Ladataan...

Nyt kun valaistuksen lopulliset valinnat tuotteiden ja sijoittelun suhteen on täytynyt tehdä ja talon sisäkatto porattu täyteen reikiä, on aika kertoa ratkaisuistamme täällä blogin puolellakin. Kuten arvata saattaa, sekä talon sisällä että ulkona valaisimet ovat ledejä ja koska halusimme kirkasta valoa emmekä lämmintä niin päädyimme valon sävyssä koko talon osalta 4000 kelviniin. Lisäksi valtaosaan valaisimista on tulossa himmentimet, joilla valon kirkkautta on helppo säädellä. 

Meille oli alusta alkaen selvää, että haluamme yleisten tilojen valaistuksen hoidettavan pääasiassa spoteilla, paneeleilla ja lednauhoilla, muutamaa roikko- ja seinävalaisinta lukuunottamatta. Koska paneelit tuntuvat olevan tuplasti spotteja hintavempia, tulee meille spotteja suhteessa paljon enemmän. Niitä on tulossa yleisten tilojen lisäksi kaikkiin makuuhuoneisiin. Koska talossamme on molemmin puolin viisto sisäkatto oli toiveenamme, että spotit ovat suunnattavia ja lisäksi toivoimme ne neliön muotoisina. Sähkärimme löysikin meille juuri sopivan ratkaisun, Airam Sienan, jota on saatavilla sekä pyöreänä että neliönä. Erityisen hyvää tässä spotissa on myös se, että sitä pystyy pyörittelemään 360 astetta eli valon saa todella säädettyä haluamaansa suuntaan. Kuva täältä.

Led-paneeleita meille tulee eteiseen, arkieteiseen, kylpyhuoneisiin sekä keittiöön. Ne jatkavat spottien tavoin valkoista, neliskulmaista linjaa. Malli löytyi Alppiluxin Velox tuotesarjasta. Kuva täältä.

Toiveenamme oli myös epäsuoraa valaistusta, joka toteutetaan talossamme pääasissa lednauhan avulla. Keittiössä nauhaa laitetaan sokkeleihin sekä korkean kaapistoseinän päälle, wc:ssä peilin taakse ja kylpyhuoneessa suihkuseinälle valouran tavoin. Portaisiin aikomuksena oli laittaa pari seinävalaisinta, mutta kun portaat oli tehty niin huomasimmekin ettei seinätilaa jää valaisimille tarpeeksi. Seinä portaikossa jää turhan matalalle, joten muutimme suunnitelmia siten, että upotamme seinään pienen spotin joka kolmannen rappusen kohdalle. 

Keittiöön on tulossa takaseinälle (meillä ei tule olemaan yläkaappeja) seinävalaisimet, joiden paikkaa on viilattu sähkärille pariinkin otteeseen, kun allekirjoittaneelle sattui pieni mittavirhe. Onneksi mies oli tarkkana. Lisäksi ruokailutilaan ruokapöydän päälle on tulossa pari roikkovalaisinta, joiden paikkaa on viilattu myös useaan otteeseen. Vitsit miten vaikeaa voikaan olla tuo valaisinpaikkojen hahmottaminen ja määrittäminen, eikä sitä ainakaan helpota viisto katto neljässä metrissä. Ja etenkin kun itse ruokapöytääkään ei vielä ole hommattu niin täytyy kuvitteellisen pöydän mitat luoda sitten päästä ja toivoa, että valaisimet osuu kutakuinkin keskelle. Olohuoneeseen roikkovalaisimelle on tulossa paikka vain sohvan sivustalle lähelle seinää samoin kuin makuuhuoneeseemme sängyn vierelle. Koska viistoutta ja huonekorkeutta kyseisissä huoneissa on sen verran paljon, näyttäisi roikkovalaisin keskellä huonetta megapitkän johdon kanssa ehkä hieman oudolta. 

Teen vielä oman postauksen ulkovalaisimistamme, jonne on suunnitteilla yksi hieman erikoisempi ja itseäni erityisesti sykähdyttävä valaisin/valaistus, mutta siitä lisää myöhemmin.

Ladataan...

Meillä on meneillään raksalla hirveä tohina. Joulun alla väliseinien runkoja vasta pystyteltiin niin nyt ne ovat jo valmiina, villoitettuna ja levytettyinä ja siinä sivussa sähkäri on käynyt vetämässä johtoja joka paikan täyteen. Alakerrasta kellari on tasoitettu kokonaan ja asuintilan puolelta paria väliseinää lukuunottamatta kaikki seinät on tasoitettu ja kattoon alaslaskut tehty. 

Yllä räpsäisyt kodinhoitohuoneesta ja kylpyhuone/saunasta, jonka seinät on kuvan ottamisen jälkeen tasoitettu.

Niin ja onhan meillä portaatkin. Kyselin tarjouksia betonielementtiportaista, mutta meille soveltuvia elementtejä ei löytynyt valmiina ja niiden teettäminen olisi ollut todella hintavaa. Niinpä betoniportaamme valettiin paikan päällä muoteilla ja olen lopputulokseen tosi tyytyväinen. Kaiteeksi ja porrasaukon ympärille on tulossa lasi.

Tämä viikko on mennyt seinien levytyksen lisäksi valmistautumisessa tiiveysmittaukseen, joka suoritettiin talolla eilen. Itse olen kaiken pienen säätämisen ohella jatkanut raksalla loputonta siivousurakkaa, juossut sähkärin perässä näyttämässä seinä- ja kattovalaisimien paikkoja, stressannut siitä olenko mitannut/merkinnyt ne sähkärille oikein, kuivannut ja harmitellut kosteudesta kupruilevia ikkunoiden karmejamme. 

Raksalla on riittänyt tällä viikolla auringonpaistetta.

Lastenhuoneen levytettyä seinää.

Tuleva keittiö.

Näkymä keittiöstä ruokailutilaan päin.

Taloa edestäpäin. Täytyy myöntää, että lumityöt on kyllä jääneet tekemättä.

Tänään aloitettiin kattojen levytys ja lastenhuoneiden katot saatiin jo valmiiksi. Huomenna jatkuu arkieteisen osalta ja ensi viikolla onkin luvassa haasteellisempaa levytystä, kun tiimimme siirtyy korkeamman lappeen puolelle. Sisäkaton korkein kohta sillä puolella kun on 4,5 metrissä..

Ladataan...

Lopullisia laattavalintoja ollaan pohdittu pitkään ja hartaasti. Yhteensä kolmeen otteeseen vierailimme laattasuunnittelussakin, ensimmäisen kerran jo loppukesästä. Pahemmin nuo suunnitelmat eivät ole matkan varrella muuttuneet, samat laatat ovat olleet mietinnässä alusta asti, vain sävyjä on vaihdeltu pariin otteeseen.

Kylpyhuone 1 (saunan yhteydessä):

 

Yllä inspiraatiokuva ja laattavalinta tulevasta kylpyhuoneesta. Mieheni toiveesta kylpyhuoneestamme tulee tumma. Pikkuhiljaa olen tykästynyt väriin itsekin. Laataksi valitsimme Laattapisteen Lune Tetyksen, lattiaan koossa 59,7x59,7 ja seiniin koossa 29,7x59,7. Laatta on kaunis, eläväpintainen tummanharmaa. Ensin epäröin tuleeko tilasta kovin synkkä ja pimeä, mutta onneksi meillä on sekä kylpyhuoneessa että saunassa ikkunat, jotka tuovat luonnonvaloa tilaan. Kylpyhuoneeseemme on lisäksi tulossa epäsuoraa valaistusta, joka toimii mielestäni paremmin tummien laattojen kanssa. Myyjä tiesi myös kertoa, että tuon 59,7 mitoituksen etuna on saada saumat lattiassa ja seinissä täysin kohdakkain eikä laatoissa pitäisi olla heittoa. Koska Tetyksen 10x10 laatta oli suhteessa ihan järkyttävän hintainen, valitsimme saunan lattiaan edullisen EH Acanto Marengon, joka sopii sävyltään yhteen Tetyksen kanssa. Saunassamme lattiaa ei pahemmin näy, joten sen laattoihin ei turhia panosteta.

Kylpyhuone 2:

Yläkerran kylpyhuoneemme sen sijaan tulee olemaan ihan vaalea. Jatkamme samalla Lune laatalla, mutta sävyksi valitsimme valkoharmaan Pandoran ja samoin kuin alakerrassa, lattiaan koossa 59,7x59,7 ja seiniin 29,7x29,7. Näin molemmat kylpyhuoneet ovat lähes identtiset, vain täysin eri sävymaailmassa. Tähän kylpyhuoneeseen valitsimme lisäksi IB Livenzan luonnonkivet suihkun alle lattiaan. Näin hoituu suihkun yhteydessä jalkahierontakin ;)

Pikku-wc:

Marokkohenkinen laatta on ollut haaveissani projektin alusta asti ja koska kyseiset laatat ovat aikamoisen hintavia niin mikäs sen parempi paikka niille kuin pikku-wc:n lattia. Laattapisteen valikoimasta löysin ihastuttavan, kuusikulmaisen Iqu Alchimia Esagono Elisir laatan, joka on sopivasti marokkohenkinen, mutta ei kuitenkaan liian "överi". Seiniin s-a-i-m-m-e tutulta ylijäämälaattaa (säästöä, jee!) valkoisena, koossa 20x40.

Kodinhoitohuone:

(Kaikki inspiraatiokuvat:Pinterest, laattakuvat  Laattapiste)

Toinen haaveeni laattojen suhteen oli käyttää jossain tilassa perinteistä, suorakulmaista laattaa tiililadonnalla ja huoneeksi tämän haaveen toteuttamiseen valikoitui kodinhoitohuone. Valitsimme seiniin valkoisen, fasettireunaisen EB Biselado Blanco brillon koossa 10x20. Fasettireunahan tarkoittaa sitä, että laatan reuna on hiottu viistoksi, jolloin valo heijastuu kauniisti laatan pinnasta tehden seinälle hieman kolmiulotteisen ilmeen. 

Edellämainittujen lisäksi keittiöömme on tulossa ripaus marmorilaattaa, jonka tilasimme tällä viikolla Tulikiven alennusmyynnistä ja arkieteisen kurasyöpön ympäristö on tarkoitus laatoittaa jollain jämälaatalla. Sen mietintä jäänee ihan viime tippaan.

Pages