Totuus tortilloista

Kiitos hyvää

Hei, sinä burritojen ystävä, olen tullut  paljastamaan kohahduttavan uutisen: Sinua on huijattu.

Tai ainakin melko isolla todennäköisyydellä kuulut huijaroitujen joukkoon. Kuten minäkin. Kunnes tiedon valo langetettiin ylleni ja Ymmärsin. Ja nyt kohta sinäkin tiedät paremmin.

Kyse on nimittäin niistä tortilloista. Niistä ohuista maissi- tai vehnäleivistä, joihin burritot kääritään ja joita saa eiminkäänmakuisina kaupasta muovikääreistä, jonka sisällysluettelo näyttää jotakuinkin tältä: Vehnäjauho, vesi, palmuöljy, kosteudensäilyttä- jä (E422), suola (1,7 %), leivinjauhe (E500), emulgointiaine (E471), happo (E330), sakeut- tamisaine (E415), säilöntäaineet (E202, E282).

Burritot saa muuten kasattua vaikka kuinka ihanista aineksista, mutta nuo leivät ovat aina olleet pikkuruisen irvistyksen paikka. Mutta sitten sitä vain dumppaa sen ajatuksen jonnekin aivon takasapoukan piiloon ja syö oman painonsa verran noihin epämääräisiin lätkiin käärittyjä pötkylöitä ja ähkäisee lopuksi tyytyväisenä sormet, rinnus ja leuka papusalsasoseessa, mutta mulkaisee sitä muovista tortillapakettia ja ajattelee: “ilon pilaaja.”

Mutta kaikki on nyt toisin! Nyt sitä voi olla onnellinen burritonpupeltaja alusta loppuun, ja minäpä kerron miksi. No siksi, että ne tortillat on ihan superduper helppo tehdä itse, ja vain kahdesta raaka-aineesta. (!!!) Saattaa olla, että olen viimeinen mammutti, joka tietää tästä, ja vaikutan nyt hieman hömelöltä hihkuessani asiasta, jonka kaikki muut burritoihmiset ovat tienneet iät ajat. Mutta jos sieltä löytyy edes yksi kaltaiseni valmisvehnätortilloihin turvautunut parka, niin olen tehtäväni tehnyt. Ja tässä se tulee, gluteeniton ja epämääräisaineeton tortillaresepti:

Maissitortillat

(noin 10-12 tortillaa)

5 dl Masa Harina -maissijauhoja

2,5 dl Lämmitettyä vettä

+ 1 tl Merisuolaa

Vaivaa taikinaksi jauhot ja lämmin vesi, johon on lisätty suola. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää, mutta ei sitkeää. Lisää vettä tarvittaessa. Peitä taikina liinalla ja anna tekeytyä 15-30 minuuttia. Laita paistinpannu lämpenemään liedelle. Ota taikinasta noin golfpallon kokoisia paloja. Aseta pallot kahden leivinpaperipalan väliin ja kaulitse noin 3 mm paksuisiksi lätyiksi. Paista kuivalla ja kuumalla pannulla noin 15-30 sekuntia per puoli, kunnes lättyihin tulee pieniä ruskeita pilkkuja. Laita valmiit tortillat lautaselle märän liinan alle odottamaan tarjoilua.

Ja nuo Masa Harina -jauhot ovat tosiaan jollain tietyllä tapaa jauhettuja maissijauhoja, joita käytetään perinteisessä meksikolaisessa keittiössä. Masa Harinaa saa esimerkiksi joistain etnisistä kaupoista ja Ruohonjuuresta, jonne sitä oli taas tullut pienen tauon jälkeen. Hyvinvoinnin tavaratalosta saa näköjään myös tilattua, täältä.

Juuri sopivan ohuiden tortillojen teko vaati ainakin itseltäni hieman treenailua, mutta kyllä ne harjoittelukappaleetkin upposivat oikein kivasti esimerkiksi vaikka näissä kännykkäräpsyissä näkyvän avokado-papu-feta-minttu-täytteen mukana. Että ähky tuli, hyvä ähky, ilman sitä tortillamorkkista.

♥ Virpi

Kommentit

Tätä lätty-asiaa minä oon niin murehtinut! Eipä tarvitse enää. Kiitos sinä, once again!

Tuulia T.

Mikä ajoitus, juuri kaavailin tehdä samalla reseptillä itselleni näitä lättyjä viikonlopuksi! Tortillan kuvia on vilistellyt silmissä jo viikkoja. Iloista viikonloppua!

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Jes, lepposta tortillaviikonloppua!

Soveltuuko tähän muut maissijauhot, jos ei tuota Masa Harinaa ole saatavilla? Kiitos reseptistä, nuo kaupan lätyt tuntuvat aina hiukan .. keinotekoisille. :)

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Moi! Valitettavasti itselläni ei ole kokemusta muista gluteenitommista tortilloista, joten en osaa sanoa. 

saapek (Ei varmistettu)

Voin kommentoida, ettei toimi ainakaan Risenta-merkkisillä maissijauhoilla; letut eivät kauliintuneet, jäivät kiinni leivinpaperiin ja kaulimeen, repeilivät pannulla ja lopulta maistuivat myös pahoilta! :D Hieman kysyi hermoja, tein lopulta vehnä- ja sämpyläjauhoista ja hyviä tuli.

Kiitos reseptistä, tulee tarpeeseen! Pysyvätkö nämä lätyt hyvin kasassa (ts. eivät repeile rikki tavanomaista kauppalättyä enemmän)?

Virpi Mikkonen
Kiitos hyvää

Tortillat pysyvät hyvin kasassa, ei repeilyjä havaittavissa. Tuo kostea liina valmiiden tortillojen päällä kannattaa kuitenkin muistaa, koska muuten kuumat tortillat kuivuvat jäähtyessään ja voivat mennä hieman koviksi. 

Ansni (Ei varmistettu)

Meillä on tortillat tehty aina alusta alkaen itse, aina. Siis yli 20 vuotta :D vehnästä toki, mutta mikäs siinä syödessä kun harvoin niitä mutustaa ja toistaiseksi vehnä on sopinut mulle!

Coriandrum sativum (Ei varmistettu)

Vaikutti tosi hyvältä tortillalta, mutta, hmmm.... avokado-papu-feta-minttu-täyte, missä LIHA? Lehmä, kana, kenguru...?????

Kommentoi