Ladataan...
Kiitos hyvää

"Ihminen on osa ajan ja tilan rajoittamaa kokonaisuutta, jota kutsumme "universumiksi". Hän kokee itsensä, ajatuksensa ja tunteensa kaikesta muusta erilliseksi. Moinen on tietoisuuden synnyttämä optinen harha, joka on kuin vankila ja estää ihmistä keskittymästä muihin kuin omiin toiveisiinsa ja kiintymästä muihin kuin kaikkein läheisimpiinsä. Meidän on murtauduttava ulos tästä vankilasta ja ulotettava rakkautemme koskemaan kaikkia elollisia olentoja ja luontoa koko sen kauneudessa. Kukaan ei onnistu tässä täydellisesti, mutta jo pelkkä ponnistelu sitä kohti on osa vapautumista ja luo pohjan sisäiselle turvallisuudentunteelle." -Albert Einstein

♥ Virpi

Ladataan...
Kiitos hyvää

Eilisen yrttiopas jatkuu tänään villivihannesten käyttöohjeilla:

 

Kerää
-Poimi yrtit aurinkoisilta paikoilta. Runsaasti valoa saaneissa yrteissä on eniten makua.
-Aurinkoinen ja kuiva päivä on parasta poimimisaikaa. Kerää yrtit kuitenkin ennen keskipäivän kuumuutta äläkä poimi aamukasteisia tai kosteita yrttejä. Muista että puiden lehtien tai neulasten poimimiseen tarvitsen maanomistajan luvan.
-Käytä leikkaamiseen terävää veistä tai saksia. Kerää vain terveitä ja ehjiä kasvin osia.
-Paras tapa kerätä yrtit on poimia ne koriin tai paperipussiin, jossa ne voivat hengittää. Muovisangoissa tai -pusseissa yrtit pilaantuvat helposti.
-Kerää vain kasveja, jotka tunnistat. Jos poimit useita yrttejä samalla reissulla, pidä lajikkeet erillään.
-Älä kerää yrttejä kaupunkien keskustoista, maatilojen läheltä, teollisuusalueilta tai sataa metriä lähempää maantietä. Yrtit kannattaa poimia niin puhtaista paikoista, ettei sinun juuri tarvitse pestä niitä. Kevyt huuhtelu riittää poistamaan roskat.
-Mikäli keräät kasvien juurien osia, pese ne huolellisesti ja pilko ohuiksi viipaleiksi, jotta kuivuminen nopeutuu.

 

Säilö
Silppuaminen:
Jos käytöt yrtit muutaman päivän sisällä poimimisesta, voit säilyttää ne silputtuna jääkaapissa. Huuhtele, valuta ja silppua yrtit kuppiin. Peitä lopuksi astia kostutetulla talouspaperilla. Yrttisilppu säilyy jääkaapissa noin kolme päivää.

Kuivattaminen:
Jos et nauti yrttejä tuoreina, ne kannattaa kuivata heti poimimisen jälkeen. Levitä yrtit ohueksi kerrokseksi uuniritilälle asetetun voipaperin päälle ja jätä kuivumaan esimerkiksi saunan lauteille tai jääkaapin päälle. Voit kuivata yrtit myös ripustamalla ne nippuina kattoon. Ilmavassa tilassa kuivuvat alle viikossa. Älä kuivata yrttejä auringossa tai umpinaisessa tilassa, jossa ilma ei kierrä. Kun yrtit ovat riittävän kuivia, ne murenevat käsissä. Säilytä yrttejä tiiviissä lasi- tai peltipurkissa ja käytä vuoden sisällä.

 

Pakastaminen: 
Pakastetut yrtit säilyttävät makunsa melko hyvin, vaikka ulkonäkö voikin kärsiä. Käytä niitä esimerkiksi keitoissa tai uuni- ja pataruuissa.
Pakastaminen öljyssä: Silppua yrtit tehosekoittimessa ja lisää sekaan hieman oliiviöljyä. Lusikoi seos pieniin pakastepusseihin, pakasta ja käytä neljän kuukauden sisällä.
Yrttijääpalat: Täytä tyhjät jääpalamuotit hienonnetuilla yrteillä. Lisää päälle pieni määrä vettä ja pakasta. Käytä puolen vuoden sisällä.

 

Käytä
Salaateissa:
Lisää aluksi pieniä määriä luonnonyrttejä muiden salaattiainesten joukkoon. Näin totut niiden makuun. Kokeile näitä: Maitohorsman nuoret versot, voikukan lehdet, nuppu tai kukat, leskenlehden, koivun, omenapuun, poimunlehden, puna- ja valkoapilan, vuohenputken, koiranputken, kenkaalin ja suolaheinän lehdet.

 

Yrttiteessä:
Yrttijuomiin tulevat kasvien lehdet poimitaan täysin kehittyneinä juuri ennen kukkien puhkeamista. Hauduta tuoreista tai kuivatuista yrteistä teetä lisäämällä kupin pohjalle noin teelusikallinen yrttejä ja kaatamalla niiden päälle kuumaa vettä. Anna seoksen hautua viidestä kymmeneen minuuttia.
Kokeile näitä: Kanervan kukat, katajan versot, ahomansikan, vadelman, hillan, maitohorsman ja mustikan lehdet, koivun, pihlajan ja omenapuun lehdet, männyn nuoret kerkät, peltokorteen versot, siankärsämön kukat, ruusun lehdet ja kukat.

 

Mausteina:
Suomen luonnossa kasvaa mahtavia yrttejä ruokien maustamiseen. Poimi maustekasvien lehdet kukinnan aikaan ja kuivaa ja säilö ne talven varalle. Kokeile näitä: Katajanmarjat ja katajan versot, mustaherukan lehdet, pihlajanmarjat, siankärsämön lehdet, voikukan juuret, aroruohon versot, rantamintun, pujon, pukinjuuren ja taskuruohon lehdet sekä kuminan siemenet ja lehdet.

♥ Virpi

 

(Yrttioppia juttuni on julkaistu kesäkuun 2011 trendissä. lähteet: mäkinen, hakala, vauras & vauras: kauppayrtit, oy edita ab, 1996. cox & moine: maistuvat ruokayrtit, tammi 2011. kress: käytännön lääkekasvit, tammerprint oy 2010. phillips: suosituimmat mauste- ja lääkekasvit, gummerus 2009. mcvicar: suuri yrttikirja, wsoy, 2004)

Ladataan...
Kiitos hyvää

Ensi viikolla koittaa ihana toukokuu, mikä monien muiden ilojen lisäksi tietää villivihannsaikaan siirtymistä. Kirjoitin viime vuoden kesäkuun Trendiin jutun Suomen luonnon yrteistä, ja koska pian alkaa tosiaan olla taas otollinen aika kyseisten terveyspommien metsästykseen, ajattelin jäljentää tekemäni jutun nyt myös tänne virtuaaliselle puolelle.

 

Laitan tekstin tänne kahdessa osassa, ettei postaus tule liian massiiviseksi. Tänään on luvassa tietoa muutamasta luontomme huippuyrtistä ja huomenna hieman yrttien käyttöohjeita.

 

Nokkonen – Urtica dioica
Keruuaika: Keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Älä poimi nokkosta navettojen tai huussien läheisyydestä. Muista suojahanskat.
Käytä: Nuoret versot tai vanhemmat kasvin lehdet. Lehdet voi ryöpätä eli kiehauttaa nopeasti vedessä, mikä laskee nokkosen nitraattipitoisuutta, mutta samalla myös ravinnearvoja. Nokkosen polttavuus häviää kuumentaessa. Voit myös silputa lehdet hienoksi blenderissä, jolloin polttavuus myös katoaa ja käyttää esimerkiksi smoothien tai keiton seassa.
Hyöty: Luonnon terveyspommi sisältää hivenaineita, valkuaisaineita sekä C-, B-, D- ja E-vitamiineja. Puhdistaa elimistöä, lisää virtsaneritystä, alentaa verenpainetta ja vahvistaa vastustuskykyä.
Kokeile: Raikas superjuoma: Keitä nokkosen lehtiä pari minuuttia ja anna seoksen hautua puoli tuntia tai tunti. Siivilöi neste pulloon tai kannuun, mausta hunajalla ja parilla sitruunaviipaleella ja pane jääkaappiin viilenemään.

 

Maitohorsma – Epilobium angustifolium
Keruuaika: Kesä- heinäkuun aikana ennen kukintaa. Revi lehdet irti ylhäältä alaspäin.
Käytä: Nuoret lehdet sopivat tuoreeltaan salaatteihin tai vihersmoothiehin. Tällöin niiden ravintpitoisuus on huipussaan ja maku parhaimmillaan.
Hyöty: Sisältää runsaasti C-vitamiinia.
Kokeile: Suvisalaatti: Huuhtele ja viipaloi maitohorsman, voikukan, suolaheinän ja koivun lehtiä kulhoon. Lisää sekaan kurkkuviipaleita, herneenversoja, mansikoita ja kurpitsansiemeniä. Kaada päälle oliiviöljystä, puolikkaan sitruunan ehusta ja merisuolasta tekemäsi kastike.

 

Väinönputki – Angelica archangelica
Keruuaika: Nuoret lehdet ja juuret loppukeväästä ennen kukintaa, siemenet heti niiden kypsyttyä.
Käytä: Pureskele kuivattuja juuria ja siemeniä sellaisenaan tai hauduta niistä teetä. Siemenet sopivat myös mausteeksi leivoksiin tai juomiin. Nuorista versoista saat makua salaatteihin.
Hyödyt: Lievittää väsymystä ja kuukautiskipuja, auttaa uniongelmissa ja rentouttaa. Tehostaa ruuansulatusta ja helpottaa ilmavaivoja. Parantaa verenkiertoa ja auttaa bakteeri- ja sienitartunnoissa.
Kokeile: Väinönputkihillo: 2 dl väinönputkea, 2dl vettä, 4 dl hunajaa. Kiehauta vesi ja hunaja. Lisä viipaloidut väinönputken varret. Anna kiehua miedolla lämmöllä puoli tuntia. Jäähdytä seos, kaada lasipurkkiin ja säilytä suljetussa purkissa jääkaapissa pari päivää. Keitä liemi uudelleen, jäähdytä ja kaada hillo takaisin purkkiin. Säilytä jääkapissa.

 

Mustaherukka – Ribes nigrum
Keruuaika: Lehdet kannattaa kerätä kesä-heinäkuussa.
Käytä: Lisää tuoreita lehtiä salaattiin, valmista niistä kuivattuina yrttiteetä tai käytä mausteena ruuanlaitossa. Mustaherukka sopii myös siman valmistukseen ja esimerkiksi kurkkujen säilöntään.
Hyödyt: Mustaherukan lehdistä voi saada apua nivelvaivoihin, ripuliin ja allergioihin.
Kokeile: Villismoothie: Kourallinen vuohenputkenlehtiä, kourallinen mustaherukanlehtiä, pulikas kurkku, puolikas banaani, kourallinen auringonkukansiemeniä, 1 dl mustaherukoita, 1 dl punaherukoita, 1 rkl hunajaa, vettä. Sekoita tehosekoittimessa ja nauti.

 

Koivu – Betula pendula
Keruuaika: Poimi lehdet touko-kesäkuussa ennen juhannusta.
Käytä: Käytä lehdet tuoreina tai pakastettuina salaatteihin, keittoihin ja viherpirtelöihin. Voit myös kuivata ne ja valmistaa yrttijuomaa. Rauduskoivun lehdet ovat hieskoivun lehtiä maukkaampia.
Hyödyt: Koivun lehdissä on runsaasti C-vitamiinia. Ne lisäävät virtsaneritystä ja puhdistavat kehoa.
Kokeile: Koivunsilmut: Kasvata koivunsilmuja maljakossa jo alkukeväällä. Napsi silmuja salaattiin tai napostele sellaisenaan.

Voikukka – Taraxacum officinale
Keruuaika: Lehdet alkukesästä ennen kukintaa, juuret ennen kukintaa tai myöhään syksyllä lehtien lakastuessa. Mykeröt nuorina niiden avauduttua.
Käytä: Lehdet sopivat tuoreina salaatteihin tai vihersmoothieihin ja kuivattuina keittoihin ja muhennoksiin. Syö kukkien nuput keitettynä tai käytä salaateissa sellaisenaan. Valmista kuivatuista juurista yrttiteetä tai käytä niitä puuroissa ja leivonnaisissa.
Hyödyt: Poistaa nestettä ja edistää maksan toimintaa ja ruuansulatusta. Lievittää reumaa. Tulehduksia ja turvotusta.
Kokeile: Puhdistava voikukkatee: 2 tl kuivattuja voikukan lehtiä tai juurta. 2,5 dl vettä. Kiehauta vesi ja lisää voikukat sekaan, anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia. Siivilöi ja nauti. Saadaksesi hyvät terveysvaikutukset, juo 2-3 kuppia päivässä.

 

Jutun kuvat ovat viime kesänä äidiltäni saadusta yrttilähetyksestä, jossa oli mukana myös mahtavia, huippu terveellisiä kuusenkerkkiä, joita ei tässä jutussa ole mainittu. Suosittelen testaamaan myös niitä ja möyhentämään pehmeät kerkät vaikka sellaisenaan smoothien sekaan tai lisäämään salaattiin! Keruuaika alkaa ihan näillä näppäimillä. Muistathan että tarvitset kerkkien napsimiseen maanomistajan luvan.

 

Kurkkaa muuten myös viime kevään postaukseni nokkosesta. Niin, ja laittakaa toki myös omat villivihannesvinkkinne jakoon!

♥ Virpi

Pages