Ladataan...

Projektin alkutaipaleella kirjoittelinkin "Yleisten tilojen lattiamateriaali valittu" -postauksessa tilaamastamme Z-Counterformin mikrosementistä. Tuolloin tarkoituksena oli toteuttaa pinnoitteen tekeminen talomme yleisiin tiloihin kokonaan itse. 

Alkuvalmisteluna hioimme lattiat läpi kevyesti, suojasimme seinät lattianrajasta ja porrasaukon mahdolliset valumajäljet pyrimme estämään kuvassa näkyvällä puuesteellä.

Mikrosementin väriksi valikoimme vaaleanharmaan, joka saatiin sekoittamalla kiloon mikrosementtiä 2gr pigmenttiä. 

Päätimme aloittaa arkieteisestä, jonka tekisimme ns. harjoituksena isoja tiloja ajatellen. Lasikuituverkon kiinnitimme mikrosementtimassalla ilman muita kiinnitysaineita. Iso virhe. Verkko liikkui jalkojen alla massaa levittäessä ja jäi osittain kuprulle massan alle. Teimme myös massasta aluksi ihan liian paksua, minkä vuoksi se jumittui kuin liisteri liippaan kiinni ja teki pinnan levittämisestä tasaiseksi todella haastavaa. Tämän jälkeen teimme siitä taas liian juoksevaa, jolloin se oli kuin nestettä lattian päällä, johon jokainen liipan veto jäi helposti näkyviin. 

Aika pian ymmärsimme pinnoitteen levittämisen haastavuuden, etenkin kun edessä olisi pinnoitteen levittäminen todella isoon ja moneen suuntaan sijoittuvaan tilaan. Tällöin päätimme pyytää apuvoimia maahantuojalta. 

Yleisiin tiloihin levitimme primerin kahteen kertaan ja toisella levityskerroksella kiinnitimme verkot lattiaan. Tämä osottautui ihan toimivaksi ratkaisuksi ja verkko pysyi hyvin kiinni pinnoitteen levittämisen aikanakin. Verkot on kuitenkin todella haasteelliset kiinnittää ilman yhtäkään kuprua. Vinkkinä sanottakoon, että ei kannata suoristaa kupruja vetämällä niitä auki esim. veitsellä. Näistä nimittäin jäi kaikkien yllätykseksi jäljet myös itse mikrosementtipinnoitukseen. Vinkkinä voin sanoa myös sen, että suurella alueella kannattaa ehdottomasti olla ainakin kaksi tekijää ja yksi massan sekoittaja kuivumissaumojen ehkäisemiseksi. Meillä lattiat käsiteltiin lopulta toistamiseen, sillä auringonvalossa massan levittäminen liian vähäisellä miehityksellä aiheutti massan nopean kuivumisen ja saumojen syntymisen. 

Pinnoite vaalenee kuivuessaan ja muuttuu ensin laikkuiseksi vähitellen saaden lopullisen värisävynsä. Itse huomasin, että lopullisessa sävyssä ja pinnassa kesti noin viikon muodostua. Mahdolliset epätasaisuudet sekä sävyssä että pinnassa vähän tasoittuivat viikon ajan. 

Täytyy sanoa, että vaikka pinnoite on sinänsä helppo, ettei sitä tarvitse levittää kuin yhden kerroksen niin sen levittäminen on mielestäni aika haasteellista. Ainakin aloittelijalle. Itse suosittelisin isommalle pinta-alalle antamaan levittämisen ammattilaisten käsiin. Samoin massan koostumuksella on mielestäni suuri vaikutus onnistuneeseen lopputulokseen, joten suosittelen testaamaan massan paksuutta etukäteen oikeanlaisen koostumuksen löytämiseksi. Pakkauksissa tulee ohjeet mukana, mutta massaa kannattaa ja voi tehdä juoksevammaksi levittävyyden helpottamiseksi.

Lopullinen lattiamme näkyy kuvista yllä. Rakastan lattian sävyä, se osui ihan nappiin. Myös itse lattia on ihana ja vaikka sen teossa oli meillä haasteita niin kun katson lattiaa niin en kadu valintaamme. Pinnoite on ehkä rouheampi kuin näkemilläni muiden valmistajien pinnoitteilla, mutta alunperinkin lähdimme hakemaan "ei-muovimattomaista" pintaa. 

Pinta ei ole virheetön, mutta siihen täytyy asennoitua jo materiaaliin päätyessä. Joissakin kohdissa värieroja ja epätasaisuuksia on enemmän ja listattomien seinien lattianrajoja saa siistiä vielä pitkään. Nähtäväksi jää miten lattia tulee kestämään käytössä. 

Mitä kokemuksia teillä on mikrosementtilattioista ja mitäs pidätte meidän lopputuloksestamme?

Ladataan...

Otsikkokin sen kertoo, että muuttotarkastus oli ja meni läpi hyväksytysti. Sen jälkeen meillä on tehty lattioita, joiden osuus yläkerran osalta on nyt saatu toistaiseksi päätökseen. Kokemuksesta tiedän, että mikrosementti saa lopullisen sävynsä viikossa. Lattiapostausta on siis luvassa, kunhan lattia kuivuu kunnolla. 

Lasikaiteet saatiin kuin saatiinkin paikoilleen muuttotarkastusta edeltävänä iltana, samoin kuin keittiön välitilan marmorilaatoitus. 

Yllä olevissa kuvissa lattia ei ole vielä valmis, mutta nuo käytävän lasikaiteet näkyvät hyvin. Vaikka ensin mietin pelkkää lasia ilman käsijohdetta niin täytyy sanoa, että tuo valkoinen pieni lista antaa kummasti ilmettä. 

Keittiössä riittää vielä pientä fiksailtavaa. Edelleen odotetaan muutamaa, puuttuvaa ovea. Pari laatikkoa menee vaihtoon sillä niiden sähköisesti avautuva systeemi ei toimi kunnolla. 

Marmorilaattojen päälle on tulossa vielä avohylly laattojen leveydeltä. Hakusessa on vielä mistä löydän sen yhtenäisenä niin pitkänä. Täytyy ehkä koittaa kehitellä itse tai teettää. Laatat toteutettiin saumattomasti yhtenäisemmän ilmeen vuoksi. Olen ratkaisuun todella tyytyväinen. 

Myös kylpyhuoneessa riittää fiksattavaa. Yksi vetolaatikko ei mahdu lavuaarin syvyyden vuoksi kokonaisuudessaan paikoilleen, joten sille täytyy tehdä jotain. Samoin peili puuttuu, sekin täytyy teettää. 

Portaat ja alakerta on vielä ihan vaiheessa. Ja lastenhuoneista puuttuu vielä tehosteseinät ja portaat parvelle. Tämä malttamaton haluaisi heti ja kaiken, joten vähän joutuu tässä harjoitella itsehillintää ja sitä, että omakotitalo on kaikkinensa ikuisuusprojekti. 

Oli ihana herätä aurinkoiseen aamuun uudessa kodissa. Tätä on odotettu pitkään ja hartaasti. Lisää kuvia tulee blogin puolelle, kun saadaan edistysaskeleita aikaan. Tällä hetkellä insta (löytyy blogin nimellä) päivittyy nopeammin, joten sieltäkin voi seurailla mitä meillä tapahtuu.