Ladataan...
Kunnon Mamma

Meillä juhlittiin eilen tytön parin viikon takaisia 2-vuotissynttäreitä. Olipa hauskaa, kun tänä vuonna sankari itsekin ymmärsi juhlinnasta jo hiukan enemmän kuin viime vuonna, ja oli aivan innoissaan vieraista, herkuista ja tietenkin ihanista lahjoistaan!

Kaksi vuotta vanhemmuutta tuntuu oikeastaan jo pieneltä ikuisuudelta. En kunnolla enää edes muista aikaa, kun tyttöä ei vielä ollut. Tai ainakin se tuntuu todella etäiseltä, ja lähinnä mietityttää, mihin sainkaan kaiken sen ylimääräisen ajan kulumaan... Niin ikään vauvavuosi alkaa touhukkaan taaperon kanssa olla jo kaukaiselta tuntuva muisto. Vaikka pikkuvauva-ajassa oli omat hyvät puolensa, täytyy sanoa, että melkein enemmän tykkään tästä nykyisestä tilanteestamme. Moni asia on nimittäin vauva-arkeen nähden helpottanut (vaikka silloin tuntuikin, että niin ei kävisi ikinä).

Meillä esimerkiksi nukutaan useammin läpi yön kuin ei. Herätyksiä tulee toki edelleen välillä, mutta todella harvoin keskellä yötä - yleensä aamupuolella täytyy käydä peittelemässä tai muuta sellaista. Nyt kun mietin vauva-aikaa, tuntuu ihan käsittämättömältä, miten pitkään sitä pärjäsikään niin vähällä ja katkonaisella unella. Ja vielä ilman päiväunia, kun en niitä koskaan oppinut nukkumaan. Nyt, kun saa useimpinä öinä nukkua keskeytyksettä, tuntuu yksikin huonosti nukuttu yö ihan kamalalta!

Ison helpotuksen käytännön elämään on tuonut myös puheen kehittyminen. Tyttö puhuu jo paljon, ja ainakin äidin korviin melko ymmärrettävästi. On siis aiempaa helpompaa saada selville, mikä hänellä on hätänä (hämmästyttävän usein hänellä on kuuma!) tai mitä hän haluaa (syliin, keksin, maitoa, kissan...). On myös ihanaa kuunnella, kun hän kertoo omia juttujaan - sitä kautta voi ainakin hiukan ymmärtää, millaisena maailma pienelle avautuu. Erityisen liikuttavaa mielestäni on, kun tyttö spontaanisti kertoo, mistä asioista hän pitää. Lahjaksi saadut ponikuvioiset housut herättivät eilen suurta ihastusta: Ponihousut! Hienot! KIITOS! ja tänä aamuna matkalla poliisiasemalle passin hakua varten näimme punaisen auton - minusta ihan tavallisen - josta tyttö yllättäen ilmoitti pitävänsä. :D 

On kaksivuotiaan kanssa tietysti omat haasteensakin, joiden kanssa painiskellessa välillä mietin, että en ehkä kuitenkaan osannut arvostaa tarpeeksi vauva-aikojen helpompia puolia. Odotetusti uhmaikä alkaa nostaa päätään, ja rajoja testataan päivittäin: saako vielä katsoa iPadista yhden Kaapon, mennäänkö kylpyyn vai ei, puetaanko vaatteet vai ei... Tässä koetellaan todellakin myös omaa viitsimistä, ja päivittäin joudun haeskelemaan sopivaa tasapainoa jostain liian lepsuilun ja turhan nipottamisen välimaastosta. 

Asiaankuuluvista uhmaiän kahnauksista huolimatta meillä on useimmiten ihan älyttömän hauskaa yhdessä. Olen niin onnellinen, että tuosta pikkuisesta tytöstämme on kasvanut iloinen ja reipas oman tiensä kulkija, jolta löytyy huumorintajua, seikkailumieltä ja rahtunen rohkeutta - näillä eväillä on hyvä ponnistaa elämässä eteenpäin.

Ladataan...
Kunnon Mamma

Tulimme tänne mökille viikonlopun viettoon ensimmäistä kertaa joulun jälkeen. Olen niin onnellinen tästä (ympärivuotisesta) kesäpaikastamme - arjen keskellä tämä on mitä mahtavin pakopaikka kiireeltä ja säätämiseltä. Täällä on aika vähän mitään pakollista tehtävää, eikä nettikään toimi kovin hyvin, joten aikaa jää olemiseen, mikä on ihanaa.

Oli iloinen yllätys, että täällä olikin vielä talvi! Helsingin vesisateisiin ja paljaaseen maahan (paitsi siltä osin kuin se on petollisen liukkaan jään peitossa) tottuneena ei mieleenikään tullut, että täällä saattaisi olla vielä lunta. :D Mutta niin vain oli, ja järvi jäässä, joten pääsimme eilen tekemään pikku retken jäätä pitkin. Tyttö mahtui vielä hyvin matkustamaan vauvapulkassaan.

Ehdin myös pienelle lenkille eilen alkuillasta, auringonlaskun aikaan. Nyt valoisan ajan pitenemisen alkaa todella huomata, ihanaa! Haaveilin hiukan, että olisin ollut suksilla liikkeellä, mutta juoksukin tuntui tosi hyvältä.

En tiedä teistä, mutta minulla juoksukunto tuntuu romahtavan aina ihan hetkessä, jos säännöllisiin lenkkeihin tulee yhtään pidempi tauko. Nyt sellainen on ollut: joulu- ja tammikuun aikana olen lenkkeillyt vain satunnaisesti, joten olen nyt yrittänyt palailla juoksun pariin hissukseen. Viime lenkit olen siis ottanut iisisti yhdistelemällä juoksua ja kävelyä. Nyt päätin kuitenkin testata, miltä tuntuisi juosta vähän pidempi matka putkeen - ja se meni ihan leppoisasti. Okei, juoksin vain vitosen eikä vauhti todellakaan päätä huimannut, mutta silti! Juoksukunnosta ehkä on kuitenkin vielä pohjat jäljellä. :)

Nyt suuntaamme ulkoilemaan pihalle vielä hetkeksi ennen lounasta ja kotiin lähtöä. Kotimatkalla käydäänkin yhdessä aika lupaavassa asuntonäytössä - jännää!

Leppoisaa sunnuntaita :)

 

Ladataan...
Kunnon Mamma

Meillä on pakastin vielä täynnä viime kesän mansikoita (mökin pakastin siis, kotipakastimen sisältöä kohtasi ennenaikainen kato kun eräs nimeltämainitsematon unohti pakastimen oven auki koko päiväksi, kröhöm), ja minnekäs muualle niitä saisi helpommin upotettua kuin makoisiin smoothieihin.

Tykkään smoothieistani kaikista eniten kirpeänä, joten usein suosin marjasekoitusta jossa on mukana esimerkiksi mustaherukoita. Mutta kyllä mansikallakin saa aikaan mitä ihamimpia herkkuja! Lempeän maun takia mansikkapohjaiset smoothiet ovatkin yleensä juuri niitä, jotka maistuvat parhaiten myös taaperolle - joka muuten oppi juuri pari päivää sitten sanomaan "smuuti". :D 

Lisäksi mansikalla on muiden kotimaisten marjojen tapaan rutkasti terveyshyötyjä: se sisältää mm. paljon c-vitamiinia (enemmän kuin appelsiini!), mukavasti kuitua, paljon antioksidantteja ja vain vähän energiaa. 

Alla suosikkiohjeitani mansikkaisiin smoothieihin - nämä kaikki on muuten esitelty blogissa viime maaliskuussa, jolloin minulla oli ilmeisesti meneillään varsinainen mansikkasmoothiekausi...

Kirpeä detox-smoothie sitruunasta ja mansikasta

1 annos

1/2 prk maustamatonta maitorahkaa

1 dl mantelimaitoa (tai tavallista, tai jotain muuta)

2-2,5 dl mansikoita

1/2 banaani

1 sitruunan mehu

Mansikka ja sitruuna ovat mahtava makupari! Sitruunamehulla uskotaan olevan elimistöä puhditava vaikutus, ja se onkin yleensä olennainen osa kotona suoritettavia detox-kuureja. Näin ollen tälläkin smoothiella saatttaa olla detox-vaikutus. ;) Ainakin se on varsinainen c-vitamiinipommi, sillä mansikan tavoin myös sitruunassa on paljon c-vitamiinia. Vegeversion halutessaan voi maitorahkan korvata kasvipohjaisella jogurtilla.

Terveellinen suklaa-mansikka -herkkusmoothie

1 annos

2-2,5 dl mansikoita (pakaste)

1/2 banaani

1/2-1 dl suklaasoijamaitoa (esim. Alpro)

1 rkl raakakaakaojauhetta

Ah, tämä on aivan koukuttavan hyvää! Suklaan, banaanin ja mansikan yhdistelmää ei vaan voi voittaa. Tämä ohje oli blogissa esillä kun aloitin viime maaliskuussa kuukauden mittaisen herkkupaaston, ja samoilla meniningeillä mennään nyt - sovimme ystäväni kanssa yhteisestä herkkulakosta, herkkuja kun on tullut viime aikoina mussutettua ihan liikaa. Nämä smoothieainekset pääsevät siis ihan varmasti blenderiini, kun herkkuhammasta alkaa kolottaa!

Trooppinen mansikka-mango -jäädykesmoothie

2 annosta

1 prk maustamatonta rahkaa

1,5 dl maitoa

2,5 dl mansikoita

200 g mangopaloja

päälle: mangopaloja, kookoshiutaleita

Tämä smoothie menee edellisen tavoin lähelle herkkuosastoa: käyttämällä jäisiä mangopaloja ja puolijäisiä mansikoita (blenderin tehosta riippuen), tulee koostumuksesta ihanan sorbettimainen! Vegeversion saa tuunattua käyttämällä maitorahkan sijaan vajaa pari desiä kasvipohjaista jogurttia ja maidon sijaan kasvipohjaista maitoa. Halutessasi koostumuksesta mahdollisimman jäykkää = sorbettimaista, kannattaa nestettä käyttää mahdollisimman vähän.

Nam!

Pages