Stressi on paha tauti

Kriselda

 

Elämme kunnon wellness-aikakautta, jossa stressistä on tullut tabu. Pidämme nykyään hyvinvointia ja onnellisuutta itseisarvona, ettei mistään negatiivisesta saisi enää puhua. Etenkäään hyvinvointiblogeissa. Emme halua myrkyttää ympärillä olevaa ilmapiiriä huonolla energialla, emmekä halua kuormittaa kanssaihmisiä. Kuitenkin, olen vahvasti sitä mieltä, että puhuminen auttaa aina. Kun kertoo ongelmistaan ääneen, ne saattavatkin yhtäkkiä tuntua aika pieniltä tai sitten niihin löytää ratkaisun.

 

Olen ollut tämän kevään elämäni stressissä ja pahimmillaan oireet ovat näkyneet narskutteluna ja ihossani. Ihoni ei ole koskaan ollut näin huonossa kunnossa. Nimittäin ilman meikkiä peilistä tuijottaa lähinnä Lordia muistuttava tyyppi. Viime viikolla stressi yltyi pieneen henkiseen kriisiin. Sen takia blogikaan ei ole päivittynyt, enkä oikeastaan ole edes ehtinyt avata koko läppäriä viime viikon keskiviikon jälkeen.

 

Kävin hyviä keskusteluja läheisteni kanssa, plus vappuna tuli nollattua koko elämän edestä, että nyt tuntuu taas hyvältä jatkaa arkea. Ahdistus on ollut suuri, kun on ollut niin paljon tekemistä ja riittämättömyyden tunne iski pahasti. Toki terve stressi auttaa saamaan asioita aikaiseksi, mutta kun se muuttuu ahdistukseksi ja uupumukseksi on hyvä muistuttaa itseään, miksi täällä ollaan. Minulle se tarkoittaa sitä, että viettää mielekästä elämää; tehden niitä asioita, joita rakastaa. Ja vaikka rakastankin kaikkia töitäni, niin välillä on hyvä pysähtyä ja ottaa happea. En ole koskaan ollut kilpailuhenkinen ihminen, mutta olen oppinut vertailemaan itseäni itseeni ja näköjään asetan itselleni liian suuria paineita. Mutta kuka sen tekisi, jos en minä itse?

 

Olen lähiaikoina pistänyt merkille, mitkä jutut toimivat itselläni parhaiten stressin lievitykseen. Olemme yksilöitä ja jokaisella toimii eri jutut, mutta kantapään kautta oppineena nämä toimivat:

 

 

  1. Hengittäminen - Sekä stressaantuneena että jännittyneenä pidätämme hengitystä ja koko kroppa jäykistyy. Niska ja lihakset menevät tällöin helposti jumiin ja päätä särkee jatkuvasti. Kannattaa tarkistaa tasaisin väliajoin, että hengitys kulkee vapaasti ja keho on rento. Ihan varmuuden vuoksi voi vielä ottaa pari syvempää hengitystä, nimittäin happirikas keho on huono kasvuympäristö viruksille ja tulehduksille!
  2. Kahvin vähentäminen - Uupuneena mieli on sumea, eikä kofeiinipäissä toimiminen ole kovinkaan tehokasta. Aamuisin kroppa kaipaa virkistystä, joten olen vaihtanut aamukahvin luomu omenamehuun tai vihreään teehen. Juon päivän ensimmäisen kahvin vasta joko aamupäivästä tai lounaan jälkeen.
  3. Meditaatio - Elisa vinkkasi omassa blogissaan ohjatusta meditaatioharjoituksesta. Itselläni on huono keskittymiskyky, joten meditointihetkeni rajoittuvat siihen max. 3 minuuttiin. Hyvä vaihtoehto on myös meditatiivinen tekeminen, joka on hyvin terapeuttista. Itselleni mieluisaa puuhaa on esimerkiksi autolla ajaminen, kuvien muokkaaminen ja vaatteiden viikkaaminen.
  4. Kiitollisuus - Kiireessä se saattaa unohtua. Joka ilta ennen nukkumaan menoa, on hyvä kelailla päivän hyviä juttuja ja olla niistä kiitollinen. Välillä myös selatessa puhelimen vanhoja kuvia, voi vaan olla onnellinen kaikesta, mitä tähän mennessä on saanut ja kokenut.
  5. Läheisyys ja puhuminen - Kuten aikaisemmin kerroin, puhuminen auttaa aina. Läheisten kanssa pitää oppia jakamaan niin iloisemmat kuin surullisemmatkin asiat. Niihin voi yhdessä löytää ratkaisun, eikä kaikkien asioiden kanssa kannata painia yksin. Lisäksi, ihmisten pitäisi halailla enemmän! Halailu tuottaa oksitosiineja (rakkaushormoni), mikä lievittää stressiä ja ahdistusta.
  6. Treeni - Hikoilu puhdistaa kehoa ja energian purkaminen liikuntaan on paitsi mielelle että kropalle terveellistä. Olen aloittanut tänä keväänä juoksemisen ja se on iso ilonaihe päivissäni (ilonaihe taitaa olla ennemminkin se, että ehtii tai jaksaa). Edelleen jooga ja ystävien kanssa tabata ovat osa ”treenirutiiniani”. Ihan joka päivä ei ehdi salille, mutta jo kymmenen minuutin joogaharjoitus kotona tekee ihmeitä! 

 

 

Tätä listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta näillä pääsee helposti alkuun. Arki on edelleen opettelua kohti tasapainoisempaa elämää - ja sitä hengittämistä. Loppujen lopuksi elämä on aika mieluisaa. Etenkin, kun oppii arvostamaan ja olemaan kiitollinen siitä, kuinka pitkä matka ollaan tähän tultu. 

 

 

 

Kuvat: Liisa

Kommentit

El

Hyvin kirjoitettu :) Aurinkoista kesän odottelua sulle! 

Kriselda
Kriselda

Kiitos, ja kiitos samoin! :)

Elisa Lepistö

Voi muru! <3  Hyvä teksti. Ja allekirjoitan kaiken! Ihana että sait vappuna nollailtua :)

Kriselda
Kriselda

Kiitos <3 Nähdään PIAN! 

emmis16 (Ei varmistettu)

Voiko tiedustella, mistä housusi mahtavat olla peräisin? Näyttävät ihanilta, sopivan rennot, mutta silti huoliteltu fiilis :)

Kriselda
Kriselda

Heippa! Juuri noita asioita ne ovat; Ihan kuin olisi verkkarit päällä, mutta kuitenkin siistit housut. Ne on Zaran viime kesän mallistosta. En tosin yhtään osaa sanoa, että löytyykö niitä edelleen. Joskus Zara kierrättää samoja malleja sesongista toiseen, eli saattaa hyvin löytyä sieltä! Tai ainakin vastaavat :)

Kommentoi