Fit by Sofia -kokemukset ja tulokset

Kriselda

 

 

 

Kun sähköpostiini kilahti Fit by Sofia Basic –treeniohjelma kahdeksan viikkoa sitten, en lainkaan tiennyt mitä odottaa tulevilta viikoilta. Saati osannut kuvitella, miten paljon koko haaste tulisi vaikuttamaan arkeeni.

Kirjoitin ensimmäisten viikkojen jälkeen ruoka- ja treenipäiväkirjat, joista ilmenee tarkemmin sekä ohjelman että ruokavalion rakenne. Nyt kun treeniviikot ovat ohi, niin ajattelin avata enemmän omasta kokemuksestani ja lopuksi paljastan Neofit-kehoskannauksen tulokset kropassani.

 

 

TREENI

Ensimmäiset kaksi viikkoa oli uuteen opettelemista; treeniohjelma, jossa oli osittain täysin uusia liikkeitä minulle. Sain onneksi apua Sofialta ja treenikavereilta tuntemattomiin liikkeisiin, ja suosittelen hankkimaan aluksi asiantuntevaa apua, jotta saa tekniikan ensin kuntoon. Väärin treenaamisella on isommat haitat pidemmällä tähtäimellä ja liikepankkiin/YouTubeen ei kannata nojautua, mikäli on aloittelija.

Luonnollisesti ensimmäisinä viikkoina lihakset olivat kipeinä ja palautuminen kesti pidempään, kuin kuvittelin. Tässä kohtaa on hyvä muistuttaa unen ja levon tärkeydestä ihan oman pään kannalta, mutta lihas tunnetusti kasvaa levossa.

Kolmannella ja neljännellä viikolla toistot sujuivat jo paremmin ja pystyin nostamaan painojen kilomäärää. Sen sijaan omien duuni- ja koulukiireiden takia jätin HIIT- ja plyo-treenit tässä vaiheessa kokonaan pois ja pidin vähän kevyemmät treeniviikot.

Viimeisillä viikoilla treeniohjelma pysyi muuten samana, mutta aerobisten määrä tuplaantui. Aloin käymään ryhmäliikuntatunneilla vaihtelun vuoksi ja Esportin tuntivalikoima tuli hyvin tutuksi. Aerobinen liikunta ei ole koskaan ollut mieleeni, joten tunnit olivat helpoin ratkaisu tähän.

Viimeisillä viikoilla tuli myös aika vastaan ja salilla saattoi helposti mennä kolme tuntia, kun laskee mukaan suihkun ja meikkaamisen. En kerta kaikkiaan ehtinyt tehdä jokaista treeniä tunnollisesti ja salin puolella aloin soveltamaan oman fiiliksen ja käytettävien minuuttien mukaan.

Sofian treeniohjelma, kuten monet muut nettivalmennukset, ovat yleisluontoisia. Jokaisen kroppa kehittyy eri tavalla ja on hyvä tiedostaa ne omat tavoitteet, joiden mukaan treenaa.

 

RUOKA

Kuten treenin kanssa, niin ensimmäiset kaksi viikkoa oli uuteen opettelemista. Laskettiin makroja ja ostin kotiin keittiövaa’an. Maha koki aluksi shokin proteiinin määrästä, mutta tottui siihen parin viikon jälkeen. Aineenvaihdunta lähti ihan uudella tavalla käyntiin ja vaikka ruokaa piti syödä paljon ja koko ajan, niin oli silti koko ajan nälkä. Onneksi treeniryhmän WhatsApp–ryhmästä sai tähän tukea ja turvaa (kuten moneen muuhunkin asiaan koko haasteen ajan).

Noudatin orjallisesti Sofian antamaa ruokavaliota ja parin viikon jälkeen ruokailu alkoi sujumaan rutiinilla. Jätin myös ruuan punnitsemisen pois melko nopeasti, sillä silmä harjaantui annoskokojen kasaamiseen. Surullisen kuuluisan makeanhimoni taas sain tyydytettyä proteiinivanukkailla, -patukoilla ja -pannareilla.

Treenihaasteen puolivälissä Sofia salli meille yhden cheat mealin ja sen kunniaksi kävimme pizzalla. Maha ei tykännyt vehnäpommista, joten iloitsin pikaista paluuta fitness-ruokavalioon.

Viikot 5-6 sujuivat rutiinilla, kunnes kahdella viimeisellä viikoilla protsku-everything alkoi tulemaan korvista ulos. Itselleni syntyi mitä ihmeellisempiä mielitekoja ja aloin himoitsemaan KAIKKEA, mitä en normaalistikaan söisi. Ihmisen mieli on kummallinen, kun siltä kieltää asioita.

Haasteen aikana tuli syötyä ulkona ennätyksellisen vähän ja silloin harvoin, kun se oli mahdollista maistoin JOKA IKISEN maun kussakin ruuassa. Makuaistini siis koki myös uudistuksen dieetin myötä.

 

 

 

TREENIRYHMÄ

Tähän väliin haluan painottaa meidän treeniryhmän merkityksen. Harvoin oli päiviä, kun joutui treenaamaan yksin ja kaverin seura motivoi tekemään toistot loppuun. Jaoimme viestiryhmässä ruokavinkkejä, kun oma luovuus oli lopussa ja vinkit uusimmista proteiinijäätelöistä ja sokerittomista herkuista olivat arki-iltojen pelastus. Eikä motivaatiokuvatkaan olleet haitaksi siinä vaiheessa, kun piti raahautua vapaa-aamuina juoksumatolle.

Sofia antoi ryhmässä hyviä vinkkejä ja häneltä pystyi kysymään, mikäli jokin asia askarrutti. Esimerkiksi niinä päivinä, kun treenit jäi välistä tai kun minulla oli pitkiä kuvauspäiviä, niin hän neuvoi miten kannattaa valmistautua ja toimia.

Mikäli siis pohdit treeniohjelman aloittamista suosittelen tekemään sen kaveriporukalla tai vaikka puolison kanssa. Tsempit ja ryhmäpaine olivat itselleni tärkein motivaattori tässä projektissa. Erityisesti se, että poikaystävä oli mukana treeniryhmässä helpotti matkaa valtavasti!

 

 

TULOKSET

Fit by Sofia basic -ohjelma on tiukka, eikä tuloksia tapahdu ilman saakelin kovaa työtä. Fitness ei ole leikin asia, eikä se myöskään sovi kaikille. Tavoitteellinen treenaaminen vaatii hyvän (asiantuntevan) tukiverkoston lisäksi pitkää pinnaa. Monesti teki mieli heittää hanskat tiskiin, kun tulokset eivät näkyneet missään, mutta itselläni loppuskannauksen luvut ja ennen-jälkeen -kuva todistivat, että on siellä sittenkin jotain tehty oikein.

 

Esport Bristolissa on Neofit-skanneri, joka kuvaa kropan kolmiulotteisesti ja analysoi kehonkoostumuksen. Täytyy muistaa, että mittaustuloksen luvut ovat suuntaa antavia ja itselläni oli heikompi lähtökohta, joten muutos vaikuttaa isolta. Terveyden kannalta tärkein on sisäelinten ympärillä oleva viskeraalirasva, joka hälyttävässä tilanteessa voi aiheuttaa diabetesta ja sydänsairauksia.

 

 

 

Muutokset:

Rasvaprosentti: -4% (lievästä ylipainosta normaaliin)

Viskeraali: -12,5 cm2

Vyötärönympärys: -6 cm

Lantio: -5 cm

 

Kädet ovat kiinteämmät ja olkapäihin on tullut kaunis pyöreä muoto. Vyötärön kaventumisen myötä ylävatsat ovat tulleet esille, mutta vielä on matkaa sixpackiin. Alakropassa ei sen sijaan ole mitään isoja muutoksia tapahtunut, paitsi kiinteytystä ja pakarat ovat pienentyneet. 

 

 

KENELLE?

Sofian Basic ohjelma sopii kaltaiselleni elämästä nautiskelevalle tyypille, joka tarvitsee kunnollisen ravistuksen terveellisempään elämään. Haaste on henkisesti ja fyysisesti rankka etenkin, jos päivätyön lisäksi tekee muuta. Aterioiden rytmittämisestä ja treenien aikataulutuksesta tulee kuitenkin rutiinia, kun tavoitteena on pysyvä elämänmuutos.

Mainitsin alussa, että saliliikkeiden tekniikka olisi hyvä olla hallussa, joten suosittelen ohjelmaa sellaiselle, jolla on jonkinlainen liikunnallinen tausta tai on mahdollisuus hankkia apua PT:ltä. Täysin kylmilteen tätä ei kannata aloittaa, ettei riko itseään ensimmäisten viikkojen aikana.

Myös oma järki kannattaa olla messissä, kun on kyse omasta terveydestä. Projekti ei kaadu siihen, jos jätät treenejä välistä ja juot viikonloppuisin viiniä (itse en tästä suostunut luopumaan). Tulokset syntyvät, kun muistaa levätä tarpeeksi. Terveys ja ennen kaikkea mielenterveys edellä.

 

Lopuksi haluan muistuttaa, ettei kannata antaa periksi elämäntapamuutoksen suhteen, vaikka kuinka pännii nousta 6.00 ja rämpiä räntäsateessa salille. Fakta on se, että pysyvät muutokset vaativat aikaa ja joka ikinen ylimääräinen askel vie eteenpäin.

 

 

Kuvat: J. Tuliniemi

 

 

Lue myös:
Fitnesskevät: Viikon safkat
Mitä sinä haluaisit osata?

 

Kommentit

kiirasofia (Ei varmistettu)

Siis millä mittarilla sinä olet ollut lievästi ylipainoinen? :o

Kriselda
Kriselda

Hei, tämän mukaan entinen rasvaprosenttini viittasi lievään ylipainoon: http://www.painoindeksi.fi/rasvaprosentti/

jennajohannasi
Pirtti

Upeat kuvat! :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos! :)

Punaisen talon Anna (Ei varmistettu)

Painoindeksiin on aivan turha vedota! Siinä lievän ylipainon raja on todella alhainen ja ylipäätään rajat ovat vaan jonkun päätöksiä. Ja kannattaa muistaa sekin, että lihas painaa enemmän kuin rasva, joten lihaksikkaat ihmiset on tuon painoindeksin mukaan hyvin herkästi siellä yläkäyrillä. Paljon, paljon tärkeämpää on kuunnella omaa vointia ja olla tyytyväinen siihen, mitä kulloinkin on, oli se sitten isompaa tai pienempää, lihaksikasta tai ei. Ja sinun kroppasi kuvaaminen lievän ylipainoiseksi kertoo vain laihuuden ihannoinnista (ei siis siten että itse ihannoisit sitä, vaan että esim. painoindeksin kaltaiset standardit liittyvät ihannointiin), ja antaa mielestäni todella väärän kuvan terveestä vartalosta. Sinä et ole ylipainoinen, kukaan sinun kokoisesi ihminen ei saa kokea painetta laihduttaa. Jos haluaa laihtua, kokeilla erilaisia ruokavalioita ja liikuntakuureja niin se on todellakin ok, mutta mitään _tarvetta_ siihen ei todellakaan ole. Olet upea!

Kriselda
Kriselda

Kiitos Anna ihanasta kommentistasi. Olen täysin samaa mieltä kanssasi ja painoindeksini oli ihan normaali (vaikka sitä ei saisikaan tuijotella juuri noiden mainitsemiesi syiden takia). Rasvaprosentti oli tosiaan se, mikä indikoi lievää ylipainoa. Laitoin sen tuonne pointiksi, koska neljän prosentin muutos voi tuntua isolta - ja onkin aikamoinen pudotus, mikäli lähtötilanne olisi ollut "normaali". 

Lotta Puodinketo
LottaKaarina

Ihanan motivoiva kirjoitus!! Ja upeat kuvat :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos Lotta! Mahtavaa, jos sait tästä motivaatiota! :) Välillä tuon 8 viikon aikana alkoi motivaatio laskemaan, kun ei näkynyt tuloksia missään. Pitää vaan olla kärsivällinen ja niistä omista tuloksista vaan kasvaa motivaatio!

Kommentoi