vuoropäiväkoti vs ’tavallinen’ päiväkoti

Oijoi, jännä viikko.

Tänään kävin töissä tekemässä hakemuksen osittaista hoitovapaata varten. Sen läpimeneminen ei ole mikään selviö, joten sen suhteen saan jännitellä vielä X aikaa. Ärsyttävän epämääräistä, mutta minkäs teet. Paluu omalle työpaikalle on siis joko syksyllä tai vasta ensi vuoden alkupuolella alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.

Koska varhaiskasvatushakemus (!) pitää kuitenkin tehdä neljä kuukautta etukäteen, on tämä nyt se kuukausi, jonka aikana pitäisi tuo lomake saada eteenpäin – siltä varalta, jos töihin paluu tosiaan jo syksyllä onnistuisi.

Tuon hakemuksen tekeminen on vähän monimutkaista, koska emme oikeastaan tiedä mihin olemme hakemassa. Perhepäivähoitajan valitsisin varmaan, jos voisin – mutta vuorotyötä tekevänä ihmisenä perhepäivähoitajan hoitoajat eivät veny tarpeeseemme.

Kotikuntamme varhaiskasvatusjohtaja lupaili, että tavallinen päiväkoti joustaa aukioloajoistaan vähän enemmän – mikä voisi tapauksessamme riittää (esimerkiksi aamuvuoropäivänä lapsi pitäisi saada jätettyä hoitoon jo 6:15 ja normaalisti päiväkoti aukeaisi vasta 6:30). Toisaalta mietin olisiko vuoropäiväkoti kuitenkin selkeämpi ja arkemme kannalta toimivampi vaihtoehto. Vuoropäiväkodille meillä on oikeastaan tarve ainoastaan miehen työmatkaviikkoina, mutta reissuja on kuitenkin niin paljon, että tarve olisi todennäköisesti useamman kerran kuukaudessa.

Nyt pohdimmekin sitä, yritettäisiinkö nämä viikot hoitaa työvuorojeni säädöllä ja isovanhempien (tai muiden hoitajien, kaverit hoi!) säännöllisellä työllistämisellä.

Tässä plussana olisi se, että lapsen hoitopaikka olisi lähellä, suoraan työmatkan varrella ja tarhassa olisi naapuruston tuttuja lapsia. Huolena sen sijaan se, että kun lapsen hoitoajat olisivat epäsäännölliset (mun arkivapaat ja esim vapaat aamupäivät ennen iltavuoroja) jäisikö lapsi mahdollisesti muusta porukasta ulkopuolelle – miten päiväkodin henkilökunta ja muut lapset reagoivat epäsäännöllisyyteen. Kuinka paljon isovanhempia joutuisi työllistämään? Kuinka paljon omalla työpaikalla työvuorojen kanssa pelaaminen onnistuisi? Olisiko näistä asioista vain jatkuva stressi ja tuntuisiko arki sen takia tarpeettoman raskaalta?

Vuoropäiväkodin miinuksina ovat sijainti (+ 20-30 min työmatkaan joka päivä..) ja ehkä ylipäätään se, että en haluaisi lapsen olevan päiväkodissa myöhään illalla tai varsinkaan yöllä – eli en tiedä olisiko oikeasti tarvetta vuorohoidolle, jos kuitenkin yrittäisin mahdollistaa yöunet kotona. Plussana sen sijaan se, että henkilökunta ja muut lapset ovat tottuneet epäsäännöllisyyteen, hoitoajoissa olisi selvästi enemmän joustoa ja olen kuullut vuorohoidon olevan tavallaan vähän kodinomaisempaa kuin tavallisessa pk:ssa. Myös ryhmäkoot voivat olla pienempiä, kun lapset ovat vaihtuviin aikoihin hoidossa.

Kirjoitan tätä nyt oikeastaan varmaan enemmän itselleni kuin muille. Jotenkin omat ajatukset ovat tämän suhteen vähän levällään ja yritän saada selkoa siitä, mikä olisi lapsen kannalta paras vaihtoehto. Itse olen valmis ajamaan päivittäin parikymmentä minuuttia enemmän, mikäli sillä varmistaisin sen, että lapsellamme olisi hyvä olla hoitopaikassaan ja perheemme arki sillä muuten helpottuisi.

Asian selkeyttämiseksi olen sopinut tutustumiskäynnin vuoropäiväkotiin loppuviikolle. Ennen varsinaisen päätöksen tekemistä on kiva nähdä millaisesta paikasta oikeastaan on kyse, ja miten siellä käytännössä asiat toimivat. 

Tytön havainnollistus vastauksen etsimisestä päivähoito-ongelmaan

Jos jollain on kokemusta aiheesta, olisi kiva kuulla siitä täällä/sähköpostilla/instagrammissa (@koivunoksaankorkealle)!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *