Ryöväriystävyydestä

Ronja Rövardotter

 

 

Suomen vanhimman teatterin, Åbo Svenska Teaterin lavalle on rakennettu uskottava Matiaksenlinna Helvetinkuiluineen ja takkutukkaisine ryöväreineen.

 

Astrid Lingrenin tuttu tarina Ronja Ryövärintytär herää Fiikka Forsmanin ohjaamana eloon ÅST:n arvokkaissa puitteissa vauhdikkain ja raikkaan komediallisin keinoin. Vahvat naisroolit pääsevät esiin, kun Daniela Franzell uhkuu itsevarmuutta ryöväriruhtinatar Loviisana ja Julia Korander tekee hienon roolityön nuorena Ronjana.

 

Tarinaa kannattelee ystävyyden ja uskollisuuden teema, kun kahden eri ryövärisuvun lapset Ronja ja Birk (Markus Riuttu) tutustuvat, ajautuvat vaarallisiin seikkailuihin ja lopulta ystävystyvät. Kielletty ystävyys johtaa Ronjan ja Matias-ryöväriruhtinaan (Jerry Wahlforss) välirikkoon, mutta lopulta kuitenkin vihaapitävien ryövärisukujen yhdistymiseen.

Lavastusratkaisut ansaitsevat erityishuomiota, sillä niin mielikuvituksillisin keinoin Matiaksenmetsän erilaiset eläimet ja muut otukset (kakkiaiset, männiäiset, ajattaret…) heräävät lavalla eloon. Kettu (Noora Wendelius) liikkuu sulavia kärrynpyöriä heitellen, ja ketunpoikaset varastavat muuten vain show`n, mutta miten ihmeessä tuodaan täysikokoinen korskuva ja kavioillaan maata kuopiva hevonen teatterin lavalle? Ja mistä ihmeestä se vähintään metrin mittainen (ja tämä ei ole kalavale) lohi oikein Birkin syliin hyppäsi?

 

Näytelmässä käytetään tehokeinoina sirkuksesta tuttuja elementtejä, kuten ilma-akrobatiaa ja jonglöörausta, ja ryöväreiden juhlat muuttuvat kädenkäänteessä taidokkaaksi sirkusesitykseksi.

Koko perheen näytelmä Ronja Ryövärintytär (Ronja Rövardotter) saa ensi-iltansa torstaina 29.1. Åbo Svenska Teaterissa. Näytelmä on ruotsinkielinen, mutta jos olet epävarma kielitaidostasi, voit napata narikasta mukaasi suomenkielisen juoniselosteen.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *