Ladataan...

Kilpailutuksemme talotoimittajan suhteen on vihdoin saatu päätökseen. Loppumetreillä mukana oli enää elementtipuolelta Omatalo ja Planiatalo ja pre-cut puolelta Kastelli. Etenkin parin viime viikon aikana ykkösvaihtoehto tuntui vaihtuvan parin päivän välein, kun kilpailutus kävi kuumimmillaan. Lopulta mukana oli enää Omatalo ja Kastelli, jotka paransivat tarjoustaan vuorotellen viime metreille saakka. Sinänsä hyvä, että annoimme kilpailutukselle aikaa, koska ainakin meillä tarjouksia viilattiin useampaan otteeseen näiden kolmen parhaan toimittajan kanssa. Arkkitehtiin uponnut summa saatiin kyllä moninkertaisena takaisin kilpailutuksen yhteydessä. En sitten tiedä, kuinka paljon talotehtaat ovat valmiita tinkimään talopakettien hinnoista, mutta ainakin meillä tarjouspyynnöistä omilla luonnoksilla saimme ihan ensimmäisistä tarjouksista viilaamalla huomattaviakin parannuksia sekä toimitussisältöön että hintaan lopullisissa tarjouksissa.

Talotoimittajaksemme valitsimme lopulta Kastellin, joka sai vakuutettua meidät siitä, että pre-cut on meille ja meidän taloomme paras vaihtoehto. Alunperinkin lähdimme siitä, että haluamme tehdä mahdollisimman paljon omalla työllä. Pre-cut onkin omatoimirakentajalle varsin varteenotettava vaihtoehto. Lisäksi se sopii arkkitehtuuriltaan haastaviin kohteisiin, koska talosta voidaan tehdä mittojen mukaan juuri sellainen kuin on luonnosteltu. Meidän talossamme huonekorkeus, molemmin puolin viisto sisäkatto, ulokkeet ja suuri ikkuna pinta-ala antoi elementtipuolelle haasteita. Talo olisi toimitettu osittain pystyelementteinä ja monelta osin puuverhoilematta. Lisäksi elementtien asennus olisi ollut normaalia haasteellisempi ja meillä kun oli tarkoituksena asentaa ne omin voimin... Pre-cuttina pystytys omin voimin taas onnistuu suhteellisen vaivattomasti ja todennäköisesti jopa ilman tarvetta nosturille. Määrämittaan katkottuna seinärakenteista saadaan rakennettua saumaton ja tiivis. Meidän talo elementteinä toteutettuna olisi vaatinut aika paljon näperrettävää vielä sekä ulko- että sisäpuolella, joten ajallisesti pre-cuttina rakentamisessa emme varmaankaan edes jää kovinkaan paljoa jälkeen. Koska puurakennuskomponentit esikatkotaan tarkasti tehtaalla ja kootaan valmiiksi rakennustyömaalla työpiirustuksia noudattaen niin myös hukkamateriaalia ja jätettä syntyy vähän ja se voidaan hyötykäyttää. Myöskään tavaran kuljetukseen ja asentamiseen ei tarvita raskasta kalustoa. Näin ollen pre-cut on myös ekologinen vaihtoehto. Toki pre-cut tuli myös edullisemmaksi kuin elementit, mutta uskomme sen olevan meille järkevä tapa rakentaa ja sillä tapaa pääsevämme myös laadullisesti hyvään lopputulokseen. Eikä valintaa ainakaan huononna Kastellin 20v. markkinajohtajuus, AAA-luottoluokitus, ISO 9001-laatu ja ISO 14001-ympäristösertifikaatit. Paljon hyvää olemme kuulleet myös Kastelli-rakentaja Tukusta. Myös OmaKastelli-verkkopalvelu kuullosti aika näppärältä tavalta hallita rakennusprojektia ja on varmasti suuri etu, jos joskus tulee eteen talomme myyminen.

Sopimus on nyt allekirjoitettu ja voidaan siirtyä projektissa taas eteenpäin. Niille, jotka vasta aloittelevat talotoimittajakilpailutusta niin vinkkinä voisin antaa pyytää tarjouspyynnöt heti alkuun mahdollisimman tarkoilla toimitussisällöillä. Me emme niin tehneet ja alkuun menikin aikaa viilata tarjoukset ns. samalle viivalle. Ja kuten sanottu, kannattaa antaa kilpailutukselle aikansa ja viilata tarjouksia moneen eri kertaan. Etenkin loppumetreillä toimittajat olivat valmiita antamaan huomattaviakin etuja. Jos on mahdollista niin kannattaa myös käydä tutustumassa rakenteilla oleviin kohteisiin sekä taloesittelyihin jo valmiissa kohteissa. Ja vaikka tapaamisissa istuminen välillä ärsyttikin (kun samalla viikolla saattoi olla kolmekin eri talotoimittajatapaamista) niin niistä saa kuitenkin eniten irti niin vaihtoehdoista, talotoimittajasta itsestään sekä myös toimitussisällöistä. Stressaava ja aikaa vievä prosessi, mutta vaivansa väärti.

 

Ladataan...

Rakennusprojektimme otti taas harppauksen eteenpäin tällä viikolla, kun hyväksyimme ostotarjouksen omasta asunnostamme. Aikaa vievän taloprojektin, töiden, pienten lasten täyttämän perhe-elämän ja muiden kiireiden ohella olemme jo syksystä asti pyörittäneet asunnossamme näyttörumbaa. Parhaimmillaan asunnossamme oli kuusi näyttöä yhden viikon aikana, enkä edes uskalla arvioida montako näyttöä meillä oikeastaan kaiken kaikkiaan olikaan. Monta joka tapauksessa. Oli oma operaationsa saada asunto täysin tiptop-kuntoon sunnuntaisin kahden pienen terrorin kanssa, jotka saavat kodin hetkessä siihen kuntoon, kuin siellä ei olisi koskaan siivottukaan. Oma operaationsa oli myös häipyä kotoa lapset ja kissa kainalossa näyttöevakkoon. Mieleeni muistuu muutama jälkeenpäin koominenkin tilanne. Milloin lykkäsin lastenrattaita ja ystäväni veti kissankoppaa pulkassa hankien keskellä tunnin ajan ympäri lähitienoota odottaessamme yksityisnäyttöläisten poistumista kotoamme. Ja milloin hain esikoista tarhasta vauva rintarepussa ja kissankoppa lastenrattaissa (kuka sitä koppaa oikeen jaksaa kantaa??). Milloin olin syksyistä saetta paossa isäni, kuopuksemme ja kissan kanssa talomme pyörävarastossa, kun kiinteistövälittäjä yllättäen poukkasikin sinne sisään yksityisnäyttöläisten kanssa.

Noihin kuukausiin mahtui varmasti koko tunteiden kirjo onnesta ja tyytyväisyydestä epävarmuuteen, stressiin ja epätoivoon. Aloitimme myymisen tarjouskaupalla ja alku olikin lupaava. Tarjous tuli melkeinpä päivittäin, kunnes ne loppuivat kuin seinään. Jonkin aikaa odotettiin ja samalla seurattiin kävijämäärien vähentymistä, kunnes päätettiin ottaa asunto hetkeksi kokonaan pois myynnistä. Tämän vuoden alusta aloitettiin normaalilla myynnillä ilman tarjouskappaa. Ja tällä viikolla vihdoin ja viimein saimme tarjouksen, johon sitten vastatarjousten vaihtojen jälkeen vihdoin teimme hyväksynnän. Alkuperäisestä tavoitteestamme jouduimme tinkimään aika lailla, mutta se varmaan on tilanne useammallakin asunnon myyjällä tällä hetkellä. Odottamalla parempaa tarjousta tuskin olisimme kuitenkaan päässeet alkuperäisiin tavoitteisiimme ja samalla se olisi tarkoittanut mahdollisesti taloprojektimme viivästymistä ja lisää hermojen kiristystä. Nyt olo on todella huojentunut ja onnellinen. Jälleen yksi konkreettinen askel eteenpäin kohti unelmaamme oman talon rakentamisesta. Nautitaan tästä tunteesta hetki, sillä kaaosta on vielä luvassa, nimittäin asuntomme tyhjentämisen ja muuton muodossa. Maanantaina soitan parista lähistöllämme sijaitsevasta vuokra-asunnosta sekä selvitän mitä kaikkea siihen rakennuslupaan tarvitaankaan. Tontin varmistuttua haaveilimme aloittavamme työt tontilla toukokuussa, mikäli kaikki menisi suunnitelmiemme mukaan. Nyt näyttäisi siltä, että vielä ollaan aikataulussa. Nyt kun malttaisi vielä odottaa sinne toukokuuhun asti!

