ten books that saved your life

 

 

Tänään heräsin vahvan tunteen vallassa: olen pummi, salamatkustaja ja ottaja, en antaja. Aina kun joku julkaisee listan jollain tavalla merkittävistä kirjoista, olen heti uteliaana norkoilemassa listaa,  mutta vakiokommenttini on: En minä vain osaisi listata kirjoja. Tärkeitä kirjoja on niin paljon, ja kirjat ovat niin eri tavoilla tärkeitä.

Mutta nyt teen muutoksen. Paljastan kymmenen elämänpelastajakirjaani. Tässä:

 

1. Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli

2. Claudie Gallay: Tyrskyt

3. Carol Shields: Tavallisia ihmeitä

4. Märta Tikkanen: Yksityisalue

5. Anna-Leena Härkönen: Heikosti positiivinen

6. Anna-Leena Härkönen: Kauhun tasapaino ja muita kertomuksia

7. Rakel Liehu: Helene

8. Eeva Kilpi: Perhonen ylittää tien

9. Tove Jansson: Kesäkirja

10. Henry David Thoreau: Walden - elämää metsässä

 

(+ Bonus 11. Veikko Huovinen: Havukka-ahon ajattelija)

 

Sen koommin perustelematta kerron, että nämä kirjat ovat olleet minulle oleellisia lukijana, kirjoittana tai ihmisenä, joku niinä kaikkina. Olen hieman hämmentynyt, että yhtä (+ bonuskirjaa) lukuun ottamatta kaikki kirjoittajat ovat naisia. Jos listaisin kirjallisesti hienoimpia teoksia tai autiosaarikirjoja, listasta tulisi osin erilainen. 

Idean ja rohkaisun tähän listaan sain Sivulauseita-palstalta Helmi K:lta. Ainakin Pekka on jo tarttunut Helmin listaan ja julkaissut omansa.

Helmin kysymys on ajankohtainen, koska nyt - kuten olen jo aiemmin kertonut - kerätään myös laajemmin tietoa tärkeistä kirjoista. Lukukeskus ja Wsoy kysyvät elämän tärkeintä kirjaa ja koostavat näistä kokemuksista lukukokemusteosta.Vaikka tein tuon elämänpelastajakirjalistan, en osaa edelleenkään vastata tähän yhden kirjan kysymykseen. Vaikka olen lukenut tuhansia kirjoja, yksikään niistä ei ole saanut minua vaihtamaan maata, ammattia, puolisoa tai elämänkatsomustani. Mutta se, että ylipäätään osaan ja voin lukea, tuntuu edelleen usein mullistavalta.

Tärkeiden kirjojen sijasta K-blogissa on keskusteltu aiemmin noloimmista lukukokemuksista.

Mitkä ovat kirjat ovat pelastaneet sinun elämäsi?

 

Kommentit

Kiitos noloimmat lukukokemukset -muistutuksesta - pitipä lukea juttu kommentteineen taas läpi ja hihitytti ihan yhtä paljon kuin ensimmäiselläkin kerralla. :D

Ja elämänpelastajakirjalista, hmm...pitäisköhän mennä katselemaan hyllyä sillä silmällä...

Jenni S.

Satu, noloimmat lukukokemukset hihittyttävät jo ajatuksena. :) Onneksi niin moni paljasti taannoin lukuluurankonsa!

Mä tein elämänpelastajakirjalistan nopeasti ja ensituntuman mukaan. Jos olisin mennyt tuijottamaaan kirjahyllyä, olisin siellä eipäsjuupastelemassa edelleen...

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu)

Tämä on ihana ja samalla hieman pelottavakin idea. Nimittäin kirjat tosiaan voivat paljastaa paljon. Jään miettimään omia elämänpelastajakirjojani. :)

T-a (Ei varmistettu)

Siis eikä, omalta listaltani puuttuu sekä Onneli ja Anneli että Heikosti positiivinen!

Onneli ja Anneli on ihan huippukirja, jonka luin monta kertaa pienenä (äiti taisi lukea ensin sitä ääneen ennen kuin itse opin lukemaan). Rakastin sitä ja haaveilin samanlaisesta asumisjärjestelystä.

Heikosti positiivisen luin synnytyksen jälkeisissä masennustunnelmissa. Siitä ei sen enempää, mutta helpotti, kun tiesi, etten ollut ainoa siinä tilanteessa.

Mutta kuten omalla palstallani totesin, listat ovat muuttuvia. Toissapäivänä listani näytti erilaiselta kuin mitä se näyttäisi tänään.

Jenni S.

Katja, nimenomaan ihana ja (julkiseksi päätyessään) hieman pelottava idea. Suosittelen silti listamaan elämänpelastajat edes mielessä, oli kiinnostava kokemus!
 

T-a, moni lapsuudenkirja on minulle rakkaampi kuin Onneli ja Anneli (esim. Mestaritontun seikkailut, Lindgrenit), mutta ainoastaan O & A on saanut minut kirjoittamaan mini-ihmisromaania yhden kesän joskus n. 10-vuotiaana ja muutenkin haaveilemaan peukaloismaailmasta ja myös niistä asumisjärjestelyistä tuon tuosta. Luimme Onnelin ja Annelin pari vuotta sitten lukupiirissämme ja aiemmista kokemuksista riippumatta kaikki (aikuis)lukijat pitivät kirjasta!

 

Kommentoi