Viikon sitaatti: Top 10 Novels of the 2000s

Oikeastaan ei sitaatti, mutta viikon kirjajuttu, jota haluan kommentoida.

The Time on listannut vuosituhannen oleellisimmat kaunokirjat: katso Top 10 Novels of the 2000s -artikkeli.

Kirjat ovat, englanniksi:

 

Kazuo Ishiguro: Never Let Me Go

Susanna Clarke: Jonathan Strange & Mr Norrel

Jonathan Franzen: The Corrections

Junot Díaz: The Brief Wondrous Life of Oscar Mao

Edward P. Jones: The Known World

J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix

Ian McEwan: Atonement

Richard Price: Lush Life

Joshua Ferris: Then We Came to the End

Neil Gaiman: American Gods

 

Oikeastaan minulla ei ole mitään kommentoitavaa. On tapahtunut Finlandia-palkintoilmiö: vaikka muka seuraan kirjallisuutta ja luen kirjoja, en ole lukenut noista kirjoista ensimmäistäkään! Useimmista olen sentään kuullut, en kuitenkaan kaikista.

The Timen (U.S. editionin) kirjajutut löytyvät muuten kategoriasta entertainment. Minusta olisi kunnioittavampaa, että pääluokka olisi kulttuuri ja sen alla olisivat alaluokat kirjat ja viihde

Siitä olen iloinen, että vaikka tämä lista on noinkin vanha, se killuu vieläkin The Timen sivujen luetuimpien joukoissa. Onneksi kaikki nettisisältö ei ole niin lyhytaikaista ja kertakäyttöistä kuin ajatellaan. Olen aina sanonut, etteivät kirjajutut vanhene (kirjalistaukset kyllä voivat).

 

(Niin ja Bloomsday-juttu on työn alla, näin siitä untakin! Mikä onkaan jännittävämpi tapa viettää viikonloppua kuin uneksia surffaavansa netissä Joyce-artikkelien perässä... Kesäloman paikka?)

Kommentit

Kirsin kirjanurkka

Sivistyksestäni kertonee aika paljon, että ainoa listalta lukemani on Potter ;)

Ulkokultaisuudesta kai sitten se, että kolme muuta on ostettuna hyllyssä: Franzen, Diaz ja McEvan...

Katja / Lumiomena (Ei varmistettu)

Nämä listat ovat aina kiinnostavia ja totta kai tulee sellainen olo, että ainakin osa listan kirjoista olisi hyvä olla luettuna - onneksi kuitenkaan pakko olla luettuna. :)

Itse olen lukenut listalta kolme kirjaa: Ishiguron, Diazin ja Rowlingin. Jaa-a. No, Ole luonani aina on tavattoman hieno, omaperäinen ja ylipäätään sellainen, että se puolustaa varmasti paikkaansa listalla. Sitä en voi kuin suositella kaikille. Diazin kirja ei ollut omaan makuuni, mutta olisikin aika pelottavaa, jos tykkäisi kaikesta "kaanoniin" pääsevästä. Ja Harry Potter lie itsestäänselvä valinta listalle, onhan se (tai koko sarja) eräs aikamme kirjoista.

Susanna Clarken kirja on meillä omassa hyllyssä, samoin Franzenin. Pitäisi varmaan lukea ainakin toinen niistä.

Jenni S.

Kirsi, ja minun sivistyksestäni, etten ole lukenut edes Pottereita. Olen sentään kuullut niistä, hahah... McEwania olen lukenut parin kirjan verran, mutten listalle päässyttä, enkä myöskään ole häneen niin yli-ihastunut kuin monet, vaikka toki taitavuuden tunnistan ja tunnustankin. 

Katja, Ole luonani aina kiinnostaisi minuakin, luen sen varmasti joskus. Franzenkin kiinnostaa, eikä vähiten siksi, että juuri lukemassani Monika Fagerholmin ja Martin Johnsonin kirjassa käsiteltiin Franzenin kirjoittamaa yksinäisyydestä kertovaa esseetä. Haluaisin lukea ainakin tuon esseen!

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Lue se Ishiguro! Se on hyvä ja ihana aiheestaan huolimatta. Suosittelen lämpimästi! Toisaalta näissä kirja-asioissa ei kyllä varmaan pitäisi koskaan suositella mitään. Eihän sitä koskaan tiedä...Minä esimerkiksi rakastan Pottereita!

Minna J.
Oisko tulta?

no jaa. on kyllä kummallinen lista. mutta toisaalta voisin lukea nuo kaikki mielellänikin. Frantzenilta olen lukenut Vapauden, johon rakastuin, Diazin ja Gaimanin kirjat olen lukenut, mutta ei ne mitään mestariteoksia olleet. Potterit nyt on tietysti ihan oma lukunsa (ja tuon ekan olen niistä lukenut). Never let me gon ja Atonementin olen katsonut leffoina ja molemmat ovatkin hienoja elokuvia. Varsin, öö, miten sen sanoisi, amerikkalainen (tai sinne kallellaan) tämä lista... ?

Mamma N (Ei varmistettu)

Niin, edellinen kommentti siis minulta, Mamma N:ltä :)

Salla

Olen lukenut noista kaksi: Rowlingin ja Gaimanin. Mutta kummaa, jos Potter-sarjan vitososa on valittu tuolle listalle, minusta se on kirjallisesti kaikkein epätasapainoisin koko sarjassa.

Mari O

Kiitos listan nostosta esiin. Ulkokultaisuutta tai kaukonäköisyyttä, minullakin on hyllyssä lukemattomina näistä monta, pari sentään luettuna (Rowling & McEwan). Ja miehelle suositeltuna ja hänen lukemanaan muutama (Clarke & Diaz). Niin paljon kirjoja, niin rajatusti aikaa.

Jenni S.

Mamma N, Ishiguro on ollut jo kauan "sitten joskus tässä" -listalla, kaipa se joskus pääsee oikeastikin lukuun.:)

Minna J., joo samaa pohdin listan yksipuolisuudesta ja siitä, että listan oli tehnyt yksi henkilö. Aloin miettiä, ketä Suomessa pitäisi haastatella tai miten lista pitäisi koostaa, jos haluaisi tehdä vastaavan suomalaisesta näkökulmasta (ei kai sinne olisi pakko ottaa kotimaista kirjallisuutta, mutta tuossa listassa ei varmaan ole ollut mahdollistakaan, että sinne olisi päätynyt kuin tietynlaisia kirjoja).

Jenni S.

Salla ja Mari O, kommenttinne tulivat näemmä samaan aikaan kuin kirjoitin omaani. 

Salla, Timella on myös 100 kirjan lista ja siellä on monta Potteria! (tai muistaakseni se oli Timen lista, joku kansainvälinen lista kuitenkin) Se vaikuttaa minusta jo hieman liioittelulta... 

Mari O, kaukonäköisyyttä varmasti! :) Minusta osa "ulkokultaisesta" lukemisesta eli siitä että joku kirja pitää lukea kun "kaikki" ovat sen lukeneet, voidaan käsittää myös kirjasivistykseksi. Kaikesta ei tarvitse pitää, mutta onhan mielenkiintoista tutustua itsekin kuuluisiin teoksiin, tai ainakin seurata niistä käytävää keskustelua jne. Tosin se, etten ole lukenut itse tältä listalta mitään, ei taida kertoa hyvää minun lukemisistani mistään näkökulmasta... ;) Kiva kuitenkin kuulla (lukea) muiden mielipiteitä listan kirjoista!

MT (Ei varmistettu)

Listalta olen lukenut kolme, eli Ishiguron, Clarken ja Rowlingin kirjat. Atonement on myös hyllyssä, sitä en ole vielä lukenut.
Ishiguron kirja oli tosi hyvä, ja Potter totta kai. Tuo Clarke oli merkillinen, mutta kiinnostava. Atonment oli niin hieno elokuvana, että en ole saanut aloitettua kirjaa – pelkään, että se ei ole yhtä hyvä elämys kirjana...
Lopuista listan kirjoista ei ole oikein mitään mielikuvaa, paitsi että sellainen aaninki tästä tulee, että subjektiivisesti kaikenlaisia listoja lehtien palstoille laitetaan 

hdcanis (Ei varmistettu)

Vaikka luenkin enemmän vanhempia kirjoja niin noista olen lukenut kolme, Ishiguron, Gaimanin ja Rowlingsin. Pottereista pidin yleensä mutta tuo ei kyllä ole mitenkään sarjan parhaasta päästä ja Gaimanin kirja oli mainio muttei myöskään herran parhaimmistoa. Never Let Me Go on sen sijaan paikkansa listalla ansainnut.

Eeva Kolu

The Brief Wondrous Life of Oscar Wao on aivan mieletön kirja, suosittelen lukemaan ainakin sen. Olen lukenut listalta monta muutakin, mutta ne eivät kyllä ole jääneet erityisemmin mieleen. (Hienoja kirjoja toki ja hyvin kirjoitettuja, mutta tuo Diaz on ainoa, joka itseäni oikeasti kosketti.)

Booksy

Ohoh, neljä luettu, hyllyssä vain yksi - Potter tietenkin! Lukemistani Never let me go taisi olla hienoin, vaikka olisin ehkä nauttinut siitä enemmän englanniksi. Jenni, kyllä sinun on se vain luettava... :-)

 

Jenni S.

Hdcanis, Ishiguro on siis lukulistalla ja Gaimankin kiinnostaisi. Luulen, että kokeilen loppuvuodesta Rowlingin aikuistenromaania, koska Potterien lukeminen on tyssännyt minulla alkuunsa. Luen kyllä aina mielelläni juttuja Rowlingista, kirjailija ja Potter-ilmiö kiinnostavat, vaikka kirjat niin eivät. (Ja enkö antaisi mitä vain, että itse olisin kirjoittanut edes puolikkaan Potterin?;))

Eeva, kiitos suosituksesta! Nimenomaan tuo oikeasti koskettavuus on usein se, joka nostaa kirjan merkittäväksi - joskus kirja voi olla erinomainenkin, mutta siihen ei synny tunnesidettä.

Booksy, uskotaan, kyllä se on luettava! Katsotaan josko jo tämän kesän aikana... Luen ensin kuitenkin vähän Murakamia. Aloitin eilen erään teoksen ja olen ihan innoissani. Tai oikeastaan kiukuissani: kirja on niin hyvä, että haluaisin vain lukea ja lukea... ja samalla haluaisin kirjoittaa, kirjalla on ollut sellainenkin vaikutus. Harmi, että en voi mennä jonnekin eristettyyn tilaan ja vain lukea Murakamia ilman mitään häiriötekijöitä, se olisi täydellistä!

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen lukenut Potterin ja Ole luonani aina ja muista en sitten ole edes kuullut... Ishiguron kirjasta halusin sanoa vaan, että älä vain lue liikaa taustatietoa ennen kuin luet, itseäni ainakin harmitti kauheasti kun tiesin hieman liikaa uteliaisuuteni tähden, mutta lue siis ihmeessä:D

Jenni S.

MT, sorry sinulle unohtui kommentoida aiemmin, vaikka luin kommenttisi! Aaninkini tuon listan suhteen on sama. Tykkään seurailla kaikenlaisia listoja, mutta kaipa ne isoimmillakin lehdillä ovat usein toimittajien omiin näkemyksiin perustuvia tai eivät ainakaan laajan tutkimuksen tuloksia.

Vierailija, kiitos vinkistä. Minusta tuntuu,että tiedän jo aika paljon Ishiguron kirjasta, mutta yritän unohtaa kaiken ja ainakin olla hankkimatta lisätietoa. Ishiguro kiinostaa muuten jo siksi, että häntä ovat suositelleet hyvin erilaiset lukijat. 

Mä oon ihan pöyristynyt siitä, että American Gods on tuolla listalla. Se on jollakin tavalla oodi keskinkertaisuudelle sekä kirjallisuuden kentässä yleisesti, spekulatiivisen fiktion kentässä erityisesti ja Gaimanin tuotannossa ihan eritoten.

 

Liina / Sivukirjasto

Helmi K
sivulauseita

Never Let Me Go on hieno. Niin hieno etten uskalla katsoa elokuvaa. Ja Sovitus oli mulle ihan järisyttävä kokemus. Mitään muuta en ole listalta lukenut. Tai no, Franzenin aloitin mutta jäi kesken. Ja monesta en ole koskaan edes kuullut.

Mutta nämä listat on ihania, tässä yksi lisää:

http://www.telegraph.co.uk/culture/books/4248401/100-novels-everyone-should-read.html#

Laskin että näistä oon lukenut 28, ja niistäkin puolet koska kuuluivat aikoinaan pakollisina opintoihin. Tällaisten listojen kohdalla havahtuu aina johonkin, kuten etten (vieläkään) ole lukenut Siepparia ruispellossa, en yhtään Orhan Pamukia ja miksen ikinä muista mitä olen Steinbeckiltä lukenut :)

http://aamuvirkkuyksisarvinen.blogspot.com (Ei varmistettu)

Mielenkiintoista! Minullakin on noista kolme luettuna: Potter, Clarke ja Ishiguro. Suosittelen varsinkin Ishiguroa, tykkäsin kyllä Clarkesta ja tietty Potteristakin :):

Jenni S.

Liina, hmmm, sait American Godsin kuulostamaan todella keskinkertaiselta. ;) Gaiman kyllä kiinnostaisi, mutta ei sitten varmaan tämä kirja...

Helmi K, tunnustan ihan nopeasti ja huomaattomasti, että mulla jäi Sovitus kesken alkuunsa, niin alkuun, etten voi sanoa lukeneeni tai edes tuntevani ko. kirjaa.  Kokeilen ehkä joskus uudestaan. Luulen, että Never Let Me Gosta olen enemmän samaa mieltä kuin enemmistö, se kyllä kuulostaa kirjalta, josta pitäisin ja jota arvostaisin. Kiitos Telegraphin listasta! Aloin eilen tutkia, montako olen itse lukenut, mutta en päässyt listaa loppuun asti. Aika monta tuttua kirjaa tuli kyllä jo alussa vastaan, osa minullakin opintojen takia luettuina.

Aamuvirkku yksisarvinen, kiitos kommentista! Ishiguron lukemiselle alkaa olla todella vankat perusteet. :)

 

Ei ihan putkeen mennyt täälläkään... Yhden pisteen sain Potterista, mutta saisinko puolikkaan siitä, että melkein ostin McEwanin Atonementin ;) Minuakin ihmetytti hieman, että juuri tuo HP ja Feeniksin kilta valikoitui listalle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Jee, kolme olen lukenut ja neljännen aloittanut, mutta kiireiden takia jäi kesken ja suurin piirtein kaikki tiedän :D Fantasiaa on ihan mukavasti listalla, ehkä siksi jotkut eivät tunnista :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.