Ladataan...

Muistatte varmasti, kuinka olen kirjoittanut selluliitista blogihistoriani aikana ainakin kaksi kertaa. Täällä postauksessa kerroin Hypoxi-hoitojen aloituksesta ja tässä postauksessa otin osaan Lilyn Muhkuramanifestiin.

Kun tässä kevättalven ”terveysvalaistumiseni” aikaan olen pohtinut muutenkin oman kroppani toimintaa ja oikeita elämäntapavalintoja, tuli selluliitti pitkästä aikaa taas mieleeni. Nimittäin kun marssin peilin eteen tässä yhtenä arkiaamuna, huomasin, että reisilleni oli tapahtunut jotain ihmeellistä. Osa siitä selluliitista, jota niissä oli vielä syksyllä ollut, oli kadonnut jonnekin. Ei kokonaan – todellakaan(!) – mutta jotain selvää muutosta koivissani oli kyllä käynyt.  

En tiedä, oliko vähemmän muhkuraisten reisieni taustalla ahkerampi ihon rasvaaminen, liikunta, terveellisempi ravinto, lisääntynyt veden juonti, sokerittomuus vai kaikki edellisistä, mutta minua alkoi kiinnostaa selluliitti tieteellisestä näkökulmasta. Aloin pohtia, oliko selluliitti vain kosmeettinen haitta, vai oliko selluliitin olemassaolon tai vähenemisen taustalla terveydellisiä seikkoja. Että vaikka olinkin iloinen reisieni ulkonäkömuutoksesta, mietin, tekeekö tämä jotakin myös terveyden näkökulmasta jaloilleni.

Koska en itse todellakaan osannut vastata omiin kysymyksiini, otin – taas kerran – yhteyttä Mehiläiseen, josta lääkärit ovat aikaisemminkin auttaneet minua muun muassa pikkuhousunsuoja-allergiaa käsittelevän postaukseni tiimoilta, kun myös microblading -kulmakarvojen terveyshaittoja pohtiessani.

Selluliittiaiheisiin kysymyksiini vastasi iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen. Aloitetaan heti aluksi asian ytimestä: Mitä selluliitti itse asiassa on?

"Selluliitti on monimutkainen juttu. Sen syitä ja syntymisprosessia ei tunneta vieläkään täysin. Se tiedetään, että naishormoni estrogeeni, keltarauhashormoni, testosteroni ja joukko muita hormoneita vaikuttavat osaltaan sen syntyyn, ja että selluliitti on osittain perinnöllistä. Selluliitti on ihon alaista rasvakudosta, jota kertyy erityisesti reisiin ja pakaroihin. Ihosta tulee muhkurainen, koska rasvasoluja ympäröivissä aitioissa eli sidekudoksessa tapahtuu rakenteellisia muutoksia, ja toisaalla löystyvä sidekudos ja toisaalla kiristyvät säikeet työntävät rasvaa kohti ihon pintaa. Aitiot eivät pysy enää muodossaan ja siksi myös ihosta tulee epätasainen. Selluliitin syntymiseen vaikuttaa myös rasvan ja kuona-aineiden runsaampi kudoksiin kertyminen kuin sieltä poistuminen. Naisista valtaosalla (joidenkin tutkimusten mukaan jopa 98%) on selluliittia ainakin jossain määrin."

 

Miksi joillekin naisille sitten kertyy selluliittia toisia enemmän?

"Vaikea kysymys vastata. Perintötekijät ja hormonaaliset tekijät ovat taustalla."

 

Onko selluliitti vain ja ainoastaan esteettinen haitta vai onko selluliitissa myös jotain terveysriskejä?

"Jos selluliitilla tarkoitetaan appelsiinimuhkuraista ihoa, en tiedä tapauksia joista siitä olisi ollut suoranaista fyysistä haittaa, mutta psykologisesti se voi aiheuttaa kantajalleen merkittävääkin haittaa. Selluliitin esiintyvyys ja vaikeusaste lisääntyy ylipainoisilla, joten kaikki ylipainoon liittyvät riskitekijät pätevät tietenkin ylipainoisilla selluliitista kärsivillä."

 

Miksi selluliittialueet ovat useilla naisilla fyysisesti kipeitä, jopa kosketusarkoja, alueita?

"En osaa vastata varmuudella, mutta lienee kyse paineen aiheuttamasta kiristelystä ja sitä kautta tulevasta kivusta."

 

Mitä tästä siis opimme? Itseäni ehkä hämmentää eniten se, kuinka vähän selluliitin terveyshaitoista ja selluliittialueen kivusta terveydenhuollossa puhutaan (koska naisten live-keskustelut tai vaikkapa netin keskustelupalstat ovat pullollaan sellukipukeskustelua). Vaikka en halua vähätellä selluliitin esteettisyyden – tai oikeastaan epä-esteettisyyden – aiheuttamaa mielipajaa itsekin siitä kärsineenä, olen kuitenkin ihmeissäni siitä, että moni selluliittikeskustelu ja -hoitomuoto perustuu selluliitin poistoon ulkonäkösyistä. 

Vaikka selluliittihoitobusineksessa pyöriikin nyt jo isot rahat, uskon, että jos selluliitin yhteydessä puhuttaisiin enemmän selluliittin aiheuttamasta kivusta kuin ulkoisesta haitasta, voisi kuvitella, että selluliittiongelmiin keksittäisiin tehokkaampia hoitomuotoja. Tuntuu nimittäin jotenkin hassulle ajatella, kuinka moni nainen kivuista kärsii, mutta silti aiheen tiimoilta joko keskitytään vaivan ulkonäköhoitoon tai vaihtoehtoisesti käsketään kehopositiiviuuden nimissä hyväksymään appelsiini-iho.

Tutkimusmatkani selluliitin mielenkiintoisessa maailmassa siis jatkukoon! Tuntuu sille, ettei tämä ollut vielä tässä.

-Karoliina-

Kuva: Emmi Kronholm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ladataan...

Kaupallinen yhteistyö: Robert Bosch Oy

Olen jo aikaisemmin arjessa miettinyt, kuinka monet sellaiset tavat, jotka ovat itselleni ihan arkipäivää, voivatkin olla jollekin toiselle ihan uusia ja ihmeellisiä. Ja sitten toisaalta: Melkein aina kun näen jonkun ystävistäni toimivan kotioloissaan, huomaan, että kalkuloin koko ajan tapoja – niitä hänelle tuttuja, mutta minulle vieraita – josta voisin ottaa vinkkiä omaan arkeeni.

Minusta vinkkien kierrättäminen on fiksua. Ilman kaverin – ja itse asiassa monen blogin lukijankin – neuvoa olisi jäänyt palanut ruoka kattilan pohjaan, kovettuneet kantapäät vielä kurjempaan kuntoon tai hyvät reseptit kokkaamatta. Siksi minusta olikin niin kiva, kun Bosch pyysi minua Kotikeskiviikko-sarjan merkeissä kertomaan omat arkea helpottavat vinkkini. Kokosinkin tähän alle listaan kaikkia sellaisia arjen pikkujippoja, jotka auttavat kodinhoidossa, sisustamisessa ja kotoilussa.

 1. Osta leikkokukkia, jos olet poropeukalo pitkäaikaisten kasvien kanssa. Tee tuttavuutta lähikukkakauppasi kanssa ja palkitse itsesi esimerkiksi siivouspäivän jäljiltä ihanalla kukkapuskalla. Neilikoiden hinta-laatusuhde on mielestäni leikkokukissa paras.
 2. Jos et jaksa vaihtaa lakanoita joka viikko, vaihda ainakin tyynyliinat viikon välein.
 3. Pese vaatteet pikaohjelmilla, jos ne eivät varsinaisesti ole likaiset, mutta eivät kuitenkaan enää käyttökunnossakaan sellaisenaan.
 4. Muista kuitenkin rullauttaa pesukone ainakin kerran kuussa kaikista pisimmällä ja kuumimmalla ohjelmalla, jotta kone itsessään puhdistuu.
 5. Käytä kotona kotivaatteita, suojaa vaatteet leipoessa ja kokatessa esiliinalla. Näin paremmat vaatteet pysyvät siisteinä pidempään.
 6. Täytä jääkaappia kuin kaupassa täytetään, eli pienimmän päiväyksen tuotteet eteen, pisimmällä käyttöajalla olevat tuotteet taakse.
 7. Suosi seinähyllyjä. Tavaroiden ripustaminen ja säilyttäminen seinillä on kätevämpää kuin tasoilla tai lattioilla. Vaikka keittiön tasolla olevat purnukat ovat tiellä kokatessa, lattian pinot häiritsevät vähintään imuroidessa.
 8. Käy ruokakaupassa/ tilaa kauppakassipalvelulla ruoka kerran viikossa. Kaupassa käyntiin ei tarvitse käyttää niin paljon aikaa ja kaiken lisäksi heräteostoskertojen määrä vähenee luonnollisesti.
 9. Säädä pankkikorttiisi lisäpalvelu, jonka avulla rahaa menee aina säästöön, kun vingutat korttia. Itselläni kertaostoksen säästöön menevä summa on vuosien sisällä liikkunut 2-5euron välillä. Tällä tavalla rahaa on kertynyt säästöön useita tonneja (joista osa on kyllä jo käytetty, hah).
 10. Kirjoita menosi ja tulos ylös, jolloin rahan konkreettista virtaa on helpompi seurata. Jos palkkasi tulee useassa osassa, kannattaa tehdä itselle selkeä suunnitelma siitä, mitä laskuja mistäkin palkan osasta tulee milloinkin maksaa. Näin pysyy hyvin tietoisena siitä, mitä omassa rahapussissa tapahtuu.
 11. Pidä välillä nuukuusviikkoja, jolloin koluat kaikki kuivakaappiin jääneet makaronipussit, riisit, purkkipavut, jauhot ja näkkärit. Osta mahdollisimman vähän uutta ruokaa ja ole kokkailuissa luova.
 12. Preppaa eli esivalmistele ruuat etukäteen. Varsinkin arki-iltaisin töiden jälkeen on ihana, jos kotona odottaa jo valmis tai melkein valmis ruoka nälkäisiä syöjiä.
 13. Käytä ostopalveluita, jos sinulla on siihen mahdollisuus. Pesula, siivouspalvelut, kotiin tuodut ostokset ja lastenhoito ovat arjen pieniä, mutta todella merkittäviä, iloja.
 14. Anna ja ota sisustustuotteita, huonekaluja tai tekstiilejä pitkään lainaan. Turha lepuuttaa hyvää mattoa varastossa, jos se voi tuottaa ystävän tai perheenjäsenen kotona iloa. Joskus ihana huonekalu ei sovi omaan asuntoon, mutta siitä ei halua silti kokonaan luopua. Silloin sen voi hyvillä mielin antaa toisteiseksi lainaan.
 15. Laita kauniita, sinua itseäsi ilahduttavia arkisiakin asioita esille, vaikkeivat ne sopisikaan tiettyyn sisustustyyliin. Miksi kaunista mekkoa, ihania koruja tai nättiä kahvipurkkia pitää piilotella kaappien sisällä. Kauniit arjen tekstiilit tai esineet voi surutta jättää esille niin, että niitä voi katsella silloinkin, kun niitä ei varsinaisesti käytä.

Mukavaa arkipäivää! Me tosin ollaan F:n kanssa tällä hetkellä aika epäarkisissa fiiliksissä. Keski-Suomessa vietettävä hiihtoloma vie meidät nimittäin tänään Kuopioon ja teatteriin.

Kuvat: Noora Näppilä 

Asu: paita, Nanso / essu, Sanqvist (Volt )/ farkut, Zara

Ladataan...

Täällä on pesty hiuksia nyt neljästi vuorokauden sisällä. Oltiin lauantaina savusaunassa, minulla oli korkea nuttura, jolla sitten nuohosin savusaunan katon oikein urakalla. Tuloksena oli pikimusta nuttura ja hiukset, joihin tuo musta väri jämähti oikein kunnolla. Että tällainen pieni luomuvärjäysvinkki vaan kaikille.

Todellisuudessakin – ihan tarkoituksella – hiukset saivat uuden ilmeen viime viikolla. Tai no ei aivan uuden, mutta päivitetyn. Marssin parin kuukauden tauon jälkeen Umpun tuoliin Prime hair and beauty designeen, jossa freesattiin hiusten ilme taas kerran katseita kestäväksi. Sen lisäksi, että tumma juurikasvu raidoitettiin jo tavaksi tulleella vaalealla, vaihdettiin minulle nyt ensimmäisen kerran uudet Mago-hiustenpidennykset* sen jälkeen, kun ne ensimmäisen kerran syystalvella laitettiin.

Magothan ovat hiustenpidennystekniikka, jonka on sanottu olevan kaikista hellin markkinoilla oleva hiustenpidennystekniikka oman tukan kuntoa ajatellen. Magossa pidennyshiusosiot solmitaan yksittäisiin oman hiuksen tupsuihin niin, että oma hius saa kasvaa vapaasti pidennyksen kaverina. Erona muihin pidennyksiin Magoissa onkin juuri tuo, että se ei millään tavalla – painollaan tai kemikaaleilla – tuhoa omaa tukkaa. Magot on myös kylmävärjättyjä, joka puolestaan näkyy ja tuntuu tukan laadussa ja sävyissä.

Minulla on ihanista uusista pidennyksistä huolimatta meneillään hiuskriisiajat. Taas kerran. Ensin on kuitenkin pakko sanoa, että rakastan tätä vaaleaa tukkaa yli kaiken. On hassua ajatella, että tämä niin paljon omasta luonnollisesta hiusväristä (oma tukka siis tummanruskea) poikkeava sävy tuntuu jotenkin hirveän luontevalle. Pidän siitä, että vaaleassa tukassa tukan väri ei hallitse yleisilmettä niin paljon kuin vaaleaa talvi-ihoa vasten oleva tumma tukka. Ja monet vaatteiden värit sopivat mielestäni vaaleantukan kaveriksi paremmin kuin tumman kuontalon kanssa.

Toisekseen Mago-pidennykset ovat sellainen tukan pelastus, että en voisi olla tyytyväisempi. Vaikka viime keväänä leikattu polkka olikin siinä hetkessä hyvä idea, tajusin jo kuukauden jälkeen, että minä nyt vaan satun olemaan pitkän tukan nainen. Ja vaikka hiustenpidennykset eivät olekaan oma tukkani, tuntuvat ne niin paljon enemmän minulle kuin lyhyt letti. Kaipa osa sitä omaa ulkoista identiteettiä on ollut osin kiinni pitkässä tukassa. Minä kun tykkään välillä pukeutua hyvinkin epänaisellisesti, on pitkä tukka ollut minusta kiva kontrasti lököfarkkujen ja ison hupparin kaveriksi.

Mutta. Ja tässä tulee nyt tämä kriisiosuus. Vaikka tukkaani on vaalentaneet vain ja ainoastaan ammattilaiset, ja vaikka tukan kuntoa on tuettu erilaisillä plexeillä, joita vaalennusten kaveriksi nykyisin usein laitetaan, on fakta se, että latvani ohenevat vaalennettuina enemmän kuin tummalla tukalla. Hiukseni ovat koko ajan pysyneet kyllä käsittämättömän hyvässä kunnossa, mutta nuo latvojen viimeiset viisi senttiä tuntuvat aina olevan ohuemmat kuin muu tukka.

Tämähän ei haittaisi, jos haluaisin pitää hiusteni mitan koko ajan melko stabiilina. Mutta koska haluan pidennysten seassa myös kasvattaa omaa luomukuontaloani, olen nyt pohdinnan edessä. Niinpä nyt mietinkin, pitäisikö kesän jälkeen vetäistä tukka taas tummaksi. Tumma värihän suojaa eri tavalla jopa jo kulunutta vaalennusosuutta ja sen lisäksi tyveä ei tarvitsisi värjätä niin voimakkaasti kuin viime aikoina.

Olen funtsinut myös sitä, että jos jossakin vaiheessa siirtyisin takaisin tummaan, kannattaisi blondatun tukan pohja käyttää – edes kerran elämässä – hurjalla tavalla hyväksi. Mietin nimittäin, että voisin ottaa välitukaksi jonkin pastellivärin. Mikähän on tämän kevään ja kesän kreisiväri? Viime vuonnahan se oli sellainen haalea oranssinpinkki.

Mutta siis sellaisia tukka-ajatuksia! Ideoita otetaan vastaan!

Sisustusarvonnan voitti muuten nimimerkki MKJ! Onnea voittajalle!

-Karoliina-

Kuvat: Umppu

*hiuspalvelut ja pidennykset saatu

 

Pages