Oodi vanhoille kirjoille - eli mistä etsiä kirja-aarteita?

 

Viime kuukausien aikana olen kierrellyt antikvariaatteja ja kirpputoreja useaan otteeseen, ja kirjaonneni on ollut parempi kuin koskaan. Ohessa muutamia löytöjäni. Näistä vain Margaret Atwoodin Sokea surmaaja ja Monica Fagerholmin Ihanat naiset rannalla päätyivät hyllyyni edullisuutensa takia (2 €/kpl), muut siksi, että ne ovat minusta kirjoja, jotka kannattaa omistaa eikä niitä löydä enää kirjakaupasta.

Sylvia Plathin Salaperäinen puku on lastenkirja. Se löytyi Helsingistä Hagelstamilta, samoin kuin Eila Kivikk'ahon runokokoelma. Kaari Utrion Eevan tyttäret tarttui mukaani neljällä eurolla Helsingin kierrätyskeskuksesta, josta muuten Atwoodkin on. Myös Pablo Nerudan Andien mainingit ja Fagerholm ovat kirppislöytöjä, ensimmäinen Forssan Fidasta, toinen Forssan Kellarikirppikseltä. Pentti Saarikosken lyhyitä, omakohtaisia pohdintoja eri aiheista sisältävä tekstikokoelma, Ihmisen ääni -kirjasarjan osa löytyi Hämeenlinnasta Mika Arohongan antikvariaatista.

Arohongalta hankin myös jotain kutkuttavaa: kaksi Leena Krohnin satukirjaa - tai kertomuksia keskenkasvuisille, kuten kirjoissa sanotaan - joista toisella on hyvin hauska nimi, Älä lue tätä kirjaa. Varmasti luen!

 

Toisin kuin moni muu lukutoukka, olen aiemmin suosinut lähinnä nettiantikoita. Olen kokenut monet "oikeat" antikvariaatit liian sekaviksi, kiertelyn niissä turhauttavan päämäärättömäksi ja nettiostamisen houkuttelevan helpoksi vaihtoehdoksi. Nämä kaikki kirjat ovat kuitenkin sellaisia, etten etsinyt niitä varsinaisesti, mutta heti ne nähdessäni tiesin kyllä, että kukkaronnyörini aukeavat. Etenkään tässä seuraavassa kuvassa näkyvää Joel Lehtosen Kerran kesällä -kirjaa en olisi osannut kaivata, mutta pitihän sekin saada omaksi, jo ihan esinearvon vuoksi.

 

En aio silti nettiostamistakaan hylätä, sillä - iik iik iik! - Antikvaari.fi:stä löytyi Peter Bichselin Lastentarinoita!  Taannoisen kirjakeskustelun perusteella en olisi uskonut, että saan sen omaksi ja vielä sopuhintaan, noin kympillä. 

Aiemmin olen kehottanut kadonneen kirjan metsästäjää etsimään Antikasta, Antivaarista (linkit palstan sivupalkissa)  ja nettihuutokaupoista. Nyt neuvon myös koluamaan liikkeitä ja kirpputoreja. Etsivä löytää - ellei juuri haluamaansa kirjaa, niin jonkin muun kirjan ainakin. Olisikin hauska kuulla, mistä kaikkialta te muut olette löytäneet kirja-aarteita. Entä mitä kirjaa etsit? Minulta puuttuu vielä Tove Janssonin Haru - eräs saari, Venny Soldan-Brofeldtin Merimajamme ja me sekä Henrik Tikkasen teos Minun saaristoni.  (Ilmeisesti haluan keräillä saaristoaiheisia kuvitettuja teoksia.)

Vaikka pystyn kai elämään ilmankin niitä. Toivottavasti ainakin... Nerudan Andien mainingit oli etsintälistallani, koska olin kuullut sen sisältävän kissakaunokirjallisuuden keräilijää kiinnostavan runon Oodi kissalle. Kun saavuin uusimman kirja-aarrepinoni kanssa kotiin ja avasin Nerudan, huomioni kiinnittyi kuitenkin jostain syystä Oodiin esineille. Tässä ote:

Oi esineiden
pitelemätön virta,
ei pidä paikkaansa
että minä olisin rakastanut
vain kaloja
tai metsän ja niityn kasveja,
en minä rakastanut
vain sitä
mikä hyppää, kohoaa, pysyy elossa, hengittää.
Se ei ole totta:
monet esineet
kertoivat minulle kaiken.

Kommentit

Maija/Kirjojen keskellä (Ei varmistettu)

Voi miten ihanaa, että löysit tuon Lastentarinoita! :)

Minä teen kirjalöytöjä lähinnä kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksesta. (Täällä kierrätys myy kirjoja 0,20€/kpl, eli voi puhua myös rahallisesti löydöistä.) Yksi divari kaupungista löytyy myös, mutta siellä eivät kirjat vaihdu juuri lainkaan. Käyn noin kerran vuodessa lähinnä toteamassa valikoiman pysyneen samana.

Jos tietää, mitä etsii, kannattaa vilkaista myös huuto.netin tarjonta. Siellä kyllä postimaksut nousevat aika korkeiksi, mutta kirjan halpa hinta kompensoi kivasti. Juuri viikonloppuna keksin kaivata Vilhelm Mobergin Morsianten lähdettä ja löysin sen huuto.netistä kahdella eurolla :)

Jenni S.

Maija, kyllä siinä sydän pari kertaa hypähti: Lastentarinoita oikeasti myynnissä!

Minä olen aiemmin ostanut satunnaisesti kirpputoreilta kirjoja, mutta en koskaan Kierrätyskeskuksesta. Olen kyllä kuullut monien kehuvan niitä, ja nyt parin vierailun perusteella yhdyn kehujiin. Olin viime vuonna seuraamassa erästä Kaari Utrion esitystä ja hän sanoi silloin, ettei Eevan tyttäriä saa enää mistään. Kierrätyskeskuksesta sai, neljällä eurolla!

 

Helmi K

Hagelstam on ihan taivas. Voisin melkein asua siellä. Samaten Roban kulmassa, ihan toisessa päässä (Koffin puiston päässä) on ihana pieni antikvariaatti josta löytää vaikka mitä. Ja ostan myös kirjastojen poistomyynneistä, vaikka ne ovatkin vähän hassunnäköisiä, en vaan enää ole niin nuuka. Viime kesänä löysin kaksi multa puuttuvaa John Irvingiä hyvässä kunnossa, maksoivat yhteensä euron. En valita.

Etsin Juuli Niemen proosarunoteosta Pitkästä ilosta, Ian McEwanin Viatonta ja Ann-Marie MacDonaldin Linnuntietä (jota minulla ei ole omana mutta jonka säännöllisesti lainaan kirjastosta). Ja satoja muitakin mutta näistä usein kysyn.

ps. http://antikka.net/naytatuote.asp?id=126932

Maija Haavisto (Ei varmistettu)

Jos oikeasti haluan jonkin tietyn kirjan, hommaan sen Amazonista tai Huuto.netistä. Jälkimmäisestä löytyi Ilkka Vartiovaaran Delfiinin laulu. En oikeastaan "etsi" mitään tiettyä kirjaa tällä hetkellä. Barbara Ehrenreichin romaania en ole vielä saanut ostettua. Sen suhteen voi joutua käyttämään eBaytakin, jota aikaisemmin en ole tarvinnut.

Jos taas haluan vain "shoppailla", Amsterdamista löytyy yksi päivittäinen kirppari, jossa on useita englanninkielisiäkin kirjoja myyviä kojuja (alkaen 1 e), sekä perjantaisin on divareiden kirppari, jossa myydään vain kirjoja, myös paljon englanninkielisiä (yleensä alkaen noin 3 e). Viimeksi tarttui mukaan Margaret Atwoodin Surfacing, jonka kanssa en tosin meinaa päästä alkuun.

Kerran ostin tuolta kirjakirpparilta yhden Huxleyn kirjan, josta kauppias tiesi kertoa, että siinä on yhden kuuluisan professorin nimikirjoitus. Kirja oli huono (Huxley oppi kirjoittamaan vasta 60-luvulla, kauan Uljaan uuden maailmankin jälkeen, ja tuo on vielä vanhempi), mutta sainpahan hienon(?) nimmarin...

Amma (Ei varmistettu)

Ihania kirja-aarteita olet löytänyt! Minä ostan käytetyt kirjat enimmäkseen kirjaston poistohyllystä. Lähikirjastossamme on ainakin jatkuvasti pieni hylly, johon laitetaan poistettavia kirjoja. Silmänsä auki pitämällä löytää todellisia helmiä ja klassikkoja todellakin pikku rahalla. Jos haluan jonkin kirjan aivan ehdottomasti, tilaan nettiantikasta tai sitten uutena jostakin.

Tällä hetkellä minulla ei ole kirjoja suoranaisesti haussa, mutta viimeisimmäksi olen kerännyt Mary MArckin tyttökirjoja ja nyt pidän silmäni auki Bertin päiväkirjojen ja Katja-kirjojen suhteen, joita kerään lasteni kouluikää odottamaan:)

Miia_pau
Kolmas linja

Onnittelut Lastentarinoista! Myös Andien mainingit ja Saarikosken Ihmisen ääni ovat minunkin hyllyni helmiä!

Minä hamuan kirjalöytöjä vähän sieltä ja täältä. Monet hyllyni aarteet ovat peräisin Savonlinnan divareista 2000-luvun alusta (esim. just toi Andien mainingit), joskin silloin köyhänä opiskelijana en paljon ostanut mitään yli kymmenen markan (!) hintaista. Myös kirjastojen poistohyllyistä ja -myynneistä olen löytänyt kaikenlaista kivaa.

Viime aikoina olen tehnyt löytöjä muutamasta tietystä paikasta. Yhdestä lemppariantikvariaatistani (kukaan ei kai tiedä sen nimeä, mutta se on siis Unioninkadulla ennen pitkää siltaa, ja sitä pitää se symppis hiljainen mies) löysin syksyllä mm. Pekka Tarkan Pentti Saarikoski -elämäkerran molemmat osat. Huuto.netistä löytyi Lastentarinoita, kuten taisin täällä jo aiemminkin kertoa, ja kierrätyskeskuksesta olen löytänyt esim. John Ajvide Lindqvistiä ja Truman Capotea. Kauan etsiskelemäni Marianne Faithfullin omaelämäkerta taas tuli vastaan Hesyn kirppiksellä!

Oi että, se sykähdyttävä tunne, kun vastaan tulee kirja, jota on ehkä pitkäänkin etsiskellyt, etenkin jos hintakin on kohdillaan!

Olin jo vastaamassa tähän tunti sitten, kun sainkin muiden kommenttien vuoksi inspiraation lähteä huuto.netiin aarteenmetsästysretkelle. :D Ja ostin samaisen Bichselin! Kirja oli näköjään ollut myynnissä marraskuusta asti eikä ollut kellekään kelvannut. Pariin muuhunkin löytöön jätin huudot...

Vielä kun löytäisin Raymond Queneaun Tyyliharjoituksia ja Jonathan Carrollin Naurujen maan.

Löytöjä olen tehnyt ainakin divarissa, kirppareilla ja kirjaston poistomyynnissä. Paikallisesta kierrätyskeskuksesta ei oikein tunnu löytyvän kunnon helmiä. Nettiantikoista ei toistaiseksi ole kokemusta. Pari kertaa olen niistä etsinyt kirjaa mutta ei ole tärpännyt.

Vaikka tietyistä löydöistä haaveilenkin niin aika harvoin divarissa tms ajattelen tiettyä kirjaa vaan katselen vain avoimin mielin mitä tulee vastaan - kenties jotain sellaista mitä en aiemmin tiennytkään haluavani mutta mikä yhtäkkiä tuntuukin pakko-ostokselta! ;)

hdcanis (Ei varmistettu)

Onnittelut Bichselistä :)

Minä kiertelen myös divareita jolloin se sekavuus ei haittaa kun en välttämättä ole etsimässä mitään erityistä. Silloin voi vain vaellella ympäriinsä katsomassa jos löytyisi jotain "tuohan pitää ostaa" löytöjä. Vastaavasti nettiantikvat ovat tylsempiä koska en useinkaan ole etsimässä mitään erityistä.

Hagelstam, Kampintori ja Syvä uni Fredalla ovat hyviä, valikoimasta pidän ja ovat myös sopivissa paikoissa. Muutama muu hyvä on vähän kauempana mutta ei tule mentyä niin usein...mutta tietysti sitten kun harvakseltaan menee niin valikoima on ehtinyt muuttua sopivasti :)

Mutta nyt ykköskohteeksi on muuttunut luonnollisesti Mäkelänkadun Emmaus-kirpputori kun olen siellä auttelemassa vapaaehtoisena. Valikoima vaihtelee omituisista "kuka näitä lukee?" niteistä hyviin perusteoksiin ja myös suht tuoreisiin uutuuksiin, ja hintaluokka on siellä euron tienoilla. Eevan tyttäret oli hyllyssä jokunen viikko sitten ja kaipa se sieltä taas joskus esiin putkahtaa, ja noita Ihmisen ääniä parilta kirjailijalta ainakin löytyy, vaikkei Saarikoskea taidakaan olla...
Tässä ohessa on sitten omaankin hyllyyni päätynyt pari kirjaa, vaikka tehokkaasti hillitsen itseäni "tämäkin olisi kiva" hamuamiselta, ja toisaalta kiikutan tuonne omaa hyllyntäytettäni. Ja saa tulla sanomaan hei, olen paikalla usein tiistai- ja torstai-iltapäivinä.
[/mainos hyvään tarkoitukseen]

Upeita löytöjä, Jenni!

Minua melkein harmittaa, että olen antamassa omia Carrollin Valkoisia omenoitani pois mutta kun minulla on se jo englanniksi enkä kuitenkaan lue sitä suomeksi mutta.. Naurujen maasta sen sijaan en luovu, sitä on melkein ikävä kun se on lainassa. Hämmentävää on, että näitä molempia kirjoja on kirjastossa paljon mutta liikkuu tosi vähän. Valkoiset omenat löysin juuri kierrätyskeskuksesta, raukkaparka piti sieltä pelastaa.

Matinkylän kierrätyskeskus on ollut viime aikojen aarreaittani muutenkin.

Tapanilassa järjestetään joka kevät Mosa herää - tapahtuma, josta ostan yleensä paljon kirjoja. Samoin Kallion puistokirppiksiltä löytyi vaikka mitä, mm. Turkasta kertova Lihat ylös! ja Tiitiäisen satupuu ihan pilkkahintaan.

Minä kaipaan vielä sitä yhtä puuttuvaa Carrollia mutta sitä ei kyllä saa kuin pulittamalla keräilykappaleesta yli satasen. Huokaus.

Mutta en kai muuta juuri tällä hetkellä. Toisaalta, ei sitä kaipuutaan välttämättä aina tajua ennen kuin  näkee sen kirjan. Ai niin, yhtä yrttikirjaa mutten muista sen nimeä. 

Susa - Järjellä ja tunteella

Minä olen jo vuosia tehnyt upeita löytöjä, niin etsimiäni kuin yllärikirjojakin, kirppareilta. Divareita täällä on kolme, mutta hinnat niissä mielestäni aika korkeat. Sen sijaan muutamalta itsepalvelukirpparilta sekä ennen kaikkea SPR:n parilta kirpparilta teen superlöytöjä. Suurin löytö on edelleenkin kovasti etsimäni Joyce Carol Oatesin Blondi kovakantisena, uudenveroisena kolmella eurolla :O

Nora exlibris (Ei varmistettu)

Kiitos vinkeistä, Jenni! Minä ravaan yleensä niin paljon uutuuksien perässä, etten edes hiffanut nettidivareiden olemassaolosta. Hävettää vähän, suorastaan. :-/

Ostelen perinteisistä divareista, nettiantikoista ja kirpputoreilta. Kirjastojen poistomyynneistäkin olen muutaman aarteen löytänyt, mm. rakkaan Dorothy L. Sayersin Kuoleman häämatkalla.

Divareista löytyy useammin heräteostoksia, kun taas nettidivareista etsin tiettyjä kirjoja. Mutta toki divareistakin voi löytää kirjan jota on etsinyt kauan. Metsästin esimerkiksi orwellin Vuonna 1984 -kirjaa pitkään molemmin keinoin,  ja vihdoin se löytyi kuin löytyikin ihan perinteisestä divarista.

Olen etsinyt ties kuinka monta vuotta Robertson Daviesin Mikä verissä on -kirjaa.  Siitä on tullut suorastaan pakkomielle. Myös Oatesin Blondin haluaisin löytää omaan hyllyyni.

Jenni S.

Kiitos kaikille kommenteista! Jee, nyt kuin näin monta kirjalöytöpaikkaa on tiedossa, niihin voidaan odottaa yleisöryntäystä.  Tekisi ainakin itselläni heti mieli rynnätä kaikkiin mainittuihin paikkoihin, mutta en voi: olen viettänyt päivän erinäisissä kulkuneuvoissa ja päätynyt Turun saaristoon. Nettiantikat täällä toki toimivat ja Tikkasen Minun saaristoni olisi tietenkin oiva ostos juuri täältä käsin, kiitos Helmille vinkistä!

Kiitos myös Hdcanisille muistuksesta, että on Syvä uni -antikvariaatti; kun tarkemmin mietin, ostinkin Plathin juuri sieltä enkä Hagelstamilta, jossa olen käynyt useammin ja runsaammin ostoksilla, siitä sekaannus. Syvä uni oli tosiaan kiinnostavan oloinen paikka yhden kertakäynnin perusteella, ja mieleeni jäi jotenkin elokuvamaisena kohtauksena, kun paikan myyjä/omistajamies vastasi rauhallisesti puhelimeen: "Syvä uni." Niin ja mainokset hyvään tarkoitukseen ovat toki sallittuja! :)

Tyyliharjoituksia muuten päätyi minun hyllyyni ahkeran parivuotisen nettiantikkaetsinnän jälkeen. Lopulta jätin kirjasta etsintäpyynnön, sitten tärppäsi. Kannattaa olla sinnikäs!

Saarikosken Ihmisen ääni taas kannattaa poimia mukaan jo siksi, että se taitaa olla ko. kirjasarjan ensimmäisiä ellei ensimmäinen teos. Se sarja olisi hienoa kerätä.

Mahtavaa, että Lastentarinoita on saanut uusia ystäviä ja vielä omistajiakin!

Unioninkadun symppiksen hiljaisen miehen pitämä antikvariaatti on jo jonkinlainen kuuluisuus: hymyilyttää aina, kun kirjakeskusteluissa ko. liike tulee esiin tuon tuosta ja kaikki ovat ihastuneita, mutta kukaan ei tiedä liikkeen tai omistajan nimeä.

Hienoja löytöjä ovat kyllä kaikki tehneet! On tietysti plussaa, että hinnatkin ovat olleet hienoja, joskin välillä ajattelen, että maksaisin enemmänkin, jos vain löytäisin jonkun kaipaamani harvinaisuuden. t. Nimim. Ehkä se Haru tulee vielä joskus vastaan

 

Jenni S.

Liisa, kommentttisi tuli juuri samaan aikaan kun vastailin muille... Se pitikin vielä sanoa, että minäkin teen netissä vain täsmäiskuja, yleensä etsin tiettyä kirjaa tai ainakin haen tietyllä hakusanalla, siinä ei kyllä tule samaa ihanaa yllättymisen iloa kuin esim. antikvariaateissa kiertelemällä, jolloin voi löytää mitä tahansa.

Ja kirjastojen poistokärryt tulee aina toki tarkastettua ja olenkin raahannut niistä paljon kirjoja kotiin... Oikeastaan vain yksi kirjastolöytö on kuitenkin ollut totaalinen "sydämenpysäyttäjä", 20 senttiä maksanut suomalaisista naiskirjailijoista kertova Sain roolin johon en mahdu -tietokirja. Ostakaa se, jos tulee vastaan!

 

Hanna/ Kirjainten virrassa (Ei varmistettu)

Kiertelen mielelläni kierrätyskeskuksia ja divareita. Ostan myös huuto.netistä. En ole vielä noita nettiantikoita kokeillut, mutta olet usein niitä kehunut. Usein en etsi mitään tiettyä, vaan ostan sen, mikä vastaan kulkeutuu ja ihanalta/sopivalta tuntuu. Löysin ihanan painoksen Gogolin Pietarilaisnovelleista ja nyt se kulkee käsilaukussani.

Joskus harmittaa näinkin pieni asia, että haluan ostaa samasta kirjasta useamman version, kun eri painokset ovat niin kauniita. Sitten on hyllyssä kaksoiskappaleita, mutta en malta siltikään luopua.

Jenni S.

Hanna, minullakin on joistain kirjoista kaksi versiota ja vielä useammin käy niin, että haluaisin omistaa jonkun kirjan kaikki painokset. Kirjahulluudelle ei voi mitään, parantumaton tauti. ;)

Ajatus Gogolin novellikokoelmasta käsilaukussa kulkemassa on viehättävä!

Kommentoi