Kylpyaika

Olen taannoin parissa pohjauksessani sivuuttanut aihetta torjunta-ainepesu, eli kuinka putsata ei-luomut, tuholaismyrkyillä kuorrutetut vihannekset, hedelmät ja marjat niin, että ne päätyisivät hieman puhtoisimpina sisuksiimme.

Koska sain nyt kesällä ympäri Suomea matkatessani jälleen huomata miten suuria eroja luomutarjonnoissa on eri kaupunkien kesken ja kuinka joillain paikkakunnilla tai joissain kaupoissa on lähes mahdotonta saada ostoskoriinsa salaattiruukkua enempää luomulaatuista tavaraa, niin päätinpä omistaa nyt oman pienen postauksensa kasvisten kylvettämiselle.

Eli mikäli päädyt hankkimaan ei-luomulaatuisia kasviksia, joita ei voi kuoria, tee näin:

Valmista suhkepulloon tai astiaan sekoitus vedestä, ruokasoodasta ja valko-/omenaviinietikasta sekä sitruunamehusta. Tehopesu syntyy yhdistämällä näitä kaikkia kolmea, mutta voit myös tehdä pesunesteen joistain näistä kahdesta raaka-aineesta. Suihkuta valmista seosta kauttaaltaan kasviksien päälle ja anna vaikuttaa 5-10 minuuttia tai jopa puoli tuntia. Voit myös liotella kasviksia asiassa, joka sisältää ko. raaka-aineita. Lopuksi huuhtele kasvikset ja käytä miten mielit.

Hygieenisimmät pesevät myös kuorittavat ei-luomut kasvikset, jotta kemikaaleja ei siirry kuorimisen yhteydessä hedelmälihaan.

Alkuvuonna julkaistun amerikkalaisen Enviromentan Working Groupin tutkimuksen mukaan eniten torjunta-aineita löytyy muuten seuraavista kasviksista:

Omenat

Mansikat

Selleri

Kirsikkatomaatit

Kurkut (tosin muuten suomalainen kurkku on suht. ok)

Viinirypäleet

Chilipaprika

Nektariini

Persikka

Peruna

Pinaatti

Paprika

Kesäkurpitsa

Lehtikaali

 

Puhtaimpia ovat ko. tutkimuksen mukaan puolestaan:

Avokadot

Parsat

Keräkaali

Cantaloupemeloni

Maissi (tässä kannattaa silti suosia luomua geenimanipuloinnin takia)

Munakoiso

Greippi

Kiivi

Mango

Sienet

Papaija

Ananas

Vihreät herneet

Bataatti

Loppukaneetiksi todettakoon, että kasviksia kannattaa ehdottomasti syödä, oli niitä saatavana luomuna tai ei. Etenkin kyseisen torjunta-ainepesun jälkeen kasvisten hyödyt peittoavat kevyesti pienet torjunta-ainejäämät. Ja myrkkyjäämiähän ei-luomuista tietenkin pesunkin jälkeen löytyy, sillä myrkyt eivät ole pelkästään kasvin pinnalla, vaan imeytyvät kokonaisuudessa kasviin myös maaperästä. Myrkkyjen minimointiin kannattaa kuitenkin ehdottomasti paneutua. Siihen on nimittäin syynsä miksi torjunta-aineet suihkutetaan kasviksiin suoja-asussa ja maski naamalla.
 

Iloisia kylpyhetkiä kasvistesi kanssa!

♥ Virpi

 

 

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

ISO KIITOS! Aivan mahtavaa, että huolehdit meistä tavallisista palleroista, jotka ei aina jakseta ottaa tarpeeksi selvää. Kuulut ehdottomasti mun lempparibloggaajiin.

Virpi Mikkonen

Tämä pallero kiittää kauniista kommentista. :)

B (Ei varmistettu)

Saisinko tiedustella, mistä on tiedossa, että tämä seos poistaa todella jäämiä vihannesten, marjojen tai hedelmien pinnasta?

Virpi Mikkonen

Toki saa! Viinietikan, soodan ja sitruunan, ja etenkin kahden ensimmäisen käytöstä kasvisten putsaamiseen ja myrkkyjen minimoimiseen löytyy suosituksia useilta alan ammattilaisilta & sivuilta, esim:

Natural News: http://www.naturalnews.com/028277_pesticides_fresh_produce.html

Dr. Mercola: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/08/20/vinegar-as-non-toxic-cleaner.aspx

Dr Oz: http://www.drozfans.com/dr-ozs-advice/dr-oz-home-solution-recipe-to-wash-off-pesticides/

Aiheesta löytyy paljon tietoa googlaamalla esim: pesticide wash.

Luin taannoin tutkimuksesta, jossa kerrottiin ihan prosentuaalisestikin ne määrät, mitä ko. pesulla kasviksista lähtee, mutta en nyt onnistunut löytämään sitä käsiini. Jos jollain on tietoa, niin vinkatkaa toki!

Ja onhan se selvää, etteivät tällä menetelmällä putsatut kasvikset luomun veroisia ole, monessakaan mielessä, mutta ainakin hieman vähemmän myrkyllisiä. :)

.Tiia

Jättääkö viinietikka hajuja tai makuja kasviksiin?

Virpi Mikkonen

No kovin huokoisissa ruuissa, kuten mansikoissa olen joskus maistavinani jotain pientä sivumakua, ainakin jos on hieman pidempään liotellut. Mutta esim. omenoissa ei maista eroa, ellei ole tosi tujut pesunesteet, pitkä liotus tai superherkät makuaistit. 

Virpi Mikkonen

No kovin huokoisissa ruuissa, kuten mansikoissa olen joskus maistavinani jotain pientä sivumakua, ainakin jos on hieman pidempään liotellut. Mutta esim. omenoissa ei maista eroa, ellei ole tosi tujut pesunesteet, pitkä liotus tai superherkät makuaistit. 

pallero (Ei varmistettu)

Joudun rahapussin pakottamana yleensä valitsemaan ei-luomua, vaikka pääkaupunkiseudun laaja valikoima olisi muuten saatavilla. Kiitos siis ohjeesta, jonka avulla meidänkin perheessä on mahdollista saada puhtaampaa ruokaa!

Heidi S. (Ei varmistettu) http://lounastauonjuttuja.blogspot.fi/

Ehdottoman hyvä vinkki. Ostin paikallisen marketin edestä alkusadon aikaan mansikoita ja ne maistuivat kloorilta! Apua, tuli mieleen. Mitä kaikkea niissä on, mikä ei maistu miltään...
Otetaan käytöön!

Elina/chocochili.net (Ei varmistettu) http://chocochili.net/

Luin juuri töissä puutarha-alan ammattilehteä, josta löytyi minullekin uutta tietoa: kun kasviksia testataan mahdollisten torjunta-ainejäämien varalta, testataan aina vain yhtä ainetta kerrallaan. Eli esimerkiksi omenassa voisi olla kymmentä eri torjunta-ainetta, kaikki viitearvojen ylärajoilla, mutta jos yhdestä aineesta on jäämiä yli sallittujen arvojen, vedetään omena vasta silloin markkinoilta. Hedelmistä ja vihanneksista voi siis pahimmillaan löytyä aikamoinen cocktail kaikenlaista. Lisäksi jutussa oli mainittu, että EU:n ulkopuolelta tulevissa vihanneksista löytyy eniten torjunta-ainejäämiä, suomalaisista vähiten. Mutta sehän me jo tiedettiin :)

Virpi Mikkonen

Juu, kääk. On se hurjaa ja käsittämätöntä menoa. Mutta onneksi yksilö voi hakea tietoa ja omalla kulutus-/syömiskäyttäytymisellään vaikuttaa hieman. Vaikka onhan se harmi, ettei sitä vastuuta oteta ko. asiasta korkeemmalla tasolla. No mutta, näin tässä maailman ajassa, kohta varmasti edistyy tämäkin asia. 

Vierailija (Ei varmistettu)

kuulostaa hieman erikoiselta tuo ruokasoodan ja etikan yhdistelmä, niillä kun on taipumus neutraloida toisensa. vaiheittain toteutettuna voisi ainakin kuvitella, että vältyttäisiin tuolta neutraloinnilta ja pesuaikoja voitaisiin pitää lyhyempinä. esimerkiksi ensin ruokasoodapesu, sitten etikka- tai sitruunamehupesu ja lopuksi vielä ihan vesipesu, jos pelkää sivumakujäämiä.

itsehän olen niin laiska, että vesipesu saa luvan riittää. kunhan pesee huolellisesti. muutama vuosi sitten ainakin tullilaboratoriossa tutkittiin pesemisen vaikutusta torjunta-ainejäämien määrään hedelmissä. vedessä huljuttelu tai juoksevan veden alla pitäminen ei hirveästi alentanut torjunta-aineiden määrää verrattuna pesemättömiin, mutta samanaikaisella hankaamisella niitä voitiin merkittävästi alentaa. en sitten tiedä onko asiasta mitään julkaisuja tehty. tämä tieto perustuu siihen mitä kuulin siellä vierailun aikana.

Virpi Mikkonen

Kiinnostavaa! Tuo ettei pelkkä vesipesu juuri vaikuta mutta hankaaminen tekisi ison eron. Pitäisi jälleen olla oma pieni labra, jossa testailla näiden eri menetelmien todellista tehokkuutta. :)

VilleVee (Ei varmistettu)

Itse pesen omenat haalealla juoksevalla vedellä. Käytän pehmeää harjaa (luonnonkuitu) jolla harjaan omenan pintaa. Vaha lähtee helposti eikä pinta tunnu enää tahmealta.

Mmmmm (Ei varmistettu)

Swipella on oma pesu/liotusaine hedelmiä ym. varten. Todella riittoisaa, liotusliemi on todella mietoa ja kyllä huomaa esim rypäleissäkin ihan silmillään ja maussa että nyt on puhdasta. :)

mirri (Ei varmistettu)

Kiitos vinkistä vaikka pistäähän tämä vähän miettimään mitä kaikkea herkullisissa kasviksissa saattaa tulla kyytipoikana.

Olen aina huuhdellut kasvikset haalealla vedellä, onko tämä ollut ihan turhapäiväistä vai liukeneeko osa myrkyistä tällä konstilla?

Virpi Mikkonen

Ainakin joku tuossa juuri kommentoi ylempänä, ettei pelkällä huuhtelulla olisi isoa merkitystä, mutta kunnon hankaamisella jo sen sijaan saisi haitallisia aineita kivasti pois. Itse en osaa tähän nyt mitään tarkempaa dataa heittää koskien pelkkää vesipesua. 

Henrik (Ei varmistettu)

En löytänyt noista sun linkeistä tai Googlamalla minkäänlaista tieteellistä taustaa tai tutkimusta / testiä miksi tämä seos pesisi myrkyt pois ja kuinka tehokkaasti. Löysin kuitenkin tämän tekstin:

"I did find a study done over a decade ago by the Connecticut Agricultural Experiment Station on the removal of trace pesticide residues from produce. The study compared non-organic produce that was either not washed at all, rinsed only in water, and washed in “FIT, Fruit & Vegetable Wash, Organiclean, Vegi-Clean, or a 1% solution of Palmolive.”

The study found there was “little or no difference between tap water rinsing or using a fruit and vegetable wash in reducing residues of the nine pesticides studied. There was a difference between the unwashed produce and the ones that were rinsed in water or washed with a product. The unwashed produce had more pesticide residues.”

Tulkitsen tämä siten että pesemällä pelkällä vedellä saavutetaan melko sama tulos kun jollain aineella. Aikaa ja vaivaa säästyy myös. Voin tietysti olla väärässä, ehkä tätä on tutkittu ja testattu?

Virpi Mikkonen

Kiitos kommentista! Kuten jo tuossa ylempänä kommentoin, niin pitäisi melkein olla oma pieni laboratorio, jotta saisi ihan varmaa tietoa. Nyt nojaan itse suht. luotettavina pitämiini lähteisiin ja siihen että nämä mainitsemani mentelemät ovat niin laajalti suositeltuja. Mutta toki asioita on hyvä kyseenalaistaa.

