Ladataan...
Kiitos hyvää

Ihan mahdoton kevätkutina vatsanpohjassa ja koivissa, eikä meinaisi millään malttaa istua tököttää toimituksessa deskin takana. Haluan kaupungin asfalttipelloille kirmailemaan, ruokakauppojen hyllymetsikköön samoilemaan ja poimimaan vappueväitä huomisiin juhliimme! Lisäksi pitää vielä kekkasta mitä aion pukea päälle, miten laittaa hiukset, miten koristella asunto…Ja ennen kaikkea mitä tarjoilla! Tarkoituksenani oli postata jotain ihania freesejä vappuruokareseptejä iänikuisen pottusalaatin ja nakkien korvikkeiksi, mutta koska minulla ei ole vielä hentoa haisuakaan siitä, millaisia pöperöitä aion juhlapöytäämme ladata, niin täytyy tyytyä jälkikäteisraportointiin.

Vapun aatonaaton pitäisi kyllä ehdottomasti olla lakisääteinen vapaapäivä. 

Tai ehkä sittenkin vain otan pari syvää hengitystä ja palautan mieleeni minimoinnin jalon taidon. Jälleen kerran. Kaiken oheishärpäkkeiden sijaan oleellisinta lienee, että mieli ja sydän hyrisevät harmoniassa ja että emäntä on sonnustaunut ikimuodikkaaseen kokovartalorentouteen, asustanut itsensä ilolla ja kaunistautunut hymyllä. Ja että avantgardististen ruokataideteosten sijaan tarjolla on lämpöä ja läsnäoloa. (Älkää kutsuvieraat säikähtäkö, en aio vastaanottaa teitä teitä alasti hymyillen, ja kyllä aion teille jotain ruokaherkkuja myös tarjoilla. Ehkä jopa hommaan niitä nakkejakin johonkin kukkamaljakon taakse piiloon. ;)

Tässä teille vielä boifrendini tekemä (ja minun avustama) pieni vappuinen video, joka on kevyt muunnelma vappujuhlakutsustamme. Videon myötä haluan toivottaa kaikille teille armaille lukijoilleni iloista ja kaunista vappua! Kevät on ihmisen parasta aikaa. Muistakaa hengittää ja hymyillä. (Pyrin muistamaan saman itsekin)

 

♥ Virpi
 

Ladataan...
Kiitos hyvää

Tämän hetken salaatti-ihastukseni on pinaattipedillä lepäävä papaijacarpaccio. Vaikka kyllästyn tosi helposti syömään toistuvasti samaa ruokaa, niin tuntuu että tätä voisin vetää melkein päivittäin! Alkuperäisen reseptin olen poiminut Erica Palmcrantzin Raw Food - Elinvoimaa raakaravinntosta -kirjasta, joskin olen varioinut sitä hieman. Salaattiin tulevat papaija, pinaatti ja taatelit ovat kaikki lempiruoka-aineitani ja istuvat hienosti yksiin.

Papaijacarpaccio pinaattipedillä

1 iso papaija ohueksi fileerattuna
pari isoa kourallista luomupinaatin lehtiä (pinaatti aina ja ehdottomasti luomuna! Niistä saa muuten turhan tujun nitraatti- ja torjunta-ainelastin)
pari isoa kourallista luomuvuonankaalta
½ dl pähkinöitä rouhittuna
4 tuoretta taatelia paloiteltuna

1 limen mehu

Kuori papaija ja poista siemenet. Fileeraa papaija ohuiksi siivuiksi. Asettele pinaatin ja vuonankaalin lehdet vadille ja papaijafileet niiden päälle. Murusta pähkinöitä esimerkiksi blenderissä ja ripottele rouhe salaatin pinnalle (itse käytin saksan-, cashew- ja pekaanipähkinöitä). Lisää mukaan paloitellut taatelit. Purista päälle limetin mehu.

Toisinaan tirautan kevyesti päälle vielä hunajalla, tamari-soijalla ja ripauksella chiliä maustettua oliiviöljyä.

Sen lisäksi että koostumus ja maku ovat mainioita, papaijasalaatti on todellista kauneusruokaa. Papaija ja pinaatti ovat molemmat emäksisiä eli alkalisoivia, mikä meinaa muun muassa kyytiä selluliitille. Pinaatista löytyy mm. A-vitamiinia, rautaa, magnesiumia ja sinkkiä sekä proteiinia ja natriumia. Papaija sisältää C- ja A-vitamiinia ja kalsiumia ja lisäksi se puhdistaa ja virkistää ruuansulatustoimintoja, helpottaa ilmavaivoja sekä parantaa ihon, kynsien ja hiusten kuntoa.

Yksi David Wolfen neuvo tehokkaaseen kropan putsaukseen on syödä kaksi keskikokoista papaijaa joka päivä viikon ajan. Papaijan suurkuluttajat kuulemma tunnistaa elinvoimaisista ja kirkkaista silmistä. Ja sisuksien kuntoahan ne silmät aina heijastelevatkin.

Seuraavaa Wolfen papaijavinkkiä ajattelin kokeilla tänään illalla: 

Hedelmäentsyymikuorinta kotikonstein

Valitse tuore, aavistuksen raaka papaija. (mitä raaempi, sitä enemmän entsyymejä ja vahvempi vaikutus) Halkaise hedelmä ja hiero papaijan puolikkaita puhdistetulla kasvojen iholla. Anna papaijamehun vaikuttaa viidestä kymmeneen minuutta ja huuhtele. Papaijan luontaisten hedelmäentsyymien vaikutuksesta iho uudistuu ja raikastuu.

Eikun papaijakaupoille mars. Vielä ehtii vetäisemään pikaiset papaijakuurit ja -pesut ennen vappua! Sitten saakin säkenöidä kilpaa kevätauringon kanssa.

♥ Virpi

Ladataan...
Kiitos hyvää

Ohhoi, olipas rentouttava pääsiäinen. Ja miten mahetsun aurinkoinen stratti kevääseen! Vietin viikonlopun pyjamissa sipsutellen, ulkoillen ja äiskän kanssa raakaruokaherkkuja kokkaillen. Kotivisiitin parasta antia olivat ehkä kuitenkin isän mökkikoivuista valuttama mahla ja oksista maljakossa kasvatetut hiirenkorvat. Jotenkin aivan tajuttoman hienoa kun voi tuolta villistä luonnosta ammentaa moisia terveysherkkuja! Muistan kyllä pappani keränneen puista mahlaa ja mummoni napsineen pihan puista koivunsilmuja suuhunsa, (mummolani talon nimi onkin Koivula runsaan koivukasvuston takia), mutta itse olen oikeastaan vasta tänä keväänä kunnolla havahtunut koivubuffetin erinomaisuuteen.

Mahlahan on tosiaan melko monipuolinen terveysjuoma, joka mm. puhdistaa elimistöä ja piristää kevätväsynyttä. Ravinteikas keväteliksiiri nousee koivun juurista kohti oksia lehtien synnyttämistä varten. Keruukausi kestää keväällä noin kuukauden, siihen asti kunnes koivun silmut puhkeavat, eli leveysasteista riippuen kutakuinkin vapun tietämille saakka.

Ajattelin jakaa isältäni saamani valutusohjeen täällä, mikäli sieltä lukijakunnasta löytyisi innokkaita mahlailijoita. Itselläni ei valitettavasti ole tässä Helsingin ydinkeskustassa sellaista ylellisyyttä kuin oma koivu, mutta mikäli pihastasi löytyy sopiva puu tähän hommaan, niin käy ihmeessä käsiksi (tai kysy hommaan maanomistajan lupa). Koivusi ei valuttamisesta kärsi. Vielä on noin viikko aikaa kulautella tätä jaloa kevätjuomaa tuoreena ja luonnonraikkaana!

Koivuniemen herran kevätjuoma eli mahlankeruuohjeet:
Hommaa noin 10 ml poranterä ja pora, pala letkua (halkaisijaltaan 10 ml), vähintään litranen lasipullo ja teippiä. Putsaa välineet huolellisesti. Poraa koivun runkoon reikä puun varjoisalle puolelle lievästi yläviistoon. Työnnä reikään valutusletku. Vie letkun toinen pää pulloon. Vahvista kiinnitys tarvittaessa teippaamalla letku pullonsuuhun ja toinen pää puun ympärille. Tyhjennä pullo pari kertaa päivässä. Kun lopetat valuttamisen, voit työntää reikään puutapin, jonka voit poistaa seuraavalla valutuskerralla. Kiikuta mahlaa sisältävä pullo mahdollisimman pian jääkaappiin tai pakasta mahla heti valuttamisen jälkeen. Mahla säilyy jääkaapissa noin vuorokauden. Juomakelpoinen mahla on kirkasta ja maultaan raikasta, miedosti makeaa.

Niin ja ne koivunsilmut! Niitäkin kannattaa alkaa pikkuhiljaa tähyillä puista. Kärsimättömimmät, kuten minä, keräävät oksia maljakkoon, jolloin silmut pulpahtavat esiin parissa päivässä. Maku on ihanan vihreä, nuori ja raikas, ja c-vitamiinia piisaa! Maukkaimmillaan ja ravitsevimmillaan koivun lehdet ovat näin keväällä. Silmuja ja nuoria lehtiä voi tosiaan nyhtää suoraan suuhun tai lisätä salaatteihin, leivän päälle, ruokiin ja teehen.

Vielä koivuihin liittymätön pikkuvinkki sisustajille: Äitini oli loihtinyt hauskoja koristemunia kiillottamalla avokadon kiviä oliiviöljyllä. (Tsekkaa yllä) Nättiä ja nerokasta kierrätystä!

♥ Virpi

Pages