Ladataan...

Olin torstaina tulevan naapurini, ihanan Koti rakennetaan tunteella-blogin Essin, kanssa Kevätmessuilla kiertelemässä ja katsomassa löytyisikö messuilta jotain mielenkiintoista myös tuleviin taloprojekteihimme. Ja löytyihän sieltä. Voi mikä piha/puutarhakuume itselleni sieltä iskikään! Täytyy myöntää, että tähän mennessä olen tyytynyt haaveilemaan tulevasta pihasta vain Pinterestin fiiliskuvien muodossa, miettimättä juurikaan mitä alueita, toimintoja tai istutuksia pihallemme laittaisimme. Jotenkin sen osa-alueen on työntänyt jonnekin kaukaisuuteen keskittyen ensin talon suunnitteluun, sitten sen rakentamiseen ja ihan viimeiseksi pihaan. Tästä syystä en ollutkaan ajatellut tulevaa pihaa maatöiden kannalta. Pihasuunnitelman avulla kun maamassat saadaan oikeille paikoilleen jo maatöiden yhteydessä. Samoin tietenkin pihavalaistuksen kanssa. Hieman hankalaa sunnitella valaistusta pihalle ilman suunnitelmaa itse pihasta. Ja ne valaisinten kaapelit kun asennetaan edullisemmin pohjatöiden yhteydessä. Mikäli pysymme aikataulussa niin maatyöt olisi tarkoitus aloittaa tontillamme toukokuussa. Hieman kiirettä pitää siis pihan suunnittelussa.

Pahoittelut jo etukäteen kännykällä räpsittyjen kuvien huonoa laatua, en vain jaksanut raahata järkkäriä mukana koko päivää. Messualueelle rakennettujen esittelypihojen modernissa pihassa oli monia ihania elementtejä. Tykästyin yli kaiken tähän ihanan leveään, vaaleaan terassilautaan ja se sopi täydellisesti harmaiden laattojen rinnalle.

Tässä muutamia itseäni miellyttäneitä juttuja messuilta. Viljelyastiat hyötyviljelyyn, erilaiset kivet ja niillä eri pihan alueiden rajaaminen tai koristaminen, ulkotulet ja erikoisemmat kasvit kuten bambu, jäivät messuilta mieleen muhimaan. Tulipa muuten ostettua pari puutarhakirjaakin! Tästä aiheesta riittääkin sen verran pohdiskeltavaa, että taidan ensi kerralla postailla pihatoiveistani ja visioista oman pihamme suhteen.

Ladataan...

Rakennusprojektissa vastaan tulee jatkuvasti tilanteita, kun jo varmaksi valittu asia (oli se sitten talotoimittaja, keittiötoimittaja, lattiamateriaali, laatta tai mikä tahansa) pyörretään. Syynä on yleensä kustannukselliset tai toteutukselliset syyt, mutta usein myös toisesta rakennusblogista, sisustuslehdestä tai netin syövereistä vastaan tullut uusi, mielenkiintoisempi vaihtoehto. Itse olen huomannut, että valitettavasti nälkä kasvaa syödessä ja kun ehkä pitäisi ennemmin yrittää säästää ja löytää se edullisin vaihtoehto, niin usein se ei kuitenkaan miellytä makuani ulkonäöllisesti tai laadullisesti.

Yksi asia, jossa makuni ei onneksi ole sieltä kalleimmasta päästä on sisäportaat. Tosin niissäkin tuo jo varmaksi valittu materiaali, eli betoni, on saanut rinnalleen kovan kilpailijan vanerista. Meille on tulossa umpiportaat ja ne rakennetaan kahden seinän väliin. Portaiden alla oleva tila hyödynnetään varastotilaksi. Betoniportaat ovat mielestäni yksinkertaisen kauniit ja sopivasti hieman rosoiset. Koska yleisten tilojemme lattiat tulevat olemaan betonia niin betoniportaat jatkaisivat tätä yhtenäistä, saumatonta lattiaa yläkerran ja alakerran välillä. Betoniportaat ovat myös edulliset (etenkin itse toteutettuna), kestävät, käytössä hiljaiset ja niistä saisi rakennusaikana turvalliset raksaportaat kerrosten välille, sillä ne voidaan asentaa jo talon runkovaiheessa. Niiden kylmyys jalan alla kuitenkin mietityttää, etenkin talvisaikaan. Ja koska meille ei ole tulossa mitään hienoa lasi- tai teräskaidetta portaita kehystämään niin ehkä ne betonilattian kanssa jäisivät jopa aika huomaamattomiksi, mikä tosin voi olla sekä hyvä että huono puoli riippuen siitä mitä portailta hakee.

Uusin ihastukseni on kuitenkin vaneriportaat, jotka myöskin ovat käsittääkseni suhteellisen edullinen ja helposti itse toteutettavissa oleva vaihtoehto. Silmääni miellyttää etenkin ohuesta vanerista tehdyt, hyvin yksinkertaiset umpiportaat. Mielestäni ne sopisivat hyvin betonilattioiden rinnalle ja toisivat taloomme hieman sitä kaivattua puupintaa tuomaan lämpöä valkoisen, harmaan ja mustan värimaailman keskelle. Mielipiteitä ja kokemuksia kummastakin vaihtoehdosta otetaan ilolla vastaan!

(Kaikki kuvat: Pinterest)

Ladataan...

Kuten viimeksi mainitsin, olin viikonloppuna Tukholmassa ystäväni, ihanan Anna Vihervaarasta -blogin Annan kanssa ja tarttuipa sieltä mukaani ensimmäinen hankinta uuteen kotiimme. Nimittäin kaikessa koomisuudessaan wc-harja. Luulenpa tämän olevan asia, jonka vain toinen nainen, korjaan toinen sisustushullu nainen voi ymmärtää. Mieheni ilme oli kyllä näkemisen arvoinen hankintani nähdessään. Ehkä ihan kaikilla ei tulisi mieleen raahata wc-harjaa mukanaan Tukholmasta saakka. Mutta kun se ei ollut vain wc-harja vaan the wc-harja.

Iris Hantverk on tuttu merkki minulle jo ennestään. Tiesin kyseessä olevan ruotsalainen, luonnonmukaisiin materiaaleihin perustuva sarja. Luulin sarjan tuotteiden koostuvan lähinnä erityyppisistä harjoista. Yllätyksenä siis tulikin se, miten paljon muitakin tuotteita sarjalta löytyykään, kun kävelin sisään heidän liikkeeseensä. Itseäni miellytti erityisesti sarjan betonista ja marmorista valmistetut tuotteet, erikokoiset ja -muotoiset kulhot, purkit ja telineet keittiöön ja kylpyhuoneeseen. Tuotteet vaikuttivat laadukkailta ja kestäviltä ja liikkeissä (joita tuli vastaan parikin) oli ihana fiilis. Etsimällä lisää tietoa sarjasta huomasin, että tuotteiden suunnittelusta ja konseptoinnista vastaa joukko ruotsalaisia huippusuunnittelijoita. Tuotteissa käytetään pääosin luonnonmateriaaleja ja lähes kaikki sarjan harjat valmistetaan käsityönä näkövammaisten käsityöläisten toimesta. Tykkään!!

  ( kuva täältä)

( kuva täältä)

(kuva täältä)

(kuva täältä)

Pages