Cooks Illustared -lehteä ei varmaan voi pitää tieteellisesti erityisen varmana tutkijatahona, mutta tällaisen bongasin eräältä hyvinvointisivulta:

"(...) The editors of Cooks Illustratedmagazine tested this theory by using four different methods to clean pears and apples: a vinegar and water solution (3:1, water:vinegar), antibacterial liquid soap, scrubbing with a stiff brush, and just using plain water. Not only did the vinegar mixture work the best, it was far, far better when measured for bacteria -- it removed 98% of bacteria, compared to just under 85% for scrubbing. The quickest way to do this at home is to keep a bottle of vinegar with a spray-top -- just spray the fruit or vegetables with vinegar, then rinse under a tap. If you've got longer to spare, leave fruit or vegetables soaking for 10--20 minutes in a vinegar/water solution, then rinse."

Eero (Ei varmistettu)

Kiitos, kiva artikkeli. Mutta mihin perustuu kommentti "tosin muuten suomalainen kurkku on suht. ok"?

T, ei varaa luomuun (Ei varmistettu)

Hei,
onko punaviinietikasta mitään hyötyä vai pitääkö juurikin olla tuota valko tai omena viinietikkaa? Myös tavallista etikkaa neuvottiin yhdessä artikkelissa laittamaan, mutta se on niin rajua tavaraa,että en tiiä miltä viinirypäleet mahtais sen jälkeen maistua :D http://www.mtv.fi/lifestyle/koti/artikkeli/sailontajaamat-pois-hedelmist...

bouncing balls (Ei varmistettu) http://bouncingballsgame.com

So cute! I want to try it now.

Eric Luster (Ei varmistettu) https://antimalwareserviceexecutable.xyz/

It's surprising you aren't more popular given that you definitely possess the gift.

Liteblue (Ei varmistettu) https://litebluee.us/

Liteblue is the official employee login portal of the United States Postal Service.

Shiva (Ei varmistettu) https://hindugodimages.in/

Download the perfect god pictures. Find over 100+ of the best free god images. Free for commercial use No attribution required Copyright-free

xbox codes free (Ei varmistettu) http://freecodesmarket.com/xbox-gift-card-codes

It is the very nice and amazing place to do enjoy if you are interested to use so click on our site and do enjoy.

make-google-my-homepage-in-chrome/">How to Update your Defau (Ei varmistettu) https://makegooglemyhomepage.co/

amazing post man

sign-in-icloud-login/">icloud sign in (Ei varmistettu) http://icloudlogin.co/

amazing post man

spin rewriter online (Ei varmistettu) https://spinrewriter-8.com/

amazing post man

https://my-hrcvslogin.com/ (Ei varmistettu) https://my-hrcvslogin.com/

amazing post man

giant-huntsman-spider-largest-spider-in-australia/">Huntsman (Ei varmistettu) https://clock-spider.com/

amazing post man

pubg mobile gameplay (Ei varmistettu) https://pubgmobileapp.com/

amazing post man

Touching Quotes (Ei varmistettu) https://graphicsheat.com/heart-touching-quotes/

Check out some amazing articles here and get to know more about quotes

Lehman College (Ei varmistettu) http://loginsigninhelp.com/gmail-login/

<a href="http://loginsigninhelp.com/gmail-login/" rel="nofollow">gmail login</a>

aptoide ios latest version (Ei varmistettu) http://www.aptoideapkdownload.com

Nice Post <a href="http://www.aptoideapkdownload.com/download-aptoide-apk-for-android-ios-i... rel="nofollow">aptoide ios latest version</a>

icloudlogin.wiki (Ei varmistettu) https://icloudlogin.wiki

Amazing <a href="https://icloudlogin.wiki/" rel="nofollow">icloudlogin.wiki</a>

How to Complete an Article in Achieve3000 (Ei varmistettu) https://achieve3000loginz.com

Nice <a href="https://achieve3000loginz.com/" rel="nofollow">How to Complete an Article in Achieve3000</a>

best cloud storage 2018 (Ei varmistettu) https://bestcloudstorage.co

<a href="https://bestcloudstorage.co/" rel="nofollow">best cloud storage 2018</a>

peterjobs (Ei varmistettu) https://snapseed.online/

Its a very nc post, well explained in the articles here. I am very glad to peer your post.
Thank you a lot and I'm having a look forward to contact you. http://www.snapseed.online/

Kommentoi