portaista

Rakennusprojektissa vastaan tulee jatkuvasti tilanteita, kun jo varmaksi valittu asia (oli se sitten talotoimittaja, keittiötoimittaja, lattiamateriaali, laatta tai mikä tahansa) pyörretään. Syynä on yleensä kustannukselliset tai toteutukselliset syyt, mutta usein myös toisesta rakennusblogista, sisustuslehdestä tai netin syövereistä vastaan tullut uusi, mielenkiintoisempi vaihtoehto. Itse olen huomannut, että valitettavasti nälkä kasvaa syödessä ja kun ehkä pitäisi ennemmin yrittää säästää ja löytää se edullisin vaihtoehto, niin usein se ei kuitenkaan miellytä makuani ulkonäöllisesti tai laadullisesti.

Yksi asia, jossa makuni ei onneksi ole sieltä kalleimmasta päästä on sisäportaat. Tosin niissäkin tuo jo varmaksi valittu materiaali, eli betoni, on saanut rinnalleen kovan kilpailijan vanerista. Meille on tulossa umpiportaat ja ne rakennetaan kahden seinän väliin. Portaiden alla oleva tila hyödynnetään varastotilaksi. Betoniportaat ovat mielestäni yksinkertaisen kauniit ja sopivasti hieman rosoiset. Koska yleisten tilojemme lattiat tulevat olemaan betonia niin betoniportaat jatkaisivat tätä yhtenäistä, saumatonta lattiaa yläkerran ja alakerran välillä. Betoniportaat ovat myös edulliset (etenkin itse toteutettuna), kestävät, käytössä hiljaiset ja niistä saisi rakennusaikana turvalliset raksaportaat kerrosten välille, sillä ne voidaan asentaa jo talon runkovaiheessa. Niiden kylmyys jalan alla kuitenkin mietityttää, etenkin talvisaikaan. Ja koska meille ei ole tulossa mitään hienoa lasi- tai teräskaidetta portaita kehystämään niin ehkä ne betonilattian kanssa jäisivät jopa aika huomaamattomiksi, mikä tosin voi olla sekä hyvä että huono puoli riippuen siitä mitä portailta hakee.

Uusin ihastukseni on kuitenkin vaneriportaat, jotka myöskin ovat käsittääkseni suhteellisen edullinen ja helposti itse toteutettavissa oleva vaihtoehto. Silmääni miellyttää etenkin ohuesta vanerista tehdyt, hyvin yksinkertaiset umpiportaat. Mielestäni ne sopisivat hyvin betonilattioiden rinnalle ja toisivat taloomme hieman sitä kaivattua puupintaa tuomaan lämpöä valkoisen, harmaan ja mustan värimaailman keskelle. Mielipiteitä ja kokemuksia kummastakin vaihtoehdosta otetaan ilolla vastaan!

(Kaikki kuvat: Pinterest)

Kommentit

Mia K.
Voi taivas

Tuo ensimmäinen portaikko!! Pysäyttävää! 

Huikea fiilis :))

koti rinteessä

Eikö! Karun kauniit :)

Suvi / Ripaus unelmapulveria (Ei varmistettu) https://ripausunelmapulveria.wordpress.com/

Betoniportaat ovat aina tyylikkäät, mutta vanerisetkin näyttävät kyllä tosi hyvältä. Vanerisilla portailla saa myös hienon kontrastin, jos kaikki lattiat ovat betonia.

Kannattaa muuten tarkistaa, saako Suomesa tehdä portaat ilman kaidetta. Itse olen ollut siinä käsityksessä, että ei saa. Meille on tulossa ns. "roikkuvat portaat", joihin kaide ei todellakaan sovi, mutta silti se täytyy kiinnittää seinän puolelle. Mälsää, mutta minkäs teet määräyksille.

Suvi / Ripaus unelmapulveria

koti rinteessä

Nyt näyttäisi ainakin tällä hetkellä siltä, että vaneri on se ykkösvaihtoehto. Oon jotenkin ihan hurahtanut vaneriin :) Ja joo toiseen seinään täytyy varmaan kiinnittää "käsijohdin" mistä pitää kiinni. Mieluiten mentäis ihan ilman mitään :/

Kommentoi