Jälkiruoka uudeksivuodeksi: pavlova punaisilla marjoilla ja kinuskilla

pavlova2.jpg

Jos ylihuomisen juhlapöydästä puuttuu vielä jälkiruoka, tässä on yksi erinomainen vaihtoehto. Pavlova on yllättävän vaivaton tehdä, kunhan malttaa olla tarkkana marengin kanssa ja varata sen paistamiseen ja jäähdyttämiseen tarpeeksi aikaa. Kannattaa muuten varmuuden vuoksi varata tekovaiheeseen pari ylimääräistä kananmunaa, ettei yksi rikkoutunut keltuainen pilaa koko reseptiä.

Itse tein tätä herkkua sekä itsenäisyyspäivän että joulun illallispöytään. Jälkimmäisellä kerralla lisäsin mukaan vadelmat ja kardemumman, mutta resepti onnistuu hyvin ilman niitäkin.

Oma uudenvuoden iltani näyttää näillä näkymin sujuvan pääosin sairastaessa. Lokakuun lopusta lähtien vaivannut flunssakierre ei vieläkään hellitä otettaan, vaikka tilanne näytti ennen joulua jo tosi lupaavalta. Ensi vuodelle toivon ennen kaikkea parempaa terveyttä ja vähemmän sairastelun aiheuttamia murheita.

Ihanaa ja onnellista uuttavuotta teille kaikille!

pavlova1.jpg

Karpalo-vadelma-kinuskipavlova (kuudelle)

Marenki
4 kananmunan valkuaista
2,5 dl sokeria
1 tl maissitärkkelystä
1 tl valkoviinietikkaa
Hyppysellinen suolaa

Ota puhdas, kuiva kulho. Erottele valkuaiset (varminta on tehdä erottelu yksi kerrallaan) ja siirrä ne kulhoon. Varo, ettei valkuaisten joukkoon  joudu yhtään keltuaista, koska silloin valkuaiset eivät vaahtoudu.

Vaahdota valkuaiset kevyesti sähkövatkaimella ja lisää suola vatkaamisen aikana. Lisää sokeri pienissä erissä valkuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kun marenki alkaa olla valmista, lisää lopuksi maissitärkkelys ja etikka. Kun vaahto on kiinteää ja pysyy kulhossa, vaikka sen kääntäisi ylösalaisin, marenki on valmista.

Levitä marenkivaahto ympyrän muotoon voidellulle leivinpaperille. Jätä reunat keskiosaa korkeammiksi. Paista 125-asteisessa uunissa 1,5 tuntia. Jäähdytä ennen täytteen lisäämistä.

Täyte
1,5 dl kuohukermaa vatkattuna
1 dl maustamatonta maitorahkaa tai Bulgarian jogurttia
0,5 dl kinuskikastiketta
0,5 tl kardemummaa
vajaa 1 dl jäisiä karpaloita ja kourallinen vadelmia
Tomusokeria

Kun marenki on uunissa, kierittele jäiset vadelmat ja karpalot tomusokerissa ja laita takaisin pakkaseen. Ota ne huoneenlämpöön pehmenemään n. 15 minuuttia ennen tarjoilua.

Valmista seuraavaksi täyte. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita jogurtti tai rahka, kinuskikastike ja kardemumma kermavaahdon joukkoon.

Kun marenki on jäähtynyt, levitä täyte sen päälle. Ripottele pinnalle hieman sulaneet marjat ja valuta päälle haluamasi määrä kinuskikastiketta. Tarjoile heti.

pavlova4.jpg

Kommentit (2)
  1. Kaunis kuin taideteos 🙂

    1. Kiitos, ihanasti sanottu!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *