Sunnuntaikeitto
Sunnuntaina on joskus mukavaa syödä hieman kevyemmin. Silloin tällöin teemme tätä herkkuruokaa: tuorehernesosekeittoa. Varsinkin loppukesästä, kun voi poimia herneet suoraan pellolta – ai että on hyvää. No – ei tämä näin adventtia odotellessa hassumpaa ole: talvisaikaan keitot ovat aina hyviä.
Ensin ohje:
- luomuvoita
- 6 dl herneitä (tähän vuodenaikaan pakko ottaa pakasteesta; meillä oli omia herneitä vielä pakasteessa)
- 2 luomusipulia
- valkopippuria myllystä
- pari hyppysellistä suolaa
- 1 ruukku villisuolaheinää
- 4 dl kasvislientä
- 1,5 dl luomukermaa
- 0,5 ruukkua rucolaa
- 0,5 ruukkua persiljaa
- (kivennäisvettä)
Ensin kuullotetaan kattilassa voissa sipulit ja lisätään herneet joukkoon. Suolan voi laittaa jo tässä vaiheessa. Toisessa kattilassa muuten keitetään maisseja pikku-Kontiolle. Ne on käyty elokuussa poimimassa Kirkkonummelta. Maissia itsepoimintana – suosittelen kyllä ensi kesänä kaikille!
Sitten sekoitetaan.
Ja sitten annetaan hetken olla. Nesteet voi lisätä tässä vaiheessa.
Kun herneet ovat vähän aikaa pehmenneet, niin sitten vain lisätään yritit.
Ja onkin jo aika tehdä sose.
Tässä välissä leikataan leipä. Chiapatta käy tosi hienosti sosekeiton kanssa.
Ja leipä sitten vielä kauniisti esille.
Kun laittaa tuon verran herneitä ja nestettä, niin tästä riittää reilut annokset kahdelle henkilölle.
(Resepti saanut inspiraation Ruokala.tv:stä)