Ladataan...

Talotoimittajakilpailutuksessa aletaan vihdoin ja viimein olla loppusuoralla ja jäljellä on enää Omatalon ja Planiatalon suurelementit sekä Kastellin pre-cut. Planian kanssa olemme tavanneet pariin otteeseen ja käyneet läpi tarjoussisältöä, Kastellilta saimme tänään vielä muutospyynnöillä viilatun tarjouksen ja Omatalon tarjoukseen tehdään vielä viimeisiä muutospyyntöjä sekä hinnan viilausta tulevien päivien aikana. Jännäksi menee!

Sinänsä yllättävää, ettei tarjousten hinnassa pre-cutin ja elementtien välillä ole juurikaan eroa. Näin maallikkona ajattelisi, että elementtien valmistaminen näkyisi enemmän hinnassa ja tuo pre-cutin määrämittaan leikkaus olisi vähemmän aikaa vievää eli edullisempaa. Hinnassa eniten eroa elementtien ja pre-cutin välillä tulee asennuksessa/pystytyksessä. Useimmat suurelementtitoimittajat toimittavat elementit vain asennettuina. Ainakin Omatalon kohdalla voisimme asentaa elementit itse yhdessä ulkopuolisen pystytysavun kanssa (tuttavapiirissämme on henkilö, jolla on monen vuoden kokemus Omatalon elementtiasennuksista) ja pre-cut vaihtoehdossa taas voisimme pystyttää talon kokonaan omin voimin. Kastellin hinta pre-cutin pelkän rungon ja kattotuolien asentamiselle on sen verran kova, että omalla työllä säästäisimme siitäkin pitkän pennin. Me haluamme tehdä mahdollisimman paljon itse joten pre-cut ei sinänsä pelota, vaikka elementtitalon valmistumisen nopeus kieltämättä kiehtoisi. Ero pre-cutin ja perinteisen paikalla rakennetun talon valmistumisessa on kuitenkin ajallisesti huikea, näistä pre-cut järjestelmällä talo valmistuu huomattavasti nopeammin.

Itse odotan jo päivää, kun talotoimittajavalinta lyödään lopullisesti lukkoon. Kuulin etukäteen varoitteluja, että kilpailutus on raskasta ja tähän voin kyllä yhtyä. Takana on monta eri palaveria eri talotoimittajien kanssa, kymmeniä meilejä, kymmeniä puheluita vastaavan mestarimme kanssa, rakenteilla sekä jo valmiissa taloissa vierailuja ja lukemattomia iltoja miehen kanssa tarjouksia selaten, yrittäen saada niitä jotenkin samalle viivalle ja silti eroja etsien. Toisaalta mielenkiintoista ja opettavaista, mutta myös puuduttavaa ja stressaavaa. Kyse on kuitenkin niin isosta asiasta ja isoista summista, että haluaisi olla täysin varma oikeasta valinnasta. Kun talotoimittaja saadaan lyötyä lukkoon niin voi tämänkin ajan käyttää johonkin muuhun ja siirtyä projektissa taas seuraavaan vaiheeseen. Itselläni on jäljellä olevista vaihtoehdoista jo oma suosikkini. Naisena kai luotan näissäkin asioissa myös tunteeseen, mies enemmän taas järkeen. Jännityksellä odotan myös itse keneen lopulta päädymmekään. Siitä myöhemmin siis lisää.