Kevään kirjatärpit

 

 

No niin, vihdoin minäkin sain koostettua listan kirjakevään kiinnostavimmista kirjoista!  Tämä lista ei toki tarkoita, etteikö muutakin huomionarvoista ilmestyisi, mutta kaikkien kustantamojen tiedot eivät ole vielä tulleet (tai sitten minä en niitä löydä); omavaltaisesti poimin mukaan myös vain minua kiinnostavia teoksia.  Lista ei toisaalta myöskään tarkoita, että lukisin kaikki nämä kirjat tai vain nämä uutuudet, mutta ainahan saa suunnitella. Lukemisesta haaveilu on joskus melkein yhtä kivaa kuin lukeminen itse.

Lista on rakennettu kenties tylsästi kustantamojen mukaan, mutta näin linkittämistä tuli huomattavasti vähemmän kuin genreittäin jaoteltuna. Kirjojen kuvaukset ovat  itse kustantamojen esittelytekstien perusteella laatimiani. Ilmestymisajankohta on merkitty, jos se on ollut tiedossani.

 

Avain

Seija Vilén: Pohjanakka. Yhdistelmä kalevalaista kansanrunoutta ja nykypäivää: vanhan naisen tarina. (ilm. helmikuussa)
Lina Ben Mhenni: Tunisialainen tyttö. Blogikirjoituksiin perustava tositarina Arabikeväästä. (ilm. helmikuussa)
Tomi Huttunen, Tintti Klapuri (toim.): Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta. Café Voltaire on suosikkikirjasarjani! (ilm. maaliskuussa)
Tommi Parkko: Runouden ilmiöitä. Kahden viime vuosikymmenen ilmiöt runoudessa. (ilm. huhtikuussa)

 

Bazar

Annica Wennström: Lapinkylä. Sukutarina. Neljän sukupolven tarina pohjoisesta.
Victoria Hislop: Saari. Englantilainen palaa sukunsa juurille Kreetalle ja tutustuu saaren ja sukunsa menneisyyteen.

 

Gummerus

Turkka Hautala: Kansalliskirja. "Läpileikkauskertomuksia" Suomesta. (ilm. maaliskuussa)
Claire Castillon: Kuplissa. Vinksahtaneita kertomuksia vinksahtaneista ihmisistä. (ilm. helmikuussa)
Eino Leino: Kirjailijoiden Helsinki. Kaupungin ja sen kirjailijoiden historiaa. (ilm. maaliskuussa)

 

Like

M. J. McGrath: Jään muisti. Ekotrilleri Kanadan tundrilta, taistelusta Grönlannin luonnonvarojen ja inuiittien oikeuksien puolesta. (ilm. tammikuussa)
Are Nikkinen, Anders Vacklin: Television runousoppia. Tv-ohjelmien tekemisestä ja tulkitsemisesta. (ilm. maaliskuussa)

 

Minerva

L. M. Montgomery: Hedelmätarhan Kilmeny. Aiemmin suomentamaton Montgomery. (ilm. tammikuussa)
Minna Saarelma: Kissojen nimipäiväkirja. Kroonisesti kissakuumeeseen sairastuneen kielitieteilijäkissanomistajan kevään must. (ilm. helmikuussa)

 

Otava

Pentti Saarikoski: Tiarnia-sarja. Nk. Tiarnia-sarjan runoteokset eli Tanssilattia vuorella, Tanssiinkutsu ja Hämärän tanssit samoissa kansissa. (ilm. tammikuussa)
Jeffrey Eugenides: Naimapuuhia. Kirjoittajana on Eugenides, pitääkö perustella paremmin? (ilm. maaliskuussa)
Carol Shields: Ruohonvihreää. Yksinhuoltajaäiti ihmettelee omaa elämäänsä ja leskiäitinsä uutta avioliittoa. (ilm. maaliskuussa)
Magne Hovden: Saamelandia. Absurdi kuvaus pohjoisnorjalaisista nuorista miehistä, jotka yrittävät lyödä leiviksi perustamalla elämyspuisto Saamelandian. (ilm. helmikuussa)

 

SKS

L. Onerva: Nousukkaita. Henkilökuvia. Novellikokoelma Anna Kortelaisen esipuheella. (ilm. toukokuussa)
Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko. Suomalaisia uskomuksia ja suomalainen maailmanselitys. (ilm. toukokuussa)

 

Siltala

Anja Snellman: Ivana B. Laatukirjailija saa riivaajakseen wannabe-kirjailijan. (ilm. huhtikuussa)

 

Teos

Monica Fagerholm, Martin Johnson: Meri. Kaunokirjallis-filosofisia esseitä merestä. (ilm. huhtikuussa)
Zacharis Topelius: Adalmiinan helmi. Uudelleen kuvitettu ja suomennettu versio klassikkosadusta. (ilm. helmikuussa)
Maria Peura: Antaumuksella keskeneräinen. Kirjailijan kirja kaikille, jotka etsivät uskallusta kirjoittaa. (ilm. tammikuussa)

Tammi

Eeva Heilala: Ikkunasta avautuu maailma. Runoja maaseudusta, naiseudesta, maailman muuttumisesta. (ilm. helmikuussa)
Yiyun Li: Kultapoika, smaragdityttö. Novelleja nyky-Kiinasta. (ilm. helmikuussa)

 

Wsoy

Simon Sebag Montefiore: Jerusalem. Kertomukset Jerusalemin kaupungin historiasta kertovat myös ihmisten, kulttuurien ja uskontojen historiasta. (ilm. maaliskuussa)
Helena Ruuska: Marja-Liisa Vartio - kuin linnun kirkaisu. Vartion elämästä ja teoksista. (ilm. maaliskuussa)
Lisa Genova: Puolinainen. Ketomus naisesta, joka menettää aivovamman seurauksena tietoisuuden kehonsa vasemmasta puolesta. (ilm. elokuussa, mutta on kevään katalogissa)

 

Oliko listassa mitään kiinnostavaa? Mitä aiot lukea tänä keväänä?

Kommentit

Sonja /lukuhetket (Ei varmistettu)

Minua kiinnostaa varsinkin Castillon uusin novellikokoelma. Olen lukenut hänen aikaisemmatkin kirjansa ja todennyt pitäväni hänen vinksahtaneista tarinoistaan. Lopuista luettavista kirjoista teen päätöksen varmaankin sitä mukaan, kun niitä kirjakauppaamme tulee. Jotenkin tarvitsen sen kirjan konkreettisesti kätösiini, ennen kuin osaan päättää että kiinnostaako vai ei:)

Arja (Ei varmistettu)

Shields täytyy tietysti lukea, ja ehkä pitkästä aikaa myös Anja Snellmania. Ja Kirjailijoiden Helsinki kuulostaa todella kiinnostavalta.

Tämä oli uutinen minulle, L. Onervan Nousukkaista tulee uusi painos, hieno juttu! Itse lainasin kirjastosta pääkaupunkiseudun kai ainoan kappaleen viime vuonna, mutta kaupoista sitä ei ole saanut aikoihin.

Pieni maininta siitä:
http://kulttuurikukoistaa.blogspot.com/2011/10/nousukkaita.html

Salla

Kuinka saatoin unohtaa Tiarnia-sarjan omasta listastani! Mullahan kyllä on jo Tiarnia-runot noin kolmessa eri muodossa, mutta silti meinaan kyllä tämän uusimmankin yhteispainoksen hommata... :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Pistätkö noi kustantajahaut johonkin sivupalkkiis, niin löytyvät hyvin !

jukka s.

Sugar & Pepper

Mainitsemistasi kirjoista kiinnostukseni herättivät Lina Ben Mhennin Tunisialainen tyttö ja Claire Castillonin Kuplissa. Tein oman listani kevään kiinnostavista kirjauutuuksista palstalleni. :)

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Kuten sanottu, kaikkea muutakin kiinnostavaa ilmestyy varmasti  eikä tuossa ollut kuin osa kustantamoistakaan. Lisäksi aion kyllä lukea muutakin kuin uutuuksia, joten saa nähdä, moniko yllä mainitusta teoksista päätyy lukulistalle, toivottavasti mahdollisimman moni kuitenkin. Joka tapauksessa aion seurata kaikkien listattujen kirjojen kritiikkejä.

Sonja, minä olen lukenut Castillonia vain yhden teoksen (ekan suomennetun) verran, mutta pidän sekä hänen vinksahtaneista tarinoistaan että vinksahtaneista tarinoista ylipäätään. Tulin juuri luovan kirjoittamisen kurssilta (tämä postaus oli ajastettu ilmestymään sen aikana), jossa kerroin, että olen huomannut kirjoittavani pieniä vinksahtaneita tarinoita itsekin, jos saan kirjoittaa mitä vain. Castillon kiinnostaa myös senkin takia.

Arja, enpä tiennytkään, että Nousukkaita on noin vaikea saada kirjastostakin. Vielä hienompaa siis, että siitä ilmestyy nyt uusi painos. Luen ehdottomasti! Ja tulen myös katsomaan kirjoituksesi, viimeistään huomenna. 

Sallan lukupäiväkirja, niin ajattelin sinua kun kirjoitin Tiarnia-sarjasta! En siis unohdustasi, vaan että olet usein kehunut ko. runoteoksia. Itse taas ihmettelin, miten unohdin Huovisen kootut tekstit listaltani, vaikka ihan varmasti aion ainakin selailla niitäkin.

Jukka s., kiitos ideasta! Pitää vähän tutkia, voinko tehdä niistä erillisen listan vai laittaa tuon "yleislinkkilistan" sekaan. Palaan asiaan lähipäivinä. (Jos en, saa muistuttaa..)

Sucrin, ahaa, tulen siis katsomaan listaasi - ja palstaasi, kiva löytää uusia palstoja Lilyssä! Sanon kuten Arjalle, että katson linkin viimeistään huomenna.:)

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos näistä tärpeistä! Muutama sama, esim. Shields ja Hautala, ja muutama todella kiinnostava, joita en ollut hoksannut :).

Maria/Sinisen linnan kirjasto (Ei varmistettu)

Tuo ed. kommentti oli siis minulta :).

Jenni S.

Maria, kiitos! Olisi hauska kuulla, mitkä olivat sinusta näitä todella kiinnostavia. :) Minusta näitä eri lukijoiden listoja on ollut tosi kiinnostavaa tutkia, sillä vaikka helposti ajattelee, että "kaikki" lukevat samoja kirjoja, niin yllättävän erilaisia listoja on näkynyt. Sitten kuitenkin toivoisi, että joku muu lukisi ne kirjat, jotka juuri itseä kiinnostavat, mutta joita ei syystä tai toisesta lue. :)

hdcanis (Ei varmistettu)

Hmm. Silmiin pistivät Gene Wolfen Kiduttajan varjo, John Watersin Shokkiarvo, Maarit Verrosen Vanhat kuviot, Haruki Murakamin Norwegian Wood, Markku Envallin Toinen jalka maassa ja jokunen SKS:n kirja.
Muut nousevat lukuharkintaan jos saavat kehuja.

Jenni S.

Hdcanis, mielenkiintoinen lista! Verrosta on moni muukin "mainostanut" ja Norwegian Wood on näemmä ollut jo muutamilla luvussa. Minäkin mietin niitä, samoin Markku Envallin kirjaa.

Ja olisihan noin miljoona muutakin kirjaa, jotka olisi kiva vähintään selailla. Hesarin listaamat kevään kauno- ja tietokirjat löytyvät täältä.

Hanna/ Kirjainten virrassa (Ei varmistettu)

Kiitos myös SKS:n kirjojen esittelystä, sain sieltä kiinnostavan lukutärpin. :)

Jenni S.

Hanna, mä katson aina ensin SKS:n kuvastot ja kirjatapahtumissa SKS:n osaston. Lempikustantamoni, vaikka saan himoamistani kirjoista vain osan kotiini asti  ja niistäkin vain osan luettua. :D Minkä kiinnostavan lukutärpin mahdoit saada?

Vierailija (Ei varmistettu)

Jenni, SKS:n verkkoalessa uskomaton määrä kirjoja edullisesti.

Jenni S.

Vierailija, tiedän. :) SKS:n alesivut ovat auki selainikkunassa ja kamppailen itseäni vastaan... Yritän lukea, edistää opintojani ja välttää rahantuhlausta, mutta ainoa mitä ajattelen, on, että SKS:lta pitää nyt tilata kaikki kirjat ja että tuota alea pitää mainostaa kaikille. Apua. Siltä varalta, että joku muukin haluaa SKS-sekoamuksen tilaan, tässä linkki SKS-aleen. Yli 200 teosta, alk. 2 euroa/kpl. 

Sara / Saran kirjat (Ei varmistettu)

Hei Jenni, innostuin itsekin eilen selailemaan kustantamojen uutuuskatalogeja, kun näin Hesarin listat! SKS:ssäkin on muutama tietokirjauutuutta, jotka kiinnostavat minua esim. Helsingin yliopistokirjaston historiasta. Erityisesti odotan Montgomeryn kirjan ja Woolfin kirjan lukemista! Kiitos tuosta Topelius-vinkistä myös!

Jenni S.

Sara, ole hyvä Topelius-vinkistä! Minä luulen säästäväni Montgomeryn keväälle/kesäksi, mutta saa nähdä. Menen huomenna kirjakauppaan enkä voi tietää, mitä siellä tapahtuu... Jotenkin on vain sellainen tunne, että Montgomery sopii paremmin kesään kuin talveen. :)

Kommentoi