The Book Lovers' Companion - What to Read Next

Menin ostamaan yhtä kovakantista kirjaa. Mukaan tarttui myös kaksi pokkaria. Sellaista on Akateemisessa kirjakaupassa, Helsingin keskustan houkuttelevimmassa paikassa.

Koen erityistä houkutusta vieraskielisiä pokkareita kohtaan, vaikken yleensä edes lue niitä. Ne ovat vain niin värikkäitä, kauniita, oivaltavia, usein hyvin herkullisen näköisiä... Ja tästä nyt ostamastani ja tällä kertaa jutun aiheena olevasta kirjasesta luulen  ja toivon tiedän olevan hupia ja hyötyä myös lukupiirillemme.

 

Juuri ilmestynyt The Book Lovers' Companion - What to Read Next sopisi tueksi ja turvaksi miten puhua kirjoista, joita ei ole lukenut -tilanteisiin. Siinä esitellään lyhyesti yli 200 teosta, joista monet ovat ihan viime vuosienkin julkaisuja, kuten Emma Donoghuen Room tai Lionel Shriverin We Need to Talk About Kevin. Shriver on muuten kirjoittanut teoksen alkusanat. Kirja painottuu selvästi bestsellereihin, mutta hömppäisimmät on karsittu pois. Vanhimmat teokset ovat 1800-luvulta ja kokoelma on muutenkin aika kattava, mukana on esim. Mark Twainia, Virginia Woolfia, Ian McEwania, Maevu Binchyä ja Kazuo Ishiguroa. Luulen, että kirjasta tulee työkassini vakiosisältöä: jos en jaksa keskittyä romaaniin, niin katson mielelläni, mitä vaikkapa yhdestä suosikkikirjastani, Jeffrey Eugenidesin Middlesexistä, on sanottu.

Itse asiassa katsoin jo. Kirjasta kerrotaan perusfaktojen, kuten julkaisuvuosi, ohella tarinan perusidea. Yleisen kuvailun ja luonnehdinnan lisäksi mukana on kritiikkilainaus, taustatietoja (mm. kirjan voittamat palkinnot, kirjoittamiseen käytetty aika tässä tapauksessa) sekä keskusteluehdotuksia lukupiireille. Mukana on myös samanhenkisiä kirjasuosituksia. Middlesexistä kiinnostuneiden kannattaisi lukea myös Katherine Dunnin Geek Love, Angela Carterin Nights at the Circus, Jonathan Franzenin The Corrections sekä Virginia Woolfin Orlando.

Varsin kutkuttava kirja siis! Erillisten kirjaesittelyjen lisäksi siinä on myös useita teemalistoja, joista vannoutuneena kirjalistojen lukijana ja tekijänä olen tietenkin innostunut. Tässä vertailun vuoksi kaksi listaa: 

Top Ten British and American Classics

Jane Austen: Pride and Prejudice*
Saul Bellow: The Adventures of Augie March
Charlotte Brontë: Jane Eyre
Emily Brontë: Wuthering Heights*
Charles Dickens: Great Expectations
Thomas Hardy: Tess of the D'Urbervilles
Jane Smiley: A Thousand Acres
John Steinbeck: The Grapes of Warth
Henry David Thoreau: Walden*
Edith Warton: The Age of Innocense

Top Ten World Classics:

Isabel Allende: The House of the Spirits
Mikhail Bulgakov: The Master and Margarita*
Albert Camus: The Outsider*
Colette: Cheri
Giuseppe Tomasi di Lampedusa: The Leopard
Fjodor Dostojevski: Crime and Punishment*
Gustave Flaubert: Madame Bovary*
Peter Hoeg: Miss Smilla's Feeling for Snow*
Daniel Kehlmann: Measuring of the World
Ohran Pamuk: My Name is Red

Merkitsin tähdellä ne teokset, jotka olen lukenut. Nämä listat löytyivät kirjan alkupuolelta, mutta myöhemmin tarjolla olisi ollut mm. miesten-, sota-, homo-, scifi- sekä rentoutumiskirjalistoja.

Älkää ihmetelkö, jos kirjajuttuihini alkaa ilmestyä Jos luit tämän, lue myös tuo -suosituksia tai asiantuntevia viittauksia muinaisiin New York Timesin kritiikkeihin. Tiedätte, mistä ne ovat kotoisin - tästä lukutoukan käsikirjasta! ;)

The Book Lover's Companion What to Read Next - kustantamon esittely

 

P.S. Pahoittelen, etten jaksanut etsiä kaikkien (käännettyjen) kirjojen suomenkielisiä nimiä - jätin sitten kaikki nimet englanniksi.

 

Kommentit

Sonja /lukuhetket (Ei varmistettu)

Tämä täytyy hankkia itsellekin, varsinkin jos kirjassa on paljon nykypäivän kirjallisuusvinkkejä. Ja varsinkin tuo lue-tämä-jos-pidit-tästä-kirjasta kuulostaa tosi hyvältä!

Tämä listahullu lukutoukka kelpuuttaisi myös tuollaisen kirjan!

Sinulle on tunnustus blogissani :)

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Kuulostaapa mielenkiintoiselta! Varsinkin tuo brittiklassikkojen lista sai jo nyt varsinaisen kutinan aikaan...

Jenni S.

Villasukka kirjahyllyssä, kiitos tunnuksesta!:) Ja tämä on kyllä listahullulle mieleinen kirja. Aloin heti miettiä, millaisia listoja tekisin itse mistäkin aiheesta. 

Aamuvirkku yksisarvinen, joo, tekisi mieli lukea klassikolista läpi!

Suosittelen kirjavinkkeihin myös suomalaista Lukupiirikirjaa.

Karoliina

Oi, vaikuttaapa napakan ihanalta teokselta! Pitäisiköhän käydä vähän selaamassa.. Listat on kivoja ja tykkään esimerkiksi Amazonissakin noista samankaltaisten kirjojen suosituksista kovasti.

Vaikuttaa sen verran kiinnostavalta että täytyi heti käydä klikkailemassa Book Depositoryn ostoskoriin! :)

Luru - Lurun luvut (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista! Listat ovat aina hauskoja vaikkakin myös harmittavia, kun tulee liikaa lukuvinkkejä kerralla. :) Nuo samanhenkiset kirjasuositukset kuulostavat myös kivoilta. Usein hyvän kirjan luettua ei välttämättä tee mieli lukea putkeen samaa kirjailijaa, vaan pikemminkin jotain saman tyylistä tai tunnelmaista.

Jenni S.

Hihii, hyvää kirjamarkkinointia siis!:) Tosin täytyy sanoa, että kun katselin kirjaa tarkemmin, niin mitään rentouttavien kirjojen listaa en löytänytkään, monenlaisia muita listoja kyllä. Plarasin kaupassa niin montaa kirjaa kuin vain kehtasin, lienen mennyt sisällöistä sekaisin tms.

Samanhenkisten kirjojen suositukset ovat kyllä hauskoja ja inspiroivia! Pitäisi muistaa itsekin listata niitä blogikirjoituksiin, jos jostakin kirjasta tulee mieleen muita samantyyppisiä kirjoja.

 

Kommentoi