Ladataan...
Kivistössä

Eilen graavattu lohi ja perunat omasta maasta. Sellaisenaankin käypä illallinen minä tahansa kesätiistaina. Siihen jos vielä vatkaa tämän yksinkertaisen, mummon keittiön mieleen tuovan kesäkastikkeen, ei pieni viikkoja kestänyt kesäsadekaan haittaa.

Kylmä sipulikermakastike

2 dl kuohukermaa
1 kesäsipulin varret silputtuna (3-4 isoa vartta)
2 tl väkiviinaetikkaa
n. 0,5 tl suolaa
muutama myllynkierros valkopippuria

Vatkaa kerma hyvin löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sipuli, etikka ja mausteet. Tarjoa savu-, grilli-, tai graavikalan kanssa.
 

Ladataan...
Kivistössä

Nostimme yrtit seinälle. Unohdettu ja ruusun valtaama nurkkaus sai ensin viime kesänä betonipenkin ja tänä kesänä yrttiruukut seinustalle, joka on sopivasti auringossa, mukavasti omenapuun varjossa ja sateilta suojassa räystään alla. Ruukut ovat Ikeasta ja alkuperin tarkoitettu keittiövälineille.

Ruukuissa kasvaa sitruunaverbena, piparminttu, amppelimansikka, oregano, viinisuolaheinä, korianteri,  timjami, rosmariini ja koristeena suikeroalpia.

Penkillä ei kukaan koskaan malttanut istua, joten se pääsi myös yrttihommiin. Siinä kasvaa posottaa punaista ja vihreää basilikaa, lisää oreganoa ja viinisuolaheinää, lisää korianteria ja vahvaminttua. Korianterin ja punaisen basilikan kasvatin siemenistä, mutten ole ollenkaan varma, jaksanko enää lähteä siihen hommaan. Taimet ovat kohtuullisen hintaisia ja niistä voi satoa kerätä lähes heti, toisin kuin itsekasvatetuissa. Lisäksi myös tavalliset kaupasta saatavat ruukkuyrtit saa istutettua aivan mainiosti, kunhan varmistaa, etteivät juuret ole kuolleet.

Meillä on kolme amppelimansikkaa. Niistä tulee ehkä yhteensä 10 marjaa. Yhden on syönyt tyhjäksi linnut, toinen vasta punastuttaa marjojaan ja tämä alla oleva - niin no, sen kohtalo oli kova. Valokuvaimen kanssa heiluessani onnistuin tiputtamaan yläpuolella olevan ruukun mansikan niskaan. Giljotiiniin jäivät lähes kypsät marjat ja iso osa lehdistä. Onneksi kuva saatiin. Mansikat nautittiin puolikypsinä.

Toiset mansikat roikkuvat yrttimaan aidassa. Viime vuonna ostetut ja maassa talvehtineet amppelimansikat saivat uudet mekot täksi kesäksi. Jumalattoman rumat valkoiset muoviamppelit peitettiin säkkikankaaseen, kuten Puutarhaperjantai meitä opetti. Nyt ne ovat niin sievät, että mansikattomuuskaan ei valtavasti haittaa.

Pages