi.

Seuraavana päivänä suuntasimme tutkimaan järveä Boat Milican veneellä. Veneretki kannattaa ehdottomasti sisällyttää päivän ohjelmaan, sillä jo rannaltakin katsottuna kauniit maisemat olivat keskeltä järveä koettuna aivan lumoavia. Veneen kyydistä pääsi myös näkemään lähietäisyydeltä monia järvialueen lintuja, kuten haikaroita. Hyvällä tuurilla reissuun voi kuulua myös pysähdys uimarannalla. 

vsco-photo-1 (31).jpg

vsco-photo-1 (32).jpg

Venereissu Milican kyydissä johti myös Garnet-viinitilalle, jota veneretkiä järjestävä perhe suositteli meille. Kävelimme sinne viimeisen Skadar-iltamme päätteeksi ja vietimme ihanat pari tuntia tilaa pyörittävän nuoren pariskunnan kanssa jutellen ja tilan viinejä sekä liköörejä maistellen. Ihastuimme etenkin Garnetin valkoviiniin, jonka valmistus on aloitettu tänä vuonna – perinteisesti valtaosa Montenegrossa valmistettavista viineistä on punaisia. 

Skadarista suuntasimme biitsitunnelmiin Barin tuntumaan ja sieltä Ulcinjiin, josta lisää ensi kerralla.

Kommentit (4)
  1. Balkanissa on niin paljon koettavaa ja nähtävää <3 Olen itse Kosovosta ja hieman puolueellisesti kommentoiden voin sanoa, että sinnekin kannattaa joskus eksyä jos tilaisuus sallii. 🙂

    1. Aivan varmasti! Arvottiin Kosovoon lähtemistä ihan viimeiseen asti, mutta aikataulu ei lopulta antanut periksi. Se jäi kieltämättä harmittamaan, mutta onneksi reissuun pääsee aina uudestaan 🙂

  2. Viikonloppukokki
    7.9.2017, 07:03

    Jään odottamaan jatkokertomuksia Montenegrosta. Haaveissa on Montenegron matka. Tosin ehkä enimmäkseen rannikolla, mutta autollahan pääsee piipahtamaan sisämaassakin.

    1. Suosittelen ehdottomasti auton vuokraamista! Maa on niin pieni, että rannikolta ajaa idän vuorille parissa tunnissa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *