Palasaippua arkikäytössä. Kuukausi testiä takana.

Kyselin teiltä heinäkuun alussa, kuinka olette onnistuneet käyttämään palasaippuaa. Onko se toiminut ja mitä mieltä olette siitä, kuljettaako saippupalanen mukanaan enemmän bakteereja kuin nestesaippua pumppupullossa.

Meillä on takana palasaippuan käyttöä nyt reilu kuukausi (keittiösaippualla tosin kauemminkin). Ja tässä kokemuksia:

  • Lapsen kanssa käytössä ei ollut mitään ongelmia. Päinvastoin! Palasaippua on nykylapselle niin eksoottinen, että palasaippua varmasti lisäsi vaan saippuankäyttöintoa.
  • Omasta mielestänikin palan käyttö on ollut yllättävän helppoa. Varsinkin vessassa käsien pestessä, koska laitoin sinne tuon siskoni antaman saippuan metallirasiassa. Kumoan saippuan aina rasiasta käteen ja käytön sitä niin. Lasiastia voisi ehkä olla laattalattioilla ja kovilla tasoilla ehkä vähän riskialtis.
  • Keittiön palasaippuan rinnalle olen lopulta kaivannut välillä ihan perus Fairy-pulloa. Minä kun käytön nestemäistä tiskiainetta myös vaikkapa vaatteiden tahroille, laimennettuna silmälasilinssien pesuun ja moneen muuhun, eikä palasaippua tunnu taipuvan siihen niin hyvin.
  • Palasaippua on mielestäni paljon kauniimpi kuin monet pumppupullot. Ja minusta onkin ihana etsiä asioita saippuoiden alle. Tuo Tukholman Lagerhausistakin ostettu laamalautanen sai nyt kunnollista käyttöä ja onpa tuolta kirppariltakin tullut roudattua pari pikkukuppia lisää.
  • Edelleenkään en ole laajentanut palasaippuaa suihkun puolelle. Kiinnostaisi niin palasuihkusaippua kuin palasaippuakasvojenpesuainekin. Hyviä vinkkejä otetaan vastaan! Sampoota en varmaan voi ainakaan omaan tukkaani käyttää, koska tarvitsen sävyttäviä sampoita ja hoitoaineita.
  • -Karoliina-

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Mulla on ollut reilun puolen vuoden ajan nyt käytössä Madaran kasvopalasaippua ja hyvin toimii se on ihanan helppo kuljettaa mukana. Suihkussa saippuana on käytössä Nurmen saippua, joka soveltuu myös karvojen ajoon. Toimii - on testattu niin mun säärillä kuin puolison parrallakin. Myös palashampoosta, mulla on vain hyviä kokemuksia.

Palasaippuaa käytän harvoin. Silmiini pisti sana fairy. Kuka käyttää sitä hirveää ainetta nykypäivänä? Itse käytän kaikessa kodin, vaatteiden, itseni puhdistamisessa ja meikeissä ym vain Suomalaisia aineita. Fairyä ei tulis mieleenkään käyttää kun tietää mitä eläimet sen eteen joutuvat kärsimään. 

Minä käytän ja monet muutkin. Kerro tietämättömälle lisää, miksi Fairy on niin paha? Fairy on omien kokemusten mukaan tehokkain tiskiaine ja sen vuoksi meilläkin käytössä.

Karoliina Pentikäinen

Tuo on juuri syy käyttää Fairya. Poistaa esim vaatteiden rasvatahrat paremmin kuin mikään muu. Mutta kertokaa ihmeessä, mikä vika Fairyssä on. En ole kuullutkaan :(

Kannustan perehtymään kodin ja kosmetiikan kemikaaleihin; se kemikaalikuorma millä itsemme ja lapsemme päivittäin kuorrutamme on ihan valtava! Hyvää lukemista on esimerkiksi Kemikaalicocktail-blogi ja Facebookin Ekokoti & Ekopesuaineet -ryhmä.

Ne Fairyn huonot puolet ovat tiivistetysti: 

- valmistaja käyttää eläinkokeita
- Fairy on haitaksi vesistöille (tämä taitaa lukea ihan pullon takana etiketissäkin)
- Fairyssa on paljon allergeeneja ja pinta-aktiivisia ainesosia, joten se voi herkkäihoisille aiheuttaa vahvoja reaktioita (kuivattaa ainakin omat käteni punoittaviksi)
- Kuumassa vedessä osa tuotteen kemikaaleista höyrystyy ja nämä höyryt voivat ärsyttää silmiä ja hengitysteitä
- Fairyssa on paljon hankaavia ainesosia, ja se naarmuttaa esimerkiksi juuri silmälasien linssejä 
- Lisäksi on todettu, että Fairyssa on ainesosia, jotka luokitellaan hormonihäiritsijöiksi, mahdollisesti jotkin ainesosat ovat myös karsinogeenejä. 

Tämä kirjoitus Fairysta on hyvä (en usko että hyväksitodettua koostumusta on juuri muutettu vuoden 2009 jälkeen, etikettihän osaisi pienellä vertailulla kertoa sen)

https://theecologist.org/2009/feb/05/behind-label-fairy-liquid

 

Nykyiset ympäristöystävälliset (ja ihmisystävälliset) tiskiaineet ovat todella hyviä, ja rasvatahrat saa niillä pois. Hyväksi todettuja merkkejä siivousaineiden ostamiseen ovat esimerkiksi kotimaiset Ole Hyvä, Sonett ja Mummi & Minä vain muutamia mainitakseni. Vaatteiden rasvatahroihin (ja kaikkiin muihinkin tahroihin) suosittelen hankkimaan sappisaippuan. Se on uskomattoman tehokas tahranpoistaja ja täysin luonnollinen. 

Olisi mukavaa lukea blogistasi lisää aiheen tiimoilta! Luonnonkosmetiikka ja ekopesuaineet ovat kehittyneet ihan huimaa tahtia ja kaikista tuotekategorioista löytyy tuotteita, jotka päihittävät tavallisen kemikaalikosmetiikan versiot mennen tullen. Itse olen tuote kerrallaan siirtynyt luonnollisempaan vaihtoehtoon ja paluuta ei kyllä enää ole :) 

idamoida

Sappisaippua (palana) on ihan ehdoton, ja toki parempi vaihtoehto nestemäisenäkin. Lapsiperheessä sitä voi hieroa suoraan tekstiiliin, kostutettuun tahraan ja sitten pestä normaalisti. Palasaippuasta voi myös liuottaa vaikka suihkepulloon vesiseoksen esimerkiksi silmälasien pesuun tai siivoukseen. Itse olen tykännyt suihkussa Carita Cosmetiikan ihanista saippuoista. Palaa on helppo hieroa käsiin ja siitä kasvoihin ja vartalolle, ja ruususuolaa sisältävä pala kuorii ihoa sellaisenaankin, kuin pesusienenä.

Karoliina Pentikäinen

Kiitti vinkeistä :)

Reilun kuukauden kokeilun jälkeen suosittelen kotimaisia Luonteva suihkupalasaippuoita, heillä oma nettikauppa. Jättää ihon "narisevan" puhtaaksi, eikä liukkaaksi niinkuin suurinosa suihkusaippuoista. Vaikka pesutulos tuntuu kuivattavalta, todellisuudessa iho kuitenkin kaipaa paljon vähemmän rasvausta ja tuntuu voiman huomattavasti paremmin.

Karoliina Pentikäinen

Ihan uusi merkki mulle! Kiitos <3

Miekin löysin heidät sattumalta markkinoilta ja olipa vain hyvä löytö. Heiltä saa myös We Love the Planet luonnondeodoranttia ja pakko kehua kyllä sitäkin!

Myös kotimaiset Flow-kosmetiikka ja Nurme ovat tutustumisen arvoisia! :) 

Kommentoi

Kommentointi on sallittu vain kirjautuneille käyttäjille.