Ladataan...
Kiitos hyvää

Tein tammikuussa ilmestyneeseen Trendiin jutun erilaisista ruokahimoista ja siitä mitä ne voivat mahdollisesti kieliä kehon ja mielen tarpeista. Koska aihe on mielestäni hyvin kovin mielenkiintoinen ja varmasti montaa lukijaani läheltä liippaava, ajattelin jakaa ruokahimoista hieman informaatiota myös tämän kanavan välityksellä.

 

Kirjoitan usein täällä blogissani siitä kuinka omaa kehoaan kannattaa kuunnella ja sen tarpeisiin vastata.  Väittämän varmasti ymmärtää moni -periaatteessa, mutta käytännön tasolla ne kropan toiveet saattavat joskus olla jokseenkin outoja, sellaisia jotka pistävät kyseenalaistamaan koko kehon kuuntelun järkevyyden. Vai mitä siitä tulisi ajatella jos joka päivä tekee mieli cokista, irtokarkkeja, ranskalaisia tai pullaa?

 

Tsekkaa alta yleisimpiä syitä kummallisiin, häiritseviin ja toistuviin mielitekoihin ja kokeile josko saisit helpotusta jollain mainituista nikseistä.

 

Jano. Nestehukka aiheuttaa janon tunteen, joka usein tulkitaan virheellisesti lieväksi näläksi. Kun mielesi tekee ahmaista kokonainen suklaalevy, juo ensin iso lasillinen vettä ja tunnustele hetken päästä lievittikö se himoasi.

 

Ruokavalion epätasapaino. Joskus tietynlaisia ruoka-aineita tulee huomaamattaan kulutettua todella paljon, mikä saattaa aiheuttaa epätasapainotiloja kehoomme. Esimerkiksi jos syöt paljon raskasta energiaa sisältävää lihaa, voit saada himokohtauksia nostattavia, kevyen tunteen antavia ruoka-aineita, kuten alkoholia ja sokeria kohtaan. Hyvin kuivan, kuten leivän ja reilusti kypsennettyjen ruokien suurkulutus voi aiheuttaa himoa erilaisiin nesteisiin ja liiallinen raakojen ruokien nauttiminen suuntaa himot puolestaan ylikypsennettyihin ja lämpimiin ruokiin. Vahvasti suolainen ruoka heittää himopuuskat makeisiin herkkuihin ja päinvastoin. Vähennät himojasi, kun tasapainotat perusruokavaliotasi siten, että siitä löytyy tarpeeksi eri elementtejä sisältäviä ruokia.

 

Tottumukset. Himojemme juuret voivat juontaa ruokiin, joita olemme syöneet lähipäivinä tai lapsena tai joita esi-isämme ovat syöneet – sanotaan, että DNA:ssamme on jäljet vanhempiemme ja isovanhempiemme syömisistä. Hyvä tapa tyydyttää tällaiset tarpeet, on nauttia terveellisemmät versiot lapsuutemme tai vanhempiemme ruokavaliosta. Jos elit lapsena pelkällä spagetilla, kokeile nyt täysjyvänuudelia tai vaikka kesäkurpitsasta höyläämääsi raakapastaa. Jos vanhempasi ja isovanhempasi olivat kovia pullan pupeltajia, tee ruokaa, josta saat samoja makuja, kuten kanelia, kardemummaa ja hyviä rasvoja.

 

Ravinnevajeet. Jos et saa ruuastasi kaikkia kroppasi tarvitsemia ravintoaineita, on erilaisten ruokahimojen esiin putkahtelu lähes taattu. Esimerkiksi suolaisen ruuan himo voi johtua mineraalivajeista. Pyri tekemään arkiruuistasi mahdollisimman monipuolisia ja ravinteikkaita ja nauti tarvittaessa laadukkaita ravintolisiä.

Hormoonit. Naisten hormonitoiminnan heitellessä kuukautisten, raskauden ja vaihdevuosien aikaan ovat erikoiset ja voimakkaat mieliteot useiden kiusana. Elämäntapojen ja ruokavalion tasapainottaminen voi helpottaa monia hormonitoiminnasta aiheutuvia ongelmia, myös himoja. Erilaiset ravintovajeet ovat usein raskaana olevienkin mielihalujen takana. Nauti sopivaa ravintolisää ja etsi terveelliset korvaajat paheillesi. PMS-himojen riivatessa kokeile sinkkilisää ja nauti punaista lihaa, sisäelimiä, mereneläviä ja juureksia. Anna itsesi sortua mielihalullesi vain esimerkiksi joka viides kerta, näin opit mielenlujuutta ja himosi voivat heiketä.

 

Elämäntilanteet. Usein ihmisillä ei suinkaan ole syömisongelma vaan elämäntapa-, työ- tai parisuhdeongelma. Vai osaatko kuvitella syöpötteleväsi jääkaapin tyhjäksi jos vieressä olisi joku jota halata, jos työsi olisi mielekästä, elämässä riittävästi virikkeitä (TV:n tuijottelua ei lasketa) ja fyysinen kuntosi olisi kunnossa? Ruualla koetetaan täyttää henkinen tyhjiö, joka oikeasti täyttyy vain tekemällä konkreettisia muutoksia omassa elämässä. Turvaruuat, kuten leivokset, leipä ja jäätelö stimuloivat dopamiinin tuotantoa ja niillä on rentouttava vaikutus kehoomme. Mielensä pahoittanut ihminen hakee helposti lohdutusta näistä ruuista, sillä runsaasti nopeita hiilihydraatteja sisältävä ruoka rauhoittaa ja keventää mielen muutamassa minuutissa. Seuraavalla kerralla nappaa suuhusi pistaasipähkinöitä, omena tai juustopala. Mieti mikä stressaa sinua ja tee asialle jotain tai pura tunteesi vaikka liikuntaan. Pelkästään siirtymällä tekemään työtä jota rakastat, voit päästä irti monista addiktioista.

 


Jos himoitset häiritsevän paljon jotain alla olevista, kokeile korvata himojen kohteet oikeita ravinteita sisältävillä terveellisillä vaihtoehdolla tai elämäntapamuutoksilla.

 

Suklaa
Mahdollinen ravinnevaje: Magnesium ja B-vitamiinit
Kokeile: Pähkinöitä, siemeniä ja linssejä sekä pellavansiemenöljyä
Muuta: Suklaa stimuloi dopamiinin ja endorfiinin tuotantoa, jotka ovat voimakkaimmat hyvänolontunteen tuovat kemikaalit, joita kehomme tuottaa. Rakkaus, läheisyys ja seksi voivat auttaa asiaan.

 

Karkki
Mahdollinen ravinnevaje: Kromi, fosfori, rikki tai trptofaani
Kokeile: Viinirypäleitä, karpaloita, piparjuurta, rusinoita, juustoa, parsakaalta, kalaa, kanaa ja kananmunia.
Muuta: Karkkihimo voi johtua hellyyden puutteesta ja värikkäiden irtokarkkien napostelu tylsyydestä ja erilaisten kokemusten puutteesta. Osoita tunteesi, halaa, silitä, etsi uusia kokemuksia, lue kirjoja, käy näyttelyissä tai tapaa ihmisiä.

 

Jäätelö
Mahdollinen ravinnevaje: B2- ja B12-vitamiinit, kalsium ja proteiini
Kokeile: Laadukkaita maitovalmisteita, kuten luomujukurttia tai raakamaitoa ja -juustoa.
Muuta: Liian kuumentava elämänrytmi voi kohdistaa himot kylmiin ja jäisiin ruokiin. Hiljennä tahtia, nauti viilentäviä ruokia, kuten salaatteja ja juo runsaasti vettä.

 

Leipä
Mahdollinen ravinnevaje: Typpi
Kokeile: Paljon proteiinia sisältävää kalaa, lihaa, pähkinöitä ja papuja
Muuta: Hiilihydraattien himo kertoo usein oleellisten ravintoaineiden, kuten rasvahappojen puutteesta. Nämä himot on helppo nujertaa nopeasti, nauttimalla päivittäin omega-3:sta sisältävää ravintolisää tai esimerkiksi ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä pari kertaa päivässä.

 

Rasvainen ruoka
Mahdollinen ravinnevaje: Kalsium ja hyvät rasvat
Kokeile: Sinappi, parsakaali, kaali, linssit, juusto ja öljyt.
Muuta: Talvella keho kaipaa lämmittävää ja raskasta ruokaa, jolloin erilaiset rasvaiset herkut ja roskaruoka voivat alkaa houkuttaa. Lisää ruokiin reilusti hyviä öljyjä ja luomuvoita.

 

Limukka ja hiilihappoiset juomat
Mahdollinen ravinnevaje: Kalsium
Kokeile: Parsakaali, kaali, lanttu ja nauris, juusto ja seesami.
Muuta: Limuhimon iskiessä kokeile mineraalivettä, johon puristat sekaan sitruunaa tai limeä. Nauti paljon nestettä sisältäviä tuoreita ruokia, kuten hedelmiä.

 

Suolainen ruoka, spisit ja naksut
Mahdollinen ravinnevaje: Kloridi ja natrium
Kokeile: Raakaa vuohenmaitoa, kalaa, puhdistamatonta merisuolaa ruuanlaitossa.
Muuta: Suolaisen ruuan himo kertoo voi kertoa nestevajeesta. Juo päivän aikana noin 8 lasia vettä ja korvaa suolainen roskaruoka esimerkiksi juustopalalla, jugurtilla, tuoreilla marjoilla tai kourallisella pähkinöitä. Sipsien rouskuttelulla haetaan joskus alitajuisesti helpotusta stressiin tai vihaan. Pureskele sen sijaan kurkkua, porkkanoita tai pähkinävoihin dipattua sellerinvartta.

 

♥ Virpi

(kuva1:unknown,kuva2:sfophoto,kuva3:luxirare.com)

Ladataan...
Kiitos hyvää

Eräs elämän tarkoituksista lienee oppia tuntemaan itsensä, tietämään kuka on. Mitä vahvempi itsetuntemus ja käsitys oman persoonallisuuden vahvuuksista ja heikkouksista ihmisellä on, sitä sujuvammin hän pystyy esimerkiksi kohdistamaan toimintansa hedelmällisiin kohteisiin – itsensä ja maailman kannalta.

 

Yksi varteenotettava tapa itsetuntemuksen lisäämiseen ovat erilaiset testit. En nyt tarkoita näitä mikä puu, mikä automerkki tai mikä Kirkan kappale olisit -testejä, vaikka niilläkin voi toki saada mukavaa pientä egoa pönkittävää vahvistusta omasta erityislaatuisuudesta. Meinailen ammattilaisten suunnittelemia persoonallisuuden koukeroita avaavia testejä, joiden avulla voi ehkä oikeasti oivaltaa jotain itseltään piilossa olleita ominaisuuksiaan ja sitä kautta kenties tarkastella toimintaansa hieman hedelmällisemmästä vinkkelistä.

 

Yksi koklaamisen arvoinen netistä löytyvä testi on Human Metrics, Carl Jungin ja Isabel Briggs Myersin persoonallisuusluokituksiin perustuva testi, joka auttaa kartoittamaan omia vahvuuksia ja taipumuksia ja muun muassa löytämään itselleen ominaisen ammatin tai opinahjon. Tsekkaa Human Metrics täältä 

Toki tämän kaltaisien testien vastauksia naputeltaessa kaikenlainen vääristelyn ja kaunistelun vaara on olemassa, ja lisäksi suhtaudun tietyllä varauksella ihmisten tyypittelyyn, mutta ainakin oma testitulokseni tuntui tutulta ja ammattiehdotukset hyvinkin varteenotettavilta.

 

Oma tulokseni kyseisessä testissä oli idealistien ryhmään kuuluva Healer (INFP). Ammattisuositukset olivat muun muassa taiteilija, muusikko, opettaja, valmentaja, kirjailija, psykologi/psykoterapeutti ja nettisuunnittelija. ”The most sensitive of the Idealists is the Healer (INFP). INFPs never seem to lose their sense of wonder. One might say they see life through rose-colored glasses. INFPs have the ability to see good in almost anyone or anything. (...) They interpret their visions in the world of music, art, entertainment, or dance. As a professor or teacher, counselor or social worker, they often unlock the mysteries of life for those they encounter. In business they are drawn to organizational development and human resources careers."

 

Kyllä, kyllä. Mitään uutta tietoa tulokseni ei itselleni tarjonnut, mutta voisin kuvitella testin kenties antavan jollekin oman elämäntien suuntaa vielä hakevalle jotain vahvistusta. Eli testaa ihmeessä, mikäli kaipaat pientä persoonallisuuspeilausta. 

 

Lisää samantyyppisiä testejä täällä.

♥ Virpi

(kuvat:unknown)

Ladataan...

Pages