Ota kiinni gluteeni

Eräs lukija kyseli tässä taannoin kantaani gluteenittomaan ruokavalioon, ja uskon siellä olevan muitakin aiheesta kiinnostuneita, etenkin nyt kun gluteenittomasta ruokavaliosta on puhuttu viime aikoina enemmänkin mediassa. Tosin lähinnä hieman koomisesti uutena “trendidieettinä”. 

Olen itse koko blogini historian ajan jakanut vain gluteenittomia reseptejä, mutta en ole tainnut koskaan kirjoittaa sen syvällisemmin aiheesta tai syystä kyseiseen linjaukseen.

 

Syy gluteenittomiin resepteihini löytyy puhtaasti empiirisestä tutkimuksesta, eli niin omiin kuin muidenkin kokemuksiin pohjautuvista havainnoista gluteenin temppuisasta luonteesta. Myös sen verran monet arvostamani asiantuntijan ovat samoilla linjoilla, että olen vetänyt täällä blogissani gluteenittoman linjan ja uskaltanut rankata glutenittomat tuotteet suositeltaviksi valinnoiksi.

Ja ihan näin tietoiskuna tähän väliin, niin gluteeni on tosiaan vehnässä, rukiissa ja ohrassa oleva proteiini, joka aiheuttaa ohutsuolessa tulehdusreaktion, mikäli henkilöllä on herkkyys gluteenille tai hänellä on keliakia. Oireina voi olla muun muassa vatsakivut, ummetus, ripuli, anemia, väsymys ja iho-ongelmat.

Itse aloin epäillä omalla kohdallani keliakiaa tai laktoosi-intoleranssia vuosia vuosia sitten kärsiessäni ihmeellisistä vatsavaivoista. Kävinkin lopulta testeissä, jossa mitattiin sekä gluteenin että laktoosin sietokykyä. Lääkäri totesi kummankin testin olevan “puhtaita” ja että voin hyvillä mielin syödä maito- ja gluteeniviljoja. Vaan kun en voinut. Vatsani kipuili ja ihoni näppyili kummastakin. (laktoosi-intoleranssi voi muuten useilla tulla gluteenin tuhoaman suolinukan seurauksena) Kesti yllättävän kauan, ennen kuin uskoin lopulta omaa kroppaani ja jätin kyseiset ruoka-aineet pois ruokavaliostani. Heti helpotti.

Nykyisin en käytä gluteeniviljoja lainkaan, paitsi joskus jos kylässä tarjotaan tai jos olemme poikkeuksellisesti innostuneet ostamaan miehen kanssa jonkun ihanan jyväleivän viikonlopuksi. Pienet satunnaiset määrät eivät hetkauta kroppaani sen ollessa tasapainossa, mutta olen huomannut, että immuniteetin ollessa alhainen, esimerkiksi stressin takia, reagoin gluteeniviljoihin ja lehmänmaitoon melko herkästi, saamalla näppyjä ja vatsanpuruja. Sama tapahtuu, jos syön kyseisiä tuotteita useana päivänä peräkkäin.

Oma vatsani ja ihoni siis reagoi selvästi gluteeniin, vaikka tutkimuksissa minulla ei ole todettu keliakiaa. Tämä ei ole lainkaan harvinaista. Yllättävän monien iho- ja vatsaoireiden taustalla kummittelee herkkyys gluteenille. En siis sano, että gluteeni olisi kaikille absoluuttisen pahasta, vaan että monien olo saattaa yllättäen kohentua gluteenittomalla ruokavaliolla.

Eli mikäli ihminen kärsii vatsavaivoista, ripulista, ummetuksesta, mahakivusta, iho-ongelmista tai muista selvittämättömistä terveysongelmista, kuten painon noususta tai laskusta tai jopa masennuksesta ja heikotuksesta, kannattaa kokeilla josko helpotus löytyisi gluteenin pois jättämisestä. Keliakia ja gluteeniherkkyys rauhoittuvat vain kun ruuasta jätetään pois gluteeniviljat tai niitä sisältävät ruuat. 

Tulehdus ei asetu salaman nopeasti, joten gluteenittoman ruokavalion kanssa kannattaa olla kärsivällinen. Tämäkin on toki yksilöllistä. Kahdessa viikossa voi huomata jo ison muutoksen, toisella olon kohentuminen voi vaatia kaksi kuukautta ilman gluteenia. Jos tulehdustila ohutsuolessa on päässyt pahaksi, voi suolinukan kunnolliseen paranemiseen mennä lähes vuosi.

Ja sen sijaan, että korvaisi gluteeniviljat niillä kaupan prosessoiduilla gluteenittomilla valmistuotteilla, jotka ovat usein täynnä melko epämääräisiä lisä- ja säilöntäaineita, niin suosittelisin leipomaan itse esimerkiksi tattarista tai hirssistä, käyttämään siemeniä ja pähkinöitä ja kasviksia hyvien kuitujen lähteenä.

Gluteenittomia vaihtoehtoja:
Riisi
Kvinoa
Tattari
Hirssi
Maissi (käytä vain geenimanipuloimatonta!)
Pellava
Amarantti

+ Gluteenittomaksi merkitty kaura, josta tosin herkimmät saattavat myös saada oireita. Toisille gluteenia välttäville taas sopii ihan “perus kaurakin”.

Ja mitä tulee tuohon nyt esillä olleeseen trendidieetti-määritelmään gluteenittomasta ruokavaliosta, niin itse en kyllä miettisi eri ruokavalioiden tai ruokien kohdalla niiden trendikkyyttä ja tekisi sen perusteella valintoja siitä mitä syön tai olen syömättä. Toiset lähtevät innokkaana testaamaan uusimpia tuulia, toiset taas voivat tulla torjuneeksi jotain mahdollisesti hyvääkin vain sen takia, että he pitävät jotain ruokavaliota trendihömpötyksenä.

Ja koska allergioita ja herkkyyksiä mittaavista testeistäkään ei voi mennä täyteen vakuuteen, niin tärkeintä taitaa jälleen olla ainoastaan se, miten oma keho reagoi gluteiiniin tai sen pois jättämiseen.

Tällaista tänään. Nuo kuvissa näkyvät höttöset ovat muuten kaura- ja tattarihiutaleita, joita käytetään meillä mm. aamupuuroon, punaista kvinoaa, josta tulee ihanan pähkinäisen makuista lisuketta ja puffattua amaranttia, joka on mukava lisuke esimerkiksi omatekoiseen mysliin, smoothien sekaan ja ravinteikas lisä lapsen ruokiin, kuten vaikka avokadososeen sekaan. 

♥ Virpi

Kommentit

Tiia (Ei varmistettu)

Nyt on kyllä pakko saada se lastenruoka postaus! :)

Virpi Mikkonen

:D Ai nuo puffatut Amarantitko erityisesti innosti? Niitä voin kyllä ainakin tosiaan suositella lasten ruokiin, meillä tyttö tykkää kovasti. Itsekin humautan usein smoothien sekaan. Ollaan ostettu Andesan Amaranth Popia Ruohonjuuresta. 

Täällä tietoa: Amaranth Pop

Tiia (Ei varmistettu)

Kyllä, ne innosti, kuulostaa niin hyvälle! :)

Heini (Ei varmistettu)

Mulle on vieläkin vähän epävarmaa, olenko yliherkkä gluteenille vaiko en. Mutta vatsa voi paremmin kun vältän leivän popsimista ja pysyn muutenkin mahdollisimman gluteenittomassa ruokavaliossa, joten teen niin.

Monilla elo helpottuu gluteenin poisjättämisen takia ehkä siksikin, että monet gluteenia sisältävät tuotteet sisältävät myös paljon hiilareita. Ja näitä vähentämällä mahdollisesti myös laihtuu, olosta tulee kevyempi.

Virpi Mikkonen

Niin, tokihan esim. leivässä voi olla muitakin aineita, kuten hiivaa, jotka saavat vatsan pois tolaltaan. Toisaalta olen sitä mieltä, että kaikki leimaamiset ja kategorisoinnit ovat turhia, että onko sitten keliaakikko, vai gluteeniherkkä vai mikä, pääasia että itse tietää mistä ruuasta kroppa tykkää ja mistä ei. :)

Mari (Ei varmistettu)

Tässä linkki gluteenisensitiivisyydestä kiinnostuneille. Lähitulevaisuudessa Suomeenkin saadaan testi sensitiivisyyden toteamiseen ja mittaamiseen.
Niille, jotka ovat ehtineet todeta yliherkkyytensä kokeilun ja erehdyksen kautta, elämä on varmasti jo helpompaa ja terveempää.
Virpi, kiitos monista hyvistä ideoista ja kauniista energiasta. :)

http://www.pronutritionist.net/gluteeniherkkyys-ilman-keliakiaa-keliakia...

Virpi Mikkonen

Hei kiitos vinkistä ja kommetista! Iloista kevättä!

Emma (Ei varmistettu)

Hei Virpi!
Kiitos ihanista resepteistä ja teksteistä blogissasi. Päivä aina parantuu ja niin myös vatsakin. Esim. raw food mansikkakakkuasi tarjoan usein vieraille tai muuten vaan herkuttelen sillä itse. Kesällä se on mitä mainion herkku. Halusin jakaa vinkin, ostan yleensä nimittäin suurimman osan luonnuntuotteistani Naturazonesta, Lönnrotinkadulta. Palvelu on mukavaa ja erittäin asiantuntevia ihmisiä, sekä plussana halvimmat hinnat. Kannattaa sunkin suunnata sinne jos et ole vielä käynyt :)

Virpi Mikkonen

Hyvä että mansikkakakku on löytänyt tien sydämiin. :) Ja kyllä, Natura Zone on tuttu kauppa, vierailen siellä lähes viikottain ostoksilla. Kaupassa on hyvä valikoima ja omistajalla mahtavasti tietoa. Itsekin vinkkaan aina ihmisiä menemään sinne, Kampin Ruohonjuuren ohella. 

Kirsi (Ei varmistettu)

Viimeisessä Keliakia-lehdessä oli juttu keliakiasta, mikä ei reagoi verikokeen testiin, vaikkakin henkilö kokee saavansa oireita gluteenia sisältävistä tuotteista. Niissäkin tapauksissa tähystys varmistaa diagnoosin eli suolinukan vauriot näkyvät. Kannattaa kuitenkin muistaa, etteivät ne näy jos on itse jo siirtynyt gluteenittomaan ruokavalioon. Muistelen myös samaisesta lehdestä joskus aikaisemmin lukeneeni, että käytännössä nykyajan viljat ovat jo lähes eri laji kuin vaikkapa sata vuotta sitten. Viljat ovat pitkälle jalostettuja ja gluteeniin määrä on paljon suurempi eikä siten ehkä sovi ihmiselle.
Leipä on myös helppo tehdä ilman hiivaa, kun sitä jonkin kerran harjoittelee.

Ilona (Ei varmistettu)

Hei,

ja kiitos ihanasta blogista!
Postaus tuli minun kannaltani hauskaan ajankohtaan: olen itse tällä hetkellä kokonaan viljattomalla ruokavaliolla juuri selittämättömien iho-oireiden takia (mm. ihokeliakia testattiin verikokein, mutta sitä ei todettu).

T'ällä hetkellä menossa on vasta neljäs päivä viljatonta elämää, eli minkäänlaista muutosta ei tietenkään vielä näy, mutta odotukset ovat korkealla!

Kaikkea hyvää ja kaunista kevättä!

Laura (Ei varmistettu)

Kiitos Virpi hyvästä ja ajankohtaisesta postauksesta! Blogiasi on kiva seurata, kun teksti on laadukasta ja helppolukuista.

Mitä mieltä olet ohrasta? Käytän sitä esim. lisukkeena ja salaateissa. Välttelen itsekin pahimpia mahan pömpöttäjiä kuten venhäleipiä ja valkoista pastaa, mutta ohran olen huomannut kvinoan ohella melko toimivaksi arjessa.

Noora (Ei varmistettu)

Hei Virpi ja kiitos jälleen ihanista kirjoituksista!

Haluaisin tiedustella, että mitä mieltä olet speltistä? Käytätkö itse koskaan puurossa tai muuten? Olen itse kokeillut sitä jonkin aikaa enkä huomaa oireilevani siitä. Luin jostakin, että vaikka se ei ole "virallisesti" gluteeniton vilja, sopii se joillekin keliaakikoille.

Ja vielä yksi kysymys: mistä olet ostanut hirssihiutaleita? Itse löysin eräästä jättikokoisesta Prismasta YHDEN ainoan laadun ja hinta oli aivan tähtitieteellinen.. :(

Kirsi (Ei varmistettu)

Speltti ei todellakaan sovi keliaakikolle. Ei koskaan eikä missään tapauksessa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka! Kiitos kommentista. Saitkin täällä jo pari vastausta liittyen spelttiin. Eli speltti ei tosiaan ole suositeltavien listalla keliakiaakikoille. Itse en myöskään ole käyttänyt spelttiä, mutta en näe mitään syytä mikset voisi jatkaa sen käyttöä, mikäli koet että se sopii sinulle.

Hirssihiutaleita ostan pääasiasta Ruohonjuuresta, joskus S-marketista. Useammin käytän kuitenkin tattarihiutaleita, sillä niiden maku miellyttää enemmän.

Iloista kevättä! 

tea (Ei varmistettu)

speltti ei missään tapauksessa sovi keliaakikoille. jos kokee olevansa gluteeniherkkä, on asia varmaankin eri ja silloin voi kokeilla sopisiko se. mutta keliaakikoilta ehdottomasti kielletty, samoin kuin "normaali" kaura. keliaakikoille käy vain puhdas kaura, tavallinen voi sisältää muiden viljojen pölyjä.

Idu (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/palsta/make-lemonade

Kiva, kun kirjoitit aiheesta! Minulla on lähipiirrisäni nainen, joka on jo pitkään voinut todella huonosti. Migreenimäistä päänsärkyä, lihassärkyjä, selkäkipuja, unettomuutta, suolistovaivoja, ulosteen karkailua, silmien värin haalenimista, minusta kaikkia todella vakavankin oloisia oireita. Vaan kun mihinkään ei ole löydetty oikein kunnon syytä. Nivelreumaan, migreeniin ja osteoporoosiin hän syö lääkkeitä, mutta vaikutus on ollut niin ja näin. Gluteeniton ruokavalio on kuitenkin ollut kaikkein tehokkain lääke! Oireet jatkut valitettavasti melkein samalla tolalla, mutta jonkin asteista helpotusta niihin on tullut. (Tulipa tässä mieleen, vaikka taitaa olla aika hasardi kysymys tuon pituisen oireluettelon jälkeen, mutta: osaatko sanoa jotain muita ainesosia, ruoki tms, jotka auttaisivat mainittuihin ongelmiin?)

Itsekin kokeilin hetken gluteenitonta, vaikka minulla ei oikeastaan minkäänlaista "ongelmaa" ollutkaan. Olo oli kyllä hyvä ja ruokavalion pitäminenkin yllättävän helppoa, ainoat haasteet oli kahvihetkissä ja ulkona kahvittelussa. Nyt olen kuitenkin palannut vähän normaalimpaan päin, gluteenia hillitysti, esim. puuroissa ja ruisleivässä. Tämän koen toimivan minulle parhaiten :)

Joudutko usein puolustelemaan tuota ruokavalion kuitupuolta? Miten sinä takaat riittävän kuidun saannin? Moni kun tarttuu siihen aina ensimmäiseksi gluteenittomuudesta puhuttaessa.

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Kiitos kokemuksiesi jakamisesta. Mahtavaa että olo on kohentunut kumpaisellakin. 

Ja tuohon kysymykseesi, niin ei ole kyllä kukaan tullut epäilemään riittävästä kuidunsaannista, ainakaan päin naamaa. :) Jos tulisi, niin vastaisin, että saan laadukkaita kuituja tuoreista kasviksista ja hedelmistä yllin kyllin, sekä näistä gluteenittomista vaihtoehdoista, kuten tattarista.

Suosittelisin naistuttavaasi ottamaan yhteyttä paikalliseen ravintovalmentajaan. En tiedä missä asutte, mutta täältä löytyy jonkinmoinen lista valmentajista: 

http://www.ravintovalmentaja.fi/ravintovalmentajat/

 

janicedda (Ei varmistettu)

Kiitos oikein hyvàstà blogistasi!

Itse lòysin sen opiskelemalla ruusuaknea netissà.Siellà eràs suositteli sità hyvien neuvojen vuoksi.Sità kyseistà artikkelia "ruusun turmio",en kyllà lòytànyt monista yrityksistàni huolimatta :). Nyt olen sitten minàkin jàttànyt viljat kokonaan pois ruokavaliostani,samoin alkoholin ja siirtynyt melkein kokonaan kasvissyòjàksi.Palkokasveja kàytàn paljon proteiinilàhteinà.Yksi mistà en ole varma ihon kàyttàytymiseen,ovat nuo maitotuotteet.niitàkin kàytàn vàhàn,mutta mitenkàhàn niiden laita on suolistolle tàssà tapauksessa?Smoothini tein ennen jogurttiin...nyt kàytàn vaan hedelmià ja kasviksia.

Oireet ovat helpottuneet siis huomattavasti ja aina jos vàhàn lipsun...naama punoittaa...

Ai niin,ennen sòin monta, kuukausia kestàvàà antibiootti kuuria ja epàilen,ettà ne ovat saaneet vain elimistòni entistà sekaisempaan kuntoon.Luulen myòs,ettà minulla on myòs candidaa nàiden kuurin takia.Koulussa aikoinaan otettiin kielestà sylkinàyte,ja jo silloin sità oli minulla...

Odotan kauhulla myòs kesàà.Asun nimittàin Italiassa,ja aurinkoa saa heti astumalla kotoa ulos! Ennen on aina tàytynyt kàyttàà korkeita suojakertoimia,mutta nyt olen alkanut epàileen,josko nekin ovat pahasta iholleni.

Hyvàà kevàttà ja seuraan innolla uusia reseptejàsi!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moikka!

Kiitos kommentista! Ja mahtavaa että olet löytänyt ruokavalion, joka helpottaa rosacea-oireilua. Ruusufinnipostaukseni löytyy täältä:

http://www.trendi.fi/blogi/kiitos-hyvaa/ruusun-turmio

Kannattaa muuten noiden antibioottien jälkeen nyt ottaa heti käyttöön kunnon probioottikuuri eli alkaa nauttimaan päivittäin hyviä maitohappobakteerivalmisteita ja esimerkiksi hapatettuja ruokia, kuten hapankaalta. Suosittelemisen arvoisia ovat mm. Dr. Ohhiran probiootit, joita voi tilata esimerkiksi iHerbistä. https://www.iherb.com/mypage/virpimari

Ja mitä tulee noihin perinteisiin aurinkovoiteisiin, niin minulla ainakin iho-oireet pahenivat niillä. Kohtuudella nautittu aurinko ilman voiteita on ollut itselleni paras ratkaisu, tai sitten hellävaraisten ekoaurinkosuojien käyttö, kuten esim. Jane Iredalen puuterimainen mineraalisuoja. 

 

Sini (Ei varmistettu)

Täytyypä kokeilla noita gluteenittomia reseptejä, kiinnostava aihe! Itselläkin välillä selittämättömiä pieniä ihottumia esimerkiksi jaloissa.

Olen ammatiltani leipuri, ja moniin leipiimme lisätään gluteenia, siis sen lisäksi, että sitä on vehnässä luonnostaan! Se tosiaan parantaa leivän sitkoa, ja sitä lisätään varsinkin "pitkään lepääviin" taikinoihin.

Harri Virta (Ei varmistettu)

Puhutko luontaisesta proteiinista viljoissa vai rikastetusta proteiinista esim.leivissä?

Gluteenia(proteiinia) on viljoissa rakennusaineena luontaisesti. Tarkoitatko konsenstraattina käytettyä gluteenia?
Isoissa leipätehtaissa käytetään rikastettua gluteenia5-10% jauhomäärästä että leivonta koneellisissa prosesseissa onnistuisi jokapäivä. Mitä enemmän jyviä, rouheita ja raasteita leipään leipoutuvan jauhonmäärästä laitetaan, sitä enemmän rikastettua gluteenia pitää lisätä.

Taikinajuuri - eli maitohapatus leivonnassa viljan luontainen gluteeni alkaa hajoamaan ja täten muuttumaan pikkuhiljaa ihmisravinnoksi kelpaavaksi. Samalla kuitenkin leipoutuvuus kärsii siksi tätä leivontatekniikkaa ei voi nykyisissä leipätehtaissamme toteuttaa.

Toimitusjohtaja Harri Virta Myllytarvike Oy/040 5656357

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Puhuin tässä yleisesti gluteenista, oli se sitten viljassa luontaisesti tai leivonnassa lisättyä. Ymmärrän että gluteenin lisääminen parantaa sitkoa etenkin näissä paljon jyviä ym. sisältävissä leivissä, mutta niin paljon tietoa minulla ei leivonnasta, etenkään koneellisesta ja tehdasleivonnasta ole, että osaisin edes ehdottaa korvaajaa gluteenille tällaisissa tapauksissa. Gluteenittomien leipien, etenkin laadukkaiden sellaisten äärimmäisen heikosta tarjonnasta voisi päätellä, ettei hyvän gluteenittoman leivän valmistus ole kovin helppoa. Toivotaan, että kehitys kehittyy tälläkin saralla ja tulevaisuudessa me gluteenittomien herkkuleipien ystävät saamme myös leipämme helposti kaupan hyllyiltä/leipomoista. 

Kommentoi