Ladataan...
Kunnon Mamma

Olin poikkeuksellisesti työmatkalla viime viikolla ja heti perään tällä viikolla. Vaikka kumpikin reissu kesti vain yön yli, olen aivan poikki! Matkustus, työt ja pikkulapsiarki ovat kyllä aikamoinen yhdistelmä - olen tosi onnellinen, että tänään saan kaatua (toivottavasti suht ajoissa) omaan sänkyyn.

Matkat menivät mukavasti, mutta sen verran onnistuin toki sähläämään, että unohdin viime viikon reissulla pakata mukaan kakkospäivän vaatteet, voitteko kuvitella! Olin ne kyllä ottanut esille, mutta kotiin jäivät - onneksi huomasin vahingon jo lentokentällä enkä vasta seuraavana aamuna. :D

Toisin kuin ekalla reissulla, tällä jälkimmäisellä en enää voinut vastustaa kiusausta tuoda tytölle pikku tuliaista. Lentokentältä tarttui mukaan pieni kissa, josta napero ilahtui ikihyviksi. Ainakin osittain tuliaiskissan ansiota saattoi olla sekin, että sain niin lämpimän vastaanoton kotiin palatessa. Mietin nimittäin jo vähän, kelpaako äiti lyhyen poissaolon jälkeen enää ollenkaan - meillä kun on muutenkin ollut varsinainen isi-kausi! Välillä äiti ei meinaa kelvata mihinkään ja isin poissaollessa hänen peräänsä kysellään jatkuvasti. Lohduttautun sillä, että tämä lienee todella vain kausi ja ehkä äiti joskus taas kelpaa. ;)

Tytöllä oli siis ollut varsin mukavat oltavat saadessaan nauttia ihanan isin seurasta täysin siemauksin. Tuntui, että hän oli kasvanut huimasti lyhyiden reissujeni aikana! Varsinkin puheen kehitys oli mennyt harppauksen eteenpäin - tyttö oli oppinut monta uutta sanaa ja yhdistelee niitä nyt selvästi enemmän kuin vielä viikko, pari sitten. "Uusi kissa!" hän iloitsi tuliaisestaan.

Niin tarpeellisia, inspiroivia ja hauskoja kuin molemmat reissut olivatkin, oli kyllä myös koti-ikävä melkoinen. Olen tosi iloinen, että nyt on taas edessä pitkä pätkä ihan tavallista arkea täynnä päiväkotia, iltapuuroja, pikkukakkosta ja leikkipuistoa.

Ladataan...

Ladataan...
Kunnon Mamma

Harvalle kai kiireiset arkiaamut ovat sitä päivän parasta aikaa. Meillä eivät ainakaan: liian helposti aamu kuluu häsläämiseen ja säätämiseen aina siihen saakka, kunnes viimein pääsen ulos ovesta hikisenä ja hermostuneena. 

Jotta päivät alkaisivat jatkossa edes vähän paremmalla fiiliksellä, päätin, että alan panostaa aamuihini hiukan. Haluan, että päivä lähtee hyvin käyntiin. Onneksi tiedän tarkkaan, missä menee vikaan ja mitä lähteä parantamaan! Tässä siis omat vinkkini aamujen sekamelskan taltuttamiseen:

1. Valmistele illalla

Eniten aamukaaosta helpottaa ehkä hyvä etukäteisvalmistelu: vaatteiden ja asusteiden esillelaitto (myös alusvaatteet) ja laukun pakkaaminen valmiiksi eteiseen. Seuraavan päivän säätila kannattaa tarkistaa etukäteen, jolloin ei tarvitse paniikissa kaivella kadonnutta sateenvarjoa tai sitä paksumpaa talvipalttoota kaapista. 

Myös pienemmät jutut, kuten kahvikoneen lataaminen valmiiksi, auttavat yllättävän paljon! Lisäksi aamulogistiikka kannattaa virtaviivaistaa: ylimääräiset kantamukset, kuten salikassi tai vaikka suksipussi kannattaa heittää autoon jo illalla - siis tietenkin vain ne, jotka eivät harmistu kylmäsäilytyksestä...

2. Varaa aikaa

Jokainen ylimääräinen minuutti on kullan kallis, kun aamuisin käy hitaalla ja silmät ovat vielä unihiekkaiset. Jos yö on mennyt edes suhteellisen sävyisästi, eikä esimerkiksi lapsen kanssa valvoessa, kannattaa siis herätä pikkuisen aikaisemmin. Vartti enemmän tai vähemmän unta ei yleensä tee eroa suuntaan tai toiseen, mutta lisäaikana aamutoimiin se on valtava helpotus!

3. Venyttele

Olisipa ihanaa ehtiä aloittaa jokainen aamu lempeällä joogahetkellä, tai vaikka tiibetiläisellä voimistelurituaalilla. Vaan kun ei. Muutaman venyttelyliikkeen ehtii kuitenkin tehdä aina! Yön jäykistämien lihasten ja nivelten venyttely ja liikuttelu saa veren kiertämään ja piristää kummasti. Parasta venyttely on tehtynä ennen sängystä nousua - silloin saa muutaman lisähetken lämpimässä pedissä...

4. Syö parempi aamupala

En yksinkertaisesti pysty lähtemään aamulla kotoa syömättä jotain - en, vaikka olisin menossa suoraan brunssille tai aamupalalle! Varsinkin töihin lähtiessä haluan syödä ihan kunnolla, jotta jaksan lounaaseen tai edes aamuvälipalaan asti. Hiilarit, proteiini ja hyvät rasvat sopivassa suhteessa pitävät pitkään kylläisenä.

Yksi tämänhetken lemppareistani on salamannopea tuorepuuro (ohje esimerkiksi täällä), jonka saa iltavalmistelujen ansiosta aamulla vain lusikoida suuhunsa. Toinen helppo ja nopea vaihtoehto on maustamaton jogurtti ja mysli. Jos jälkimmäisen tekee itse, saa siitä halutessaan vaikka sokerittoman version (ihana kolmen kookosen granolaohje täällä). Jos aikaa taas on vähän enemmän, hyvä vaihtoehto on esimerkiksi avokado ja paistettu kananmuna ruisleivän päällä.

5. Tee jotain ihanaa

Jokaisessa arkiaamussa voi olla pieni pala luksusta tai lomatunnelmaa. Varaa joka aamuun edes ihan vähän aikaa jollekin ihanalle asialle: oma luksushetkeni on yleensä juoda kupillinen hyvää kahvia ja lukea lehteä (vaikka olisi kuinka kiire). Viime viikolla työmatkalla taas ehdin käyttää rauhassa aikaa laittautumiseen ja meikkaamiseen, mikä tuntui pitkästä aikaa aivan ihanalta!

Parempia aamuja kaikille - ihan pian saadaan nauttia taas aamuauringostakin! :)

Ladataan...
Kunnon Mamma

Olen ollut niin iloinen siitä, että tänne eteläänkin saatiin tänä vuonna oikea talvi. Se nimittäin tarkoittaa, että olen päässyt avaamaan hiihtokauden! Tänä vuonna ei ole luvassa Lapin-reissua viime vuoden tapaan, joten on otettava ilo irti laduista täällä kotipuolessa, ja olenkin ehtinyt suksille jo muutaman kerran. Viimeksi viime sunnuntaina kävimme ystäväni kanssa kiskaisemassa pyhäaamun ratoksi kympin lenkin.

Siellä auringon valaisemassa, lumisessa metsässä sivakoidessani ehdin miettiä, miksi hiihtäminen onkaan niin mahtavaa.

Siispä seitsemän syytä rakastua murtsikkaan:

1. Tehokasta treeniä. Hiihtäminen on erinomaista kestävyysurheilua. Se kuormittaa koko kroppaa, joten on helppo saada hiki pintaan ja syke kohoamaan. Suosikkituntemukseni jokaisella hiihtolenkillä on tampata ylös jyrkkää mäkeä ja tuntea se polte reisissä ja pakaroissa... Viimeistään seuraavana päivänä tietää tehneensä!

2. ...tai leppoisaa retkeilyä. Hiihdon hyviä puolia on, että rasituksen määrää on myös helppo säädellä. Verenmaku suussa rehkimisen sijaan voi halutessaan hiihdellä hitaammin ja ottaa iisisti. Ihailla maisemia, pysähtyä taukopaikoille. 

3. Eväät. Edelliseen liittyen - pitkään hiihtolenkkiin kuuluvat aivan olennaisesti hyvät eväät tai taskuraha taukomajoja varten. Omat hiihtoherkkuni ovat ehdottomasti kaakao ja munkki. Terveellisempään pikatankkaukseen voi taskunpohjalle jemmata pähkinä-rusina -sekoitusta.

4. Luonto. Tutkitusti metsässä oleskelu vaikuttaa positiivisesti hyvinvointiin, laskee stressitasoa ja alentaa verenpainetta. Olen kotoisin Kuopiosta ja hiihtänyt pienestä pitäen Puijon kauniissa maisemissa, joten olo on metsässä suorastaan kotoisa. (Pakko kertoa, että aivan Puijon vierellä lapsuuteni asuneena joskus myös hiihdimme kouluun - tämä jaksaa naurattaa helsinkiläisiä ystäviäni aina uudelleen... :)) Yksi ihanimmista jutuista hiihtämisessä onkin juuri se, että tulee liikuttua luonnossa ylipäätään: lumisessa metsässä, tunturin rinteellä tai aurinkoisella järven jäällä.

5. Kerrankin ei ole kylmä. Ärsyttävimpiä juttuja talvessa on paleleminen. Hiihtäminen on onneksi sen verran lämmittävää puuhaa, ettei lenkin aikana takuuvarmasti tarvitse hytistä. On ihanaa kerrankin oleilla talviaikaan ulkona ilman, että joutuu palelemaan!

6. Talvi on ystävä, ei vihollinen. Tänään satoi koko päivän lunta, katselin sitä toimiston ikkunasta. Lämpömittari on ollut kymmenen pakkasasteen tuntumassa tai sen alapuolella jo pitkään. Sen sijaan, että olisin kironnut mielessäni sitä, että joudun taas kaivamaan auton lumesta ja raaputtamaan sen jäästä, puhumattakaan parkkipaikan etsimisestä keskustassa lumikinosten keskellä, mietin että jes - vihdoinkin tarpeeksi lunta, että saadaan kunnon ladut! 

7. Helppoa ja halpaa. Alkuinvestoinnin jälkeen (jonkinlainen suksipaketti ja soveltuvat vaatteet) hiihtäminen on kokolailla ilmaista. Lisäksi suksille pääsee melkein mistä vain, kunhan lunta riittää - viimeksi lauantaina Kaivarinrannan Cafe Caruselin edessä tuli vastaan mies suksilla. Ihan kunnon latujakin löytyy pääkaupunkiseudulta satoja kilometrejä, esimerkiksi Oittaalta, Paloheinästä, Olarista, Leppävaarasta... Reittejä löytyy jokaiseen makuun ja jokaiselle kunnolle sopivia - hyviä vinkkejä hiihtopaikan valintaan  esimerkiksi täällä

Itse mietin vuosikausia aikuisiällä, pitäisikö ostaa sukset ja elvyttää taas hiihtoharrastus monen vuoden hiljaiselon jälkeen. Olen tosi onnellinen, että viimein viime vuonna otin härkää sarvista ja tein sen - tästä huumasta ei nimittäin ole paluuta! :)

Mahtavia murtsikkahetkiä!

 

Pages