4. Kate Chopin: Herääminen

 

6b6e904b8e94264dc1b6e8c29e721290_0.jpg

 

 

”Jonain  päivänä”, hän sanoi, ”ryhdistäydyn  ja  yritän ajatella,  yritän päättää millainen nainen olen,  sillä,  totta puhuen,  en tiedä.  Kaikkien tietämieni sääntöjen mukaan minun pitäisi olla pirullisen paheellinen naissukukunnan edustaja, mutta jotenkin en tunne olevani. Minun pitää pohtia sitä.”

 

Teoksen takakannessa todetaan: ”Kun romaani ilmestyi vuonna 1899, aikalaiskriitikot tuomitsivat sen armotta moraalittomaksi ja paheksunta peitti alleen teoksen kaunokirjallisen taidokkuuden. Kate Chopinin aistillinen teos löydettiin uudelleen 1960-luvulla, jolloin se nostettiin naiskirjallisuuden klassikoksi.”

Vai että ”naiskirjallisuuden”? Eiköhän 2000-luvulla, jota vuoden -09 suomennos edustaa, olisi syytä jo luopua moisista etuliitteistä. Huokaus.

No, feminismillä on tosiaan vielä työtä ja Chopin kantaa kyllä kortensa kekoon teoksellaan. Romaani kuvaa naisen seksuaalista heräämistä sille epäedullisissa olosuhteissa ja pirun hienosti vieläpä. Erittäin suositeltavaa luettavaa kelle tahansa. Siinä on paljon kauniita aistillisia ulottuvuuksia, ruokaa, kasvien tuoksua, väreilevää vettä, auringon paistetta, ylellisiä pukukankaita ja koruja, näin muutamia mainitakseni. Seksuaalinen herääminen kulkee myös käsi kädessä taiteellisen heräämisen kanssa ja teoksessa käsitellään näiden kautta rohkeutta olla oma itsensä – sekä sen hintaa. Chopinin tyyli kirjoittaa on ihanan pisteliäs ja tarkkanäköinen, mutta myös kauniin runollinen. 

Romaania lukiessani aloin kuvitella sitä elokuvana ja olikin pakko sen lopetettuani selvittää, onko sovituksia tehty – ja tottakai oli. Vuonna 1991 Grand Isle -nimellä julkaistu elokuva ei vaikuta miltään laatuleffalta mutta taidanpa silti katsoa sen joskus.

 

Sitaatin suomennos Raija Larvala, kuvituskuva Lucas Cranachin maalauksesta

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *