Lastenkirjallisuutta: Maami Mustikka

Maami Mustikka

 

Maami Mustikka (Bazar Kustannus 2015) pääsi yllättämään.

 

Lähdin lukemaan lapsille satukirjaa muina perhepäivähoitajina, kunnes huomasin, että kyse on paljon enemmästä kuin vain satukirjasta.

 

On kyse palkitun (jokapaikanhöylä)kirjailijan Eppu Nuotion vuodenkiertoon liittyvistä hauskan raikkaista saduista. Esimerkkinä tarina Ilpo ja Ilona Valosta, jotka kasvattavat kevättä kasvihuoneessaan, ja Ilona laulaa ruukulle joka ilta:

 

Kasva kevät kauniiksi,

vahvaksi ja tuoksuvaksi.

Kasva kevät täyteen mittaan,

kasva läpi pimeän.

Tsirpi tsirpi tsii, tsirpi tsirpi tsii,

tsirpi tsirpi tsitsuli tsaa,

näin talven valta voitetaan!

 

Juuri tälläinen Nuotion taitama rikas kieli mahdollistaa lapsen sanavaraston kehittymisen ja kielellisen kehityksen. Herkullisten tarinoiden lisäksi Maami Mustikassa on myös kyse sanataideopettaja Maami Snellmanin suunnittelemista monipuolisista satutehtävistä. Keväänkylvötarinan innoittamana lapsi voi esimerkiksi sanoittaa keväisen runon. Tai koska kevät synnyttää unelmia, voi askarrella puun, jonka lehdille kirjoittaa omia unelmiaan!

 

Ja vielä tämänkin lisäksi on kyse siitä, että kuvittaja Sanna Pelliccioni on ensinnäkin kuvittanut kirjan kauniisti, mutta myös suunnitellut aiheisiin sopivat askartelumallit, esimerkiksi ohjeen minikasvihuoneen rakentamiselle. Huomasin myös ilokseni, että askartelut olivat suurilta osin toteutettavissa kierrätysmateriaaleista. Tasokas kuvitus mahdollistaa tarinan lähdön kirjan sivuilta lentoon lapsen mielikuvituksen mukana.

 

Maami Mustikan avulla lapsia on vaivatonta innostaa luovuuteen ja itseilmaisuun eri keinoin. Voisin suositella teosta erityisesti varhaiskasvattakollegoille, koska kirja sopii erinomaisesti myös ammattimaiseen varhaiskasvatukseen. Maami Mustikka on pullollaan hauskoja vinkkejä ja ohjeita lasten aktivoimiseen.

Kirja on suunnattu 4-8-vuotiaille lapsille, mutta mielenkiintoisen kuvituksen ja lyhyiden tarinoiden vuoksi sitä on mahdollista lukea myös pienemmille lapsille ja ottaa tehtäviä käyttöön sitä mukaan kuin ne tulevat ajankohtaisiksi. Päivähoidossa tai alakoulussa tehtäviä voi tehdä vaikka yhdessä kaverin kanssa.

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *