Ladataan...
Kriselda
KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: PLAN INTERNATIONAL SUOMI

 

 

En ole koskaan ollut kummoinen lahjan antaja. Jotenkin tavaran antaminen toiselle ahdistaa, varsinkin kun tietää, ettei saaja tarvitse uusia lasipurnukoita tai sesonkiservettejä. Eniten ahdistaa “secret santa” -henkiset lahjanvaihtojutut, johon pitää hankkia viidellä eurolla krääsää.

Harvemmin itselle on tullut onnistumisen tunteita lahjojen hankkimisesta, etenkään kun ei ole ollut varaa hankkia sellaisia juttuja, mitä toinen olisi todella tarvinnut. Lahjakortin antaminen on tuntunut turvallisimmalta, mutta se on toisaalta järjettömän persoonatonta.

Viime vuosina olen laittanut perheen lahjarahat hyväntekeväisyysjärjestöihin. Milloin on tullut ostettua kympillä riisisäkki nälänhätää kärsiville ja milloin rokotteita kriisialueen vastasyntyneille. Kaikki yhtä tärkeitä.

 

Parasta näissä lahjoissa on tosiaan se, että pienelläkin budjetilla voi ostaa jotain merkityksellistä: viidellä eurolla voit tukea perheitä ruokakriisin keskellä. Tässä muutamia täsmävinkkejä eri lahjoihin.

Pro-tip: Edullisempia lahjoja voi yhdistellä ja niitä voi antaa ihan hyvin myös “kylkiäislahjoina”. Hyvää mieltä sekä lahjansaajalle, että konkreettisen avun saajalle. 

Tyttöjen koulutus 40€

Kehitysmaissa vanhemmat laittavat mieluummin poikalapsen kouluun kuin tytön. Tytöt jäävät helpommin kotiin tekemään kotitöitä tai tienaamaan elantoa perheelleen. Lapsiavioliitot, varhaiset raskaudet katkaisevat tyttöjen koulutuksen pysyvästi. Vammaisuus, väkivalta ja  kuukautiset ovat myös koulunkäynnin este monille tytöille.

Lahjoituksella Plan puuttuu koulutuksen esteisiin ja lisää yhteisöihin tietoa tyttöjen koulutuksen tärkeydestä, kuukautisista ja tasa-arvosta.

 

Puhdas vesi 20€

On sanomatta selvää, että vesi on jokaisen ihmisen perustarve. Monella perheellä on tuntien kävelymatka lähimmälle kaivolle, minkä takia he joutuvat käyttämään likaista vettä. Lahjoituksella  perheille jaetaan vesikanistereita ja vedenpuhdistustabletteja. Lisäksi Plan jakaa tietoa hygieniasta ja puhtaan juomaveden tärkeydestä.

 

Turvarinki 30€

Lahjoituksilla perustetaan nuorten vertaisryhmiä, joissa sekä tyttöjä että poikia opetetaan pitämään kiinni omista oikeuksistaan, lisätään seksuaali- ja välivaltavalistusta. Ryhmissä opetetaan myös taloudellista toimeentuloa ja nuoret saavat ryhmistä vertaistukea esimerkiksi sukuelinten silpomisen tai lapsiavioliitosn uhatessa. Ryhmien avulla he voivat tehdä vaikuttamistyötä esimerkiksi lapsiavioliittoja kieltävien lakien edistämiseksi. 

Kestositeitä tytöille 12€

Kirjoittelin täällä syvällisemmän postauksen kuukautisten vaikutuksesta tyttöjen koulunkäyntiin. Lahjan avulla koulusta ei tarvitse jäädä pois menkkojen ajaksi. Lisäksi lahjalla tuet terveysvalistusta ja hygieniakasvatusta niin tytöille kuin pojille. 

Supersiemenet 5 €

Lahjoituksella jaetaan vihannesten, hedelmien ja viljan siemeniä perheille, joissa on vähintään yksi alle viisivuotias aliravittu lapsi tai raskaana oleva tai imettävä äiti. Plan jakaa myös tietoa viljelystä ja sadonhoisosta, sekä valitsee siemenet niin, että ne kestävät mahdollisimman hyvin myös kuivia kausia.

 

Terveyspalveluita 75€

Seksuaali- ja lisääntymispalvelut ovat huonosti saatavilla monissa kehitysmaissa, lisäksi niistä puhuminen on tabu, joista nuoret eivät saa tietoja. Lahjan avulla terveystyöntekijät ja vapaaehtoiset saavat koulutusta kuukautisista, ehkäisystä ja raskaudesta. 

Planin uusilla aineettomilla lahjoilla voit edistää tyttöjen ja lasten oikeuksia kehittyvissä maissa. Lahjojen avulla parannetaan lasten ja nuorten elämää Etiopiassa, Ugandassa, Mosambikissa, Laosissa, Jordaniassa ja Nigeriassa.

Katso kaikki lahjat täältä.

 

Tämä yhteistyö on tehty pro bonona.
 

 

Lue myös:
Tekojen Tiistai: Testaa oletko uhka vai mahdollisuus?
Mahdollisuuksia maailman tytöille ja loppu lapsiäitiydelle

 

Ladataan...
Kriselda

Kaupallinen yhteistyö: Sunnuntai

 

Hyvät ystävät. Ollaan tultu tähän, että meikämummon blogi on muuttumassa leivontablogiksi. Kohta minua voi oikeasti alkaa kutsumaan leipuri-Mustoseksi.

Kuten ehkä tiedätte, olen tänä syksynä innostunut oikein urakalla leipomaan ja läheisen kokkitarvikepuodin työntekijät tunnistavat jo meikäläisen. Luulevat ammattilaiseksi, "kun käyn siellä niin paljon". Fake it till you make it!

Otsikosta sen varmaan jo päättelitte, mutta kerrattakoon - tänään leivotaan samettinen punainen kakku Amerikan serkkujen juhlapöydästä, Red Velvet Cake.

 

Inspiroiduin kovasti Sunnuntai-jauhojen uudesta ilmeestä ja halusin samalla leipoa jotain, mikä sopii hyvin pikkujouluihin mutta myös ihan sinne pääpäivään, eli jouluun.

Interwebi on täynnä mitä hienoimpia ohjeita ja Pinterestin maailmasta oli helppo inspiroitua. Oheinen kakkuresepti on kuitenkin paljon muuta kuin pelkkä leivontaohje. Leipuri-Mustoselle tämä prosessi oli itsensä haastamista, omien taitojen kehittämistä ja ennen kaikkea itsensä ylittämistä.

En olisi koskaan uskonut, että tämä päivä tulisi vastaan, mutta jos mä pystyin siihen, niin tähän pystyy kuka vaan. Muutamien kompurointien jälkeen voin todeta, että lopuksi tää on super iisi.

 

 

Eräs äärimmäisen tärkeä seikka puuttuu 99,9% red velvet -kakkuohjeista: millaisella värillä red velvet saadaan aikaan. Perfektionisti sisälläni tavoitteli täydellisyyttä, eikä suostunut tyytymään vaaleanpunaiseen, lilahtavaan tai ruskeaan kakun sävyyn. Punainen punaisena ja tässä keississä tullaan tarvitsemaan pastaväriä. Eli, jos mielit punaista kakkua, niin suosittelen hankkimaan ammattilaisten tarvikepuodista punaista pastaväriä. One more time: pastaväri. Kaupan elintarvikeväristä saat korkeintaan pink velvetin aikaan.

 

Tämän kakun takana on vietetty lukuisia tunteja oman uunin ääressä, muutama harjoituskakku (joka oli milloin pinkki, milloin liila), kymmenien reseptien läpikäymistä ja kokeiluja, kunnes hitaasti syttyvät hoksottimeni älysivät ottaa linjaa setä-Mustoselle ja auntie Karenille rapakon taakse. Kiitos heille tuesta tämän jenkkiherkun kanssa ja kiitos myös kondiittori-Matulalle oikean elintarvikevärin löytämisestä. Erityiskiitos ystäville, joiden ansiosta kakkua ei suinkaan tarvinnut nauttia yksin!

 

Draamat ja kiitospuheet sikseen, eiköhän laiteta vispilät ja jauhosihdit (jepjep, minulla on jauhosihti!) heilumaan!

 

 

RED VELVET CAKE

(22cm kakkuvuoka)

 

kakkupohja:

5 dl Anni Helena -jauhoja

1 rkl kaakaojauhoja

2,5 dl sokeria

125g voita

2 kananmunaa

n. 1 rkl punaista pastaväriä

2,5 dl piimää

1 tl suolaa

1 tl ruokasoodaa

1 tl valkoviinietikkaa

 

kuorrutus:

400g tuorejuustoa

2,5 dl tomusokeria

75 g voita

1 tl vaniljauutetta

½ tl suolaa

¼ sitruunanmehut + hyppysellinen raastettua sitruunankuorta

 

 

Tee näin:

1. Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen. Siivilöi (jauhosihdillä) jauhot ja kaakao keskenään samaan astiaan.

2. Vaahdota munat ja sokeri, ja lisää sekaan huoneenlämpöinen voi (vatkaten).

3. Sekoita keskenään piimä ja pastaväri. Väri on tahmaista ja voimakasta, joten kannattaa olla varuillaan sen kanssa ja laittaa sitä vain vähän kerrallaan. Kakku ei juurikaan muuta väriä uunissa, joten kannattaa säätää väri kohdalleen jo tässä vaiheessa.

4. Lisää jauhot ja punainen piimä taikinaan osissa ja sekoita osien välissä: jauhot, piimä, jauhot, piimä ja lopuksi vielä jauhot.

5. Sekoita valkoviinietikka ja ruokasooda keskenään, ja sekoita kuohuva pikku-cocktail ja suola taikinaan.

6. Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan (voit varuiksi vielä vuorata pohjan leivinpaperilla) ja paista uunissa 30-40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen a) pohjan leikkaamista ja b) kuorruttamista.

7. Vatkaa kuorrutteen ainekset keskenään. Leikkaa kakkupohja poikittain, mikäli haluat lisätä kuorrutusta myös täytteeksi (tai leivo toinen pohja). Mitä enemmän kuorrutusta, sitä parempi, eikö niin!?

 

 

Jos kärsivällisyyttä riittää, niin kakkupohja kannattaa tehdä vuorokautta ennen kakkubileitä, jolloin sen leikkaaminen sujuu helpommin. Ja kuorrutus tietty vasta juhlapaikalla!

 

Ihania juhlahetkiä!

 

 

Lue myös:
Porkkanakakkua ja joulufiilistelyä
Syntiset suolakaramelli-kanelipullat
Ladataan...

Ladataan...
Kriselda

 

Hyvää Tekojen Tiistaita! Tiedätte ehkä, että olen allerginen kaiken maailman Black Fridaylle ja Cyber Mondaylle, joten olin enemmän kuin iloinen, kun yes girleitä pyydettiin jakamaan ilosanomaa Tekojen Tiistaista.

Kyseessä on ilmiö, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta siitä, että jokaisella on mahdollisuus tehdä hyvää. Giving Tuesday on saanut alkunsa Yhdysvalloissa ja nousi viime vuonna joulukeräystä isommaksi tapahtumaksi. Inspiroidu Tekojen Tiistai -henkeen täällä.

 

Kiitospäivän jälkeinen ostoshysteria on saanut ajattelemaan omia kulutustottumuksia. Olen pitänyt itseäni ihan maltillisena kuluttajana ja Sitran elämäntapatesti näytti, että kulutan saman verran kuin keskivertosuomalainen. Elämäntapani ovat muuten ihan ok-kondiksessa; kulutan vähän, mutta omassa hiilijalanjäljessä painaa matkustuskilsat. Vaikka en omista autoa ja kävelen suurimman osan matkoista, niin olen tänä vuonna tehnyt pitkiä matkoja enemmän kuin koskaan. Siinä missä ennen tein yhden matkan vuodessa on muuttunut suunnilleen yhteen kuukaudessa (tähän lasketaan myös kotimaan matkat ja laivamatkat). Aloitan myös uuden vuoden lentämällä joogaopettajakoulutukseen Aasiaan, joten en nyt ihan heti pääse vähentämään sitä.

 

Sitran testin tuloksena saat räätälöityjä vinkkejä, miten voit parantaa elämänlaatuasi luonnon hyväksi. Jos et muuta tee Tekojen Tiistain kunniaksi, niin testaa edes, oletko uhka vai mahdollisuus?

 

 

Kuva: Eeva Suutari / Stockmann Magazine
Tyyli: Kirsikka Simberg

Pages