Beef jerky

Kivistössä

Kivistöön hankittiin noin kuukausi sitten ruokakuivuri. Siitä lähtien on suunniteltu, mitä kaikkea sillä voisikaan kuivata sienien lisäksi. Testattu on jo omenasiivujen kuivausta ja sitten tietysti niitä sieniä, hyvällä menestyksellä molempia. Beef jerky eli kuivattu liha kutkutteli kuitenkin niin kovasti perheen miesväkeä, että sitä päätettiin lomaviikon aikana testata. Ja sen valmistaminen oli kuulkaa helpompaa kuin olisi kuvitellut!

Kuivattavaksi suositellaan mahdollisimman rasvatonta naudan ulkofilettä ja lihan voi maustaa juuri niin kuin haluaa. Aika monet netistä löytyvistä ohjeista pitävät sisällään samoja mausteita kuin BBQ-kastikkeissa - ilman öljyä tosin. Tämä ensimmäinen koe-erä maustettiin seuraavasti:

Soijaa

Worcestershire-kastiketta

Savustettua paprikajauhetta

Liquid smoke-kastiketta

Ruokosokeria (antaa lihan pintaan kiillon)

Ostimme n. 200 grammaa naudan ulkofilettä, joka laitettiin ensin hetkeksi pakkaseen ja leikattiin sitten syiden suuntaisesti n. 3 mm paksuiksi siivuiksi.

Siivut laitettiin minigrip-pussiin ja marinadi kaadettiin perään. Marinadi hierottiin lihasiivuihin niin, että kaikki siivut olivat sen peitossa. Sitten pussi laitettiin jääkaappiin, jossa se oli seuraavaan aamuun asti.

Ennen kuivuriin laittamista lihat kuivattiin huolellisesti.

Sitten siivut aseteltiin kuivurin ritilöille ja lämpötilaksi asetettiin 55-60 astetta.

Mitään tarkkaa aikaa kuinka kauan lihoja kuivatetaan ei oikeastaan voi antaa. Se riippuu kuivurista ja sen tehosta. Meillä kuivaamisessa meni n. kuusi tuntia Evermat-kuivurilla, kun lihaa oli parilla tasolla. Liha ei saa olla hapertuvan kuivaa vaan siinä pitää olla sopiva sitko. Kannattaa siis käydä muutaman tunnin välein tarkistamassa lihan rakennetta.

Valmis beef jerky säilyy tiivissä purkissa viikkoja. Jos sitä siis jää säilöttäväksi asti. Meillä koko satsi meni heti "käyttöön". Seuraavaksi tekisi mieli kokeilla retkimuonien kuivaamista itse. Raporttia seuraa, kun sinne asti päästään!

 

Kommentit

Laurau (Ei varmistettu)

Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miksi liha leikattiin syiden suuntaisesti? Vaikuttaako se kuivumiseen?:D

LiisaMaalla
Kivistössä

Se auttaa lihaa pysymään kasassa kuivatuksen jälkeen. Itse kuivumiseen se ei siis vaikuta :)

sauvajyvänen (Ei varmistettu)

Minä leikkaan aina syiden vastaisesti, lihaa on minusta silloin kivempi pureskella, ja jos käyttää esim. retkimuonana ja tekee lihakeittoa, se on helpompi murustaa keittoon. Isoina paloina sitä on vähän vaikea syödä. Hirvi ainakin pysyy ihan hyvin kasassa, jos palat ovat kohtuullisen kokoisia, ei siis liian isoja. Ja retkimuonaksi voi kuivata hyvää jauhelihaa myöskin.

LiisaMaalla
Kivistössä

Sauvajyvänen, kiitos vinkeistä! Jauhelihan kuivaamisesta olikin meillä eilen puhetta, joten eiköhän sitäkin testata tässä syksyn aikana!

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Tämä on yksi ruokajutuista joka on vielä kokeilematta. Tosin pitää kokeilla ihan uunissa kuivurin puuttuessa. Kevättalvella jotkut kuivaavat lihaa myös ulkona, mutta ei se oikein innosta pakokaasujen keskellä. Siellä Kivistössähän se onnistuisi varmaan hyvin!

LiisaMaalla
Kivistössä

Jaa että ulkona? Hmm, kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta mutta eikös siinä ole vaarana, että esimerkiksi linnut käy syömässä ne ennen kuin ehtivät kuivua?  Kyllä mä lähtökohtaisesti luottaisin uuniin ja kuivuriin tässä asiassa :)

jokihaka kokkaa (Ei varmistettu)

Ainakin kokit ja potit- blogissa ovat kuivanneet lihaa ulkona häkissä linnuilta suojassa... Kannattaa käydä tutkimassa sieltä arkistoista. On mielenkiintoista!

LiisaMaalla
Kivistössä

Lihaa häkissä, jotenkin hykerryttävä ajatus :)!

pienisisko
Spin off

Tämä onnistuu muuten mainiosti uunissakin. Muistaakseni itse olen paistanut 50 asteessa yön yli uunin luukku raollaan. Ja leikkaamista tosiaan helpottaa, jos ihan kunnolla jäädyttää lihan ennen leikkaamista. Pitääkin kokeilla vielä tuolla marinadilla joku kerta!

No kyllä tuli vinkkejä taas. On niin mun to doo- listalla, joka on kyllä aikamoinen dadaa-lista, kun puoliakaan ei tuu koskaan tehtyä.

LiisaMaalla
Kivistössä

No mut Nanna ihan hyvähän niitä tarttisjoskustehä-listoja on olla, kun meilläkin tämä sitten muutaman vuoden pohdinnan jälkeen realisoitui!

Kommentoi