Kohti kestävää kulutusta

paita2.jpg

Ostin tänään itselleni kivan ruusukuvioisen neulepaidan Vero Modasta. Tykästyin sen minusta nättiin kuosiin ja paita oli melko edullinenkin. Malliltaan paita on hieman pidempi, mikä on yksi merkittävä ostokriteerini paidoille. Pidän näistä reilumman pituisista malleista ja haluankin paidan olevan pituudeltaan nykyisin aina vähintään pepun peittävä. Muussa tapauksessa huomaan pitkin päivää tuntevani oloni itsetietoiseksi paidan helman kanssa ja kiskovani vuoroin paidan helmaa alas ja housuja ylös. Tällöin olo ei ole rento eikä mukava ollenkaan. Vaatteet on hyvät silloin päällä kuin niitä ei itse juurikaan huomaa.

Viime päivinä Virve Vee ja hänen Ostolakossa-bloginsa on ollut paljon mielessäni. Virven tottumukset ja ajatukset minimalismista ovat saaneet minut mietteliääksi. Olen miettinyt, että hitto, tuohon suuntaan minäkin halua yhä enemmän mennä! Jonkin verran jo olenkin mennyt. Mutta voisin vieläkin enemmän. Ja haluankin vieläkin enemmän.

Mitä enemmän olen saanut kodista karsittua turhia esineitä ja vaatekaapista vaatteita, joita en käytännössä oikeasti koskaan kumminkaan käytä, tätä helpottuneemmaksi tulen. Päivät, kun tunsin tarvetta ja halua haalia ympärilleni turhaa tavaraa, alkavat olla takanapäin. Käytännöllisyys ja yksinkertaisuus ovat viemässä voiton myös minun kohdallani. Sitä minä kaipaan ja haluan. Simppeliä ja sujuvaa. Siistiä, järkevää, väljää ja rauhoittavaa.

Huomaan kyllä, että tietyllä tavalla minut on ulkoapäin ohjelmoitu kuluttamaan, kuluttamaan ja kuluttamaan. Siihen kaupallisuus ja markkinointi meitä jatkuvasti rohkaisee houkuttelevilla kampanjoillaan, tarjouksillaan ja sesonkituotteillaan. Vaateketjut kannustavat meitä jatkuvasti uudistumaan ja uusimaan vaatekaappiemme sisällön ihan vain, että ”piristää ilmettä”, vaikka kaappi olisi täynnä täysin käyttökelpoisia, hyviä ja ehjiä vaatteita. Kodinkin ilmettä kannustetaan piristämään ja uudistamaan vähän kausien mukaan. Kampaajalla käydään laittamassa tukkaa kanssa vähän aina ”fiiliksen mukaan”. Puhelinkin ilmeisesti pitäisi päivittää aina vähän väliä siihen uuteen, parempaan malliin. Lisäksi tuotteet suunnitellaankin monesti lyhytikäisiksi.

Kuinka mieltä huojentavaa ja rauhoittavaa olisikaan vapautua tästä jatkuvasta, typerästä ja aivan turhanpäiväisestä kulutushysteriasta! Ja tajusin, että minä voin. Minä voin tehdä sen päätöksen vaikka tässä ja nyt. Enää kotiin ei päästetä mitään, mikä ei tule suoraan aktiiviseen käyttöön ja tarpeeseen. Ei väliä, vaikka saisi halvalla. Ei väliä, vaikka olisi tarjous. Ei väliä, vaikka saisi ilmatteeksi. Ei, ei meille enempää turhuuksia!

Nyt back to basics! Mitä minä ihan aikuisten oikeasti käytän ja tarvitsen ja mitä taas pärjään kyllä ilmankin? Entä kotoa jo löytyvät vaatteet ja tavarat? Olisiko niissä karsimisvaraa? No olisihan niissä. Nyt kunnon konmaritus päälle! Kevät pidentyvine päivineen ja kirkkaine auringonpaisteineen onkin aivan loistavaa aikaa käydä läpi kaappeja ja hävittää krääsää nurkista. Jep, viikonlopun ohjelma selvillä!

kuva.jpg

Entäpä sitten tämä uusi paitani? Täytyykö tässä potea syyllisyyttä? Jaa. Paita tulee kyllä ihan aktiiviseen käyttöön, se on varmaa. Se on minun ns siistimpi paita kyläkäynneille ja jos työn puolesta tulee teatterikäyntejä, konsertteja yms, niin kun Hanna aina välillä meille järkkäilee. Muuten henkilökohtaisen avustajan työssäni käytän näin kevättalvisin farkkuja ja pitkiä, värikkäitä huppareita.

Mutta samalla nyt on paitakiintiö aika pitkäksi aikaa täynnä. Näillä pitäisi pärjätä kyllä taas melkoisen hyvin ja kauan. Minullekin on lähinnä vaan huojentavaa, jos aikaa ei tarvitse käyttää aamuisin siihen, kun arpoilee, mitä päälle laittaa. Ajan voi käyttää kyllä niin paljon paremminkin ja päänvaivan säästää tärkeämpiäkin päätöksiä varten.

Kuitenkin sen sijaan, että syyllistäisin itseäni nyt tästä tehdystä ostopäätöksestä, onnittelen itseäni omien kulutustottumusteni kyseenalaistamisesta ja hienosta, lujasta päätöksestä tehdä tulevaisuudessa entistäkin maltillisemmin, järkevämmin ja vastuullisemmin uusia hankintoja.

Lupailin viime postauksessani vähän synkempää teemaa ja kirjottaa seuraavaksi elämäni vaikeammasta ajasta. Nämä päivitykset ovat kyllä työnalla ja tulossa. Tein kuitenkin sen päätöksen, etten halua lähteä viikonloppuun uudelleen eläen elämäni vaikeinta aikaa. Viikonloppuun lähtee mielummin tällain hyvillä mielin ja tarmoa täynnä!

Kommentit (2)
  1. Kannattaa kiinnittää vaatteiden materiaaliin myös huomiota! Sano ei polyesterille ja akrylille nyt ainakin.

    1. Kiitos vinkistä. Joo, ehdottomasti tarkoitus myös alkaa tosissaan tulevaisuudessa panostaa hyvään laatuun ja eetisesti tuotettuun. Oon vakuutellu itelleni, ettei mulla ole pienituloisena varaa moiseen panostukseen, mutta voisihan mulla ollakin, jos oikeesti pitää tolleen paria vaatekappaletta. Siinä on ajatusta! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *