Ladataan...
Kiitos hyvää

Lopetin muutama viikko sitten siivoamisen. Lopetin myös puhelimeen vastaamisen silloin kun ei huvita. Samaan hulluuden hengenvetoon käppäilin iltakävelyni päätteeksi lähikauppaan ja ostin ison purkin Ben&Jerry´s Coconutterly Fair -jäätelöä (e-koodeja – iiks, prosessoitua, teollista ja happamoittavaa maitoa – jaiks), ja mikä kreiseintä – ihan oikeasti söin sen ja nautin joka suullisesta. Työpaikkaruokalassa poimin lautaselleni kanavartaan ja kietaisin sen muitta mutkitta kiduksiini – eikä sattunut lainkaan, ei fyysisesti eikä henkisesti. Tai no henkisesti ehkä ihan inasen, kun ajattelin vartaan henkilökohtaista historiaa, mutta en takertunut tuohon ajatukseen, sillä tein kaiken suuremman edun nimissä, kokeilun nimeltä Kontrollista vapautuminen.

 

Joku teistä ehkä arvaa mitä tämän kaiken johdosta tapahtui. Aivan oikein, EI YHTIKÄS MITÄÄN. Maapallo jatkoi hiljaista pyörimistään, eikä aurinkokaan tipahtanut niskaani. Järjestämäni juhlat onnistuivat mainiosti, vaikka en ollut siivonnut, ystäväni puhuvat minulle edelleen, vaikka soitin takaisin vasta muutaman päivän kuluttua heidän soitostaan, eikä terveyteni romahtanut ravintoköyhän roskaruuan syömisen jälkeen. Vau!

 

Kirvoitus kontrollin heivaamiseen lähti seuraavista ajatuksista: ”Mitkä teoistani määrittävät sen kuka olen ja mihin tapoihin olen sitonut identiteettini? Mitä osaa itsessäni en pysty kohtaamaan tai hyväksymään kontrollikäyttäytymiselläni? Mitkä käsitykset ja pelot itsestäni ja muista johtavat toimintani omaehtoiseen rajoittamiseen ja itselleni rakentamiini sääntöihin?”

 

Eräs ihminen kuvaili kerran minulle erästä toista tyyppiä sanoilla: ”Sen pitäisi kyllä joskus juosta pari kertaa korttelin ympäri ilman paitaa.” Se oli äärimmäisen osuvasti ja hauskasti sanottu kyseisestä ylikontrolloidusta naisihmisestä. Enkä sano tätä pahalla, itseeni voisi soveltaa useissa tilanteissa samaa sanontaa, esim: ”Sen pitäis kyllä vetäistä joskus pari Mac Mealia.” tai ”Sen pitäis kyllä dokata joku viikonloppu oikein kunnolla.”. Meillä jokaisella on omat yltiökontrolloidut tapamme, ja se on ihan okei. Kontrollointi kuuluu ihmisyyteen. Mutta jossain vaiheessa kontrolli voi estää sinua kohtaamasta Sinua Itseäsi ja oman epätäydellisyytesi hyväksymistä.

 

Mieti siis hetki, mitkä teot tai asiat aiheuttavat sinulle voimakkaimman vastarinnan ja ”siis mää en ikinä pystyis” -tunteen? Kontrollista vapautuminen ei tietenkään oikeuta mitä tahansa hirmutekoja tai oman etiikan vastaista toimintaa. Jokainen suhteellisuudentajun omistava varmasti ymmärtää, missä rajoissa mennään. Etkö esimerkiksi voisi kuvitella nukkuvasi pitkään kauniina päivänä tai ottavasi päiväunia? Etkö pysyisi lähtemään ulos ilman meikkiä? Ajatteletko kroppasi leviävän käsiin jos nautit kahvilassa palan suklaakakkua? Etkö haluan koskaan juoda tippaakaan alkoholia, koska pelkäät käyttäytyväsi tyhmästi ja koska humalaiset ovat niin ärsyttävän noloja ja holtittomia? Pitääkö kotisi tai vaatteittesi olla aina tiptop, sillä et halua ihmisten ajattelevan että olet huolimaton homssantuu?

 

Ja kokeilepa sitten, vaikka viikon tai parin ajan, päästää irti kyseisestä kontrollista. En uskalla luvata että elämästäsi tulee auvoisempaa, mutta mielenkiintoisia tuntemuksia ja havaintoja on varmasti luvassa. Suurimmalla osalla meistä on varaa höllentää jostain, ja tuo jokin paikka saattaa hyvinkin olla se, jota kontrolloimalla luulit tulevasi paremmaksi ihmiseksi, mutta josta irti päästämällä voikin itseasiassa käydä juurikin niin – vapaudut, todistat omat ennakkoluulosi vääriksi ja kehityt.

 

Koska mielestäni jokaisessa blogipostauksessa täytyy tottakaiehdottomasti olla joku nätti kuva silmäkarkkina, niin enpä laita tähän postaukseen ainuttakaan. Hah, luit silti loppuun saakka! Siinä sen taas näki. :)

Kontrollivapaata alkanutta viikkoa!

♥ Virpi

Ladataan...
Kiitos hyvää

Täällä elellään jo melkoisen huolettomia aikoja kuulkaatte naiset ja herrat. Neljän kuukauden työbreikkiini on enää alle viikko, ja kesä sen kun kaunistuu. Tässä hetkessä on helppo olla ja hymyillä.

Kaikesta kepeydestä huolimatta huomasin kuitenkin parin huolirypyn tekevän tulojaan kulmieni väliin. Kyseessä on jokakesäinen ilmiö, sillä kirkkaudessa siristely aiheuttaa minulle helposti ilmettä synkentävät vekit otsaan, aurinkolasit kun tuppaavat unohtumaan tai ”unohtumaan” kohtuu usein kotiin.

Mutta eipä aihetta synkkyyteen! Ilmeen raukeuttamiseen on nimittäin olemassa keino jos toinenkin, ja yksi niistä on kasvojumppa.

Kirjoitin toukokuun 2008 Trendiin jutun kasvojoogasta, joka oli niihin aikoihin kova sana maailmalla. Kyseessä on muuten tavallinen kasvojumppa, mutta harjoituksissa keskitytään liikkeiden lisäksi rauhalliseen ja syvään hengitysrytmiin ja hiljentymiseen. Joogasta elementtejä poiminut kasvojumppa antaa pienen ihanan rentoutushetken vaikka ennen nukkumaan menoa.

Muistan testanneeni juttua tehdessäni kasvojoogaa muutaman viikon ajan ja saaneeni selkeitä tuloksia harjoittelulla. Puolituntia naaman vääntelyä kolmesti viikossa kolmen viikon ajan paransi jo ihoni väriä ja rentoutti otsaryppyjä, jopa siinä määrin, että pari tuttuakin kommentoi kirkastuneita kasvojani. Eli vaikka kasvojooga voi äkkiseltään kuulostaa hieman hölmöltä, niin kyllä näillä ohjeilla ihka oikeita tuloksia saa aikaan.

Tässä oleellisimmat elementit kirjoittamastani jutusta ja kasvojumppaohjeet.

Kasvojoogan kolme elementtiä:

1.Lihasharjoittelu. Kasvolihaksia vahvistamalla ylläpidät kasvojen rennon ja raikkaan ilmeen ja korostat haluttuja piirteitä. Vahvistusta kaipaavat yleensä huulten ja silmien ympärillä olevat lihakset, poskilihakset ja hymyn nostavat lihakset.

2.Rentoutus. Kasvojen jännitystilat oireilevat pään- ja niskasärkynä sekä hampaiden narskutteluna öisin. Ulkoisesti jännitys näkyy uurteina, ryppyinä ja ihon sameana värinä. Kasvojoogan tarkoituksena on poistaa lihaskireydet, jolloin kasvojen piirteet kaunistuvat. Kasvojooga rentouttaa kasvojen lihaksia, kuten kulmakarvoja lähentäviä lihaksia, purulihaksia ja ohimoita.

3.Hengitys ja mieli. Myönteisillä ajatuksilla, mielikuvilla ja hengityksellä on tärkeä rooli myös kasvojoogassa. Hengitystä pidetään porttina sielun sopukoihin. Sen tarkoituksena on rentouttaa kasvojen lisäksi mieli.

Näin aloitat harjoittelun:

-Varaa harjoitteluun rauhallinen ympäristö ja anna itsellesi lupa rentoutua. Istu lootusasennossa tai asetu muuten mukavasti. Ennen harjoittelua rentouta mielesi ja kasvosi sulkemalla silmäsi ja hengittämällä muutamia kertoja syvään sisään ja ulos.
-Keskity hengittämiseen. Tavoittele hidasta ja tasaista hengitysrytmiä. Liikkeet tehdään luonnollisen hengityksen tahdissa, jolloin hengitys virtaa vahvana nenän kautta ulos ja sisään koko harjoituksen ajan. Hengityksen tulee lähteä syvältä vatsasta. Älä pidätä tai pysäytä hengitystäsi missään vaiheessa.
-Harjoittelun alussa lihaksia voi olla hankala löytää, sillä useita kasvojen lihaksia ei ole totuttu käyttämän tiedostetusti. Lihasten paikantaminen helpottuu, kun teet liikkeet aluksi peilin edessä.
-Tee liikkeet huolellisesti ja keskitä ajatuksesi harjoiteltavaan lihakseen. Rentouta lihakset harjoittelun välissä. Käytä rentoutukseen ainakin puolet lihasharjoitukset kestosta.
-Pyri tekemään harjoituksia päivittäin tai ainakin kolme kertaa viikossa.
-Ajattele kehoasi positiivisesti, rauhalla ja rakkaudella, kun teet liikkeitä.LEIJONA
Sulke silmäsi ja hengitä nenän kautta sisään pitkään ja tasaisesti. Hitaan uloshengityksen aikana avaa silmäsi suuriksi lautasiksi ja työnnä kielesi ulos suusta alaspäin niin pitkälle kuin mahdollista. Jännitä kaulalihakset ja levitä sormesi suoriksi. Karjaise uloshengityksellä kuin leijona. Jännitä jokainen kehosi lihas. Sisään hengittäessä rentouta kaikki lihaksen. Toista liike kolme kertaa. Viimeisellä kerralla koeta ylläpitää uloshengitystä 30-60 sekunnin ajan. Liike vilkastuttaa verenkiertoa kasvoissa ja rentouttaa leuan ja kurkun jännitystiloja.MUTRISTUS
Purista kasvosi todella tiukalle. Mutrista suusi, vedä posket nenää kohden, kulmakarvoja alaspäin ja työnnä leukaa ylös suuta kohden. Vedä koko kasvot pieneen kippuraan. Siristä silmäsi niin tiukalle kuin saat. Pidä rutistus muutaman sekunnin ajan ja vapauta. Toista 5-8 kertaa. Mutristus on vastaliike Leijona-liikkeelle. Harjoitus vilkastuttaa verenkiertoa ja rentouttaa kasvojenlihaksia.YLLÄTYS eli ULLATUUUUS!
Kohota kulmakarvojasi ja otsaasi mahdollisimman korkealle niin kuin olisit hyvin yllättynyt. Aseta puhtaat kämmenreunasi otsalle ja paina kädellä otsaa. Kohota uudelleen kulmakarvojasi ja nosta otsalihaksilla käsien painoa vastaan. Pidä asento 5-10 sekuntia ja rentouta. Toista kolme kertaa. Liike vahvistaa otsalihasten keskiosaa ja tasoittaa otsan poikittaisryppyjä.RENTO OTSA
Aseta etusormesi kulmakarvojesi ulkonurkkiin. Vedä kulmakarvojasi erilleen toisistaan hitaasti ja kevyesti. Rypistä samalla kulmakarvojasi yhteen, niin kuin kurtistaisit kulmiasi. Tunnet liikkeen sormiesi alla. Pidä asento 5-10 sekuntia. Tämän jälkeen sulje silmäsi ja rentouta otsa. Toista liike kolme kertaa. Harjoitus rentouttaa otsaa, vahvistaa kulmakarvojen välissä olevaa kurtistajalihasta ja pehmentää silmien välissä olevaa uurretta.KIERTO
Aseta kämmenet yhteen edessäsi ja kierrä ylävartaloa sisäänhengityksellä oikealle. Pidä kaula pitkänä ja käännä kasvojasi yläviistoon samalla kun kierrät vartaloasi. Kiertoasennossa nosta poskea niin kuin hymyilisit toispuoleisesti ja mutrista huuliasi samaan suuntaan mihin olet kiertynyt. Pidä kasvojen toinen puoli rentona. Uloshengityksellä palaa keskelle ja rentouta kasvot. Toista liike toiselle puolelle. Tee kummankin puolen kierrot viisi kertaa. Liike venyttää kaulaa ja vahvistaa poskien lihaksia.LENTOSUUKKO
Supista huuliasi kuin antaisit lentosuukon. Paina etu- ja keskisormella huulia. Toista pusuliike ja vastusta sormien painoa. Toista viisi kertaa. Liike vahvistaa huulten ympärillä olevaa rengaslihasta ja rentouttaa ylähuulet kohottajalihasta.PALLOKALA
Hengitä syvään sisään, täytä toinen poski ilmalla ja pullista se äärimmilleen. Siirrä ilma toiseen poskeen ja taas toiseen kunnes tunnet hapen loppuvan. Toista 5-10 kertaa. Iike auttaa kiinteyttämään poskia.SÄIHKYSILMÄ
Aseta etu- ja keskisormet nenän molemmin puolin nenäsillan alapuolelle. Hiero sormillasi kevyesti nenänvarttasi ylös kulmakarvojen sisänurkkaan asti. Tunnet silmiesi ympärillä sormiesi alla pykälän siinä kohtaa silmäkuopassasi, jossa luu kaartuu sisäänpäin. Hiero kuopan reunaa varovasti. Seuraa silmäkuopan reunaa silmän ympäri silmän alapuolelle asti ja palaa takaisin ylös nenän vartta pitkin. Toista 3-5 kertaa. Liike rentouttaa silmiä ja silmänympärystä.YLÖSALAISIN
Ota leveä haara-asento, varpaat suoraan eteenpäin. Taivuta ylävartaloasi niin alas kuin mahdollista tai kunnes pääsi koskettaa lattiaa. Laske peukalosi kevyesti leuan päälle ja aseta sormesi poskillesi. Tunne, kuinka veri laskeutuu päähäsi. Veren pakkautuessa päähän keho reagoi laskemalla verenpainettasi, jolloin sydämesi syke hidastuu ja verisuonet laajentuvat. Vilkastunut verenkierto kasvoissa parantaa ihon väriä.KÄMMENKUPIT
Sulje silmäsi. Keskity hengitykseesi ja hengitä sisään ja ulos nenän kautta. Kuvittele, kuinka hengität viileää ilmaa sisään ja lämmintä ulos. Hiero käsiäsi voimakkaasti yhteen, kunnes ne lämpenevät. Aseta kätesi kupeiksi suljettujen silmiesi eteen. Toista kolme kertaa. Liike rentouttaa silmähermoa, silmiä ja silmänympärystä.ISO HIERONTA
Aseta molempien käsien etu- ja keskisormet keskelle otsaa. Hiero tekemällä pieniä ympyröitä sormillasi. Siirrä sormiasi otsan halki kohti ohimoita. Jatka ohimoiden hieromista pienillä ympyräliikkeillä. Tällä alueella stressi ja jännitykset aiheuttavat yleensä pääkipua. Laskeudu ohimoilta leukaluun kulmaan ja hiero leukalihasta. Siirry poskipäiden yli nenänvartta pitkin takaisin keskelle otsaa. Hieronta laukaisee jännityksiä, etenkin ohimoilla ja leuassa. Liikesarjan lopuksi sulje silmäsi ja hengittele pari minuuttia syvään sisään ja ulos. Kun avaat silmäsi, hymyile.

♥ Virpi

(lehden jutun kuvitus: inka järvinen)

Pages