Jännitystä ja rakkauden voimaa

 

Robin Hoodin sydän

 

Tämä on minun metsäni”, uhoaa Robin Hood, legendaarinen lainsuojaton, jonka tarinaa on kerrottu vuosisatojen ajan. Tällä kertaa David Farrin luoma Sherwoodin pahamaineinen metsä on rakennettu Turun Kaupunginteatterin lavalle. Robin Hoodin sydän (ohjaus Milko Lehto, tekstin suomennos Ola Tuominen ja Satu Räty) on yli 7-vuotiaille suunnattu koko perheen seikkailunäytelmä, jossa viihtyy aikuiskatsojakin mainiosti. Markus Tsokkisen lavastus ja Pirjo Liiri-Majavan puvustus saattelevat yleisön toiseen aikaan, josta ei suuria tunteita, verisiä välienselvittelyjä ja komeasti kolisevia miekkoja puutu.

 

Karismaattisena Robin Hoodina nähdään Markus Järvenpää, mutta tarinan ehdoton päähenkilö on Yorkin herttuan tytär Marionia näyttelevä Julia Korander. Korander loisti myös viime vuonna samantyyppisessä, Ronja Ryövärintyttären roolissa Åbo Svenska Teaterin lavalla, ryöväriystävyydestä voi lukea täältä. Marionille kotilinna on kuin vankila, ja hän päättää pistää asiat järjestykseen. Valeasun turvin hän keplottelee itsensä Robin Hoodin joukkoihin ja mukaan taisteluun raakalaismaisia vallanpitäjiä ja erityisesti naimakauppaa odottavaa sijaishallitsija prinssi Juhanaa (Miska Kaukonen) vastaan. Yleensä koomisissa rooleissa nähty Kaukonen yllättää prinssi Juhanan hyytävässä osassa.

 

 

Robin Hoodin sydän

  Näytelmän hauskimmat kohtaukset ovat Robin Hoodin rosvojoukon Willin (Stefan Karlsson), Muchin (Kimmo Rasila) ja Pikku-Johnin (Tom Petäjä) käsialaa, sillä puisevat vitsit eivät todellakaan naurattaisi, elleivät ammattikoomikot olisi asialla. Vierustoverini mielestä saatoin nauraa välillä jopa hippusen liian estottomasti, sori siitä.  

Esityksen mieleenpainuvinta antia ovat myös lavalla nähtävän Oula Kitin näyttävät taistelugoreografiat. Vankitseva musiikin ja täsmällisesti onnistuneen liikkeen yhdistelmä luo kohtauksiin elokuvamaisen vaikutelman. Asiaankuuluvasti myös muutama pää ja muu ruumiinosa irtoaa taistelun tuoksinassa, ja ihan uskottavastikin vielä, ainakin yleisön kohahduksista päätellen.

 

Käsikirjoituksen raskaimmat ja ahdistavimmat kohtaukset on ehkä vähän epäreilustikin jätetty lapsinäyttelijöiden harteille, mistä johtuen tarinan koskettavimmat teemat jäävät hieman vaisuiksi muuhun toimintaan ja juonenkäänteisiin nähden. Kuninkaallisia häitäkin lavalla vietetään, mutta kuka saa lopulta kenet ja kuinka valtakunta ositetaan, sitä ei sovi tässä tietenkään paljastaa.

 

 

Robin Hoodin sydän

 

“Minä elän ja rakastan omalla tavallani”, toteaa Hood. Ei huono elämänohje ollenkaan.

 

Ps. Helsingin Sanomien jutussa turkulaista Robin Hoodia verrattiin Game of Thronesiin. Etukäteen olin hieman epäileväinen, mutta ihan totta, kehtaa tätä suositella GoT-faneillekin. Linkin takaa löytyy myös mielenkiintoinen ja havainnollistava video taistelukohtauksen rakentamisesta.

 

 

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *