Paras lahja tytölle on koulutus

Kriselda
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PLAN INTERNATIONAL SUOMI

 

 

En ole koskaan ollut kummoinen lahjan antaja. Jotenkin tavaran antaminen toiselle ahdistaa, varsinkin kun tietää, ettei saaja tarvitse uusia lasipurnukoita tai sesonkiservettejä. Eniten ahdistaa “secret santa” -henkiset lahjanvaihtojutut, johon pitää hankkia viidellä eurolla krääsää.

Harvemmin itselle on tullut onnistumisen tunteita lahjojen hankkimisesta, etenkään kun ei ole ollut varaa hankkia sellaisia juttuja, mitä toinen olisi todella tarvinnut. Lahjakortin antaminen on tuntunut turvallisimmalta, mutta se on toisaalta järjettömän persoonatonta.

Viime vuosina olen laittanut perheen lahjarahat hyväntekeväisyysjärjestöihin. Milloin on tullut ostettua kympillä riisisäkki nälänhätää kärsiville ja milloin rokotteita kriisialueen vastasyntyneille. Kaikki yhtä tärkeitä.

 

Parasta näissä lahjoissa on tosiaan se, että pienelläkin budjetilla voi ostaa jotain merkityksellistä: viidellä eurolla voit tukea perheitä ruokakriisin keskellä. Tässä muutamia täsmävinkkejä eri lahjoihin.

Pro-tip: Edullisempia lahjoja voi yhdistellä ja niitä voi antaa ihan hyvin myös “kylkiäislahjoina”. Hyvää mieltä sekä lahjansaajalle, että konkreettisen avun saajalle. 

Tyttöjen koulutus 40€

Kehitysmaissa vanhemmat laittavat mieluummin poikalapsen kouluun kuin tytön. Tytöt jäävät helpommin kotiin tekemään kotitöitä tai tienaamaan elantoa perheelleen. Lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet katkaisevat tyttöjen koulutuksen pysyvästi. Vammaisuus, väkivalta ja  kuukautiset ovat myös koulunkäynnin este monille tytöille.

Lahjoituksella Plan puuttuu koulutuksen esteisiin ja lisää yhteisöihin tietoa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä, kuukautisista ja tasa-arvosta.

 

Puhdas vesi 20€

On sanomatta selvää, että vesi on jokaisen ihmisen perustarve. Monella perheellä on tuntien kävelymatka lähimmälle kaivolle, minkä takia he joutuvat käyttämään likaista vettä. Lahjoituksella  perheille jaetaan vesikanistereita ja vedenpuhdistustabletteja. Lisäksi Plan jakaa tietoa hygieniasta ja puhtaan juomaveden tärkeydestä.

 

Turvarinki 30€

Lahjoituksilla perustetaan nuorten vertaisryhmiä, joissa sekä tyttöjä että poikia opetetaan pitämään kiinni omista oikeuksistaan, lisätään seksuaali- ja välivaltavalistusta. Ryhmissä opetetaan myös taloudellista toimeentuloa ja nuoret saavat ryhmistä vertaistukea esimerkiksi sukuelinten silpomisen tai lapsiavioliitosn uhatessa. Ryhmien avulla he voivat tehdä vaikuttamistyötä esimerkiksi lapsiavioliittoja kieltävien lakien edistämiseksi. 

Kestositeitä tytöille 12€

Kirjoittelin täällä syvällisemmän postauksen kuukautisten vaikutuksesta tyttöjen koulunkäyntiin. Lahjan avulla koulusta ei tarvitse jäädä pois menkkojen ajaksi. Lisäksi lahjalla tuet terveysvalistusta ja hygieniakasvatusta niin tytöille kuin pojille. 

Supersiemenet 5 €

Lahjoituksella jaetaan vihannesten, hedelmien ja viljan siemeniä perheille, joissa on vähintään yksi alle viisivuotias aliravittu lapsi tai raskaana oleva tai imettävä äiti. Plan jakaa myös tietoa viljelystä ja sadonhoisosta, sekä valitsee siemenet niin, että ne kestävät mahdollisimman hyvin myös kuivia kausia.

 

Terveyspalveluita 75€

Seksuaali- ja lisääntymispalvelut ovat huonosti saatavilla monissa kehitysmaissa, lisäksi niistä puhuminen on tabu, joista nuoret eivät saa tietoja. Lahjan avulla terveystyöntekijät ja vapaaehtoiset saavat koulutusta kuukautisista, ehkäisystä ja raskaudesta. 

Planin uusilla aineettomilla lahjoilla voit edistää tyttöjen ja lasten oikeuksia kehittyvissä maissa. Lahjojen avulla parannetaan lasten ja nuorten elämää Etiopiassa, Ugandassa, Mosambikissa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa.

Katso kaikki lahjat täältä.

 

Tämä yhteistyö on tehty pro bonona.
 

 

Lue myös:
Tekojen Tiistai: Testaa oletko uhka vai mahdollisuus?
Mahdollisuuksia maailman tytöille ja loppu lapsiäitiydelle

 

Kommentit

yoman (Ei varmistettu)

Ajatuksena ihania lahjoja ja äitini juuri näitä meille osti jo 10 vuotta sitten. Mikä mua henkilökohtaisesti aina näissä häiritsee on, etten nää että se lahjoitus meni perille. Mää en siis henkilökohtaisesti usko, että se kun ostan koulupuvun niin joku tyttö sen saisi. Aina mielestäni auttaminen on hyvästä, mutta samalla mulle on tärkeää että näen mihin se apu menee tai miten se vaikuttaa siihen ketä autoin. Tän takia teen ihan vapaaehtoistyötä Suomessa ja ihan konkreettisesti sille apua tarvitsevalle.
Veikkaan, että mun skeptisyys on syntynyt juuri niistä kokemuksista, mitä äitini kävi lähi lahjottaessaan omaan talouteensa verrattuna kovia summia esim. kummilapsi toimintaan. 10 vuotta lahjoitti kummilapselle Planin kautta ja jokainen kirje, mitä me saatiin tältä tytöltä, oli tismalleen samanlainen.

Kriselda
Kriselda

Upeaa, että teet vapaaehtoistyötä! Kaikilla ei ole siihen resursseja, siispä lahjoittaminen on hyvä tapa osallistua auttamiseen. :)

Uskon, että lahoitusvarat menevät perille tavalla tai toisella. Isojen hyväntekeväisyysjärjestöjen varoja käytetään myös sen strategiaan ja kehittämiseen, jolloin avusta on pidemmällä tähtäimellä hyötyä. He ohjaavat avun sinne, missä sille on kulloinkin isoin tarve. :)

 

Kommentoi