Kevyt kirjahaaste

Sen jälkeen kun aloitin kirjoista kirjoittamisen, aloin bongata sosiaalisen median kirjahaasteet aivan eri tavalla. Helmet-lukulista on kaikille tuttu, mutta myös esimerkiksi Instagramissa on hauskoja kirjakuvia ja -tekstejä milloin mistäkin näkökulmasta.

Yhdessä haasteessa tuli kirjoittaa jotain kirjoihin ja lukemiseen liittyvää oman nimen kirjainten avulla. Aloin pallotella ajatuksia pääni sisällä ja sain aikaan tällaisen listan:

R: Rikosromaani on ehkä mieluisin kirjallisuudenlajini tällä hetkellä, ja monet lempikirjailijani ovat dekkaristeja. Karin Slaughter on Yhdysvaltain parhaimmistoa, mutta useimmat genren huiput tulevat Ruotsista tai Norjasta. Suomalaisista kirjailijoista olen tykännyt Eva Frantzista.

A: Alibit ja motiivit risteilevät dekkarinlukijan mielessä, kun tämä yrittää päätellä, kuka on murhaaja.

N: Naiskirjailijat ovat usein lukulistallani. En ole varsinaisesti heitä valikoinut sukupuolen perusteella, mutta teinpä tuollaisen havainnon. Slaughter, Cornwell, Harris, Unger, Jewell, Kelly, Tudor, Morton, Grebe… Nuoria naisia myös murhataan aika paljon dekkareissa, ja monesti mukana on todella sadistinen sarjamurhaajaelementti. Nykyisin jätän tällaiset kirjat välistä, koska väkivalta ei ole itseisarvo, vaan ennemminkin pohdinta siitä, kuka teki, miksi ja miten. En silti välitä myöskään cozy crime -kirjallisuudesta, vaikka haluaisin kovasti tykätä esimerkiksi Flavia de Luce -sarjasta.

J: Juonenkäänteitä on suotavaa olla. Ennen kauhistuin, kun opiskelijat äikän kurssillani kuvailivat kirjaa tylsäksi, koska ”siinä ei tapahtunut mitään”, mutta nykyisin ymmärrän tämänkin näkökulman. Kirjailija saa olla aika taitava kirjoittaja, jos saa luotua kiinnostavan romaanin ”ei mistään”.

A: Arvoitus toimii kiinnostuksen ylläpitäjänä paitsi dekkareissa, myös muissa kirjoissa. En jaksa päämäärätöntä haahuilua ja mukataiteellisia predikaatittomia virkkeitä, jotka kertovat latteuksista.

Jos haluat kevyttä kirjahömppää arkeesi, nappaa haaste ja tee oma lista!

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *